Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeLučki Dedec /  Planina Ravne - Lučki Dedec
  

Planina Ravne - Lučki Dedec (čez Dolgo trato)

 
Izhodišče: Planina Ravne (1500 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3493°N / 14,6997°E
Cilj: Lučki Dedec (2023 m)
Ime poti: čez Dolgo trato
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 523 m
Višinska razlika po poti: 875 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3807
Ocena: 1 glasov
Število slik: 78
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa cesta, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.

Opis poti:

Na začetku planine Ravne (tudi Ravni) opazimo lesene planinske smerne table za Veliki vrh, Korošico, Moličko planino in Dolgo trato, ki nas usmerijo levo proti bližnji koči, ki se nahaja na robu planine. Kočo obidemo po levi strani, nato pa preidemo v ozek pas gozda, kjer nas markacije povedejo levo. Pot naprej nas vodi čez poseko, preko katere se prečno vzpne v gozd. V nadaljevanju se vzpenjamo skozi gozd, kjer že kmalu prečimo pašno ograjo. Višje se gozd prične redčiti, oz. se spreminjati v pas ruševja. Na nekaj mestih nekoliko slabše uhojena, a ves čas lepo sledljiva stezica se višje položi in nas pripelje na spodnji rob pašnikov Dolgih trat. Tu se pot povsem položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do pastirske koče na Dolgih tratah.
Od pastirske koče nadaljujemo levo v smeri Moličke planine, Korošice, Velikega vrha in Zelenih trat (rahlo desno Dleskovec). Pot naprej nas vodi po pašnikih Dolge trate ter se zložno do zmerno vzpenja. Višje se pot položi in nas pripelje na manjši preval, za katerim nas pot vodi mimo napajališča za živali. Napajališče obidemo po levi strani, nas pa pot le nekaj metrov naprej pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Velikega vrha in Korošice (naravnost navzdol Korošica preko Vrtač). V nadaljevanju pot preide na razgledna zahodna pobočja Dleskovca, preko katerih se začne prečno spuščati proti razpotju na Zelenih tratah. Po krajšem spustu prispemo na omenjeno razpotje, od tam pa nadaljujemo levo v smeri Korošice (desno planina Ravne preko Korit). Le malo naprej pa prispemo do mesta, kjer se v desno odcepi pot na Veliki vrh.
Nadaljujemo naravnost v smeri Korošice in Moličke planine po poti, ki se občasno rahlo spusti in spet dvigne. Pot naprej obkroži pobočja Velikega vrha in nas pripelje na razpotje, kjer se desno navzgor odcepi pot na omenjeni vrh. Tu nadaljujemo naravnost po poti, ki nas le nekoliko naprej pripelje na preval Prag, kjer je naslednje razpotje. Nadaljujemo naravnost (ostro levo planina Podvežak) po markirani planinski poti, ki se postopoma začne spuščati. Po dobrih 10 minutah spusta se pot položi in nas pripelje do manjšega močvirja, za katerim pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (naravnost Molička planina, desno Robanov kot) po prijetni planinski poti, ki se začne zmerno vzpenjati. Pot se višje obrne nekoliko proti levi, nato pa se priključi poti s planine Podvežak. Nadaljujemo desno v smeri Korošice, po prečni poti, po kateri se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Sedelce (1900 m), kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost navzdol (levo Prag, desno Ojstrica čez Malo Ojstrico) po markirani poti, ki se začne spuščati proti Korošici. Po nekaj minutah spusta stopimo na prostrana travnata pobočja Korošice, po katerih se nato v nekaj minutah sprehodimo do planinskega doma.
Od Kocbekovega doma nadaljujemo levo v smeri Podvolovjeka in Kamniške Bistrice po poti, ki se začne sprva zložno nato pa zmerno vzpenjati proti prevalu Prag. Po približno 15 minutah hoje stopimo na omenjeni preval (do sem lahko pridemo tudi direktno s Sedelca, tako da se nam ni potrebno spustiti do Kocbekovega doma, to nam pot skrajša za približno 15 minut), mi pa markirani poti sledimo še nekaj 10 m do mesta, kjer nas oznake za Lučkega Dedca usmerijo desno na nemarkirano pot.
Na mestu, kjer opazimo oznake za Lučkega Dedca zapustimo markirano pot in vzpon nadaljujemo po sprva lepo vidni stezi. Pot naprej se nadaljuje po manjši dolinici, nato pa zavije desno in se strmo vzpne. Naprej se stezica, ob kateri so številni možici začne izgubljati, a ob lepem vremenu nam to ne povzroča orientacijskih težav. Sledi vzpon čez manjši škrapljasti svet, nato pa pot preide na travnata pobočja obdana z rušjem. Tu bomo na desni že opazili enega od treh vrhov Lučkega Dedca, mi pa nadaljujemo naravnost po poti, ki nas pripelje na glavni greben. Na grebenu nadaljujemo rahlo levo in pot nas mimo drugega predvrha hitro pripelje na velik travnik, po katerem se v nekaj korakih povzpnemo na prepaden vrh.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Dolga trata (1835m), Prag (1870m), Sedelce (1900m), Kocbekov dom na Korošici (1808m), Prag (1910m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Planina Ravne - lucki_dedec1
 Planina Ravne - lucki_dedec2
 Planina Ravne - lucki_dedec3
 Planina Ravne - lucki_dedec4
 Planina Ravne - lucki_dedec5
 Planina Ravne - lucki_dedec6
 Planina Ravne - lucki_dedec7
 Planina Ravne - lucki_dedec8
 Planina Ravne - lucki_dedec9
 Planina Ravne - lucki_dedec10
 Planina Ravne - lucki_dedec11
 Planina Ravne - lucki_dedec12
 Planina Ravne - lucki_dedec13
 Planina Ravne - lucki_dedec14
 Planina Ravne - lucki_dedec15
 Planina Ravne - lucki_dedec16
 Planina Ravne - lucki_dedec17
 Planina Ravne - lucki_dedec18
 Planina Ravne - lucki_dedec19
 Planina Ravne - lucki_dedec20
 Planina Ravne - lucki_dedec21
 Planina Ravne - lucki_dedec22
 Planina Ravne - lucki_dedec23
 Planina Ravne - lucki_dedec24
 Planina Ravne - lucki_dedec25
 Planina Ravne - lucki_dedec26
 Planina Ravne - lucki_dedec27
 Planina Ravne - lucki_dedec28
 Planina Ravne - lucki_dedec29
 Planina Ravne - lucki_dedec30
 Planina Ravne - lucki_dedec31
 Planina Ravne - lucki_dedec32
 Planina Ravne - lucki_dedec33
 Planina Ravne - lucki_dedec34
 Planina Ravne - lucki_dedec35
 Planina Ravne - lucki_dedec36
 Planina Ravne - lucki_dedec37
 Planina Ravne - lucki_dedec38
 Planina Ravne - lucki_dedec39
 Planina Ravne - lucki_dedec40
 Planina Ravne - lucki_dedec41
 Planina Ravne - lucki_dedec42
 Planina Ravne - lucki_dedec43
 Planina Ravne - lucki_dedec44
 Planina Ravne - lucki_dedec45
 Planina Ravne - lucki_dedec46
 Planina Ravne - lucki_dedec47
 Planina Ravne - lucki_dedec48
 Planina Ravne - lucki_dedec49
 Planina Ravne - lucki_dedec50
 Planina Ravne - lucki_dedec51
 Planina Ravne - lucki_dedec52
 Planina Ravne - lucki_dedec53
 Planina Ravne - lucki_dedec54
 Planina Ravne - lucki_dedec55
 Planina Ravne - lucki_dedec56
 Planina Ravne - lucki_dedec57
 Planina Ravne - lucki_dedec58
 Planina Ravne - lucki_dedec59
 Planina Ravne - lucki_dedec60
 Planina Ravne - lucki_dedec61
 Planina Ravne - lucki_dedec62
 Planina Ravne - lucki_dedec63
 Planina Ravne - lucki_dedec64
 Planina Ravne - lucki_dedec65
 Planina Ravne - lucki_dedec66
 Planina Ravne - lucki_dedec67
 Planina Ravne - lucki_dedec68
 Planina Ravne - lucki_dedec69
 Planina Ravne - lucki_dedec70
 Planina Ravne - lucki_dedec71
 Planina Ravne - lucki_dedec72
 Planina Ravne - lucki_dedec73
 Planina Ravne - lucki_dedec74
 Planina Ravne - lucki_dedec75
 Planina Ravne - lucki_dedec76
 Planina Ravne - lucki_dedec77
 Planina Ravne - lucki_dedec78
Diskusija o izletu Planina Ravne - Lučki Dedec (čez Dolgo trato)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki