Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeKalška gora /  Kriška planina - Kalška gora
  

Kriška planina - Kalška gora (čez Zvoh)

 
Izhodišče: Kriška planina (1480 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2929°N / 14,5369°E
Cilj: Kalška gora (2047 m)
Ime poti: čez Zvoh
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 567 m
Višinska razlika po poti: 860 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 7498
Ocena: 1 glasov
Število slik: 75
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na široko kolovozno pot, ki gre pod žičnico in se začne vzpenjati čez pašnike (smer dom na Krvavcu). Zmerno strma pot nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do doma na Krvavcu s katerega se nam odpre lep razgled proti Gorenjski. Od doma nadaljujemo v smeri Zvoha po cesti, ki nas mimo kapelice in oddajnikov na Krvavcu pripelje do sedla Razor (sedlo med vrhom Krvavca in Velikim Zvohom), kjer je križišče cest. Nadaljujemo naravnost po grebenu (desno vrh Krvavca 5 minut) in vse bolj strmi transportno reševalni cesti, ki je občasno tlakovana, sledimo ob robu smučarske proge do akumulacijskega jezera na Velikem Zvohu. Od jezera se povzpnemo še na bližnji vrh, nato pa se čez žičnato ograjo sprehodimo do vpisne skrinjice, ki se nahaja le nekaj korakov pod vrhom.
Z Velikega Zvoha nadaljujemo po markirani poti po grebenu imenovanem Jež-a. Razmeroma lahka grebenska pot, pa se po nekaj minutah hoje začne spuščati in nas pripelje do tehnično zahtevnega mesta. S pomočjo jeklenice se povzpnemo po strmi in krušljivi grapi, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. Grapa je kratka, a vseeno dovolj dolga, da neizkušenim planincem povzroča veliko težav. Težave nato izginejo in prijetni poti, ki večinoma poteka po grebenu sledimo do dveh zaporednih razpotij. Pri prvem se desno navzdol odcepi pot na Mokrico in planino Koren, pri drugem pa se desno navzgor odcepi pot na Vrh Korena (1 minuta). Sledi približno 15 minutni spust po pobočju, ki je deloma poraslo z rušjem. Na koncu spusta nas pot pripelje na razpotje na Škrbini.
Tu nadaljujemo naravnost v smeri Kalškega grebena in Cojzove koče po poti, ki nas že po nekaj nadaljnjih korakih pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo desno v smeri "Kalce" (levo Kalški greben) po poti, ki se po nekaj minutah nadaljnje hoje prične vidneje spuščati. Po nekajminutnem spustu pot zavije rahlo v levo ter preči melišča pod Kalškim grebenom. Tu lahko na desni strani, ob vznožju melišč opazimo manjše jezerce imenovano Krvava lokev, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki postopoma preide na svet podov. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov po poti, ki nas vodi mimo številnih manjših brezen, nato pa ponovno pridemo na melišče. Sredi melišča, ob nekakšnem hrbtu se v levo odcepi opuščena plezalna pot na Kalški greben, mi pa nadaljujemo po markirani poti, kateri se le nekoliko naprej z desne priključi komaj opazna stezica od Žagane peči. Nadaljujemo v smeri Cojzove koče, pot pa nas postopoma pripelje na vse bolj strma ter deloma travnata pobočja. Pot se nekoliko naprej s pomočjo jeklenice vzpne čez strmo pobočje, nato pa se položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje.
Od razpotja, ki se nahaja na manjšem sedelcu nadaljujemo desno v smeri Kalške gore (ostro levo Kalški greben po zelo zahtevni poti, naravnost navzdol Kokrsko sedlo). Pot naprej preide na strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna travnata pobočja. Tej naprej razmeroma zložni poti, nato sledimo vse do Kalške gore, le to pa dosežemo po dobrih 5 minutah nadaljnje hoje.
Kriška planina - Veliki Zvoh 1:25, Veliki Zvoh - Vrh Korena 1:15, Vrh Korena - Kalška gora 2:05.

zemljevid poti
Ob poti: Dom na Krvavcu (1684m), Razor (1809m), Zvoh (1971m), Škrbina (1870m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Kriška planina - kalska_gora1
 Kriška planina - kalska_gora2
 Kriška planina - kalska_gora3
 Kriška planina - kalska_gora4
 Kriška planina - kalska_gora5
 Kriška planina - kalska_gora6
 Kriška planina - kalska_gora7
 Kriška planina - kalska_gora8
 Kriška planina - kalska_gora9
 Kriška planina - kalska_gora10
 Kriška planina - kalska_gora11
 Kriška planina - kalska_gora12
 Kriška planina - kalska_gora13
 Kriška planina - kalska_gora14
 Kriška planina - kalska_gora15
 Kriška planina - kalska_gora16
 Kriška planina - kalska_gora17
 Kriška planina - kalska_gora18
 Kriška planina - kalska_gora19
 Kriška planina - kalska_gora20
 Kriška planina - kalska_gora21
 Kriška planina - kalska_gora22
 Kriška planina - kalska_gora23
 Kriška planina - kalska_gora24
 Kriška planina - kalska_gora25
 Kriška planina - kalska_gora26
 Kriška planina - kalska_gora27
 Kriška planina - kalska_gora28
 Kriška planina - kalska_gora29
 Kriška planina - kalska_gora30
 Kriška planina - kalska_gora31
 Kriška planina - kalska_gora32
 Kriška planina - kalska_gora33
 Kriška planina - kalska_gora34
 Kriška planina - kalska_gora35
 Kriška planina - kalska_gora36
 Kriška planina - kalska_gora37
 Kriška planina - kalska_gora38
 Kriška planina - kalska_gora39
 Kriška planina - kalska_gora40
 Kriška planina - kalska_gora41
 Kriška planina - kalska_gora42
 Kriška planina - kalska_gora43
 Kriška planina - kalska_gora44
 Kriška planina - kalska_gora45
 Kriška planina - kalska_gora46
 Kriška planina - kalska_gora47
 Kriška planina - kalska_gora48
 Kriška planina - kalska_gora49
 Kriška planina - kalska_gora50
 Kriška planina - kalska_gora51
 Kriška planina - kalska_gora52
 Kriška planina - kalska_gora53
 Kriška planina - kalska_gora54
 Kriška planina - kalska_gora55
 Kriška planina - kalska_gora56
 Kriška planina - kalska_gora57
 Kriška planina - kalska_gora58
 Kriška planina - kalska_gora59
 Kriška planina - kalska_gora60
 Kriška planina - kalska_gora61
 Kriška planina - kalska_gora62
 Kriška planina - kalska_gora63
 Kriška planina - kalska_gora64
 Kriška planina - kalska_gora65
 Kriška planina - kalska_gora66
 Kriška planina - kalska_gora67
 Kriška planina - kalska_gora68
 Kriška planina - kalska_gora69
 Kriška planina - kalska_gora70
 Kriška planina - kalska_gora71
 Kriška planina - kalska_gora72
 Kriška planina - kalska_gora73
 Kriška planina - kalska_gora74
 Kriška planina - kalska_gora75
Diskusija o izletu Kriška planina - Kalška gora (čez Zvoh)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki