Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiCima Ombretta di Mezzo / Alba di Canazei - Cima Ombretta di Mezzo
  

Alba di Canazei - Cima Ombretta di Mezzo (Via Ferrata Ombretta)

 
Izhodišče: Alba di Canazei (1500 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,45751°N / 11,78814°E
Cilj: Cima Ombretta di Mezzo (2983 m)
Ime poti: Via Ferrata Ombretta
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot, lahko brezpotje
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1483 m
Višinska razlika po poti: 1497 m
Zemljevid: Tabacco 06 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 2632
Ocena: 3 glasov
Število slik: 130
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo do kraja Dobbiaco / Toblach, kjer zavijemo levo proti Cortini d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 280 km.
b) Iz Kranjske gore čez MP Rateče do Trbiža / Tarvisio in naprej po avtocesti proti Vidmu / Udine. Avtocesto zapustimo pri kraju Tolmezzo, od koder z vožnjo nadaljujemo proti kraju Ampezzo in naprej proti alpskemu prelazu Passo della Mauria (1298 m). Cesta se nato začne spuščati in nas pripelje v dolino Cadore, kjer nadaljujemo desno proti kraju Auronzo di Cadore. V naslednjih križiščih sledimo oznakam za Cortino d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 270 km.
c) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo do kraja Portogruaro, kjer na avtocestnem razcepu zavijemo v smeri Kraja Belluno. Avtocesti sledimo do izvoza za Belluno, mi pa za krajem Belluno sledimo cesti v smeri kraja Agordo ter nato Marmoladi in alpskemu prelazu Passo Fedaia. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Od meje s Slovenijo, pa do izhodišča je približno 245 km.

Opis poti:

Na koncu parkirišča nadaljujemo rahlo levo za oznakami »Locia de Contrin« na gozdno cesto, ki je zaprta za javni promet. Cesta večinoma poteka skozi gozd in le občasno se nam odpre pogled na bližnje vrhove. Cesta nato kmalu preči most in nas pripelje do označenega razpotja kjer se nam z leve priključi peš pot iz kraja Penia. V nadaljevanju se cesta vzpenja večinoma v ključih in višje se s ceste odcepi tudi nekaj kolovozov. Mi ves čas nadaljujemo naravnost po lepo urejeni cesti. Kasneje cesta zavije v levo in kmalu se desno odcepi peš pot proti smučišču Ciampac. Mi še naprej nadaljujemo po cesti in po kratkem vzponu pridemo do koče Locia de Contrin.
Od koče nadaljujemo po položni makadamski cesti, ki nato kmalu preči leso. Cesta nas še naprej vodi po dolini ob potoku Ruf de Contrin in nas ob pašnikih pripelje do razpotja.
Desno navzgor se odcepi pot proti sedlu Forcia Neigra in vrhu Colac, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, ki se v nadaljevanju prične rahlo spuščati. Kmalu pridemo ponovno do razpotja, kjer se desno odcepi pot proti koči Rifugio Passo San Nicolò.
Mi nadaljujemo po cesti, ki tu zavije v levo in preči most. Razgledna cesta se prične ponovno vzpenjati in nas pripelje do koče Baita Cianci.
Od koče Baita Cianci nadaljujemo po cesti, ki nas kmalu pripelje v gozd in se prične nekoliko strmeje vzpenjati. Na poti se nato izmenjujejo pasovi gozda ter travniki s katerih se nam odpirajo vse lepši razgledi na okoliške vrhove. Takšna pot nas nato pripelje do koče Rifugio Contrin.
Od koče nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas hitro pripelje do razpotja kjer se levo odcepi pot št. 606 proti Marmoladi in sedlu Passo Ombretta. Mi še naprej nadaljujemo po cesti, ki nas vodi ob pašnikih in se nato rahlo spusti. Cesta nato preide v stezo, ki nas pripelje pod pobočja vrha Ombretta Ogcidentale. Pot tu zavije nekoliko v desno in se vzpne skozi redek macesnov gozd. Pot nato preči ograjo in nas kmalu pripelje do razpotja.
Nadaljujemo levo po poti št. 607 za oznakami Cima Ombretta, desno pa vodi pot proti sedlu Passo Pasche. Pot se v nadaljevanju vzpenja večinoma po travnatih pobočjih ob redkih macesnih in se vzpenja po dolini pod pobočji Ombrette. Višje travnata pobočja počasi preidejo v melišča po katerih se nato kar nekaj časa vzpenjamo. Pot še naprej poteka po dolini pod vrhovi Ombrette proti jugovzhodu in nas kasneje pripelje do označenega razpotja.
Mi se usmerimo levo za oznakami Cima Ombretta, desno pa vodi pot proti sedlu Passo Cirelle. Pot od razpotja se prične vzpenjati po meliščih proti ostenjem vrha Sasso Vernale. Ko pridemo pod steno smo ponovno na razpotju. Desno vodi pot proti sedlu Passo di Ombretola, mi pa nadaljujemo levo kjer je začetek plezalne poti Via Ferrata Ombretta.
V začetku se plezalna pot strmo vzpne ob jeklenici navzgor in poteka nekoliko levo od strme grape. Sledi kratko prečenje v desno, nato pa se pot strmo vzpne s pomočjo skob. Plezalna pot se kratek čas še vzpenja ob jeklenici, nato pa se razmeroma kratka plezalna pot konča in nas pripelje na melišča pod stenami vrha Sasso Vernale.
V nadaljevanju pot poteka po široki in razmeroma položni dolini med vrhovoma Ombretta Ogcidentale In Sasso Vernale. Višje se pot prične nekoliko strmeje vzpenjati po meliščih in nas pripelje do manjšega sedla pod vrhom Cima Ombretta.
Desno vodi pot na Cima Ombretta Orientale katero se splača obiskati saj je do vrha le še kratek vzpon. Sicer pa na sedlu nadaljujemo levo po poti, ki poteka po levi strani grebena. Pot na tem delu preči precej izpostavljeno pobočje, ki pa ni zavarovano zato je pri prečenju potrebno nekaj previdnosti. Takšna pot nas nato pripelje do manjšega sedla pod vrhom Cima Ombretta di Mezzo kjer se nam z desne priključi pot preko sedla Passo Ombretta.
S sedla nadaljujemo naravnost mimo vojaškega rova, nato pa se kmalu vzpnemo levo navzgor in sledi še vzpon po brezpotnem pobočju do vrha.

Ob poti: Locia de Contrin (1736m), Baita Cianci (1828m), Rifugio Contrin (2016m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo1
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo2
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo3
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo4
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo5
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo6
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo7
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo8
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo9
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo10
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo11
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo12
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo13
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo14
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo15
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo16
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo17
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo18
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo19
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo20
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo21
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo22
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo23
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo24
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo25
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo26
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo27
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo28
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo29
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo30
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo31
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo32
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo33
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo34
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo35
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo36
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo37
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo38
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo39
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo40
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo41
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo42
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo43
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo44
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo45
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo46
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo47
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo48
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo49
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo50
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo51
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo52
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo53
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo54
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo55
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo56
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo57
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo58
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo59
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo60
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo61
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo62
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo63
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo64
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo65
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo66
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo67
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo68
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo69
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo70
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo71
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo72
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo73
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo74
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo75
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo76
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo77
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo78
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo79
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo80
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo81
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo82
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo83
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo84
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo85
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo86
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo87
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo88
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo89
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo90
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo91
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo92
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo93
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo94
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo95
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo96
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo97
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo98
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo99
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo100
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo101
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo102
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo103
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo104
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo105
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo106
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo107
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo108
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo109
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo110
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo111
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo112
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo113
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo114
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo115
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo116
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo117
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo118
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo119
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo120
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo121
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo122
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo123
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo124
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo125
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo126
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo127
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo128
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo129
Alba di Canazei - cima_ombretta_di_mezzo130
Diskusija o izletu Alba di Canazei - Cima Ombretta di Mezzo (Via Ferrata Ombretta)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki