Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Turske gore, vidi Kamniška koča na Kamniškem sedlu?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Cmir / Aljažev dom v Vratih - Cmir (Tominškova pot)

Aljažev dom v Vratih - Cmir (Tominškova pot)

Natisni
Izhodišče: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Širina/Dolžina: 46,4128°N 13,8466°E
Ime poti: Tominškova pot
Čas hoje: 6 h 20 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1378 m
Višinska razlika po poti: 1600 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 19.128
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Luknje in Pogačnikovega doma (desno Škrlatica) po široki poti, ki gre za kapelico (na desni strani) in Aljaževim dom (na levi strani) v pas gozda. Široka turistično - sprehajalna pot pa nas mimo zimskega bivaka pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo znamenit klin (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Tu nas planinska oznaka za Tominškovo pot usmeri levo in nas čez pas grušča popelje v gozd. Dobro nadelana pot se začne vzpenjati po gozdu navzgor. Ker je pot po gozdu mestoma precej strma so na njej postavili nekaj stopnic, ki nam olajšajo hojo. Po uri in pol hoje gozd postane redkejši, pot pa nas pripelje do začetka plezalnega dela poti. Med vzponom po plezalnem delu so nam v pomoč varovala, ki so v dobrem stanju (obnovljena leta 2006). Pot naprej postaja vse bolj vrtoglava in se strmo dviga po severnih ostenjih Begunjskega vrha. Ker je plezalni del poti izpostavljen padajočemu kamenju je obvezna čelada! Po dobrih treh urah hoje strmina popusti in pot se priključi običajni poti čez Prag. Le nekaj korakov naprej pa ob poti zagledamo prijeten studenček pri katerem si lahko odpočijemo. Pot naprej pa nas kmalu pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Staničevega doma (desno Kredarica). Pot naprej poteka po kraškem svetu, polnih razpok in brezen (previdno). Višje pot preči krajše melišče in se za tem povzpne na planotast svet, kjer pred seboj že zagledamo dom Valentina Staniča, do katerega imamo le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje.
Od doma nadaljujemo levo v smeri Begunjskega vrha, Visoke Vrbanove špice in Cmira. Dokaj zložna pot pa nas že po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na Begunjski preval, kjer se desno odcepi pot na Vrbanove špice. Nadaljujemo naravnost po poti, ki pa se kmalu razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost (levo Begunjski vrh) po poti, ki preči severovzhodna pobočja Begunjskega vrha (v zgodnjem poletju možna snežišča) in nas za tem pripelje na manjše sedelce za omenjenim vrhom. Tu se nam odpre lep pogled v dolino Vrata in goram, ki jo obdajajo.
Pot nato zavije desno in preči dobro zavarovano gladko skalno ploščo. Naprej se strmo vzpnemo in pot nas pripelje na zelo razgleden greben, kateremu sledimo proti severovzhodu. Prijetno razgledno pot pa nam nato zaustavi strma skalna stopnja, po kateri se po odlično zavarovani poti spustimo navpično navzdol (10m). Pot, ki je nato nekoliko lažja se še nekaj časa spušča, nato pa se začne vzpenjati proti Rjavčevim glavam. Po nekajminutnem vzponu pa stopimo na omenjeni vrh, s katerega se pot začne spuščati po strmem travnatem pobočju (nevarnost zdrsa). Pot naprej v zmernem vzponu preide na ozek in izpostavljen greben, s katerega se spusti v škrbino pod glavnim vrhom Cmira. Na drugi strani se pot obrne nekoliko v levo in se začne strmo vzpenjati po vršnem pobočju gore. Po približno 15 minutah strmega vzpona pa stopimo na vrh Cmira, s katerega se nam odpre zelo lep razgled.
Vrata - Staničev dom 4:20, Staničev dom - Cmir 2:00.
zemljevid poti - Cmir
Ob poti: Dom Valentina Staniča (2332m), Rjavčeve glave (2360m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Aljažev dom v Vratih - Cmir1
Aljažev dom v Vratih - Cmir2
Aljažev dom v Vratih - Cmir3
Aljažev dom v Vratih - Cmir4
Aljažev dom v Vratih - Cmir5
Aljažev dom v Vratih - Cmir6
Aljažev dom v Vratih - Cmir7
Aljažev dom v Vratih - Cmir8
Aljažev dom v Vratih - Cmir9
Aljažev dom v Vratih - Cmir10
Aljažev dom v Vratih - Cmir11
Aljažev dom v Vratih - Cmir12
Aljažev dom v Vratih - Cmir13
Aljažev dom v Vratih - Cmir14
Aljažev dom v Vratih - Cmir15
Aljažev dom v Vratih - Cmir16
Aljažev dom v Vratih - Cmir17
Aljažev dom v Vratih - Cmir18
Aljažev dom v Vratih - Cmir19
Aljažev dom v Vratih - Cmir20
Aljažev dom v Vratih - Cmir21
Aljažev dom v Vratih - Cmir22
Aljažev dom v Vratih - Cmir23
Aljažev dom v Vratih - Cmir24
Aljažev dom v Vratih - Cmir25
Aljažev dom v Vratih - Cmir26
Aljažev dom v Vratih - Cmir27
Aljažev dom v Vratih - Cmir28
Aljažev dom v Vratih - Cmir29
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Cmir (Tominškova pot)
Daaam10.9.2012
Pot prehodil v soboto. Po Tominškovi gor, od exstudenca do razcepa za Staničevo kočo je bil bolnica eek (beri kolone ljudi, ki so se matrali čez Prag gor, nekateri so zgledali že precej bogozadrega) Pri koči mal pavze, potem pa naprej blažen mir!! Srečala sva samo še tri osebe ob vračanju proti vznožju Begumjskega vrha. Sestopila sva po brezpotju za Cmirom direktno pred avto v Turkov rovt. (mal sreče glede na to da sva šla prvič za Cmirom doljezik ) Bi pa samo še dal komentar na težavnost poti na Cmir, glede na to da se šteje pot od Staničeve koče do vrha kot zahtevna, bi vseen opozoril da skok, ki je sicer odlično zavarovan le ni tako nedolžen in bi verjetno zaradi tistih 20-ih? metrov v globino ocena bila lahko komot zelo zahtevno. Nama sicer ni povzročal težav, za nevajenega jeklenic pa bi bilo lahko kar malo delikatno.
Ornitolog27.7.2013
Je na tej poti še kaj snega? Gre čez z letno opremo?
lipko27.7.2013
Na poti ni snega (pot prehojena 27.7.2013 prav do Cmira)
spet_jaz31.8.2017
Krasna pot, sploh izpod Begunjskega vrha do Cmira - res razgledi za bogove! Spust pa po dolini Za Cmirom - z možici označeno brezpotje.
Več fotografij pa na povezavi
Planinka7427.7.2018
Je se kaksno snezisce na poti od Stanicevega doma do Cmira? In na brezpotju za Cmirom do Turkovega Rovta? Hvala za informacijo.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki