Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Sotinskem bregu, najvišjemu vrhu Prekmurja?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Luknja / Aljažev dom v Vratih - Luknja

Aljažev dom v Vratih - Luknja

Natisni
Izhodišče: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Širina/Dolžina: 46,4128°N 13,8466°E
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 743 m
Višinska razlika po poti: 750 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 40.420
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 17
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Mojstrano, nato pa sledimo oznakam za dolino Vrat. Sprva še asfaltna, v nadaljevanju pa večinoma makadamska cesta, nas nato po približno 12 km od središča Mojstrane pripelje do velikega parkirišča v dolini Vrat. V času poletne sezone se pobira parkirnina.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po za javni promet zaprti makadamski cesti, po kateri mimo Šlajmerjevega doma hitro prispemo do Aljaževega doma v Vratih.
Aljažev dom obidemo po desni strani in s potjo nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Sovatne, Luknje... (desno Škrlatica, bivak na Rušju...). Pot nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki nas mimo zimske sobe pripelje do označenega razpotja ob znamenitem klinu (spomenik padlim partizanom gornikom).
Ponovno nadaljujemo naravnost (levo Tominškova pot) nas pa zložna pot vodi ob lepih razgledih na Triglav in Triglavsko severno steno. Ko po nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo v bukov gozd, se v desno odcepi pot preko Sovatne, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Luknje in Triglava - pot čez Prag. Sledi kratek vzpon po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo levo, na pot, ki se približa strugi Triglavske Bistrice. Tu nas pot vodi mimo obeležja v spomin žrtvam gora, malo naprej pa prispemo na naslednje označeno razpotje.
Levo, preko potoka, se nadaljuje pot čez Prag, mi pa nadaljujemo naravnost, po poti, ki se postopoma prične vidneje vzpenjati. Pot proti Luknji se v nadaljevanju nekaj časa zmerno vzpenja, višje pa postane bolj strma in vse bolj razgledna. Še nekoliko višje nas pot vodi skozi pas grmičevja in redkega gozda, kjer se v desno odcepi stezica proti bližnjemu bivaku, mi pa nadaljujemo po širši poti, ki nas malo naprej pripelje iz pasu gozda. V nadaljevanju pot postane še nekoliko bolj strma, postopoma pa nas pripelje na melišča pod Luknjo. Pot preko melišča je dokaj drsna, ko pa prispemo ob vznožje sten, pa so nam v pomoč tudi jeklenice (v kopnem nezahtevno, prav pa pridejo predvsem pri sestopu). Kratek čas se strmo vzpenjamo povsem ob steni, nato pa pot zavije nekoliko desno in nas malo višje pripelje do razpotja na Luknji, od koder se nam odpre lep pogled na gore nad Zadnjico.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (avgust).
zemljevid poti - Luknja
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Koča na Doliču (3 h 10 min), Šmarjetna glava (4 h 25 min), Bovški Gamsovec (2 h), Pihavec (2 h), Morbegna, Glava v Zaplanji (3 h), Kanjavec (4 h 40 min), Triglav (4 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Aljažev dom v Vratih - Luknja1
Aljažev dom v Vratih - Luknja2
Aljažev dom v Vratih - Luknja3
Aljažev dom v Vratih - Luknja4
Aljažev dom v Vratih - Luknja5
Aljažev dom v Vratih - Luknja6
Aljažev dom v Vratih - Luknja7
Aljažev dom v Vratih - Luknja8
Aljažev dom v Vratih - Luknja9
Aljažev dom v Vratih - Luknja10
Aljažev dom v Vratih - Luknja11
Aljažev dom v Vratih - Luknja12
Aljažev dom v Vratih - Luknja13
Aljažev dom v Vratih - Luknja14
Aljažev dom v Vratih - Luknja15
Aljažev dom v Vratih - Luknja16
Aljažev dom v Vratih - Luknja17
Aljažev dom v Vratih - Luknja18
Aljažev dom v Vratih - Luknja19
Aljažev dom v Vratih - Luknja20
Aljažev dom v Vratih - Luknja21
Aljažev dom v Vratih - Luknja22
Aljažev dom v Vratih - Luknja23
Aljažev dom v Vratih - Luknja24
Aljažev dom v Vratih - Luknja25
Aljažev dom v Vratih - Luknja26
Aljažev dom v Vratih - Luknja27
Aljažev dom v Vratih - Luknja28
Aljažev dom v Vratih - Luknja29
Aljažev dom v Vratih - Luknja30
Aljažev dom v Vratih - Luknja31
Aljažev dom v Vratih - Luknja32
Aljažev dom v Vratih - Luknja33
Aljažev dom v Vratih - Luknja34
Aljažev dom v Vratih - Luknja35
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Luknja
čeveljc10. 10. 2010
Minevajoči konec tedna vas je verjetno bilo kar veliko po hribih. Zanima me, če je pot iz Vrat do Luknje v teh mesecih (oktober, november) kaj obsijana s soncem ali je že bolj hladna. Bi šla lovit tople jesenske žarke in občudovat barve.
Zasavčan29. 03. 2012
Kakšne so kaj razmere iz Vrat proti Luknji? HVALAmežikanje
Pohodnica5631. 03. 2012
Bila danes proti Luknji, vendar na snegu obrnila, ker sem bila brez derez. Na nekaterih mestih se udira, nekje sneg zdrži. Cela pot je v senci, če greš zgodaj. Sneg se začne malce višje od odcepa čez Prag. Naslednjič bom šla iz druge strani ali počakala na kopno.
Poprck17. 06. 2012
Danes 17.6.2012 šel do Luknje iz doline Vrat.
Moram rečt, da tisti, ki so nadelovali pot vsekakor niso posvečali pretirane pozornosti vršnemu delu do sedla. To bi morali spremeniti in pot iz melišča preusmeriti na desni breg gledano iz smeri vrat navzgor, ker je skrajno neprimerna za hojo navzgor. Navzdol je sicer idealna, v nasprotni smeri pa povsem napačna, pa naj bo tako že stoletja, so tisti, ki so jo nadelovali izbrali napačno lažjo varianto.
kwhtre27. 07. 2012
Oj, letos avgusta nameravam hoditi po teh krajih in me zanima, če obstaja (oz. kako zahtevna je) pot od Luknje po grebenu do Begunjskega vrha, oziroma do Doma Valentina Staniča. Precej sem že preiskal ampak omenjene poti še nisem našel. Je sicer nekako začrtana na Geopediji, kaj več kot to pa nisem našel. Lahko kdo kaj več pove o tem če jo je že kdo prehodil.

Hvala in lep pozdrav nasmeh
tine.sl27. 07. 2012
Če nisi še tam hodil pojdi raje čez prag boš hudo skrajšal pot pa tudi zgubil se ne boš. Tista pot ki jo verjetno ti misliš ni grebenska ampak poteka pod steno, grebenska bi bila čez vrh Triglava.
Stezo ki je na geopediji označena pikčasto uporabljajo alpinisti za pristop v steno in ni markirana
kwhtre27. 07. 2012
Hvala za odgovor, čeprav v bistvu iščem pot od Pogačnikovega doma do Valentina Staniča ker bo tura potekala najprej iz Vrat čez Škrlatico na Pogačnikov dom. Potem naprej pa sem mislil it čez Luknjo do doma Valentina Staniča (ne da bi šel prej v dolino) in od tam nazaj dol v dolino (pot od Pog. doma do Luknje sem našel, od Luknje do V.S. pa ne). Sem mislil da je kakšna pot kjer ni potrebno plezanje z varovalnimi vrvmi ipd. No ja bom pa malo spremenil pot nasmeh
ZoranV13. 05. 2013
Vreme v Vratih se je v nedeljo držalo napovedi. Štart ob sedmih iz parkirišča in že po par minutah smo na snegu ... a žal le na ogromnem plazu s Stenarja nasmeh Sneg se začne kar nekaj višje. Za hojo je super in v dveh urcah smo na Luknji. Od tam gremo pogleda koliko je še snega pod Gamsovcem. Prišli smo do krnice par 10 m nad 2000. Zadnjih 100-150 višincev je frišen majski gnilec. V pozdrav nam žvižgata dva svizca in data vedeti, da je čas za odhod. Do Luknje je ena kratka prekinitev, pod Luknjo pa kakor se znajdeš ...

Par utrinkov v videu.

http://www.youtube.com/watch?v=3Z4WwGvBNgg

Panorama izpod Gamsovca s fantastičnim razgledom na Triglav.
Ob prvem obisku spletne strani se lahko pokaže panorama neke gostilne oz. testna panorama. Kliknite "test" ali "skip" in pokazal se bo razgled na Triglav.

http://pan0.net/upano.php?id=4901
mkonci13. 06. 2013
Zivjo, a je pot do luknje in eventuelno na gamsovec kopna?
mkonci17. 06. 2013
Šel do luknje, zadnja tretina poti je zasuta s snegom, sploh čisto pod vrhom je potrebno kar nekaj napora, če ni derez zadrega
Za dol pa... tudi smučanje v čevlih je zabavno eek
timotej9318. 05. 2014
je bil kdo v kratkem tam? kakšne so razmere?
lp
rs-sport6. 06. 2015
Kakšne so kaj razmere iz Vrat skozi Luknjo na vrh Triglava.Hvala!
borlepadrino29. 08. 2015
res ne razumem kaj je lepega za videti v luknji.in še manj razumem in odo bravam da proti luknji hodijo cele horde turistov.nekateri celo v japonkah, nekateri pa kar priletni.in to ob 11 ali še bolje ob 12!!!!pot NI v dobrem stanju,v obe smeri.meljišče je kar zahtevno in nepredvidljivo!!!miren korak vsem
borlepadrino29. 08. 2015
res ne razumem kaj je lepega za videti v luknji.in še manj razumem in odo bravam da proti luknji hodijo cele horde turistov.nekateri celo v japonkah, nekateri pa kar priletni.in to ob 11 ali še bolje ob 12!!!!pot NI v dobrem stanju,v obe smeri.meljišče je kar zahtevno in nepredvidljivo!!!miren korak vsem
Smetar29. 08. 2015
@rs-sport: Pot je v dobrem stanju... proti vrhu imaš par metrov jeklenice, ki ti pomaga priti do Luknje oziroma pri spustu. S primerno obutvijo in izkušnjami pot ne predstavlja (večjih) težav.

Do vrha čez Plemenice brez posebnosti, isto velja preko Doliča.
anazala5. 08. 2017
V gorah je vedno nekaj lepega. Odvisno kako pogledaš. V gore te mora potegniti...veselje do gora. Veselje do pohodov, veselje do narave. Prisiliti te ne more nobeden in ne pusti se, če ti ni. Morda se daš malo prepričati, da zna biti lepo.nasmeh Verjemi, da gore lahko vzljubiš, kot smuči, kot žogo, kot kolo, kot delo, ki ga rad opravljaš. V gorah pa bodite še bolj previdni. mežikanje
Majdag13. 09. 2021 09:07:01
Luknja..9.9.- Potka kot bi šel nekam v visokogorje. Gore levo, gore desno in na vrhu še melišče, ki doda še zadnji pridih. Za obujanje spominov lepi konci, občutek je pravi in lepo je bilo. V gorah je vedno čudovito, le gledati moraš..nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2021/09/na-luknjo-greva.html
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki, Doniraj