Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Punta Penia (Marmolada) / Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)

Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)

Natisni
Izhodišče: Alba di Canazei (1486 m)
Širina/Dolžina: 46,45751°N 11,78814°E
Čas hoje: 6 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: B/C
Višinska razlika: 1857 m
Višinska razlika po poti: 1870 m
Zemljevid: Tabacco 06 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 8.695
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 125
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo do kraja Dobbiaco / Toblach, kjer zavijemo levo proti Cortini d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 280 km.
b) Iz Kranjske gore čez MP Rateče do Trbiža / Tarvisio in naprej po avtocesti proti Vidmu / Udine. Avtocesto zapustimo pri kraju Tolmezzo, od koder z vožnjo nadaljujemo proti kraju Ampezzo in naprej proti alpskemu prelazu Passo della Mauria (1298 m). Cesta se nato začne spuščati in nas pripelje v dolino Cadore, kjer nadaljujemo desno proti kraju Auronzo di Cadore. V naslednjih križiščih sledimo oznakam za Cortino d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 270 km.
c) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo do kraja Portogruaro, kjer na avtocestnem razcepu zavijemo v smeri Kraja Belluno. Avtocesti sledimo do izvoza za Belluno, mi pa za krajem Belluno sledimo cesti v smeri kraja Agordo ter nato Marmoladi in alpskemu prelazu Passo Fedaia. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Od meje s Slovenijo, pa do izhodišča je približno 245 km.
Opis poti:
Na koncu parkirišča nadaljujemo rahlo levo za oznakami »Locia de Contrin« na gozdno cesto, ki je zaprta za javni promet. Cesta večinoma poteka skozi gozd in le občasno se nam odpre pogled na bližnje vrhove. Cesta nato kmalu preči most in nas pripelje do označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi peš pot iz kraja Penia. V nadaljevanju se cesta vzpenja večinoma v ključih in višje se s ceste odcepi tudi nekaj kolovozov. Mi ves čas nadaljujemo naravnost po lepo urejeni cesti. Kasneje cesta zavije v levo in kmalu se desno odcepi peš pot proti smučišču Ciampac. Mi še naprej nadaljujemo po cesti in po kratkem vzponu pridemo do koče Locia de Contrin.
Od koče nadaljujemo po položni makadamski cesti, ki nato kmalu preči leso. Cesta nas še naprej vodi po dolini ob potoku Ruf de Contrin in nas ob pašnikih pripelje do razpotja.
Desno navzgor se odcepi pot proti sedlu Forcia Neigra in vrhu Colac, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, ki se v nadaljevanju prične rahlo spuščati. Kmalu pridemo ponovno do razpotja, kjer se desno odcepi pot proti koči Rifugio Passo San Nicolò.
Mi nadaljujemo po cesti, ki tu zavije v levo in preči most. Razgledna cesta se prične ponovno vzpenjati in nas pripelje do koče Baita Cianci.
Od koče Baita Cianci nadaljujemo po cesti, ki nas kmalu pripelje v gozd in se prične nekoliko strmeje vzpenjati. Na poti se nato izmenjujejo pasovi gozda ter travniki, s katerih se nam odpirajo vse lepši razgledi na okoliške vrhove. Takšna pot nas nato pripelje do koče Rifugio Contrin.
Od koče nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas hitro pripelje do označenega razpotja. Mi nadaljujemo levo na peš pot za oznakami Forcella Marmolada in Passo Ombretta, desno naprej po cesti pa vodi pot 607.
Pot od razpotja se sprva rahlo vzpenja po travnatih pobočjih in odpirati se nam prične vse lepši razgled proti vrhu Punta Penia. Kasneje pot preči potok in se prične nekoliko strmeje vzpenjati po dolini imenovani Val Rosalia. Še nekaj časa se vzpenjamo po večinoma travnatih pobočjih pod prepadnimi stenami vrhov Gran Vernel in Ombretta, nato pa nas pot pripelje do razpotja na višini 2400 m.
Desno vodi pot proti bivaku na sedlu Ombretta, mi pa nadaljujemo levo za oznakami Forcella Marmolada. Pot se v nadaljevanju vzpenja po travnatem pobočju s čudovitim razgledom na prepadne stene okoliških vrhov. Travnata pobočja kasneje zamenja melišče in z desne se nam priključi še neoznačena pot od sedla Ombretta. Višje postaja melišče vse bolj strmo in nas pripelje pod steno, kjer je vstop v plezalni del poti.
V začetnem delu se plezalna pot strmo vzpne po desni strani grape v pomoč pa so nam številne skobe. Razmeroma kratek začetni vzpon nas pripelje na škrbino Forcella Marmolada, kjer se nam z leve priključi pot od jezera Lago di Fedaia.
Na škrbini nadaljujemo desno ter se pričnemo vzpenjati po strmem pobočju s pomočjo skob. Pot nato zavije rahlo v desno ter nas za kratek čas vodi po grebenu, kjer se nam odpre pogled na južno stran. V nadaljevanju se pot grebenu ponovno umakne nekoliko v levo in se nato kar nekaj časa vzpenja ob jeklenici po številnih skobah in klinih. Takšna pot nas ponovno pripelje na dobro zavarovan greben po katerem se nato vzpenjamo proti vzhodu. V zadnjem delu postane pot manj strma in sledi kratko prečenje položnega snežišča. Sneg je tu običajno že toliko omehčan, da uporaba derez ni nujno potrebna.
Sledi še kratek nezahteven vzpon do zavetišča, kjer se nam z leve strani priključi še pot preko ledenika. Od tu imamo nato samo še nekaj korakov lahkotne hoje do najvišjega vrha Dolomitov.
Ob poti: Locia de Contrin (1736m), Baita Cianci (1828m), Rifugio Contrin (2016m), Forcella Marmolada (2896m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)1
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)2
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)3
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)4
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)5
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)6
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)7
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)8
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)9
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)10
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)11
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)12
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)13
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)14
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)15
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)16
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)17
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)18
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)19
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)20
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)21
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)22
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)23
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)24
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)25
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)26
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)27
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)28
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)29
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)30
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)31
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)32
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)33
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)34
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)35
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)36
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)37
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)38
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)39
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)40
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)41
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)42
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)43
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)44
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)45
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)46
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)47
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)48
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)49
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)50
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)51
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)52
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)53
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)54
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)55
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)56
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)57
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)58
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)59
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)60
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)61
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)62
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)63
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)64
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)65
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)66
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)67
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)68
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)69
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)70
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)71
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)72
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)73
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)74
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)75
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)76
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)77
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)78
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)79
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)80
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)81
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)82
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)83
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)84
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)85
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)86
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)87
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)88
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)89
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)90
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)91
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)92
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)93
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)94
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)95
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)96
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)97
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)98
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)99
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)100
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)101
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)102
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)103
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)104
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)105
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)106
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)107
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)108
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)109
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)110
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)111
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)112
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)113
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)114
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)115
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)116
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)117
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)118
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)119
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)120
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)121
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)122
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)123
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)124
Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)125
Diskusija o izletu Alba di Canazei - Punta Penia (Marmolada)
MajaDenis24.4.2019
Zdravo. Zanima me ali je ta pot najlepsa na marmolado in kdaj naj grem,da ne bo potrebno cepina in priveza?
Rok25.4.2019
V poznem poletju je običajno samo pod vrhom manjše snežišče (slika 119). Če ni ledeno se ga lahko preči brez cepina.
Enako velja tudi za pot iz izhodišča na planini Malga Ciapela, ki se s to potjo združi malo pod škrbino Forcella Marmolada.
MajaDenis27.4.2019
Hvala. Samo se to...ali je res, da je obvezno imeti s seboj komplet za plezanje in najeti vodnika?
Rok27.4.2019
Čelado in samovarovalni komplet je dobro imeti. Vodnika pa če ste vajeni hoje po visokogorju mislim da ne potrebujete. Podobno zahtevne poti so tudi v slovenskem visokogorju. Jaz bi rekel, da je po zahtevnosti primerljiva s Kopiščarjevo na Prisojnik.
Janez Seliškar28.4.2019
Ne samo, da je čelado in samovarovalni komplet dobro imeti, oboje je OBVEZNO! Nad škrbino Forcella Marmolada je ferata strma, izpostavljena in dolga. Čelado boš seveda rabila že precej pred pristopom na škrbino.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki