Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeMali Grintovec / Bašelj - Mali Grintovec
  

Bašelj - Mali Grintovec (čez Bašeljski vrh)

 
Izhodišče: Bašelj (590 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,321°N / 14,4002°E
Cilj: Mali Grintovec (1813 m)
Ime poti: čez Bašeljski vrh
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1223 m
Višinska razlika po poti: 1345 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1193
Ocena: 1 glasov
Število slik: 86
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj, pa na mestu, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo v smeri izvira Belice, Kališča in Storžiča (levo Gamsov raj) po za javni promet zaprti makadamski cesti, ki po desni strani obide kočo Športno turističnega parka Belica. Cesta, s katere se nam sprva odpre lep pogled na Storžič nas vodi mimo nogometnega in košarkarskega igrišča ter nas v približno 10 minutah pripelje do označenega razpotja ob obračališču ceste.
Z obračališča nadaljujemo desno v smeri Kališča po markirani poti (levo Kališče po gozdni cesti, pa tudi Gradišče (Pustinjak) in Kališče mimo bolnice Košuta), ki se prične vzpenjati ob levem pritoku Belice. Pot naprej nas vodi skozi gozd, sprva po levi strani grape, nato pa jo preči in preide na desno stran, kjer po krajšem vzponu dosežemo slabšo gozdno cesto oz. kolovoz. Kolovozu sledimo nekaj minut, nato pa nas markacije usmerijo desno v gozd skozi katerega se razmeroma strmo vzpenjamo. Višje prečimo zaraščeno jaso oz. staro poseko, nato pa ponovno stopimo na širok kolovoz. Po kolovozu tokrat hodimo le nekaj korakov, saj že na prvem ovinku nadaljujemo naravnost po postopoma vse manj strmi poti. Nekoliko naprej prečimo drug kolovoz in se nad njim povsem približamo širokemu kolovozu. Ob mestu, kjer se povsem približamo kolovozu se nahaja planinska smerna tabla, ki označuje pot navzdol. Tu nadaljujemo naravnost ter se po minuti, dveh nadaljnje hoje priključimo bolj uhojeni poti iz Mač.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo v smeri Kališča (naravnost Mače po cesti, desno Mače po pešpoti) ter pot nadaljujemo skozi krajši pas strnjenega gozda. Strnjen smrekov gozd se hitro konča in mi stopimo na slabšo gozdno cesto, ki vodi iz doline potoka Belica. Po cesti, katera že kmalu naredi levi ovinek se vzpenjamo nekaj minut, nato pa na desni strani opazimo nadaljevanje planinske poti (odcep je dobro označen). Pot naprej preide na bolj strmo pobočje ter se v številnih okljukih razmeroma strmo vzpenja. Višje se gozd prehodno razredči in odpre se nam lep razgled proti jugu. Na delu redkega gozda nam prijeten počitek omogoči tudi lesena klop, malo naprej pa nas "preseneti" še delujoča ura na drevesu. V nadaljevanju nekoliko več časa prečimo proti desni, tako, da dosežemo gozdnat južni greben Kališča. Na omenjenem grebenu pot zavije ostro levo, nato pa se v nekaj okljukih vzpne do Spodnjega Kališča, od koder se nam odpre lep razgled na Storžič.
Ko se nad Spodnjim Kališčem pot vrne v gozd se nam z leve priključi še pot z Laškega (tudi pot iz Bašlja mimo bolnice Košuta). Sledi še nekaj minut hoje skozi gozd in prispemo do lepega razgledišča, od koder se odpre lep pogled proti bližnjemu Domu na Kališču, Malemu Grintovcu, grebenu Laneža, Krvavcu... Od razgledišča sledi le še kratek vzpon in že smo pri Domu na Kališču.
Za Domom na Kališču opazimo planinsko smerno tablo s številnimi možnosti nadaljevanja poti. Nadaljujemo po zložni in razgledni grebenski poti v smeri Storžiča, Bašeljskega vrha..., katera se nadaljuje proti severu. Po nekaj minutah lahkotne hoje ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Julijskih Alp, prispemo na razpotje, kjer nadaljujemo desno (naravnost Storžič) proti Bašeljskemu vrhu. Pot naprej se strmeje vzpne skozi pas ruševja ter nas ob lepih pogled na sosednji Mali Grintovec pripelje na z ruševjem porasel greben Bašeljskega vrha, kjer v naslednjih nekaj minutah prispemo na naslednje dobro označeno razpotje. Na razpotju se v desno odcepi pot na Mali Grintovec in Srednji vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in ob pogledu na Storžič nadaljujemo vzpon. Poti, ki poteka po in ob z ruševjem poraslim grebenom, se malo pod vrhom priključi še pot z Jekarice in Bašeljskega prevala. Tu nadaljujemo desno in po nekoliko ožjem grebenu v minuti nadaljnje hoje dosežemo Bašeljski vrh, s katerega se nam odpre lep razgled proti goram nad Jezerskim, razgled pa seže vse do Košute, Obirja in Labotniških Alp v Avstriji.
Z Bašeljskega vrha se pričnemo razmeroma strmo spuščati proti vzhodu do severovzhodu, po poti, ki poteka po in ob grebenu, ki je večinoma porasel z ruševjem, na delu, kjer ni pa je potrebno malo več pazljivosti. Po približno 15 minutah se spust konča in pot nas pripelje na Mačensko sedlo, kjer se nam priključi markirana pot s Kališča in nemarkirana pot po dolini Suhe.
Nadaljujemo naravnost v smeri Malega Grintovca, po poti, ki se prične razmeroma strmo vzpenjati po zahodnem pobočju omenjene gore. Po približno pol ure hoje od Mačenskega sedla pridemo na označeno razpotja, kjer se nam z desne priključi pot z Dolge njive. Nadaljujemo levo ter po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo na vrh Malega Grintovca.
Bašelj - Kališče 2:30, Kališče - Bašeljski vrh 45 minut, Bašeljski vrh - Mali Grintovec 45 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Kališče (1450m), Dom na Kališču (1534m), Bašeljski vrh (1744m), Mačensko sedlo (1622m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bašelj - mali_grintovec1
Bašelj - mali_grintovec2
Bašelj - mali_grintovec3
Bašelj - mali_grintovec4
Bašelj - mali_grintovec5
Bašelj - mali_grintovec6
Bašelj - mali_grintovec7
Bašelj - mali_grintovec8
Bašelj - mali_grintovec9
Bašelj - mali_grintovec10
Bašelj - mali_grintovec11
Bašelj - mali_grintovec12
Bašelj - mali_grintovec13
Bašelj - mali_grintovec14
Bašelj - mali_grintovec15
Bašelj - mali_grintovec16
Bašelj - mali_grintovec17
Bašelj - mali_grintovec18
Bašelj - mali_grintovec19
Bašelj - mali_grintovec20
Bašelj - mali_grintovec21
Bašelj - mali_grintovec22
Bašelj - mali_grintovec23
Bašelj - mali_grintovec24
Bašelj - mali_grintovec25
Bašelj - mali_grintovec26
Bašelj - mali_grintovec27
Bašelj - mali_grintovec28
Bašelj - mali_grintovec29
Bašelj - mali_grintovec30
Bašelj - mali_grintovec31
Bašelj - mali_grintovec32
Bašelj - mali_grintovec33
Bašelj - mali_grintovec34
Bašelj - mali_grintovec35
Bašelj - mali_grintovec36
Bašelj - mali_grintovec37
Bašelj - mali_grintovec38
Bašelj - mali_grintovec39
Bašelj - mali_grintovec40
Bašelj - mali_grintovec41
Bašelj - mali_grintovec42
Bašelj - mali_grintovec43
Bašelj - mali_grintovec44
Bašelj - mali_grintovec45
Bašelj - mali_grintovec46
Bašelj - mali_grintovec47
Bašelj - mali_grintovec48
Bašelj - mali_grintovec49
Bašelj - mali_grintovec50
Bašelj - mali_grintovec51
Bašelj - mali_grintovec52
Bašelj - mali_grintovec53
Bašelj - mali_grintovec54
Bašelj - mali_grintovec55
Bašelj - mali_grintovec56
Bašelj - mali_grintovec57
Bašelj - mali_grintovec58
Bašelj - mali_grintovec59
Bašelj - mali_grintovec60
Bašelj - mali_grintovec61
Bašelj - mali_grintovec62
Bašelj - mali_grintovec63
Bašelj - mali_grintovec64
Bašelj - mali_grintovec65
Bašelj - mali_grintovec66
Bašelj - mali_grintovec67
Bašelj - mali_grintovec68
Bašelj - mali_grintovec69
Bašelj - mali_grintovec70
Bašelj - mali_grintovec71
Bašelj - mali_grintovec72
Bašelj - mali_grintovec73
Bašelj - mali_grintovec74
Bašelj - mali_grintovec75
Bašelj - mali_grintovec76
Bašelj - mali_grintovec77
Bašelj - mali_grintovec78
Bašelj - mali_grintovec79
Bašelj - mali_grintovec80
Bašelj - mali_grintovec81
Bašelj - mali_grintovec82
Bašelj - mali_grintovec83
Bašelj - mali_grintovec84
Bašelj - mali_grintovec85
Bašelj - mali_grintovec86
Diskusija o izletu Bašelj - Mali Grintovec (čez Bašeljski vrh)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki