Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sveti Pavel (nad Ročinjem)
  

Sveti Pavel (nad Ročinjem)

vrh       cerkev        
Država: Slovenija
Gorovje: Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje
Višina: 403 m
Širina/Dolžina: 46,11353°N / 13,66087°E 
Vrsta: vrh, cerkev
Vremenska napoved:
To
Sr
Če
Pe
So
Ogledov: 151
Priljubljenost: 4% (2726. mesto)
Število poti: 3
Število GPS sledi: 0
Opis gore:

Cerkev sv. Pavla se razprostira zahodno od vasi Ročinj na vzpetini z nadmorsko višino 403 m. Zgrajena je bila v gotskem arhitekturnem slogu v poznem srednjem veku, a je bila tekom časa večkrat obnovljena ali razširjena. Rombasto-zvezdasti obokani kor je iz zadnje četrtine 15. stoletja, zvonik pa je bil po vsej verjetnosti dozidan v kasnejšem času. Med prvo svetovno vojno je bila cerkev zaradi obstreljevanja v veliki meri porušena, uničeni so bili tudi njeni trije zvonovi. Pri obnovi, ki je potekala v 30. letih 20. stoletja, so sodelovali tudi Ročinjci. Sleme za streho so stesali v vasi, za prenos do cerkve pa je bilo potrebnih 27 mož. Tri nove zvonove, težke 396, 233 in 162 kilogramov, je januarja 1933 vlila livarna De Poli iz Vittorio Veneta. V Ročinj so jih pripeljali leta 1936 in jih tam tudi krstili. Botri zvonov so bili domačini Justina Dugar, Angela Kamenšček in Jožef Malnič. Maše v cerkvi so potekale januarja ob prazniku spreobrnjenja sv. Pavla, na velikonočni ponedeljek, na binkoštni ponedeljek in tretji dan križevega tedna.
Cerkev je danes znana predvsem po kamnitem spomeniku, ki upodablja Kalvarijo. Sestavljajo jo Jezus, dva razbojnika ter pod križem Jezusova mati Marija in Marija Magdalena. Ročinjska duhovnija je leta 1588 od čedajske rodbine Cottis odkupila planino „na Krasu“ pri Drežnici, od katere je vsako leto dobivala najemnino 15 liber sira. Leta 1709 je planino prodala in po izročilu naj bi z izkupičkom postavila spomenik. Pri dostopu iz severne strani preko “Prevala” stoji ob cerkvi kip sv. Pavla. Na poti, ki vodi do cerkve iz predela “Zdenc” v Ročinju, so danes vidni ostanki treh kapelic, ki so označene že na vojaški karti s konca 18. stoletja. Pešpot povezuje cerkev Sv. Pavla tudi z bližnjo cerkvijo Sv. Petra, ki stoji jugozahodno nad vasjo Ajba.

Gore v okolici  km:
Čičer (726m), Globočak (809m)
Spletne kamere v okolici  km:
Deskle, Dreka / Drenchia, Koča na planini Kuhinja, Kojsko, Korada, Matajur, Morsko, Most na Soči, Okroglo, Ravna pri Ligu, Šmartno, Sveta Gora, Tolmin, Tolminski Lom, Volče
Dodaj v:
 facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Sveti Pavel (nad Ročinjem) Sveti Pavel (nad Ročinjem) Sveti Pavel (nad Ročinjem) Sveti Pavel (nad Ročinjem) Sveti Pavel (nad Ročinjem) Sveti Pavel (nad Ročinjem) Sveti Pavel (nad Ročinjem) Sveti Pavel (nad Ročinjem)

Poti:

ČasZahtevnost
Ročinj - Sveti Pavel (nad Ročinjem) (čez Sedlo)45 minlahka označena potopis vsebuje slike
Ročinj - Sveti Pavel (nad Ročinjem) (čez Preval)40 minlahka označena potopis vsebuje slike
Ročinj - Sveti Pavel (nad Ročinjem) (mimo znamenj)35 minlahka označena potopis vsebuje slike
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki