Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiTofana di Mezzo /  Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo
  

Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo (Via Ferrata Formenton)

 
Izhodišče: Rifugio Dibona (2083 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5326°N / 12,0703°E
Cilj: Tofana di Mezzo (3244 m)
Ime poti: Via Ferrata Formenton
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1161 m
Višinska razlika po poti: 1470 m
Zemljevid: Tabacco 03 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 6845
Ocena: 2 glasov
Število slik: 164
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

Dostop z Gorenjske: Čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo.
V Cortini d'Ampezzo nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Tej vzpenjajoči cesti nato sledimo do mesta, kjer se desno odcepi cesta v smeri koče Rifugio Dibona (odcep je na višini cca 1700 m). Sprva asfaltirana cesta nas višje pripelje na križišče, kjer nadaljujemo po levi spodnji cesti (desno koča Duca d'Aosta) in ji sledimo do parkirišča za kočo Dibona.
S primorske strani: Peljemo se po avtocesti proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadalujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.

Opis poti:

S parkirišča pri koči Dibona nadaljujemo desno na pot 421. Pot sprva preči melišča in se prične rahlo vzpenjati. Pot tu poteka proti vzhodu in nas kmalu pripelje do nekoliko širše hudourniške grape. Pri grapi pot zavije levo in se prične strmeje vzpenjati ob grapi. Zaradi drsečega peska je na tem delu potrebno tudi nekaj malega previdnost. Pot nato preči grapo in se še naprej dokaj strmo vzpenja.
Kasneje se desno dokaj neopazno odcepi direktna pot proti koči Rifugio Duca d'Aosta, le malo za tem pa se nam z leve priključi zavarovana pot Via ferrata Astaldi. Od razpotja se pot nato še nekaj časa vzpenja skozi ruševje in nas kmalu pripelje do koče Rifugio Pomedes.
Pri koči nadaljujemo proti severu za oznakami »Sentiero Attrezzato Giuseppe Olivieri« in se sprva malenkost spustimo, nato pa prečimo melišča nad smučiščem. Pot nas nato pripelje pod ostenja na vzhodni strani vrha Punta Anna in se nekajkrat vzpne ob jeklenici. V nadaljevanju se pot prečno vzpenja nad nekoliko strmejši pobočji in nato tudi preči nekaj izpostavljenih grap.
Kasneje postane pot še nekoliko zahtevnejša in se vzpne čez navpično lestev ter se nato še nekajkrat strmo vzpne ob jeklenici. Pot nato zavije nekoliko v levo in se nato vzpne po manj strmem pobočju. S poti imamo sicer ves čas zelo lep razgled predvsem na vrhove nad Cortino d'Ampezzo, na jugu pa se nam pričnejo odpirati tudi razgledi proti Monte Pelmu in Civetti. V nadaljevanju sledi ponovno nekoliko strmejši del poti, kjer nam je znova v pomoč lestev in nekaj jeklenic. Pot nato postane manj zahtevna in nas pripelje na smučišče s katerega se nam odpre pogled proti Tofani di Mezzo.
Na označenem razpotju nadaljujemo desno navzdol proti koči Rifugio Ra Valles, levo pa vodi pot proti vrhovoma Punta Anna ter Tofana di Mezzo. Pot se v nadaljevanju večino časa rahlo spušča in nas pripelje do koče Ra Valles kjer je tudi postaja gondolske žičnice.
Od koče nadaljujemo proti severu se rahlo spustimo, nato pa nadaljujemo levo pod ostenja vrhov Tofana di Mezzo ter Tofana di Dentro. Pot se nato nekaj časa prečno vzpenja in kmalu vstopimo v naravni park Parco Naturale delle Dolomiti d'Ampezzo. Pot nato še nekaj časa poteka proti severu in nas pripelje do označenega razpotja.
Desno vodi pot navzdol po dolini Canalon de Ra Ola, mi pa nadaljujemo rahlo levo in se vzpnemo po meliščih pod stenami vrha Tofana di Dentro. Pot po melišču nas pripelje do vojaških ruševin iz prve svetovne vojne. Tu nadaljujemo rahlo desno in pot nas skozi okno pripelje na bolj strma pobočja. Pot v nadaljevanju zavije nekoliko v levo in se večinoma v strmih ključih vzpenja po strmem pobočju navzgor. Pobočje je tu precej strmo in občasno nam je v pomoč tudi jeklenica. Pot nato zavije v desno in sledi nekoliko izpostavljeno prečenje, ki nas pripelje do sedla na južni strani vrha Cima Formenton.
Na sedlu kjer se nam odpre razgled proti zahodu nadaljujemo levo in se nato vzpenjamo po pobočju ob grebenu. Na nekaj mestih nam je v pomoč tudi jeklenica, nato pa pot zavije nekoliko v levo in nas po prečenju pripelje do bivaka Baracca degli Alpini.
Od bivaka nas po kratkem prečenju pot kmalu pripelje na greben po katerem se nato nekaj časa vzpenjamo. V nadaljevanju nas pot iz grebena pripelje na melišča na vzhodni strani vrha Tofana di Dentro. Sprva v vzponu prečimo melišča proti jugu, nato pa pot zavije v desno in sledi vzpon po razmeroma strmem melišču vse do zelo razglednega vrha Tofana di Dentro.
Z vrha nadaljujemo proti jugu in se pričnemo dokaj strmo spuščati s pomočjo jeklenic. Ob poti bomo tu opazili tudi nekaj vojaških ruševin in rovov iz časa prve svetovne vojne. Pot v nadaljevanju poteka po levi strani grebena in se še naprej spušča. Kasneje nas pot pripelje na greben s katerega se nam ponovno odpre pogled proti Tofani di Rozes ter Marmoladi. Sledi še kratek spust po izpostavljenem vendar dobro zavarovanem grebenu do škrbine Forcella Tofana, ki se nahaja med Tofano di Dentro ter Tofano di Mezzo.
Od sedla se pot ponovno prične vzpenjati in poteka po desni (zahodni) strani grebena. Pot je tukaj dokaj strma in večino časa nam je v pomoč jeklenica. Zaradi grušča na poti pa je potrebno tudi nekaj več previdnosti. Kasneje se priključimo široki poti od gondolske žičnice in do vrha sledi le še krajši nezahteven vzpon.
Sestop je razmeroma dolg, precej pa ga lahko skrajšamo s pomočjo gondolske žičnice. Prva možnost je da se z gondolo zapeljemo do koče Ra Valles (avgust 2012 – 6€) in nato po poti vzpona mimo koče Pomedes nazaj do izhodišča. Druga možnost pa je da se z gondolo zapeljemo do koče Col Druscie, nato se peš spustimo do restavracije Pietofana in nato s sedežnico do koče Pomedes od katere sestopimo nazaj do izhodišča. Če nismo vezani na izhodišče se lahko z gondolsko žičnico zapeljemo vse do Cortine d'Ampezzo.

Ob poti: Rifugio Pomedes (2203m), Rifugio Ra Valles (2470m), Bivak Baracca degli Alpini (2922m), Tofana di Dentro (3238m), Forcella Tofana (3084m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo1
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo2
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo3
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo4
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo5
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo6
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo7
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo8
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo9
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo10
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo11
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo12
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo13
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo14
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo15
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo16
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo17
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo18
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo19
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo20
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo21
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo22
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo23
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo24
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo25
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo26
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo27
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo28
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo29
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo30
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo31
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo32
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo33
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo34
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo35
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo36
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo37
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo38
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo39
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo40
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo41
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo42
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo43
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo44
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo45
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo46
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo47
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo48
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo49
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo50
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo51
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo52
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo53
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo54
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo55
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo56
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo57
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo58
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo59
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo60
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo61
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo62
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo63
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo64
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo65
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo66
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo67
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo68
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo69
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo70
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo71
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo72
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo73
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo74
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo75
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo76
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo77
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo78
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo79
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo80
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo81
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo82
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo83
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo84
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo85
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo86
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo87
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo88
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo89
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo90
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo91
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo92
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo93
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo94
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo95
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo96
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo97
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo98
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo99
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo100
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo101
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo102
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo103
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo104
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo105
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo106
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo107
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo108
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo109
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo110
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo111
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo112
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo113
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo114
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo115
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo116
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo117
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo118
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo119
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo120
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo121
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo122
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo123
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo124
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo125
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo126
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo127
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo128
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo129
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo130
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo131
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo132
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo133
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo134
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo135
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo136
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo137
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo138
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo139
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo140
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo141
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo142
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo143
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo144
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo145
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo146
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo147
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo148
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo149
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo150
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo151
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo152
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo153
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo154
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo155
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo156
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo157
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo158
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo159
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo160
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo161
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo162
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo163
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo164
Diskusija o izletu Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo (Via Ferrata Formenton)
nezica     
24.7.2013
Je kdo v zadnjem času bil tu? Kakšno je stanje?
jedriličar     
24.7.2013
Imaš na ovom linku web kameru:
http://www.belledolomiti.it/res/webcam/original/ravalles.jpg
Vidi se da su još snežišča gore, nad 2500 nmv .... pitanje je da li je uopće put od RaValles na Tof. di Dentro prohodan, naročito greben oko biv. Alpini ???
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki