Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiTofana di Mezzo /  Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo
  

Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo (Via Ferrata Formenton)

 
Izhodišče: Rifugio Dibona (2083 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5326°N / 12,0703°E
Cilj: Tofana di Mezzo (3244 m)
Ime poti: Via Ferrata Formenton
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1161 m
Višinska razlika po poti: 1470 m
Zemljevid: Tabacco 03 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 6125
Ocena: 2 glasov
Število slik: 164
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

Dostop z Gorenjske: Čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo.
V Cortini d'Ampezzo nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Tej vzpenjajoči cesti nato sledimo do mesta, kjer se desno odcepi cesta v smeri koče Rifugio Dibona (odcep je na višini cca 1700 m). Sprva asfaltirana cesta nas višje pripelje na križišče, kjer nadaljujemo po levi spodnji cesti (desno koča Duca d'Aosta) in ji sledimo do parkirišča za kočo Dibona.
S primorske strani: Peljemo se po avtocesti proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadalujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.

Opis poti:

S parkirišča pri koči Dibona nadaljujemo desno na pot 421. Pot sprva preči melišča in se prične rahlo vzpenjati. Pot tu poteka proti vzhodu in nas kmalu pripelje do nekoliko širše hudourniške grape. Pri grapi pot zavije levo in se prične strmeje vzpenjati ob grapi. Zaradi drsečega peska je na tem delu potrebno tudi nekaj malega previdnost. Pot nato preči grapo in se še naprej dokaj strmo vzpenja.
Kasneje se desno dokaj neopazno odcepi direktna pot proti koči Rifugio Duca d'Aosta, le malo za tem pa se nam z leve priključi zavarovana pot Via ferrata Astaldi. Od razpotja se pot nato še nekaj časa vzpenja skozi ruševje in nas kmalu pripelje do koče Rifugio Pomedes.
Pri koči nadaljujemo proti severu za oznakami »Sentiero Attrezzato Giuseppe Olivieri« in se sprva malenkost spustimo, nato pa prečimo melišča nad smučiščem. Pot nas nato pripelje pod ostenja na vzhodni strani vrha Punta Anna in se nekajkrat vzpne ob jeklenici. V nadaljevanju se pot prečno vzpenja nad nekoliko strmejši pobočji in nato tudi preči nekaj izpostavljenih grap.
Kasneje postane pot še nekoliko zahtevnejša in se vzpne čez navpično lestev ter se nato še nekajkrat strmo vzpne ob jeklenici. Pot nato zavije nekoliko v levo in se nato vzpne po manj strmem pobočju. S poti imamo sicer ves čas zelo lep razgled predvsem na vrhove nad Cortino d'Ampezzo, na jugu pa se nam pričnejo odpirati tudi razgledi proti Monte Pelmu in Civetti. V nadaljevanju sledi ponovno nekoliko strmejši del poti, kjer nam je znova v pomoč lestev in nekaj jeklenic. Pot nato postane manj zahtevna in nas pripelje na smučišče s katerega se nam odpre pogled proti Tofani di Mezzo.
Na označenem razpotju nadaljujemo desno navzdol proti koči Rifugio Ra Valles, levo pa vodi pot proti vrhovoma Punta Anna ter Tofana di Mezzo. Pot se v nadaljevanju večino časa rahlo spušča in nas pripelje do koče Ra Valles kjer je tudi postaja gondolske žičnice.
Od koče nadaljujemo proti severu se rahlo spustimo, nato pa nadaljujemo levo pod ostenja vrhov Tofana di Mezzo ter Tofana di Dentro. Pot se nato nekaj časa prečno vzpenja in kmalu vstopimo v naravni park Parco Naturale delle Dolomiti d'Ampezzo. Pot nato še nekaj časa poteka proti severu in nas pripelje do označenega razpotja.
Desno vodi pot navzdol po dolini Canalon de Ra Ola, mi pa nadaljujemo rahlo levo in se vzpnemo po meliščih pod stenami vrha Tofana di Dentro. Pot po melišču nas pripelje do vojaških ruševin iz prve svetovne vojne. Tu nadaljujemo rahlo desno in pot nas skozi okno pripelje na bolj strma pobočja. Pot v nadaljevanju zavije nekoliko v levo in se večinoma v strmih ključih vzpenja po strmem pobočju navzgor. Pobočje je tu precej strmo in občasno nam je v pomoč tudi jeklenica. Pot nato zavije v desno in sledi nekoliko izpostavljeno prečenje, ki nas pripelje do sedla na južni strani vrha Cima Formenton.
Na sedlu kjer se nam odpre razgled proti zahodu nadaljujemo levo in se nato vzpenjamo po pobočju ob grebenu. Na nekaj mestih nam je v pomoč tudi jeklenica, nato pa pot zavije nekoliko v levo in nas po prečenju pripelje do bivaka Baracca degli Alpini.
Od bivaka nas po kratkem prečenju pot kmalu pripelje na greben po katerem se nato nekaj časa vzpenjamo. V nadaljevanju nas pot iz grebena pripelje na melišča na vzhodni strani vrha Tofana di Dentro. Sprva v vzponu prečimo melišča proti jugu, nato pa pot zavije v desno in sledi vzpon po razmeroma strmem melišču vse do zelo razglednega vrha Tofana di Dentro.
Z vrha nadaljujemo proti jugu in se pričnemo dokaj strmo spuščati s pomočjo jeklenic. Ob poti bomo tu opazili tudi nekaj vojaških ruševin in rovov iz časa prve svetovne vojne. Pot v nadaljevanju poteka po levi strani grebena in se še naprej spušča. Kasneje nas pot pripelje na greben s katerega se nam ponovno odpre pogled proti Tofani di Rozes ter Marmoladi. Sledi še kratek spust po izpostavljenem vendar dobro zavarovanem grebenu do škrbine Forcella Tofana, ki se nahaja med Tofano di Dentro ter Tofano di Mezzo.
Od sedla se pot ponovno prične vzpenjati in poteka po desni (zahodni) strani grebena. Pot je tukaj dokaj strma in večino časa nam je v pomoč jeklenica. Zaradi grušča na poti pa je potrebno tudi nekaj več previdnosti. Kasneje se priključimo široki poti od gondolske žičnice in do vrha sledi le še krajši nezahteven vzpon.
Sestop je razmeroma dolg, precej pa ga lahko skrajšamo s pomočjo gondolske žičnice. Prva možnost je da se z gondolo zapeljemo do koče Ra Valles (avgust 2012 – 6€) in nato po poti vzpona mimo koče Pomedes nazaj do izhodišča. Druga možnost pa je da se z gondolo zapeljemo do koče Col Druscie, nato se peš spustimo do restavracije Pietofana in nato s sedežnico do koče Pomedes od katere sestopimo nazaj do izhodišča. Če nismo vezani na izhodišče se lahko z gondolsko žičnico zapeljemo vse do Cortine d'Ampezzo.

Ob poti: Rifugio Pomedes (2203m), Rifugio Ra Valles (2470m), Bivak Baracca degli Alpini (2922m), Tofana di Dentro (3238m), Forcella Tofana (3084m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo1 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo2 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo3 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo4 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo5 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo6 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo7 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo8 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo9 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo10 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo11 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo12 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo13 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo14 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo15 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo16 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo17 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo18 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo19 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo20 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo21 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo22 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo23 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo24 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo25 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo26 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo27 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo28 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo29 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo30 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo31 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo32 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo33 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo34 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo35 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo36 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo37 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo38 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo39 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo40 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo41 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo42 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo43 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo44 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo45 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo46 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo47 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo48 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo49 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo50 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo51 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo52 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo53 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo54 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo55 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo56 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo57 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo58 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo59 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo60 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo61 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo62 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo63 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo64 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo65 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo66 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo67 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo68 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo69 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo70 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo71 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo72 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo73 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo74 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo75 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo76 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo77 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo78 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo79 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo80 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo81 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo82 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo83 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo84 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo85 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo86 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo87 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo88 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo89 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo90 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo91 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo92 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo93 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo94 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo95 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo96 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo97 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo98 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo99 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo100 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo101 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo102 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo103 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo104 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo105 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo106 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo107 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo108 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo109 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo110 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo111 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo112 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo113 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo114 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo115 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo116 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo117 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo118 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo119 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo120 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo121 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo122 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo123 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo124 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo125 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo126 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo127 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo128 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo129 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo130 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo131 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo132 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo133 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo134 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo135 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo136 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo137 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo138 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo139 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo140 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo141 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo142 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo143 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo144 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo145 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo146 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo147 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo148 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo149 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo150 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo151 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo152 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo153 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo154 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo155 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo156 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo157 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo158 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo159 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo160 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo161 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo162 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo163 Rifugio Dibona - tofana_di_mezzo164
Diskusija o izletu Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo (Via Ferrata Formenton)
nezica     
24.7.2013
Je kdo v zadnjem času bil tu? Kakšno je stanje?
jedriličar     
24.7.2013
Imaš na ovom linku web kameru:
http://www.belledolomiti.it/res/webcam/original/ravalles.jpg
Vidi se da su još snežišča gore, nad 2500 nmv .... pitanje je da li je uopće put od RaValles na Tof. di Dentro prohodan, naročito greben oko biv. Alpini ???
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki