Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Bašeljski vrh / Bašelj - Bašeljski vrh

Bašelj - Bašeljski vrh

Natisni
Izhodišče: Bašelj (590 m)
Širina/Dolžina: 46,321°N 14,4002°E
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1154 m
Višinska razlika po poti: 1154 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.454
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 77
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj, pa na mestu, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo v smeri izvira Belice, Kališča in Storžiča (levo Gamsov raj) po za javni promet zaprti makadamski cesti, ki po desni strani obide kočo Športno turističnega parka Belica. Cesta, s katere se nam sprva odpre lep pogled na Storžič nas vodi mimo nogometnega in košarkarskega igrišča ter nas v približno 10 minutah pripelje do označenega razpotja ob obračališču ceste.
Z obračališča nadaljujemo desno v smeri Kališča po markirani poti (levo Kališče po gozdni cesti, pa tudi Gradišče (Pustinjak) in Kališče mimo bolnice Košuta), ki se prične vzpenjati ob levem pritoku Belice. Pot naprej nas vodi skozi gozd, sprva po levi strani grape, nato pa jo preči in preide na desno stran, kjer po krajšem vzponu dosežemo slabšo gozdno cesto oz. kolovoz. Kolovozu sledimo nekaj minut, nato pa nas markacije usmerijo desno v gozd skozi katerega se razmeroma strmo vzpenjamo. Višje prečimo zaraščeno jaso oz. staro poseko, nato pa ponovno stopimo na širok kolovoz. Po kolovozu tokrat hodimo le nekaj korakov, saj že na prvem ovinku nadaljujemo naravnost po postopoma vse manj strmi poti. Nekoliko naprej prečimo drug kolovoz in se nad njim povsem približamo širokemu kolovozu. Ob mestu, kjer se povsem približamo kolovozu se nahaja planinska smerna tabla, ki označuje pot navzdol. Tu nadaljujemo naravnost ter se po minuti, dveh nadaljnje hoje priključimo bolj uhojeni poti iz Mač.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo v smeri Kališča (naravnost Mače po cesti, desno Mače po pešpoti) ter pot nadaljujemo skozi krajši pas strnjenega gozda. Strnjen smrekov gozd se hitro konča in mi stopimo na slabšo gozdno cesto, ki vodi iz doline potoka Belica. Po cesti, katera že kmalu naredi levi ovinek se vzpenjamo nekaj minut, nato pa na desni strani opazimo nadaljevanje planinske poti (odcep je dobro označen). Pot naprej preide na bolj strmo pobočje ter se v številnih okljukih razmeroma strmo vzpenja. Višje se gozd prehodno razredči in odpre se nam lep razgled proti jugu. Na delu redkega gozda nam prijeten počitek omogoči tudi lesena klop, malo naprej pa nas "preseneti" še delujoča ura na drevesu. V nadaljevanju nekoliko več časa prečimo proti desni, tako, da dosežemo gozdnat južni greben Kališča. Na omenjenem grebenu pot zavije ostro levo, nato pa se v nekaj okljukih vzpne do Spodnjega Kališča, od koder se nam odpre lep razgled na Storžič.
Ko se nad Spodnjim Kališčem pot vrne v gozd se nam z leve priključi še pot z Laškega (tudi pot iz Bašlja mimo bolnice Košuta). Sledi še nekaj minut hoje skozi gozd in prispemo do lepega razgledišča, od koder se odpre lep pogled proti bližnjemu Domu na Kališču, Malemu Grintovcu, grebenu Laneža, Krvavcu... Od razgledišča sledi le še kratek vzpon in že smo pri Domu na Kališču.
Za Domom na Kališču opazimo planinsko smerno tablo s številnimi možnosti nadaljevanja poti. Nadaljujemo po zložni in razgledni grebenski poti v smeri Storžiča, Bašeljskega vrha..., katera se nadaljuje proti severu. Po nekaj minutah lahkotne hoje ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Julijskih Alp, prispemo na razpotje, kjer nadaljujemo desno (naravnost Storžič) proti Bašeljskemu vrhu. Pot naprej se strmeje vzpne skozi pas ruševja ter nas ob lepih pogled na sosednji Mali Grintovec pripelje na z ruševjem porasel greben Bašeljskega vrha, kjer v naslednjih nekaj minutah prispemo na naslednje dobro označeno razpotje. Na razpotju se v desno odcepi pot na Mali Grintovec in Srednji vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in ob pogledu na Storžič nadaljujemo vzpon. Poti, ki poteka po in ob z ruševjem poraslim grebenom, se malo pod vrhom priključi še pot z Jekarice in Bašeljskega prevala. Tu nadaljujemo desno in po nekoliko ožjem grebenu v minuti nadaljnje hoje dosežemo Bašeljski vrh, s katerega se nam odpre lep razgled proti goram nad Jezerskim, razgled pa seže vse do Košute, Obirja in Labotniških Alp v Avstriji.
zemljevid poti - Bašeljski vrh
Ob poti: Planina Kališče (1450m), Dom na Kališču (1534m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mali Grintovec
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Bašelj - Bašeljski vrh1
Bašelj - Bašeljski vrh2
Bašelj - Bašeljski vrh3
Bašelj - Bašeljski vrh4
Bašelj - Bašeljski vrh5
Bašelj - Bašeljski vrh6
Bašelj - Bašeljski vrh7
Bašelj - Bašeljski vrh8
Bašelj - Bašeljski vrh9
Bašelj - Bašeljski vrh10
Bašelj - Bašeljski vrh11
Bašelj - Bašeljski vrh12
Bašelj - Bašeljski vrh13
Bašelj - Bašeljski vrh14
Bašelj - Bašeljski vrh15
Bašelj - Bašeljski vrh16
Bašelj - Bašeljski vrh17
Bašelj - Bašeljski vrh18
Bašelj - Bašeljski vrh19
Bašelj - Bašeljski vrh20
Bašelj - Bašeljski vrh21
Bašelj - Bašeljski vrh22
Bašelj - Bašeljski vrh23
Bašelj - Bašeljski vrh24
Bašelj - Bašeljski vrh25
Bašelj - Bašeljski vrh26
Bašelj - Bašeljski vrh27
Bašelj - Bašeljski vrh28
Bašelj - Bašeljski vrh29
Bašelj - Bašeljski vrh30
Bašelj - Bašeljski vrh31
Bašelj - Bašeljski vrh32
Bašelj - Bašeljski vrh33
Bašelj - Bašeljski vrh34
Bašelj - Bašeljski vrh35
Bašelj - Bašeljski vrh36
Bašelj - Bašeljski vrh37
Bašelj - Bašeljski vrh38
Bašelj - Bašeljski vrh39
Bašelj - Bašeljski vrh40
Bašelj - Bašeljski vrh41
Bašelj - Bašeljski vrh42
Bašelj - Bašeljski vrh43
Bašelj - Bašeljski vrh44
Bašelj - Bašeljski vrh45
Bašelj - Bašeljski vrh46
Bašelj - Bašeljski vrh47
Bašelj - Bašeljski vrh48
Bašelj - Bašeljski vrh49
Bašelj - Bašeljski vrh50
Bašelj - Bašeljski vrh51
Bašelj - Bašeljski vrh52
Bašelj - Bašeljski vrh53
Bašelj - Bašeljski vrh54
Bašelj - Bašeljski vrh55
Bašelj - Bašeljski vrh56
Bašelj - Bašeljski vrh57
Bašelj - Bašeljski vrh58
Bašelj - Bašeljski vrh59
Bašelj - Bašeljski vrh60
Bašelj - Bašeljski vrh61
Bašelj - Bašeljski vrh62
Bašelj - Bašeljski vrh63
Bašelj - Bašeljski vrh64
Bašelj - Bašeljski vrh65
Bašelj - Bašeljski vrh66
Bašelj - Bašeljski vrh67
Bašelj - Bašeljski vrh68
Bašelj - Bašeljski vrh69
Bašelj - Bašeljski vrh70
Bašelj - Bašeljski vrh71
Bašelj - Bašeljski vrh72
Bašelj - Bašeljski vrh73
Bašelj - Bašeljski vrh74
Bašelj - Bašeljski vrh75
Bašelj - Bašeljski vrh76
Bašelj - Bašeljski vrh77
Diskusija o izletu Bašelj - Bašeljski vrh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki