Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Cima Ombretta / Alba di Canazei - Cima Ombretta (Via Ferrata Ombretta)

Alba di Canazei - Cima Ombretta (Via Ferrata Ombretta)

Natisni
Izhodišče: Alba di Canazei (1486 m)
Širina/Dolžina: 46,45751°N 11,78814°E
Ime poti: Via Ferrata Ombretta
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1525 m
Višinska razlika po poti: 1550 m
Zemljevid: Tabacco 06 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 3.660
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 118
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo do kraja Dobbiaco / Toblach, kjer zavijemo levo proti Cortini d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 280 km.
b) Iz Kranjske gore čez MP Rateče do Trbiža / Tarvisio in naprej po avtocesti proti Vidmu / Udine. Avtocesto zapustimo pri kraju Tolmezzo, od koder z vožnjo nadaljujemo proti kraju Ampezzo in naprej proti alpskemu prelazu Passo della Mauria (1298 m). Cesta se nato začne spuščati in nas pripelje v dolino Cadore, kjer nadaljujemo desno proti kraju Auronzo di Cadore. V naslednjih križiščih sledimo oznakam za Cortino d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 270 km.
c) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo do kraja Portogruaro, kjer na avtocestnem razcepu zavijemo v smeri Kraja Belluno. Avtocesti sledimo do izvoza za Belluno, mi pa za krajem Belluno sledimo cesti v smeri kraja Agordo ter nato Marmoladi in alpskemu prelazu Passo Fedaia. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Od meje s Slovenijo, pa do izhodišča je približno 245 km.
Opis poti:
Na koncu parkirišča nadaljujemo rahlo levo za oznakami »Locia de Contrin« na gozdno cesto, ki je zaprta za javni promet. Cesta večinoma poteka skozi gozd in le občasno se nam odpre pogled na bližnje vrhove. Cesta nato kmalu preči most in nas pripelje do označenega razpotja kjer se nam z leve priključi peš pot iz kraja Penia. V nadaljevanju se cesta vzpenja večinoma v ključih in višje se s ceste odcepi tudi nekaj kolovozov. Mi ves čas nadaljujemo naravnost po lepo urejeni cesti. Kasneje cesta zavije v levo in kmalu se desno odcepi peš pot proti smučišču Ciampac. Mi še naprej nadaljujemo po cesti in po kratkem vzponu pridemo do koče Locia de Contrin.
Od koče nadaljujemo po položni makadamski cesti, ki nato kmalu preči leso. Cesta nas še naprej vodi po dolini ob potoku Ruf de Contrin in nas ob pašnikih pripelje do razpotja.
Desno navzgor se odcepi pot proti sedlu Forcia Neigra in vrhu Colac, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, ki se v nadaljevanju prične rahlo spuščati. Kmalu pridemo ponovno do razpotja, kjer se desno odcepi pot proti koči Rifugio Passo San Nicolò.
Mi nadaljujemo po cesti, ki tu zavije v levo in preči most. Razgledna cesta se prične ponovno vzpenjati in nas pripelje do koče Baita Cianci.
Od koče Baita Cianci nadaljujemo po cesti, ki nas kmalu pripelje v gozd in se prične nekoliko strmeje vzpenjati. Na poti se nato izmenjujejo pasovi gozda ter travniki s katerih se nam odpirajo vse lepši razgledi na okoliške vrhove. Takšna pot nas nato pripelje do koče Rifugio Contrin.
Od koče nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas hitro pripelje do razpotja kjer se levo odcepi pot št. 606 proti Marmoladi in sedlu Passo Ombretta. Mi še naprej nadaljujemo po cesti, ki nas vodi ob pašnikih in se nato rahlo spusti. Cesta nato preide v stezo, ki nas pripelje pod pobočja vrha Ombretta Ogcidentale. Pot tu zavije nekoliko v desno in se vzpne skozi redek macesnov gozd. Pot nato preči ograjo in nas kmalu pripelje do razpotja.
Nadaljujemo levo po poti št. 607 za oznakami Cima Ombretta, desno pa vodi pot proti sedlu Passo Pasche. Pot se v nadaljevanju vzpenja večinoma po travnatih pobočjih ob redkih macesnih in se vzpenja po dolini pod pobočji Ombrette. Višje travnata pobočja počasi preidejo v melišča po katerih se nato kar nekaj časa vzpenjamo. Pot še naprej poteka po dolini pod vrhovi Ombrette proti jugovzhodu in nas kasneje pripelje do označenega razpotja.
Mi se usmerimo levo za oznakami Cima Ombretta, desno pa vodi pot proti sedlu Passo Cirelle. Pot od razpotja se prične vzpenjati po meliščih proti ostenjem vrha Sasso Vernale. Ko pridemo pod steno smo ponovno na razpotju. Desno vodi pot proti sedlu Passo di Ombretola, mi pa nadaljujemo levo kjer je začetek plezalne poti Via Ferrata Ombretta.
V začetku se plezalna pot strmo vzpne ob jeklenici navzgor in poteka nekoliko levo od strme grape. Sledi kratko prečenje v desno, nato pa se pot strmo vzpne s pomočjo skob. Plezalna pot se kratek čas še vzpenja ob jeklenici, nato pa se razmeroma kratka plezalna pot konča in nas pripelje na melišča pod stenami vrha Sasso Vernale.
V nadaljevanju pot poteka po široki in razmeroma položni dolini med vrhovoma Ombretta Ogcidentale In Sasso Vernale. Višje se pot prične nekoliko strmeje vzpenjati po meliščih in nas pripelje do manjšega sedla pod vrhom Cima Ombretta.
Na sedlu kjer se nam odpre čudovit pogled proti Marmoladi nadaljujemo desno in sledi še vzpon po razglednem grebenu do vrha.
Ob poti: Locia de Contrin (1736m), Baita Cianci (1828m), Rifugio Contrin (2016m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Alba di Canazei - Cima Ombretta1
Alba di Canazei - Cima Ombretta2
Alba di Canazei - Cima Ombretta3
Alba di Canazei - Cima Ombretta4
Alba di Canazei - Cima Ombretta5
Alba di Canazei - Cima Ombretta6
Alba di Canazei - Cima Ombretta7
Alba di Canazei - Cima Ombretta8
Alba di Canazei - Cima Ombretta9
Alba di Canazei - Cima Ombretta10
Alba di Canazei - Cima Ombretta11
Alba di Canazei - Cima Ombretta12
Alba di Canazei - Cima Ombretta13
Alba di Canazei - Cima Ombretta14
Alba di Canazei - Cima Ombretta15
Alba di Canazei - Cima Ombretta16
Alba di Canazei - Cima Ombretta17
Alba di Canazei - Cima Ombretta18
Alba di Canazei - Cima Ombretta19
Alba di Canazei - Cima Ombretta20
Alba di Canazei - Cima Ombretta21
Alba di Canazei - Cima Ombretta22
Alba di Canazei - Cima Ombretta23
Alba di Canazei - Cima Ombretta24
Alba di Canazei - Cima Ombretta25
Alba di Canazei - Cima Ombretta26
Alba di Canazei - Cima Ombretta27
Alba di Canazei - Cima Ombretta28
Alba di Canazei - Cima Ombretta29
Alba di Canazei - Cima Ombretta30
Alba di Canazei - Cima Ombretta31
Alba di Canazei - Cima Ombretta32
Alba di Canazei - Cima Ombretta33
Alba di Canazei - Cima Ombretta34
Alba di Canazei - Cima Ombretta35
Alba di Canazei - Cima Ombretta36
Alba di Canazei - Cima Ombretta37
Alba di Canazei - Cima Ombretta38
Alba di Canazei - Cima Ombretta39
Alba di Canazei - Cima Ombretta40
Alba di Canazei - Cima Ombretta41
Alba di Canazei - Cima Ombretta42
Alba di Canazei - Cima Ombretta43
Alba di Canazei - Cima Ombretta44
Alba di Canazei - Cima Ombretta45
Alba di Canazei - Cima Ombretta46
Alba di Canazei - Cima Ombretta47
Alba di Canazei - Cima Ombretta48
Alba di Canazei - Cima Ombretta49
Alba di Canazei - Cima Ombretta50
Alba di Canazei - Cima Ombretta51
Alba di Canazei - Cima Ombretta52
Alba di Canazei - Cima Ombretta53
Alba di Canazei - Cima Ombretta54
Alba di Canazei - Cima Ombretta55
Alba di Canazei - Cima Ombretta56
Alba di Canazei - Cima Ombretta57
Alba di Canazei - Cima Ombretta58
Alba di Canazei - Cima Ombretta59
Alba di Canazei - Cima Ombretta60
Alba di Canazei - Cima Ombretta61
Alba di Canazei - Cima Ombretta62
Alba di Canazei - Cima Ombretta63
Alba di Canazei - Cima Ombretta64
Alba di Canazei - Cima Ombretta65
Alba di Canazei - Cima Ombretta66
Alba di Canazei - Cima Ombretta67
Alba di Canazei - Cima Ombretta68
Alba di Canazei - Cima Ombretta69
Alba di Canazei - Cima Ombretta70
Alba di Canazei - Cima Ombretta71
Alba di Canazei - Cima Ombretta72
Alba di Canazei - Cima Ombretta73
Alba di Canazei - Cima Ombretta74
Alba di Canazei - Cima Ombretta75
Alba di Canazei - Cima Ombretta76
Alba di Canazei - Cima Ombretta77
Alba di Canazei - Cima Ombretta78
Alba di Canazei - Cima Ombretta79
Alba di Canazei - Cima Ombretta80
Alba di Canazei - Cima Ombretta81
Alba di Canazei - Cima Ombretta82
Alba di Canazei - Cima Ombretta83
Alba di Canazei - Cima Ombretta84
Alba di Canazei - Cima Ombretta85
Alba di Canazei - Cima Ombretta86
Alba di Canazei - Cima Ombretta87
Alba di Canazei - Cima Ombretta88
Alba di Canazei - Cima Ombretta89
Alba di Canazei - Cima Ombretta90
Alba di Canazei - Cima Ombretta91
Alba di Canazei - Cima Ombretta92
Alba di Canazei - Cima Ombretta93
Alba di Canazei - Cima Ombretta94
Alba di Canazei - Cima Ombretta95
Alba di Canazei - Cima Ombretta96
Alba di Canazei - Cima Ombretta97
Alba di Canazei - Cima Ombretta98
Alba di Canazei - Cima Ombretta99
Alba di Canazei - Cima Ombretta100
Alba di Canazei - Cima Ombretta101
Alba di Canazei - Cima Ombretta102
Alba di Canazei - Cima Ombretta103
Alba di Canazei - Cima Ombretta104
Alba di Canazei - Cima Ombretta105
Alba di Canazei - Cima Ombretta106
Alba di Canazei - Cima Ombretta107
Alba di Canazei - Cima Ombretta108
Alba di Canazei - Cima Ombretta109
Alba di Canazei - Cima Ombretta110
Alba di Canazei - Cima Ombretta111
Alba di Canazei - Cima Ombretta112
Alba di Canazei - Cima Ombretta113
Alba di Canazei - Cima Ombretta114
Alba di Canazei - Cima Ombretta115
Alba di Canazei - Cima Ombretta116
Alba di Canazei - Cima Ombretta117
Alba di Canazei - Cima Ombretta118
Diskusija o izletu Alba di Canazei - Cima Ombretta (Via Ferrata Ombretta)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki