Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Plave - Vodice (čez Prižnico)

 
Izhodišče: Plave (85 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,0401°N / 13,5907°E
Cilj: Vodice (651 m)
Ime poti: čez Prižnico
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 566 m
Višinska razlika po poti: 680 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 760
Ocena: 1 glasov
Število slik: 83
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bovca in Tolmina. V nadaljevanju se peljemo po dolini Soče, mi pa se po glavni cesti peljemo do naselja Plave, kjer se v križišču, kjer se v desno odcepi cesta v Paljevo začne opisana pot. Ker ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest, moramo parkirati nekje drugje, najbolje na kakšnem primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem, ali pa na drugi strani reke Soče v bližini cerkvice ali pa kje na obrobju vasi.
b) Zapeljemo do do naselja Most na Soči, od tam pa se peljemo proti Novi Gorici. Ko prispemo v naselje Plave, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti naselju Paljevo smo na začetku opisane poti. Ker ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest, moramo parkirati nekje drugje, najbolje na kakšnem primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem, ali pa na drugi strani reke Soče v bližini cerkvice ali pa kje na obrobju vasi.

Opis poti:

Iz naselja Plave nadaljujemo po asfaltni cesti v smeri Paljevega. Pot nas sprva vodi mimo nekaj hiš, nato pa nas hitro pripelje do leve serpentine, kjer se na manjšem objektu nahaja obeležje NOB. Nadaljujemo po dokaj razgledni cesti, le ta pa nas mimo klopce pripelje do desne serpentine, kjer se v smeri naravnost nadaljuje pešpot na Prižnico (kota 383).
Nadaljujemo naravnost po kolovozu (še naprej po cesti Paljevo), ki se kratek čas nadaljuje brez večjih sprememb višine, nato pa malo za tem, ko prečimo traso daljnovoda, pot zavije nekoliko v desno ter se prične prečno vzpenjati. Med prečnim vzponom prispemo do manjšega razpotja, kjer zapustimo kolovoz in nadaljujemo desno na gozdno pot. Pot naprej se nadaljuje skozi gozd ter se občasno kar strmo vzpenja. Med vzponom skozi gozd nas spremljajo številne ostaline prve svetovne vojne (ruševine, kaverne, jarki...), ki so po novem opremljene z informativnimi tablami (v času opisa v izdelavi). Višje se pot položi in nas pripelje na poraščen vrh Prižnice, kjer poleg informativne table stoji še prijetna klopca za počitek.
Z vrha Prižnice se prične pot spuščati, občasno tudi bolj strmo, še vedno pa nas vodi mimo več kavern. Nekoliko nižje, na manjšem razpotju nadaljujemo naravnost, nato pa se pot položi in nas pripelje na zložen greben. Po omenjenem gozdnatem grebenu, nato v nekaj minutah rahlega vzpona prispemo do cerkvice sv. Kvirina.
Pri cerkvi stopimo na cesto, po kateri se postopoma pričnemo spuščati. Najprej se nam z leve priključi pot iz naselja Deskle, nekoliko naprej pa se v levo odcepi še asfaltna cesta proti lovski koči LD Anhovo na Paljevem
Tudi tu nadaljujemo naravnost, nato pa na prvem križišču pri manjšem zaselku nadaljujemo levo v smeri Svete Gore. Asfaltna cesta, ki zavije po nekaj metrih zavije desno se spremni v makadamsko, le ta pa nas po nekaj minutah prečnega vzpona pripelje do stika z opisano potjo iz Plav čez Paljevo.
Takoj za tem, ko se cesti združita, pa se pri informativni tabli ponovno razcepita. Nadaljujemo po desni cesti, ki se v nadaljevanju večinoma zložno do zmerno vzpenja po severozahodnih pobočjih Kuka. Nekoliko višje, na manjšem križišču nadaljujemo naravnost, nato pa po rahlo bolj strmi cesti nadaljujemo vse do označenega križišča, ki se nahaja južno od Kuka.
Z razpotja se ostro v desno odcepi cesta, po kateri lahko prispemo do naselja Zagora in Zagomila, ostro v desno se odcepi pot na Kuk, mi pa nadaljujemo naravnost mimo spomenika, ki je bil postavljen junija 1916 komandantu 1. Gorske brigade FML Guidu Novaku von Arientiju. Za spomenikom cesta zavije nekoliko levo, nato pa nas po nekaj minutah pripelje do zaselka Vodice. Za Vodicami zapustimo cesto in pot nadaljujemo desno v smeri spomenika (napis na tabli). Pot naprej zavije še nekoliko bolj v desno in nas iz gozda pripelje na travnato senožet, kjer se nadaljuje ob zunanjem robu pašne ograje. Ob lepih pogledih na okoliško hribovje in Julijske Alpe, pa se v nekaj minutah vrnemo v gozd. Pot se nadaljuje skozi gozd in se večinoma le zložno vzpenja, nato pa se še dodatno položi in nas pripelje do gozdne ceste, katero pa dosežemo v bližini informativnih tabel.
Pri informativnih tablah se v levo nadaljuje gozdna cesta, ki vod proti prevalu Preški vrh, nekoliko naprej in nato desno vodi pot k bližnjemu spomeniku pri orlih, po slabši cesti naprej pa se nadaljuje pot proti vrhu Vodic in mavzoleju na vrhu. Od informativnih tabel pa do vrha Vodic sta le kaki 2 minuti hoje.
Plave - Prižnica 50 minut, Prižnica - Sv. Kvirin 15 minut, Sv. Kvirin - Vodice 1:25.

zemljevid poti
Ob poti: Prižnica (383m), Sveti Kvirin na Paljevem (321m), Vodice (555m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveta Gora (45 min)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Plave - vodice1
 Plave - vodice2
 Plave - vodice3
 Plave - vodice4
 Plave - vodice5
 Plave - vodice6
 Plave - vodice7
 Plave - vodice8
 Plave - vodice9
 Plave - vodice10
 Plave - vodice11
 Plave - vodice12
 Plave - vodice13
 Plave - vodice14
 Plave - vodice15
 Plave - vodice16
 Plave - vodice17
 Plave - vodice18
 Plave - vodice19
 Plave - vodice20
 Plave - vodice21
 Plave - vodice22
 Plave - vodice23
 Plave - vodice24
 Plave - vodice25
 Plave - vodice26
 Plave - vodice27
 Plave - vodice28
 Plave - vodice29
 Plave - vodice30
 Plave - vodice31
 Plave - vodice32
 Plave - vodice33
 Plave - vodice34
 Plave - vodice35
 Plave - vodice36
 Plave - vodice37
 Plave - vodice38
 Plave - vodice39
 Plave - vodice40
 Plave - vodice41
 Plave - vodice42
 Plave - vodice43
 Plave - vodice44
 Plave - vodice45
 Plave - vodice46
 Plave - vodice47
 Plave - vodice48
 Plave - vodice49
 Plave - vodice50
 Plave - vodice51
 Plave - vodice52
 Plave - vodice53
 Plave - vodice54
 Plave - vodice55
 Plave - vodice56
 Plave - vodice57
 Plave - vodice58
 Plave - vodice59
 Plave - vodice60
 Plave - vodice61
 Plave - vodice62
 Plave - vodice63
 Plave - vodice64
 Plave - vodice65
 Plave - vodice66
 Plave - vodice67
 Plave - vodice68
 Plave - vodice69
 Plave - vodice70
 Plave - vodice71
 Plave - vodice72
 Plave - vodice73
 Plave - vodice74
 Plave - vodice75
 Plave - vodice76
 Plave - vodice77
 Plave - vodice78
 Plave - vodice79
 Plave - vodice80
 Plave - vodice81
 Plave - vodice82
 Plave - vodice83
Diskusija o izletu Plave - Vodice (čez Prižnico)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki