Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Žamboh

vrh       cerkev        
Država: Slovenija
Gorovje: Zasavsko - Posavsko hribovje in Dolenjska
Višina: 738 m
Širina/Dolžina: 46,0827°N / 14,9409°E 
Vrsta: vrh, cerkev
Vremenska napoved:
Pe
So
Ne
Po
To
Ogledov: 833
Priljubljenost: 15% (2397. mesto)
Število poti: 1
Število GPS sledi: 0
Opis gore:

Žamboh je osrednji hrib v grebenu, ki se razteza na desnem bregu reke Save, med Pasjekom (odcep za Polšnik) in Renkami ob glavni zasavski cesti, ki pelje iz Litije v Zagorje. Greben ima tri izmerjene višinske točke: pri cerkvici sv. Lovrenca (698 m), Žamboh (738 m) in najvišji vrh, imenovan Kleviška Špica (791 m).

Domačini imajo za izlet na Žamboh raje hrib, na katerem stoji cerkev sv. Lovrenca, tam so na okno postavili tudi škatlo z vpisno spominsko knjigo. Druga dva omenjena hriba sta na vrhu manj izrazita, na vrhu sta gozdnata ter brez kakih vpisnih knjig ali žigov. Žamboh je primerneje obiskati v času, ko gozd in drevesa nimajo listov, ker takrat nudi več razgledov, zaradi narave terena in zemljine pa se je na pot najbolje podati v suhem vremenu.


Pot, razen iz vasi Tepe pa do cerkvice sv. Lovrenca iz južne strani, nima iz vseh drugih strani nobenih markacij, slediti je treba grebenom, gamsjim in lovskim stezicam ter uporabiti malo iznajdljivosti in orientacijske logike pri uporabi gozdnih vlak in kolovozov. Poti ni mogoče povsem krožno izpeljati, vsaj en del jo je treba pri delno zaokroženi “presti ali osmici” vmes vsaj delček ponoviti, če pač želimo začeti in končati na istem mestu.

Lažje in krajše variante za vzpon so iz južne strani, znatno bolj zanimivi in bolj težki ter orientacijsko zahtevni pa so dostopi po treh bolj izrazitih skalnih grebenih, ki podpirajo Žamboh od severa in padajo navzdol v dolino reke Save. Večino skalnih osamelcev se da na teh grebenih obvoziti (vseh pa ne!). Če se vestno držite grebenskega vzpona, boste lahko presenečeni, da je potrebno ponekod (Špeglovec, severni greben pod Žambohom in severno vzhodni greben pod Kleviško Špico) kar konkretno poplezati.


Možnih izhodišč za na Žamboh je tako več, običajno se obišče enega ali dva hriba iz južne strani (iz vasi Tepe), od reke Save iz severne strani pa so poti primerne za bolj izkušene in dobro pripravljene planince, običajno se začnejo iz Pasjeka, ali iz Renk, ali pa ob suhi strugi potoka oz. soteski Blejak navzgor.

Gore v okolici  km:
Spletne kamere v okolici  km:
Blagovica, Kresnice, Kum, Limovce, Planinski dom Ušte - Žerenk, Sevno, Sveta planina (Partizanski vrh), Trbovlje, Trojane
Dodaj v:
 facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Žamboh Žamboh Žamboh Žamboh

Poti:

ČasZahtevnost
Ni podatkov o poteh.
Ostali izleti:
Pasjek - Žamboh (Špeglovec, Kleviška špica in Žamboh - od severa)5 h 30 minzelo zahtevno brezpotjeopis vsebuje slike
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki