Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Apnišče / Adergas - Apnišče (mimo šterne)

Adergas - Apnišče (mimo šterne)

Natisni
Izhodišče: Adergas (424 m)
Širina/Dolžina: 46,2706°N 14,4643°E
Ime poti: mimo šterne
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 316 m
Višinska razlika po poti: 316 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.090
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 27
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Krvavca in Cerkelj na Gorenjskem. Iz krožišča na Spodnjem Brniku zapeljemo na izvoz v smeri Krvavca in Cerkelj na Gorenjskem. Skozi Cerklje na Gorenjskem sledimo glavni cesti, nato pa prispemo do naselja Češnjevek in nekoliko naprej do naselja Trata, kjer zavijemo desno v smeri Adergasa. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, mi pa ji sledimo do samostana Adergas, kjer parkiramo na velikem parkirišču.
b) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Kranj - vzhod ali Brnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Šenčurju. V nadaljevanju se peljemo skozi Šenčur, kjer sredi naselja zavijemo rahlo desno v smeri Srednje vasi. Pot naprej nas vodi po Velesovski cesti, v križišču kjer se v levo odcepi cesta v Velesovo pa nadaljujemo naravnost po glavni cesti. Nekoliko naprej prispemo do križišča s prednostno cesto, kjer pri stop znaku nadaljujemo levo (desno Praprotna Polica). Ko dosežemo glavno cesto Visoko - Cerklje na Gorenjskem nadaljujemo desno, nato pa takoj levo, na cesto proti Adergasu (glavno cesto praktično le prečimo). V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, mi pa ji sledimo do samostana Adergas, kjer parkiramo na velikem parkirišču.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki se nadaljuje po levi strani obzidja nekdanjega samostana. Omenjeni cesti sledimo do prvega levega ovinka, kjer nas oznake za Štefanjo goro usmerijo desno na pešpot. Po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje markirana pot zavije v levo in se prične strmeje vzpenjati. Že kmalu strmina popusti in z leve se nam priključi pot od vodnega zajetja. Nadaljujemo rahlo desno mimo manjšega znamenja, po zložni poti, ki se nadaljuje po in ob kolovozu, le ta pa je še nekaj dni po dežju običajno precej blaten. Nekoliko naprej se nam z leve strani priključi še pot iz Velesovega, mi pa še naprej nadaljujemo po širokem in zložnem kolovozu. Lahkotna pot nas nato pripelje do označenega razpotja, ob katerem se nahaja manjša kapelica.
Nadaljujemo levo v smeri "šterne" (desno "klopce") po poti, ki se nadaljuje po še nekaj časa zložnem kolovozu. Kolovoz se kmalu spremeni v široko in nekoliko bolj strmo pešpot, le ta pa se višje priključi drugemu širšemu kolovozu. Nadaljujemo zmeren vzpon skozi gozd in z leve se nam priključi markirana pot iz vasi Olševek. Le malo nad omenjenim razpotjem pridemo do "šterne", kjer pot zavije ostro v desno in nas po nadaljnjem krajšem vzponu pripelje na manjši preval, kjer je naslednje razpotje, ob njem pa smerne table za Olševek, Adergas in Možjanco.
Nadaljujemo po levem kolovozu (skrajno desna pot vodi do cerkvice sv. Štefana na Štefanji gori), s katerega pa gremo že kmalu levo na dobro uhojeno, a neoznačeno stezico. Malo naprej nas pot iz gozda pripelje na travnik, s katerega se nam odpre lep pogled proti Kalškemu grebenu in Krvavcu. Ko se pot vrne v gozd, sledi le še kratek vzpon in pot nas pripelje na vrh Apnišča.
zemljevid poti - Apnišče
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Štefanja gora
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Adergas - Apnišče1
Adergas - Apnišče2
Adergas - Apnišče3
Adergas - Apnišče4
Adergas - Apnišče5
Adergas - Apnišče6
Adergas - Apnišče7
Adergas - Apnišče8
Adergas - Apnišče9
Adergas - Apnišče10
Adergas - Apnišče11
Adergas - Apnišče12
Adergas - Apnišče13
Adergas - Apnišče14
Adergas - Apnišče15
Adergas - Apnišče16
Adergas - Apnišče17
Adergas - Apnišče18
Adergas - Apnišče19
Adergas - Apnišče20
Adergas - Apnišče21
Adergas - Apnišče22
Adergas - Apnišče23
Adergas - Apnišče24
Adergas - Apnišče25
Adergas - Apnišče26
Adergas - Apnišče27
Diskusija o izletu Adergas - Apnišče (mimo šterne)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki