Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Viš/Jof Fuart / Bele vode - Viš/Jof Fuart (Pot stoletnice)

Bele vode - Viš/Jof Fuart (Pot stoletnice)

Natisni
Izhodišče: Bele vode (980 m)
Širina/Dolžina: 46,4095°N 13,536°E
Ime poti: Pot stoletnice
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: B/C
Višinska razlika: 1686 m
Višinska razlika po poti: 1900 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze, svetilka
Ogledov: 30.707
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 65
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče zapeljemo do Trbiža / Tarvisio. V Trbižu nadaljujemo levo v smeri Bovca in cesti sledimo do križišča v bližini Rabeljskega jezera. Tu nadaljujemo desno v smeri Nevejskega prevala / Sella Nevea. Tej cesti, ki se po večini vzpenja sledimo do mostu, kjer v levem ovinku cesta preči potok Bele vode / Rio Bianco. Na levi strani ceste bomo opazili nekaj manjših parkirišč.
Iz Bovca se zapeljemo do mejnega prehoda Predel, s katerega se spustimo na italijansko stran. Le malo za Rabeljskim jezerom pa pridemo do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Nevejskega prevala / Sella Nevea. Naprej sledi zgornjemu opisu.
Opis poti:
Od smerokazov na začetku poti (pred mostom na desni strani ceste) nadaljujemo skozi gozd po desni strani potoka Rio Bianco ob katerem se kar nekaj časa rahlo vzpenjamo. Po potoku je dolina Bele vode (ital. Riobianco) tudi dobila ime. Pot nato zavije v levo in nekajkrat preči manjše potočke. Kasneje zavije pot ponovno nekoliko v desno in sledi še krajši vzpon v ključih do opuščene koče Brunner pri kateri pa zaradi gozda ni razgleda. Pri koči kjer je tudi razpotje poti nadaljujemo naravnost po poti 625 v smeri bivaka Gorizia. Pot nato kmalu pride iz gozda in se vzpenja ob potoku skozi ruševje. Kasneje pot zavije v levo in nas pripelje do razpotja. Mi nadaljujemo po levi poti proti bivaku Gorizia desno pa se odcepi pot proti škrbini Bele vode (ital. Forca di Rio Bianco). Ruševje se nato kmalu konča, pot pa se prične nekoliko strmeje vzpenjati. Ko se pot ponovno nekoliko zravna nas napis na skali usmeri levo proti bivaku do katerega imamo še približno 50 metrov, desno pa pelje direktna pot proti Krniški škrbini (ital. Forcella del Vallone).
Od bivaka nadaljujemo proti jugu in se pričnemo precej strmo vzpenjati po gruščnatem pobočju proti škrbini Alta di Rio Bianco (2150m). Na škrbini zavije pot v desno in se kratek čas še vzpenja po rahlo gruščnatem terenu nato pa nas pripelje do jeklenic ob katerih se precej strmo vzpnemo. Sledi najtežji del poti, kjer se moramo navpično spustiti v ozko škrbino. Na tem delu je zelo priporočljivo samovarovanje. Iz škrbine se nato povzpnemo po navpični lestvi nato pa nas nekoliko položnejša pobočja pripeljejo do ozkega grebena. Pot po grebenu je zavarovana z jeklenico. Kasneje pot zavije v levo in sledi še kratek spust po gruščnatem terenu in nato ob jeklenici do vhoda v predor. Na poti skozi predor so tudi ovinki ter spusti po lestvi, zato je obvezna uporaba svetilke. Ko pridemo iz predora sledi še kratko prečenje strmega pobočja do Krniške škrbine, kjer se nam z desne strani priključi še lažja pot od bivaka Gorizia. S škrbine sledi spust po melišču in nato po vse bolj travnatem terenu, ki nas pripelje do križišča. Usmerimo se desno na pot 627, levo pa pelje pot proti koči Corsi do katere je še približno 15 minut spusta. Po krajšem vzponu pridemo ponovno do križišča, kjer gremo levo (smer Jof Fuart), desno pa pelje pot 627 proti Trbiški škrbinici (Forcella di Riofreddo). Pot nato zavije rahlo v levo in nas pripelje do vstopa v nekoliko zahtevnejši del poti. Tu pot zavije desno navzgor in potrebnega je tudi nekaj lažjega plezanja po skalovju. Pot nato zavije rahlo v desno in nas pripelje do ponovno nekoliko težjega dela poti. Tu pot zavije levo navzgor in se prične vzpenjati ob jeklenici. Sledi nekoliko nizek prehod skozi okno in nato ponovno vzpon ob jeklenici. Pot nas nato pripelje do križišča, kjer se nam z desne s prepadnih polic priključi pot Anita Goitan. Po krajšem vzponu pridemo ponovno do križišča kjer gremo desno, levo pa se odcepi pot Anita Goitan. Sledi zmerno strm vzpon po skalnatem in nekoliko gruščnatem terenu. Malo pod vrhom se nam z desne priključi še severovzhodna pot Gola Nordest. Od tu sledi samo še krajši vzpon proti zelo razglednemu vrhu.
zemljevid poti - Viš/Jof Fuart
Ob poti: Rifugio Brunner (1432m), Bivak Gorizia (1950m), Alta di Rio Bianco (2150m), Krniška škrbina/Forcella del Vallone (2180m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Bele vode - Viš/Jof Fuart1
Bele vode - Viš/Jof Fuart2
Bele vode - Viš/Jof Fuart3
Bele vode - Viš/Jof Fuart4
Bele vode - Viš/Jof Fuart5
Bele vode - Viš/Jof Fuart6
Bele vode - Viš/Jof Fuart7
Bele vode - Viš/Jof Fuart8
Bele vode - Viš/Jof Fuart9
Bele vode - Viš/Jof Fuart10
Bele vode - Viš/Jof Fuart11
Bele vode - Viš/Jof Fuart12
Bele vode - Viš/Jof Fuart13
Bele vode - Viš/Jof Fuart14
Bele vode - Viš/Jof Fuart15
Bele vode - Viš/Jof Fuart16
Bele vode - Viš/Jof Fuart17
Bele vode - Viš/Jof Fuart18
Bele vode - Viš/Jof Fuart19
Bele vode - Viš/Jof Fuart20
Bele vode - Viš/Jof Fuart21
Bele vode - Viš/Jof Fuart22
Bele vode - Viš/Jof Fuart23
Bele vode - Viš/Jof Fuart24
Bele vode - Viš/Jof Fuart25
Bele vode - Viš/Jof Fuart26
Bele vode - Viš/Jof Fuart27
Bele vode - Viš/Jof Fuart28
Bele vode - Viš/Jof Fuart29
Bele vode - Viš/Jof Fuart30
Bele vode - Viš/Jof Fuart31
Bele vode - Viš/Jof Fuart32
Bele vode - Viš/Jof Fuart33
Bele vode - Viš/Jof Fuart34
Bele vode - Viš/Jof Fuart35
Bele vode - Viš/Jof Fuart36
Bele vode - Viš/Jof Fuart37
Bele vode - Viš/Jof Fuart38
Bele vode - Viš/Jof Fuart39
Bele vode - Viš/Jof Fuart40
Bele vode - Viš/Jof Fuart41
Bele vode - Viš/Jof Fuart42
Bele vode - Viš/Jof Fuart43
Bele vode - Viš/Jof Fuart44
Bele vode - Viš/Jof Fuart45
Bele vode - Viš/Jof Fuart46
Bele vode - Viš/Jof Fuart47
Bele vode - Viš/Jof Fuart48
Bele vode - Viš/Jof Fuart49
Bele vode - Viš/Jof Fuart50
Bele vode - Viš/Jof Fuart51
Bele vode - Viš/Jof Fuart52
Bele vode - Viš/Jof Fuart53
Bele vode - Viš/Jof Fuart54
Bele vode - Viš/Jof Fuart55
Bele vode - Viš/Jof Fuart56
Bele vode - Viš/Jof Fuart57
Bele vode - Viš/Jof Fuart58
Bele vode - Viš/Jof Fuart59
Bele vode - Viš/Jof Fuart60
Bele vode - Viš/Jof Fuart61
Bele vode - Viš/Jof Fuart62
Bele vode - Viš/Jof Fuart63
Bele vode - Viš/Jof Fuart64
Bele vode - Viš/Jof Fuart65
Diskusija o izletu Bele vode - Viš/Jof Fuart (Pot stoletnice)
barjus17.7.2011
Pot je od bivaka zelo slabo označena, oz. na mestih sploh ni. Od bivaka narediš kar velik ovinek po zgornjem opisu, kajti pot je že tako precej dolga. Je pa res, da se vsaj tukaj kaj dogaja, je pa nujna svetilka, ker se drugače lahko samo obrneš. Ko prideš nad kočo Corsi, je zopet loterija, da zadaneš prevo pot, posebno še če ne več kateri vrh je pravi. Res ja da imamo jezik in prašamo, kot sva midva in sva po precej dolgočasnem vrhnem delu dosegla vrh. Varovalnega kompleta pa nisva čisto nič potrebovala.
toneh218.9.2012
Pot stoletnice - pot od bivaka do škrbine Alta di Rio Bianco (2150m) sploh ni označena. Tudi možici manjkajo (!), le občasni odtisi čevljev potrjujejo, da je obljudeno. Na škrbini opaziš prvo markacijo na trdni skali, od tu naprej pa vse klapa - markacije in varovala.
mary20.9.2012
Živjo! Zanima me časovnica poti na Viš mimo Krniške škrbine in nato do koče Rif. Corsi, nadaljevanje proti Trbiški Škrbinici na pot Anita Goitan ter na vrh. Sestop proti Škrbini zadnje Špranje mimo Koštrunovih špic, do Škrbine prednje Špranje ( kjer se pot A. G. konča) potem pa naprej ali do koče Rif. Corsi in sestop po poti vzpona čez Krniško škrbino ali pa na Viško Planino in nato po cesti nazaj do izhodišča Bele vode. Bi bila ta pot izvedljiva v enem dnevu s hitrim tempom nasmeh?Vsem poznavalcem najlepša hvala za odgovor! Lp, Mary
IgorZlodej20.9.2012
Izvedljiva, ampak res zelo, zelo hiter tempo in v kopnem. Sicer z Krniške škrbine ni treba dol do Corsija, ampak je možno prečenje nekoliko višje pod stenami. Vračanje preko Krniške škrbine, hm, hm, jaz bi raje s Prednje špranje kar dol na Viško planino, seveda, če bi imel avto spodaj na parkirišču, sicer pa raje s Prednje Špranje pod Kapno steno na Corsi in po poti čez grape mimo Viške glavice na izhodišče pri izteku Belega potoka, razlike na cesti je borih 500 m.
MarkoKomar3.8.2013
Zivijo,

Ali ima kdo kaj novejsih podatkov o opisani poti. Kaksne so izkusnje s spanjem v koci Corsi ali na bivaku Gorizia v avgustu (prespala bi iz nedelje na ponedeljek). Hvala za odgovor. Lp, Marko
sabina.76.8.2013
Midva sva bila v bivaku Gorizia od sobote do ponedeljka. Bivak v redu, ni bilo nikogar razen naju. Cez dan je tu pa tam kaksen sel mimo, ce ne pa sva imela druzbo gamsov, divjih koz in svizcev. Je tudi nekaj snega, tako ce ti zmanjka vode, si ga lahko stalis.Cez dan je bilo toplo, zvecer hladno. Lp S
VanSims11.8.2014
Od Bivacco Gorizzia se gre samo še naprej in mimo velike skale proti škrbini kjer na desni vidimo ploščo ki označuje vstop v Sentiero Centenario. Pot je direktna in nimaš se kje izgubiti. Je pa res, da ni markacij in se moraš na skalovju znajti sam.

Pri Corsiju pa tudi ni kake loterije kot je nekdo napisal zgoraj. Vse je lepo označeno in tako kot je opisano zgoraj le malo pozoren je treba biti na oznake.
Shime26.5.2015
Pozdrav;
tijekom ljeta namjeravamo proći put prema gornjem opisu, pa me zanimaju dojmovi iz Rof.Corsi jer tamo namjeravamo spavati. Da li je za komunikaciju potrebno poznavati talijanski ili se može razgovarati na engleski/slovenski/hrvatski?

Također me zanima da li je voda iz izvora kraj doma pitka? Na stranicama od doma piše da postoji izvor, pa bi bilo dobro znati ako je izvor dobar (u slučaju da treba).

Hvala na informacijama! LP
klm26.5.2015
Shime, može se razgovarati talijanski, engleski ili njemački (hrvatski i slovenski se nemože, posto nisu svijetski jezici ali može se i srbski nasmeh )
U okolini kuče ima dosta izvora, a voda je takodjer pitka.
Ako ima jos kakvih pitanja, samo ih izvucite.
lijep pozdrav
Shime28.5.2015
Hvala, to mi mnogo olakšava sve, od naručivanja pive mežikanje do rezervacije spavanja (da sam pravi, naučio bi srpski cool).

Imam još jedno pitanje: da li se u Italiji priznaje popust članovima Hrvatskog planinarskog saveza, ili se plaća puna cijena?
Još jednom, hvala na informacijama! nasmeh
jedriličar28.5.2015
Popust na članske iskaznice HPS-a se priznaje samo u kočama koje su pod ingerencijom (upravljanjem) CAI-a (club alpino italiano), dok se u kočama koje su privatne taj popust ne priznaje (osim ako imaš recimo iskaznicu OEAV ili AAC a koča ima znak za priznavanje popusta). Kada sam zadnji put spavao u Corsiju (prije 6 ili 7 godina, nisam siguran) onda su priznavali popust, a koliko vidim na stranicama Corsija http://www.rifugiocorsi.it/ koča je i dalje pod upravljanjem CAI-a ...
Ako ti još šta treba, pitaj ... lp mežikanje
Robie16.7.2016
Enkratna pot, izredni razgledi in užitek - ni čudno da za ta del veliko planincev uporabi besedo PLANINSKI RAJ. Ferrata kratka a lepa in vzorno urejena - varovala delujejo nova, malo previdnosti je potrebno v tunelu - rado drsi. Priporočam pot mimo koče Brunner (vode v izobilju nato na Pot stoletnice ter povratek mimo koče Corsi na pot Saškega Kralja, ki se jo lahko skrajša in izpusti nevaren del.
lazo122.7.2016
Prosil a kdo ve koliko je cena spanja u Rifugio Corsi s iskaznicom? Hvala lepanasmeh
smatjaz22.8.2022 15:43:50
OPOZORILO: opozarjam da se na parkirišču izhodišča za bivak Brunner (gre za peščeno parkirišče, levo od mostu ceste) in tudi za Jerebico, vlamlja v avtomobile. Bodite pozorni, da ne bo imel še kdo tako slabo izkušnjo kot smo jo imeli včeraj mi po povratku z Viša.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki