Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Vrh Slajke / Hotavlje - Vrh Slajke (čez Belo)

Hotavlje - Vrh Slajke (čez Belo)

Natisni
Izhodišče: Hotavlje (409 m)
Širina/Dolžina: 46,1072°N 14,1176°E
Ime poti: čez Belo
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 381 m
Višinska razlika po poti: 410 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 294
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. Za Gorenjo vasjo, v naselju Hotavlje, pa v križišču za Gostilno Lipan zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo v Lučine, od tam pa se spustimo v Gorenjo vas. V Gorenji vasi nadaljujemo levo proti Žirem, nato pa v Hotavljah v križišču za Gostilno Lipan nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Z Vrhnike, Logatca ali Spodnje Idrije se zapeljemo v Žiri, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Škofji Loki, mi pa se po glavni cesti peljemo le do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
d) Najprej se zapeljemo v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo preko prevala Kladje (Podlanišče) proti Sovodnju. Iz Sovodnja z vožnjo nadaljujemo ob potoku Hobovščica, nato pa v nekoliko večjem križišču nadaljujemo levo v smeri Gorenje vasi (desno Žiri). Po glavni cesti proti Škofji Loki se peljemo do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča, kjer se v bližini nahaja prodajni avtomat kmetije pr Šupc nadaljujemo po cesti proti vasi Leskovica ter v smeri pohodnih poti na Blegoš, Ermanovec in Slajko. Nekaj minut hodimo ob robu ceste, deloma tudi po pločniku, nato pa nas oznake za Ermanovec in Slajko usmerijo levo (naravnost Blegoš), kjer preko mostu prečimo Kopačnico, takoj za mostom pa pri cerkvi sv. Lovrenca nadaljujemo levo (desno markirana pot na Slajko in Ermanovec).
Takoj za cerkvijo gremo desno, sprva še po asfaltni cesti, ki vodi do bližnje hiše, mi pa gremo še pred hišo na kolovoz, ki se prečno vzpne do toplarja, katerega obidemo po desni strani. Ko kolovoz malo višje zavije desno se nam z leve priključi še pot, ki se prične v bližini sotočja Kopačnice in Poljanske Sore (v bližini križišča, kjer smo parkirali, le da na desnem bregu Kopačnice, tako da do sem lahko prispemo tudi po tej poti), mi pa nadaljujemo desno ter se prečno vzpnemo čez senožet v gozd, skozi katerega se nato nadaljuje pot. V gozdu kolovoz naredi nekaj serpentin, ko pa nas oznake za Slajko usmerijo desno, ga zapustimo ter kratek čas nadaljujemo po gozdni stezici. Kmalu se vrnemo na kolovoz, kateremu sledimo v desno, še malo višje pa se združimo s potjo iz Podgore.
Nadaljujemo desno po širši stezi, ki se kmalu razširi v kolovoz, le ta pa zavije nekoliko levo in nas pri lovski opazovalnici pripelje iz gozda. Tu ob spodnjem robu po kolovozu prečimo travnik, ko dosežemo makadamsko cesto pa ji sledimo v desno. Cesta se kmalu prične spuščati in nas v nekaj minutah pripelje do križišča, kjer dosežemo asfaltno cesto. Po asfaltni cesti se vzpnemo do bližnjega križišča iz katerega nadaljujemo desno v smeri Slajke.
Sledi vzpon po asfaltni cesti, ko zapustimo gozd pa se nam z desne priključi markirana pot iz Hotavelj.
Po asfaltni cesti hodimo še nekaj korakov, nato pa pred klopco nadaljujemo desno (naravnost Dom na Slajki in Ermanovec) na kolovoz, ki se rahlo spusti, nato pa se po njem v zmernem vzponu povzpnemo na Vrh Slajke, kjer stoji antenski stolp.
Opis in slike se nanašajo na stanje januarja in decembra 2020.
zemljevid poti - Vrh Slajke
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Hotavlje - Vrh Slajke1
Hotavlje - Vrh Slajke2
Hotavlje - Vrh Slajke3
Hotavlje - Vrh Slajke4
Hotavlje - Vrh Slajke5
Hotavlje - Vrh Slajke6
Hotavlje - Vrh Slajke7
Hotavlje - Vrh Slajke8
Hotavlje - Vrh Slajke9
Hotavlje - Vrh Slajke10
Hotavlje - Vrh Slajke11
Hotavlje - Vrh Slajke12
Hotavlje - Vrh Slajke13
Hotavlje - Vrh Slajke14
Hotavlje - Vrh Slajke15
Hotavlje - Vrh Slajke16
Hotavlje - Vrh Slajke17
Hotavlje - Vrh Slajke18
Hotavlje - Vrh Slajke19
Hotavlje - Vrh Slajke20
Hotavlje - Vrh Slajke21
Hotavlje - Vrh Slajke22
Hotavlje - Vrh Slajke23
Hotavlje - Vrh Slajke24
Hotavlje - Vrh Slajke25
Hotavlje - Vrh Slajke26
Hotavlje - Vrh Slajke27
Hotavlje - Vrh Slajke28
Hotavlje - Vrh Slajke29
Hotavlje - Vrh Slajke30
Hotavlje - Vrh Slajke31
Hotavlje - Vrh Slajke32
Hotavlje - Vrh Slajke33
Hotavlje - Vrh Slajke34
Hotavlje - Vrh Slajke35
Hotavlje - Vrh Slajke36
Diskusija o izletu Hotavlje - Vrh Slajke (čez Belo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki