Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Zgornjega Kriškega jezera, vidi Bovški Gamsovec?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sveti Pavel (nad Ročinjem)

Sveti Pavel (nad Ročinjem)

Država: Slovenija
Višina: 403 m
Širina/Dolžina: 46,11353°N 13,66087°E
Vrsta: vrh, cerkev
Vremenska napoved:
Sr
Če
Pe
So
Ne
Ogledov: 1.480
Priljubljenost: 25% (2542. mesto)
Število slik: 8
Število poti: 3
Število GPS sledi: 0
Opis gore:
Cerkev sv. Pavla se razprostira zahodno od vasi Ročinj na vzpetini z nadmorsko višino 403 m. Zgrajena je bila v gotskem arhitekturnem slogu v poznem srednjem veku, a je bila tekom časa večkrat obnovljena ali razširjena. Rombasto-zvezdasti obokani kor je iz zadnje četrtine 15. stoletja, zvonik pa je bil po vsej verjetnosti dozidan v kasnejšem času. Med prvo svetovno vojno je bila cerkev zaradi obstreljevanja v veliki meri porušena, uničeni so bili tudi njeni trije zvonovi. Pri obnovi, ki je potekala v 30. letih 20. stoletja, so sodelovali tudi Ročinjci. Sleme za streho so stesali v vasi, za prenos do cerkve pa je bilo potrebnih 27 mož. Tri nove zvonove, težke 396, 233 in 162 kilogramov, je januarja 1933 vlila livarna De Poli iz Vittorio Veneta. V Ročinj so jih pripeljali leta 1936 in jih tam tudi krstili. Botri zvonov so bili domačini Justina Dugar, Angela Kamenšček in Jožef Malnič. Maše v cerkvi so potekale januarja ob prazniku spreobrnjenja sv. Pavla, na velikonočni ponedeljek, na binkoštni ponedeljek in tretji dan križevega tedna.

Cerkev je danes znana predvsem po kamnitem spomeniku, ki upodablja Kalvarijo. Sestavljajo jo Jezus, dva razbojnika ter pod križem Jezusova mati Marija in Marija Magdalena. Ročinjska duhovnija je leta 1588 od čedajske rodbine Cottis odkupila planino „na Krasu“ pri Drežnici, od katere je vsako leto dobivala najemnino 15 liber sira. Leta 1709 je planino prodala in po izročilu naj bi z izkupičkom postavila spomenik. Pri dostopu iz severne strani preko “Prevala” stoji ob cerkvi kip sv. Pavla. Na poti, ki vodi do cerkve iz predela “Zdenc” v Ročinju, so danes vidni ostanki treh kapelic, ki so označene že na vojaški karti s konca 18. stoletja. Pešpot povezuje cerkev Sv. Pavla tudi z bližnjo cerkvijo Sv. Petra, ki stoji jugozahodno nad vasjo Ajba.
Gore v okolici km:
Spletne kamere v okolici km:
Dodaj v: facebook twitter reddit
Slike:
Sveti Pavel (nad Ročinjem) Sveti Pavel (nad Ročinjem) Sveti Pavel (nad Ročinjem) Sveti Pavel (nad Ročinjem) Sveti Pavel (nad Ročinjem) Sveti Pavel (nad Ročinjem) Sveti Pavel (nad Ročinjem) Sveti Pavel (nad Ročinjem)
PotiČasZahtevnost
Ročinj - Sveti Pavel (nad Ročinjem) (čez Sedlo) 45 minlahka označena pot
Ročinj - Sveti Pavel (nad Ročinjem) (čez Preval) 40 minlahka označena pot
Ročinj - Sveti Pavel (nad Ročinjem) (mimo znamenj) 35 minlahka označena pot
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki