Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj

Žamboh

Država: Slovenija
Višina: 738 m
Širina/Dolžina: 46,0827°N 14,9409°E
Vrsta: vrh, cerkev
Vremenska napoved:
To
Sr
Če
Pe
So
Ogledov: 2.043
Priljubljenost: 27% (2396. mesto)
Število slik: 4
Število poti: 1
Število GPS sledi: 0
Opis gore:
Žamboh je osrednji hrib v grebenu, ki se razteza na desnem bregu reke Save, med Pasjekom (odcep za Polšnik) in Renkami ob glavni zasavski cesti, ki pelje iz Litije v Zagorje. Greben ima tri izmerjene višinske točke: pri cerkvici sv. Lovrenca (698 m), Žamboh (738 m) in najvišji vrh, imenovan Kleviška Špica (791 m).

Domačini imajo za izlet na Žamboh raje hrib, na katerem stoji cerkev sv. Lovrenca, tam so na okno postavili tudi škatlo z vpisno spominsko knjigo. Druga dva omenjena hriba sta na vrhu manj izrazita, na vrhu sta gozdnata ter brez kakih vpisnih knjig ali žigov. Žamboh je primerneje obiskati v času, ko gozd in drevesa nimajo listov, ker takrat nudi več razgledov, zaradi narave terena in zemljine pa se je na pot najbolje podati v suhem vremenu.


Pot, razen iz vasi Tepe pa do cerkvice sv. Lovrenca iz južne strani, nima iz vseh drugih strani nobenih markacij, slediti je treba grebenom, gamsjim in lovskim stezicam ter uporabiti malo iznajdljivosti in orientacijske logike pri uporabi gozdnih vlak in kolovozov. Poti ni mogoče povsem krožno izpeljati, vsaj en del jo je treba pri delno zaokroženi “presti ali osmici” vmes vsaj delček ponoviti, če pač želimo začeti in končati na istem mestu.

Lažje in krajše variante za vzpon so iz južne strani, znatno bolj zanimivi in bolj težki ter orientacijsko zahtevni pa so dostopi po treh bolj izrazitih skalnih grebenih, ki podpirajo Žamboh od severa in padajo navzdol v dolino reke Save. Večino skalnih osamelcev se da na teh grebenih obvoziti (vseh pa ne!). Če se vestno držite grebenskega vzpona, boste lahko presenečeni, da je potrebno ponekod (Špeglovec, severni greben pod Žambohom in severno vzhodni greben pod Kleviško Špico) kar konkretno poplezati.


Možnih izhodišč za na Žamboh je tako več, običajno se obišče enega ali dva hriba iz južne strani (iz vasi Tepe), od reke Save iz severne strani pa so poti primerne za bolj izkušene in dobro pripravljene planince, običajno se začnejo iz Pasjeka, ali iz Renk, ali pa ob suhi strugi potoka oz. soteski Blejak navzgor.
Gore v okolici km:
Spletne kamere v okolici km:
Dodaj v: facebook twitter reddit
Slike:
Žamboh Žamboh Žamboh Žamboh
PotiČasZahtevnost
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki