Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Planina Ravni / Bela Peč - Planina Ravni (čez Ovčje jame)

Bela Peč - Planina Ravni (čez Ovčje jame)

Natisni
Izhodišče: Bela Peč (840 m)
Širina/Dolžina: 46,2518°N 14,7161°E
Ime poti: čez Ovčje jame
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 235 m
Višinska razlika po poti: 360 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 340
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kamnika ali Vranskega se zapeljemo v Tuhinjsko dolino, kjer v naselju Podhruška zavijemo v smeri naselja Sela pri Kamniku. Ko prispemo v Rožično gremo desno, nato pa se nekaj časa peljemo skozi naselje Sela pri Kamniku, kjer v križiščih sledimo glavni cesti. Za vasico Znojile se cesta prehodno položi, nato pa iz naselja Trobelno sledimo oznakam za Belo Peč. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Iz Gornjega Grada se peljemo proti Kamniku, za prelazom Črnivec pa v eni od serpentin zavijemo v smeri Sovinje Peči. Za Sovinjo Pečjo se priključimo cesti iz Tuhinjske doline, mi pa ji sledimo v levo. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Iz Stahovice se peljemo proti prelazu Črnivec, nato pa v eni od serpentin zavijemo v smeri Sovinje Peči. Za Sovinjo Pečjo se priključimo cesti iz Tuhinjske doline, mi pa ji sledimo v levo. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
d) Zapeljemo se v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko se za prelazom Volovljek priključimo cesti, ki vodi od Stahovice proti Gornjemu Gradu, nadaljujemo desno, nato pa v eni od serpentin zavijemo v smeri Sovinje Peči. Za Sovinjo Pečjo se priključimo cesti iz Tuhinjske doline, mi pa ji sledimo v levo. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo desno na stransko cesto, ki je zaprta za javni promet. Že kmalu prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo naravnost (leva cesta se konča na pobočjih Tomanove planine), nato pa nas pot pripelje ob zgornji rob bližnjega pašnika, od koder se nam odpre lep razgled proti hribom nad Tuhinjsko dolino. Za pašnikom nadaljujemo po levi zgornji cesti, nato pa na manjšem križišču naravnost. Malo naprej se gozd konča in prispemo na zgornji rob večje razgledne senožeti, kjer se v levo odcepi širši kolovoz, po katerem lahko prispemo do sedla med Podbevško pečjo in vrhom Seduc (v opisih pot mimo vrha Seduc), mi pa nadaljujemo po cesti, ki nam nudi lepe razglede. V nadaljevanju se pot vrne v gozd ter se še naprej zložno do občasno zmerno vzpenja, ko pa se začne vidneje spuščati, pa hitro prispemo do označenega razpotja na Ovčjih jamah, kjer se priključimo markirani poti.
Markirani poti sledimo levo v smeri Prevale, kjer hodimo po kolovozu, ki se že kmalu razcepi. Nadaljujemo po levem kolovozu, ob katerem nekoliko višje opazimo markacije, nam pa se višje z njega odpre pogled proti Podbevški peči, nekoliko naprej pa še na Ojstri vrh. Na tem razglednem delu se pot prehodno položi, nato pa se vrne v gozd, kjer sledimo markacijam. Sprva slabše vidna stezica se kmalu razširi, nato pa se prečno vzpenja proti levi, kjer nas višje vodi po bolj strmem pobočju. Ko se po nekaj minutah pot položi, pred seboj že vidimo pašno ograjo, katero prečimo, nato pa smo že na Prevali, kjer na levi, ob križu, opazimo vpisno skrinjico.
S Prevale nadaljujemo proti severu ter se pričnemo spuščati čez razgledna pobočja zgornjega dela planine Ravni. Po krajšem spustu stopimo na širši kolovoz, mu sledimo v desno ter po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo do pastirske koče na omenjeni planini.
Izhodišče - Prevala 1:30, Prevala - planina Ravni 10 minut.
zemljevid poti - Planina Ravni
Ob poti: Ovčje jame (960m), Prevala (1163m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina Travnik, Dom na Menini planini, Vivodnik
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Bela Peč - Planina Ravni1
Bela Peč - Planina Ravni2
Bela Peč - Planina Ravni3
Bela Peč - Planina Ravni4
Bela Peč - Planina Ravni5
Bela Peč - Planina Ravni6
Bela Peč - Planina Ravni7
Bela Peč - Planina Ravni8
Bela Peč - Planina Ravni9
Bela Peč - Planina Ravni10
Bela Peč - Planina Ravni11
Bela Peč - Planina Ravni12
Bela Peč - Planina Ravni13
Bela Peč - Planina Ravni14
Bela Peč - Planina Ravni15
Bela Peč - Planina Ravni16
Bela Peč - Planina Ravni17
Bela Peč - Planina Ravni18
Bela Peč - Planina Ravni19
Bela Peč - Planina Ravni20
Bela Peč - Planina Ravni21
Bela Peč - Planina Ravni22
Bela Peč - Planina Ravni23
Bela Peč - Planina Ravni24
Bela Peč - Planina Ravni25
Bela Peč - Planina Ravni26
Bela Peč - Planina Ravni27
Bela Peč - Planina Ravni28
Bela Peč - Planina Ravni29
Bela Peč - Planina Ravni30
Bela Peč - Planina Ravni31
Bela Peč - Planina Ravni32
Bela Peč - Planina Ravni33
Bela Peč - Planina Ravni34
Bela Peč - Planina Ravni35
Diskusija o izletu Bela Peč - Planina Ravni (čez Ovčje jame)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki