Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeVivodnik / Bela Peč - Vivodnik
  

Bela Peč - Vivodnik (mimo vrha Seduc)

 
Izhodišče: Bela Peč (840 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2518°N / 14,7161°E
Cilj: Vivodnik (1508 m)
Ime poti: mimo vrha Seduc
Čas hoje: 4 h 20 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 668 m
Višinska razlika po poti: 815 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 299
Ocena: 1 glasov
Število slik: 91
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Kamnika ali Vranskega se zapeljemo v Tuhinjsko dolino, kjer v naselju Podhruška zavijemo v smeri naselja Sela pri Kamniku. Ko prispemo v Rožično gremo desno, nato pa se nekaj časa peljemo skozi naselje Sela pri Kamniku, kjer v križiščih sledimo glavni cesti. Za vasico Znojile se cesta prehodno položi, nato pa iz naselja Trobelno sledimo oznakam za Belo Peč. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Iz Gornjega Grada se peljemo proti Kamniku, za prelazom Črnivec pa v eni od serpentin zavijemo v smeri Sovinje Peči. Za Sovinjo Pečjo se priključimo cesti iz Tuhinjske doline, mi pa ji sledimo v levo. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Iz Stahovice se peljemo proti prelazu Črnivec, nato pa v eni od serpentin zavijemo v smeri Sovinje Peči. Za Sovinjo Pečjo se priključimo cesti iz Tuhinjske doline, mi pa ji sledimo v levo. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
d) Zapeljemo se v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko se za prelazom Volovljek priključimo cesti, ki vodi od Stahovice proti Gornjemu Gradu, nadaljujemo desno, nato pa v eni od serpentin zavijemo v smeri Sovinje Peči. Za Sovinjo Pečjo se priključimo cesti iz Tuhinjske doline, mi pa ji sledimo v levo. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo desno na stransko cesto, ki je zaprta za javni promet. Že kmalu prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo naravnost (leva cesta se konča na pobočjih Tomanove planine), nato pa nas pot pripelje ob zgornji rob bližnjega pašnika, od koder se nam odpre lep razgled proti hribom nad Tuhinjsko dolino. Za pašnikom nadaljujemo po levi zgornji cesti, nato pa na manjšem križišču naravnost. Malo naprej se gozd konča in prispemo na zgornji rob večje razgledne senožeti, s katere se odpre pogled na okoliška hribovja.
Nekaj korakov preden stopimo na omenjeno pobočje, pa se v smeri naravnost nadaljuje kolovoz, po katerem bomo nadaljevali tudi mi (še naprej po cesti Ovčje jame). Po krajšem vzponu prispemo na razpotje večih kolovozov, mi pa nadaljujemo rahlo levo, na kolovoz, ki se še naprej vzpenja. V nadaljevanju sledi še kar nekaj razpotij, mi pa po občutku izbiramo tiste odcepe, kjer se pot najbolj vzpenja. Za zadnjim razpotjem na omenjenem delu, sledi kratek spust, nato pa obidemo bližnjo konto, za katero se vzpnemo do sedla med Podbevško pečjo in Seducem.
Na omenjenem sedlu, kjer se nahaja tudi križ z vpisno knjigo, dosežemo markirano pot, ki vodi s prelaza Črnivec proti Menini planini, mi pa ji sledimo v desno. Malo naprej stopimo na drug kolovoz, s katerega se nam občasno odpre nekaj razgleda proti severu. Kolovoz se malo naprej zoži v široko pot, le ta pa se že kmalu priključi na naslednji kolovoz, po katerem hitro prispemo do pašne ograje, za katero stopimo na pašna območja bližnje planine. Pot naprej se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti ter nas preko pašnikov in skozi gozd pripelje do vzhodnega roba planine Ravni, kjer stoji pastirska koča.
S planine Ravni nadaljujemo v smeri Doma na Menini planini in planine Travnik. Pot naprej se rahlo vzpne ter hitro preide v gozd, skozi katerega se nato nekaj časa nadaljuje. Nekoliko naprej se priključimo širokemu kolovozu, po katerem tudi kmalu pridemo iz gozda. Ko pridemo iz gozda, stopimo na zahodni del planine Travnik, preko katere se nato sprehodimo do pastirske koče na drugi strani planine. Do tam nas vodi slabše vidna stezica, ki preči planino.
Od koče nadaljujemo mimo bližnjega križa in zvona, za katerima markirana pot zavije v desno. Sledi prijetna hoja po poti, ki se sprva zložno, nato pa zmerno vzpenja čez prostrane pašnike. Višje gre pot v gozd, kjer se postopoma prične spuščati. Pot se kmalu ponovno prične vzpenjati ter nas pripelje do makadamske ceste, kateri sledimo v desno. Nekaj minut hodimo po omenjeni cesti, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpne skozi strnjen gozd. Višje še enkrat prečimo cesto in pot nas postopoma pripelje na pašnike Menine planine. Z nekaj krajšimi vzponi in spusti nadaljujemo prijetno pot, kateri se po nekoliko daljšem spustu priključi še pot iz Gornjega Grada (pot mimo Jespe).
Nadaljujemo desno v smeri Doma na Menini planini, po poti, ki preči pas gozda, nato pa nas pripelje do parkirišča v bližini že omenjenega planinskega doma. S parkirišča nadaljujemo čez travnik in pot, s katere se nam odpre lep razgled na verigo Kamniško Savinjskih Alp, nas hitro pripelje do Doma na Menini planini.
Od doma nadaljujemo po markirani poti v smeri Vivodnika. Po nekaj 10 korakih lahkotne hoje, se pot za kratek čas strmo vzpne, nato pa se položi in nas pripelje na večjo travnato pobočje, kjer naletimo na smerno tablo z napisom "Vivodnik - krožna pot". Nadaljujemo rahlo levo (po desni poti se lahko vrnemo) po razmeroma zložni poti, ki nas hitro pripelje v kratek pas gozda. Tu se pot ponovno za kratek čas vzpne, nato pa nas pripelje iz gozda, kjer pred seboj že zagledamo razgledni stolp na Vivodniku, le tega pa dosežemo po nekaj korakih nadaljnje hoje.
Izhodišče - planina Ravni 1:35, planina Ravni - planina Travnik 30 minut, planina Travnik - Dom na Menini planini 2:00, Dom na Menini planini - Vivodnik 15 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Ravni (1075m), Planina Travnik (1180m), Dom na Menini planini (1453m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Menini planini
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bela Peč - vivodnik1
Bela Peč - vivodnik2
Bela Peč - vivodnik3
Bela Peč - vivodnik4
Bela Peč - vivodnik5
Bela Peč - vivodnik6
Bela Peč - vivodnik7
Bela Peč - vivodnik8
Bela Peč - vivodnik9
Bela Peč - vivodnik10
Bela Peč - vivodnik11
Bela Peč - vivodnik12
Bela Peč - vivodnik13
Bela Peč - vivodnik14
Bela Peč - vivodnik15
Bela Peč - vivodnik16
Bela Peč - vivodnik17
Bela Peč - vivodnik18
Bela Peč - vivodnik19
Bela Peč - vivodnik20
Bela Peč - vivodnik21
Bela Peč - vivodnik22
Bela Peč - vivodnik23
Bela Peč - vivodnik24
Bela Peč - vivodnik25
Bela Peč - vivodnik26
Bela Peč - vivodnik27
Bela Peč - vivodnik28
Bela Peč - vivodnik29
Bela Peč - vivodnik30
Bela Peč - vivodnik31
Bela Peč - vivodnik32
Bela Peč - vivodnik33
Bela Peč - vivodnik34
Bela Peč - vivodnik35
Bela Peč - vivodnik36
Bela Peč - vivodnik37
Bela Peč - vivodnik38
Bela Peč - vivodnik39
Bela Peč - vivodnik40
Bela Peč - vivodnik41
Bela Peč - vivodnik42
Bela Peč - vivodnik43
Bela Peč - vivodnik44
Bela Peč - vivodnik45
Bela Peč - vivodnik46
Bela Peč - vivodnik47
Bela Peč - vivodnik48
Bela Peč - vivodnik49
Bela Peč - vivodnik50
Bela Peč - vivodnik51
Bela Peč - vivodnik52
Bela Peč - vivodnik53
Bela Peč - vivodnik54
Bela Peč - vivodnik55
Bela Peč - vivodnik56
Bela Peč - vivodnik57
Bela Peč - vivodnik58
Bela Peč - vivodnik59
Bela Peč - vivodnik60
Bela Peč - vivodnik61
Bela Peč - vivodnik62
Bela Peč - vivodnik63
Bela Peč - vivodnik64
Bela Peč - vivodnik65
Bela Peč - vivodnik66
Bela Peč - vivodnik67
Bela Peč - vivodnik68
Bela Peč - vivodnik69
Bela Peč - vivodnik70
Bela Peč - vivodnik71
Bela Peč - vivodnik72
Bela Peč - vivodnik73
Bela Peč - vivodnik74
Bela Peč - vivodnik75
Bela Peč - vivodnik76
Bela Peč - vivodnik77
Bela Peč - vivodnik78
Bela Peč - vivodnik79
Bela Peč - vivodnik80
Bela Peč - vivodnik81
Bela Peč - vivodnik82
Bela Peč - vivodnik83
Bela Peč - vivodnik84
Bela Peč - vivodnik85
Bela Peč - vivodnik86
Bela Peč - vivodnik87
Bela Peč - vivodnik88
Bela Peč - vivodnik89
Bela Peč - vivodnik90
Bela Peč - vivodnik91
Diskusija o izletu Bela Peč - Vivodnik (mimo vrha Seduc)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki