Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiPiz de Puez / Puezspitz /  Lech da Sompunt - Piz de Puez / Puezspitz
  

Lech da Sompunt - Piz de Puez / Puezspitz (pot 15)

 
Izhodišče: Lech da Sompunt (1455 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,59636°N / 11,89473°E
Cilj: Piz de Puez / Puezspitz (2913 m)
Ime poti: pot 15
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1458 m
Višinska razlika po poti: 1610 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 361
Ocena: 2 glasov
Število slik: 136
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Dostop z Gorenjske: Skozi Karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Spittalu in naprej proti Lienzu (nekoliko za Spittalom se avtocesta konča). Naprej se peljemo po razmeroma lepi in široki cesti skozi Dravsko dolino, ki nas pripelje v Italijo. Cesta nas v nadaljevanju vodi mimo krajev Dobbiaco / Toblach in Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Val Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini do kraja La Villa kjer le nekaj metrov za tablo, ki označuje naselje zavijemo desno proti jezeru Lech da Sompunt. Vzpenjajoči se cesti nato sledimo do Hotela Sompunt, ki se nahaja ob omenjenem jezeru.
b) S primorske strani: Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo do kraja Portogruaro, kjer na avtocestnem razcepu zavijemo v smeri Kraja Belluno. Avtocesti sledimo do njenega konca (ne zavijemo v smeri proti kraju Belluno), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Cortini d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Passo Falzarego (2105 m) zavijemo desno v na sosednji prelaz Passo Valparola (2192 m), od tam pa se spustimo v dolino Val Badia. V kraju La Villa zavijemo desno proti kraju Brunico / Bruneck. Le nekaj metrov pred tablo, ki označuje konec kraja La Villa pa zavijemo levo proti jezeru Lech da Sompunt. Vzpenjajoči se cesti nato sledimo do Hotela Sompunt, ki se nahaja ob omenjenem jezeru.

Opis poti:

Pri parkirišču ob jezeru se usmerimo levo na peš pot za oznakami »Sponata, Ütia de Puez«. Pot nas hitro pripelje do ceste kjer je označeno razpotje. Usmerimo se desno in nadaljujemo po cesti, ki vodi po smučišču navzgor. V nadaljevanju se vzpenjamo po smučišču s katerega se nam odpirajo vse lepši razgledi proti dolini Val Badia ter na gorsko skupino Lavarella. Višje se nam za kratek čas priključi gorsko kolesarska proga na kar nas opozorijo tudi znaki ob poti. Še naprej se vzpenjamo po smučišču in kmalu zagledamo kočo Rifugio Sponata do katere nato sledi le še kratek vzpon.
Od koče kjer se nam odpre pogled proti Marmoladi za kratek čas nadaljujemo po položni makadamski cesti, nato pa nas smerokazi usmerijo desno navzgor na smučišče. Po krajšem vzponu označena pot zapusti smučišče in sledi vzpon skozi gozd desno od smučišča. Pot nas nato pripelje do razpotja kjer se nam priključi pot od zgornje postaje žičnice. Pri označenem razpotju kjer je tudi začetek gorsko kolesarske proge, nadaljujemo po poti številka 5 proti koči Rifugio Gherdenacia.
Tu vstopimo v naravni park Puez-Odle in lepo urejena pot se prične strmo vzpenjati skozi vse redkejši gozd. Pot nato zavije nekoliko v levo in prične prečiti dokaj strma pobočja proti jugu. Pri prečenju se pot sprva še vzpenja, kasneje pa postane položnejša in se na nekaj mestih tudi rahlo spusti. Pot nas nato pripelje iz gozda na planino Munt de Gherdenacia kjer se nahaja tudi koča Gherdenacia.
Pri koči kjer so smerokazi nadaljujemo proti zahodu za oznakami »Ütia de Puez«. Pot se kmalu prične vzpenjati in zavije nekoliko v desno v redek macesnov gozd ter nas pripelje do označenega razpotja. Levo vodi pot proti vrhu Sassongher, mi pa nadaljujemo naravnost in se še naprej vzpenjamo ob vse redkejših macesnih. Kratek čas se nato rahlo vzpenjamo po razglednem travnatem pobočju, nato pa pridemo do ozke doline kjer je še eno razpotje.
Desno po omenjeni dolini vodi pot številka 11 proti koči Puez, mi pa nadaljujemo levo po poti številka 15, ki prav tako vodi proti koči Puez. Od razpotja pot večinoma v rahlem vzponu preči pobočja proti jugozahodu. Kasneje pot zavije nekoliko v desno in nas pripelje do označenega razpotja kjer se levo odcepi pot proti vrhu Para dai Giai.
Mi na razpotju nadaljujemo desno po poti 15 in se nekajkrat nekoliko strmeje vzpnemo. Pot nato poteka proti zahodu in se ves čas vzpenja vse do škrbine Forcella de Gherdenacia kjer je razpotje.
Levo vodi pot 15A proti vrhu Sassongher, mi pa nadaljujemo rahlo desno po poti 15 in se v nadaljevanju nekoliko spustimo. Pot nas nato pripelje pod pobočje vrha Col da la Sone, ki ga obidemo po levi južni strani. S poti se nam pričnejo odpirati vse lepši razgledi proti gorski skupini Sella in kmalu se levo odcepi še ena pot proti vrhu Sassongher. Mi na razpotju še naprej nadaljujemo proti zahodu, položna pot pa se še naprej večinoma rahlo spušča vse do razpotja kjer se priključimo potem od prelaza Passo Gardena in kraja Colfosco.
Na razpotju nadaljujemo desno proti koči Puez. Pot od razpotja je položna in kmalu zavije rahlo v levo ter preči strma pobočja. Kmalu bomo pred seboj zagledali zastavo, ki se nahaja v bližini koče. Razgledna pot je še naprej položna in nas kmalu pripelje do koče, ki se nahaja na travnatih pobočjih pod vrhom Col de Puez.
Pri koči nadaljujemo proti zahodu za oznakami »Pizes de Puez, Puezspitz«. Po nekaj deset metrih pridemo ponovno do razpotja kjer se levo odcepi pot številka 2 proti dolini Langental. Mi nadaljujemo rahlo desno in se pričnemo strmeje vzpenjati. Pot nas pripelje na krajši greben kateri nas pripelje pod južna pobočja vrha Col de Puez. Tu pot zavije levo in nato nekaj časa preči strma pobočja proti severozahodu. Pobočja so na nekaj mestih precej strma, na poti pa je tudi nekaj grušča zato je na tem delu potrebno nekaj previdnosti. Takšna pot nas nato pripelje na zahodno stran vrha Col de Puez kjer je tudi nekoliko slabše vidno razpotje.
Desno vodi neoznačena pot proti vrhu Col de Puez, mi pa nadaljujemo levo po označeni poti proti vrhu Piz de Puez. Pot se v nadaljevanju ves čas vzpenja po strmih pobočjih gore, ki pa v kopnem ni težavno. Malo pod vrhom pridemo na manjše sedlo od koder se nam odpre tudi razgled proti severu. Tu nadaljujemo levo in ob grebenu hitro dosežemo razgleden vrh.
Sestopimo nazaj proti koči Puez nato pa se lahko vrnemo po poti vzpona ali pa po poti številka 11. Obe poti sta približno enako dolgi.

Ob poti: Rifugio Sponata (1730m), Rifugio Gherdenacia (2050m), Forcella de Gherdenacia (2548m), Rifugio Puez / Puez Hütte (2475m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz1
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz2
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz3
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz4
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz5
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz6
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz7
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz8
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz9
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz10
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz11
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz12
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz13
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz14
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz15
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz16
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz17
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz18
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz19
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz20
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz21
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz22
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz23
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz24
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz25
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz26
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz27
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz28
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz29
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz30
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz31
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz32
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz33
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz34
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz35
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz36
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz37
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz38
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz39
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz40
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz41
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz42
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz43
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz44
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz45
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz46
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz47
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz48
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz49
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz50
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz51
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz52
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz53
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz54
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz55
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz56
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz57
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz58
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz59
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz60
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz61
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz62
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz63
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz64
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz65
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz66
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz67
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz68
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz69
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz70
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz71
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz72
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz73
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz74
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz75
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz76
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz77
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz78
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz79
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz80
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz81
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz82
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz83
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz84
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz85
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz86
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz87
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz88
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz89
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz90
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz91
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz92
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz93
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz94
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz95
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz96
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz97
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz98
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz99
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz100
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz101
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz102
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz103
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz104
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz105
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz106
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz107
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz108
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz109
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz110
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz111
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz112
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz113
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz114
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz115
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz116
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz117
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz118
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz119
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz120
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz121
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz122
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz123
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz124
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz125
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz126
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz127
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz128
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz129
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz130
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz131
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz132
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz133
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz134
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz135
 Lech da Sompunt - piz_de_puez___puezspitz136
Diskusija o izletu Lech da Sompunt - Piz de Puez / Puezspitz (pot 15)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki