Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiPunta Penia (Marmolada) / Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)
  

Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)

 
Izhodišče: Alba di Canazei (1486 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,45751°N / 11,78814°E
Cilj: Punta Penia (Marmolada) (3343 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 6 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1857 m
Višinska razlika po poti: 1870 m
Zemljevid: Tabacco 06 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 8185
Ocena: 3 glasov
Število slik: 125
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:

a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo do kraja Dobbiaco / Toblach, kjer zavijemo levo proti Cortini d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 280 km.
b) Iz Kranjske gore čez MP Rateče do Trbiža / Tarvisio in naprej po avtocesti proti Vidmu / Udine. Avtocesto zapustimo pri kraju Tolmezzo, od koder z vožnjo nadaljujemo proti kraju Ampezzo in naprej proti alpskemu prelazu Passo della Mauria (1298 m). Cesta se nato začne spuščati in nas pripelje v dolino Cadore, kjer nadaljujemo desno proti kraju Auronzo di Cadore. V naslednjih križiščih sledimo oznakam za Cortino d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 270 km.
c) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo do kraja Portogruaro, kjer na avtocestnem razcepu zavijemo v smeri Kraja Belluno. Avtocesti sledimo do izvoza za Belluno, mi pa za krajem Belluno sledimo cesti v smeri kraja Agordo ter nato Marmoladi in alpskemu prelazu Passo Fedaia. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Od meje s Slovenijo, pa do izhodišča je približno 245 km.

Opis poti:

Na koncu parkirišča nadaljujemo rahlo levo za oznakami »Locia de Contrin« na gozdno cesto, ki je zaprta za javni promet. Cesta večinoma poteka skozi gozd in le občasno se nam odpre pogled na bližnje vrhove. Cesta nato kmalu preči most in nas pripelje do označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi peš pot iz kraja Penia. V nadaljevanju se cesta vzpenja večinoma v ključih in višje se s ceste odcepi tudi nekaj kolovozov. Mi ves čas nadaljujemo naravnost po lepo urejeni cesti. Kasneje cesta zavije v levo in kmalu se desno odcepi peš pot proti smučišču Ciampac. Mi še naprej nadaljujemo po cesti in po kratkem vzponu pridemo do koče Locia de Contrin.
Od koče nadaljujemo po položni makadamski cesti, ki nato kmalu preči leso. Cesta nas še naprej vodi po dolini ob potoku Ruf de Contrin in nas ob pašnikih pripelje do razpotja.
Desno navzgor se odcepi pot proti sedlu Forcia Neigra in vrhu Colac, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, ki se v nadaljevanju prične rahlo spuščati. Kmalu pridemo ponovno do razpotja, kjer se desno odcepi pot proti koči Rifugio Passo San Nicolò.
Mi nadaljujemo po cesti, ki tu zavije v levo in preči most. Razgledna cesta se prične ponovno vzpenjati in nas pripelje do koče Baita Cianci.
Od koče Baita Cianci nadaljujemo po cesti, ki nas kmalu pripelje v gozd in se prične nekoliko strmeje vzpenjati. Na poti se nato izmenjujejo pasovi gozda ter travniki, s katerih se nam odpirajo vse lepši razgledi na okoliške vrhove. Takšna pot nas nato pripelje do koče Rifugio Contrin.
Od koče nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas hitro pripelje do označenega razpotja. Mi nadaljujemo levo na peš pot za oznakami Forcella Marmolada in Passo Ombretta, desno naprej po cesti pa vodi pot 607.
Pot od razpotja se sprva rahlo vzpenja po travnatih pobočjih in odpirati se nam prične vse lepši razgled proti vrhu Punta Penia. Kasneje pot preči potok in se prične nekoliko strmeje vzpenjati po dolini imenovani Val Rosalia. Še nekaj časa se vzpenjamo po večinoma travnatih pobočjih pod prepadnimi stenami vrhov Gran Vernel in Ombretta, nato pa nas pot pripelje do razpotja na višini 2400 m.
Desno vodi pot proti bivaku na sedlu Ombretta, mi pa nadaljujemo levo za oznakami Forcella Marmolada. Pot se v nadaljevanju vzpenja po travnatem pobočju s čudovitim razgledom na prepadne stene okoliških vrhov. Travnata pobočja kasneje zamenja melišče in z desne se nam priključi še neoznačena pot od sedla Ombretta. Višje postaja melišče vse bolj strmo in nas pripelje pod steno, kjer je vstop v plezalni del poti.
V začetnem delu se plezalna pot strmo vzpne po desni strani grape v pomoč pa so nam številne skobe. Razmeroma kratek začetni vzpon nas pripelje na škrbino Forcella Marmolada, kjer se nam z leve priključi pot od jezera Lago di Fedaia.
Na škrbini nadaljujemo desno ter se pričnemo vzpenjati po strmem pobočju s pomočjo skob. Pot nato zavije rahlo v desno ter nas za kratek čas vodi po grebenu, kjer se nam odpre pogled na južno stran. V nadaljevanju se pot grebenu ponovno umakne nekoliko v levo in se nato kar nekaj časa vzpenja ob jeklenici po številnih skobah in klinih. Takšna pot nas ponovno pripelje na dobro zavarovan greben po katerem se nato vzpenjamo proti vzhodu. V zadnjem delu postane pot manj strma in sledi kratko prečenje položnega snežišča. Sneg je tu običajno že toliko omehčan, da uporaba derez ni nujno potrebna.
Sledi še kratek nezahteven vzpon do zavetišča, kjer se nam z leve strani priključi še pot preko ledenika. Od tu imamo nato samo še nekaj korakov lahkotne hoje do najvišjega vrha Dolomitov.

Ob poti: Locia de Contrin (1736m), Baita Cianci (1828m), Rifugio Contrin (2016m), Forcella Marmolada (2896m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada1
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada2
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada3
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada4
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada5
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada6
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada7
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada8
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada9
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada10
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada11
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada12
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada13
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada14
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada15
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada16
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada17
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada18
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada19
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada20
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada21
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada22
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada23
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada24
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada25
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada26
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada27
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada28
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada29
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada30
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada31
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada32
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada33
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada34
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada35
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada36
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada37
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada38
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada39
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada40
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada41
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada42
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada43
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada44
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada45
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada46
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada47
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada48
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada49
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada50
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada51
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada52
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada53
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada54
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada55
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada56
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada57
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada58
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada59
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada60
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada61
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada62
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada63
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada64
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada65
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada66
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada67
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada68
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada69
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada70
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada71
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada72
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada73
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada74
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada75
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada76
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada77
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada78
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada79
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada80
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada81
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada82
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada83
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada84
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada85
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada86
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada87
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada88
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada89
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada90
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada91
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada92
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada93
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada94
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada95
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada96
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada97
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada98
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada99
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada100
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada101
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada102
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada103
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada104
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada105
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada106
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada107
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada108
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada109
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada110
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada111
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada112
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada113
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada114
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada115
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada116
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada117
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada118
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada119
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada120
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada121
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada122
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada123
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada124
Alba di Canazei - punta_penia_marmolada125
Diskusija o izletu Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada) ()
MajaDenis     
24.4.2019
Zdravo. Zanima me ali je ta pot najlepsa na marmolado in kdaj naj grem,da ne bo potrebno cepina in priveza?
Rok     
25.4.2019
V poznem poletju je običajno samo pod vrhom manjše snežišče (slika 119). Če ni ledeno se ga lahko preči brez cepina.
Enako velja tudi za pot iz izhodišča na planini Malga Ciapela, ki se s to potjo združi malo pod škrbino Forcella Marmolada.
MajaDenis     
27.4.2019
Hvala. Samo se to...ali je res, da je obvezno imeti s seboj komplet za plezanje in najeti vodnika?
Rok     
27.4.2019
Čelado in samovarovalni komplet je dobro imeti. Vodnika pa če ste vajeni hoje po visokogorju mislim da ne potrebujete. Podobno zahtevne poti so tudi v slovenskem visokogorju. Jaz bi rekel, da je po zahtevnosti primerljiva s Kopiščarjevo na Prisojnik.
Janez Seliškar     
28.4.2019
Ne samo, da je čelado in samovarovalni komplet dobro imeti, oboje je OBVEZNO! Nad škrbino Forcella Marmolada je ferata strma, izpostavljena in dolga. Čelado boš seveda rabila že precej pred pristopom na škrbino.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki