Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Bašeljski vrh / Bašelj - Bašeljski vrh (mimo bolnice Košuta)

Bašelj - Bašeljski vrh (mimo bolnice Košuta)

Natisni
Izhodišče: Bašelj (590 m)
Širina/Dolžina: 46,321°N 14,4002°E
Ime poti: mimo bolnice Košuta
Čas hoje: 3 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1154 m
Višinska razlika po poti: 1154 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.981
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 66
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj, pa na mestu, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
Opis poti:
Z izhodišča pri brunarici turističnega društva Bašelj nadaljujemo po za javni promet zaprti gozdni cesti, ki nas vodi ob potoku Belica. Sprva hodimo ob nogometnem in košarkarskem igrišču, nato pa že prispemo na prvo razpotje gamsove poti, kjer se v levo odcepi pot proti cerkvi sv. Lovrenca, Domu pod sv. Lovrencem, možno pa je tudi nadaljevanje proti Storžiču, Krničarjevi koči na planini Javornik, Mali in Veliki Poljani...
Z omenjenega razpotja vzpon še naprej nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zmerno vzpenja skozi gozd oz. delno skozi grmičevje. Po nekaj minutah prispemo na obračališče gozdne ceste, kjer se pešpot proti Kališču nadaljuje desno preko potoka, rahlo v levo pa se nadaljuje gamsova pot, ki vodi na Gradišče in dalje do sv. Lovreca ter pot na Kališče po gozdni cesti, Kališče mimo bolnice Košuta in Kališče po grebenu Kisovca. Pot nadaljujemo po širokem kolovozu, ki se vzpenja proti bližnjemu vodnemu zajetju. Pred zajetjem zapustimo širok kolovoz in ponovno nadaljujemo rahlo levo, na pot, kjer se nadaljuje gamsova pot. V nadaljevanju se nekaj minut vzpenjamo po bolj strmem kolovozu, ko se le ta konča pa nadaljujemo desno po manj izraziti, a razmeroma dobro uhojeni poti, ki se vzpenja skozi gozd. Višje se na nekaj mestih steza deloma izgubi, mi pa sledimo sicer redkim rumeno-belim markacijam, ki označujejo gamsovo pot. Nekaj minut se vzpenjamo skozi gozd, nato pa na enem ovinku dosežemo drugo gozdno cesto, kateri sledimo v desno (levo Laško). Po makadamski cesti hodimo nekaj 10 metrov in že smo na naslednjem razpotju, kjer se v levo odcepi pot k sv. Lovrencu, nekaj korakov naprej pa še v desno na vrh Gradišča. Nadaljujemo po cesti še kakih 10 minut, nato pa prispemo do manjšega parkirišča in nekaj korakov naprej še do obračališča na koncu ceste.
Od konca ceste nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Kališča in Storžiča. Kolovoz se nato zmerno vzpenja ob strugi potoka Belica ter se po približno 10 minutah razcepi na dva dela. Nadaljujemo po levem kolovozu, ki se že po nekaj metrih konča. Na tem delu zapustimo bližino struge in nadaljujemo nekoliko levo po poti, ki se strmo vzpne skozi gozd. Strmina kmalu popusti in pot nas pripelje do partizanske bolnice Košuta.
Za bolnico prečimo dva zaporedna hudournika, nato pa pot ponovno postane bolj strma. Pot naprej se še vedno nadaljuje skozi gozd, pri tem pa preči eno bolj strmo pobočje, kjer je v mokrem potrebna nekoliko večja previdnost. Nad strmim delom dosežemo stranski greben Kališča, kjer se nam z desne priključi nemarkirana pot iz Bašlja.
Tu nadaljujemo levo ter vzpon nadaljujemo po še naprej strmi poti, ki se nadaljuje skozi postopoma vse bolj redek gozd. Za klopco in za nekaj pogledi na bližnji Storžič pot zavije desno in se vrne v strnjen gozd. Sledi manj strma pot, katera nas hitro popelje do prve koče na Spodnjem Kališču. Za kočo se gozd konča, nato pa po prijetni travnati podlagi v nekaj minutah dosežemo osrednji del planine, kjer se tudi priključimo običajni poti iz Mač.
S Spodnjega Kališča nadaljujemo rahlo levo v smeri Doma na Kališču, od koder sledi še nekaj minut hoje skozi gozd, nato pa prispemo do lepega razgledišča, s katerega se nam odpre lep pogled proti bližnjemu Domu na Kališču, Malemu Grintovcu, grebenu Laneža, Krvavcu... Od razgledišča sledi le še kratek vzpon in že smo pri Domu na Kališču.
Za Domom na Kališču opazimo planinsko smerno tablo s številnimi možnosti nadaljevanja poti. Nadaljujemo po zložni in razgledni grebenski poti v smeri Storžiča, Bašeljskega vrha..., katera se nadaljuje proti severu. Po nekaj minutah lahkotne hoje ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Julijskih Alp, prispemo na razpotje, kjer nadaljujemo desno (naravnost Storžič) proti Bašeljskemu vrhu. Pot naprej se strmeje vzpne skozi pas ruševja ter nas ob lepih pogled na sosednji Mali Grintovec pripelje na z ruševjem porasel greben Bašeljskega vrha, kjer v naslednjih nekaj minutah prispemo na naslednje dobro označeno razpotje. Na razpotju se v desno odcepi pot na Mali Grintovec in Srednji vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in ob pogledu na Storžič nadaljujemo vzpon. Poti, ki poteka po in ob z ruševjem poraslim grebenom, se malo pod vrhom priključi še pot z Jekarice in Bašeljskega prevala. Tu nadaljujemo desno in po nekoliko ožjem grebenu v minuti nadaljnje hoje dosežemo Bašeljski vrh, s katerega se nam odpre lep razgled proti goram nad Jezerskim, razgled pa seže vse do Košute, Obirja in Labotniških Alp v Avstriji.
zemljevid poti - Bašeljski vrh
Ob poti: Planina Kališče (1450m), Dom na Kališču (1534m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mali Grintovec
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Bašelj - Bašeljski vrh1
Bašelj - Bašeljski vrh2
Bašelj - Bašeljski vrh3
Bašelj - Bašeljski vrh4
Bašelj - Bašeljski vrh5
Bašelj - Bašeljski vrh6
Bašelj - Bašeljski vrh7
Bašelj - Bašeljski vrh8
Bašelj - Bašeljski vrh9
Bašelj - Bašeljski vrh10
Bašelj - Bašeljski vrh11
Bašelj - Bašeljski vrh12
Bašelj - Bašeljski vrh13
Bašelj - Bašeljski vrh14
Bašelj - Bašeljski vrh15
Bašelj - Bašeljski vrh16
Bašelj - Bašeljski vrh17
Bašelj - Bašeljski vrh18
Bašelj - Bašeljski vrh19
Bašelj - Bašeljski vrh20
Bašelj - Bašeljski vrh21
Bašelj - Bašeljski vrh22
Bašelj - Bašeljski vrh23
Bašelj - Bašeljski vrh24
Bašelj - Bašeljski vrh25
Bašelj - Bašeljski vrh26
Bašelj - Bašeljski vrh27
Bašelj - Bašeljski vrh28
Bašelj - Bašeljski vrh29
Bašelj - Bašeljski vrh30
Bašelj - Bašeljski vrh31
Bašelj - Bašeljski vrh32
Bašelj - Bašeljski vrh33
Bašelj - Bašeljski vrh34
Bašelj - Bašeljski vrh35
Bašelj - Bašeljski vrh36
Bašelj - Bašeljski vrh37
Bašelj - Bašeljski vrh38
Bašelj - Bašeljski vrh39
Bašelj - Bašeljski vrh40
Bašelj - Bašeljski vrh41
Bašelj - Bašeljski vrh42
Bašelj - Bašeljski vrh43
Bašelj - Bašeljski vrh44
Bašelj - Bašeljski vrh45
Bašelj - Bašeljski vrh46
Bašelj - Bašeljski vrh47
Bašelj - Bašeljski vrh48
Bašelj - Bašeljski vrh49
Bašelj - Bašeljski vrh50
Bašelj - Bašeljski vrh51
Bašelj - Bašeljski vrh52
Bašelj - Bašeljski vrh53
Bašelj - Bašeljski vrh54
Bašelj - Bašeljski vrh55
Bašelj - Bašeljski vrh56
Bašelj - Bašeljski vrh57
Bašelj - Bašeljski vrh58
Bašelj - Bašeljski vrh59
Bašelj - Bašeljski vrh60
Bašelj - Bašeljski vrh61
Bašelj - Bašeljski vrh62
Bašelj - Bašeljski vrh63
Bašelj - Bašeljski vrh64
Bašelj - Bašeljski vrh65
Bašelj - Bašeljski vrh66
Diskusija o izletu Bašelj - Bašeljski vrh (mimo bolnice Košuta)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki