Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Cmir / Aljažev dom v Vratih - Cmir (čez Prag)

Aljažev dom v Vratih - Cmir (čez Prag)

Natisni
Izhodišče: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Širina/Dolžina: 46,4128°N 13,8466°E
Ime poti: čez Prag
Čas hoje: 6 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1378 m
Višinska razlika po poti: 1600 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 11.250
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Luknje in Pogačnikovega doma (desno Škrlatica) po široki poti, ki gre za kapelico (na desni strani) in Aljaževim dom (na levi strani) v pas gozda. Široka turistično - sprehajalna pot pa nas mimo zimskega bivaka pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo znamenit klin (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Nadaljujemo naravnost (levo Tominškova pot) po poti, ki se vrne v gozd in nas pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (desno Stenar, Pogačnikov dom). Pot naprej se vzpenja ob hudourniku do razpotja, kjer se usmerimo levo na pot čez Prag (naravnost Luknja in Plemenice) in po nekaj korakih spusta prečimo hudournik. Na drugi strani nas pot hitro pripelje do strmega dela poti, kjer so nam v pomoč klini. S pomočjo varoval nas pot hitro pripelje stopnjo višje v manj zahteven del poti. Naprej se vzpenjamo ob vse lepših razgledih po poti, ki je občasno obdana z rušjem. Lahkoten del poti kmalu ponovno postane zahtevnejši in v pomoč so nam jeklenice, ki nam nudijo varnejšo hojo. Sledi najtežji del poti na poti čez Prag. S pomočjo skob in jeklenice se povzpnemo po 15m visokem skoraj navpičnem kaminu. Težave nato počasi izginejo in z leve se nam priključi Tominškova pot. Le nekaj korakov naprej pa ob poti zagledamo prijeten studenček pri katerem si lahko odpočijemo. Pot naprej pa nas kmalu pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Staničevega doma (desno Kredarica). Pot naprej poteka po kraškem svetu, polnih razpok in brezen (previdno). Višje pot preči krajše melišče in se za tem povzpne na planotast svet, kjer pred seboj že zagledamo dom Valentina Staniča, do katerega imamo le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje.
Od doma nadaljujemo levo v smeri Begunjskega vrha, Visoke Vrbanove špice in Cmira. Dokaj zložna pot pa nas že po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na Begunjski preval, kjer se desno odcepi pot na Vrbanove špice. Nadaljujemo naravnost po poti, ki pa se kmalu razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost (levo Begunjski vrh) po poti, ki preči severovzhodna pobočja Begunjskega vrha (v zgodnjem poletju možna snežišča) in nas za tem pripelje na manjše sedelce za omenjenim vrhom. Tu se nam odpre lep pogled v dolino Vrata in goram, ki jo obdajajo.
Pot nato zavije desno in preči dobro zavarovano gladko skalno ploščo. Naprej se strmo vzpnemo in pot nas pripelje na zelo razgleden greben, kateremu sledimo proti severovzhodu. Prijetno razgledno pot pa nam nato zaustavi strma skalna stopnja, po kateri se po odlično zavarovani poti spustimo navpično navzdol (10m). Pot, ki je nato nekoliko lažja se še nekaj časa spušča, nato pa se začne vzpenjati proti Rjavčevim glavam. Po nekajminutnem vzponu pa stopimo na omenjeni vrh, s katerega se pot začne spuščati po strmem travnatem pobočju (nevarnost zdrsa). Pot naprej v zmernem vzponu preide na ozek in izpostavljen greben, s katerega se spusti v škrbino pod glavnim vrhom Cmira. Na drugi strani se pot obrne nekoliko v levo in se začne strmo vzpenjati po vršnem pobočju gore. Po približno 15 minutah strmega vzpona pa stopimo na vrh Cmira, s katerega se nam odpre zelo lep razgled.
Vrata - Staničev dom 4:30, Staničev dom - Cmir 2:00.
zemljevid poti - Cmir
Ob poti: Dom Valentina Staniča (2332m), Rjavčeve glave (2360m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Aljažev dom v Vratih - Cmir1
Aljažev dom v Vratih - Cmir2
Aljažev dom v Vratih - Cmir3
Aljažev dom v Vratih - Cmir4
Aljažev dom v Vratih - Cmir5
Aljažev dom v Vratih - Cmir6
Aljažev dom v Vratih - Cmir7
Aljažev dom v Vratih - Cmir8
Aljažev dom v Vratih - Cmir9
Aljažev dom v Vratih - Cmir10
Aljažev dom v Vratih - Cmir11
Aljažev dom v Vratih - Cmir12
Aljažev dom v Vratih - Cmir13
Aljažev dom v Vratih - Cmir14
Aljažev dom v Vratih - Cmir15
Aljažev dom v Vratih - Cmir16
Aljažev dom v Vratih - Cmir17
Aljažev dom v Vratih - Cmir18
Aljažev dom v Vratih - Cmir19
Aljažev dom v Vratih - Cmir20
Aljažev dom v Vratih - Cmir21
Aljažev dom v Vratih - Cmir22
Aljažev dom v Vratih - Cmir23
Aljažev dom v Vratih - Cmir24
Aljažev dom v Vratih - Cmir25
Aljažev dom v Vratih - Cmir26
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Cmir (čez Prag)
bo_zl26. 08. 2020
Čez prag, od združitve s Tominškovo do odcepa za Staničev dom se mi zdi da je iz leta v leto bolj razsuto. Se motim?
tudi smerokaz na sliki 13 še komajda gleda iz kamenja.
od Staniča dalje pa na Cmir ena sama uživancija, mir in ravno prav plezarije. Sestop po dolini za Cmirom v Vrata. Prvič.
Tik pred začetkom prvega plezalnega dela gledano iz smeri vrha proti Staniču, sem zavil levo, se držal desno melišča pod steno in nato po naravnih poličkah in zopet po melišču na potko ki vodi po dolini Za Cmirom.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki