Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kukovi špici (2427 m)?
Glasuj
Gorovja / Andi / Rucu Pichincha

Rucu Pichincha

Država: Ekvador
Gorovje: Andi
Višina: 4698 m
Vrsta: vrh
Ogledov: 834
Priljubljenost: 14% (2463. mesto)
Število slik: 7
Število poti: 1
Število GPS sledi: 0
Opis gore:
Rucu Pichincha je 4698 metrov visoka gora v Andih nad mestom Quito v Ekvadorju. Sosednja vrhova sta Guagua Pichinca, 4794 m in Padre Encantado, 4685 m. Gora je trenutno mirujoči vulkan. Najvišje gore v Ekvadorju so pogosto vulkanskega izvora, kar je značilen in splošen pojav ekvatorijalnih zemljepisnih širinah po svetu.

Gora je zelo priljubljena med pohodniki, saj od 3117 m do 3947 m v 18 minutah pripelje gondola do zgornjega postajališča Cruz Loma. Gondolo imenujejo El TelefériQo, izraz je všečna kombinacija besed "El Teleférico" (pomeni gondola) in "Quito" (glavno mesto Ekvadorja, od koder se gondola povzpne).

Gondola se povzpne kar skozi tri mikroklimatske pasove. Najprej se gondola povzpne nad gozdno mejo, tj. Andski gozd, ki ga v pretežni meri sestavljajo drevesa Evkaliptusa. Nato drevesa nadomesti grmovje različnih sort, med katerimi prevladujeta

(1) El pumamaqui (lat.: Oreopanax ecuadorensi) ime je staroselškega / indijanskega izvora in v prevodu iz jezika Quechua pomeni "Šapa pume", na kar spominjajo mesnati listi te rastline.

(2) Achupallas (lat. Pitcairmia furfuracea). Rastlina ima ostre liste, ki so koncentrično v vse smeri ščitijo njen osrednji del, ki zraste tudi do nekaj metrov visoko.

Nato pa se med prehodom flore v višje ležeči travnat svet, t.i. andski páramo, pojavi še kamilici podobna rastlina romerillo. Nato v svetu pod ledeniško mejo, t.i. páramo, sledi travnat svet. Značilne so rože chuquiraguas.

Od živalskega sveta pohodnik lahko hitro opazi zajce in andsko ujedo (špan. curiquinge; prebere se kurikinge; angl. carunculated caracara; lat. Phalcoboenus carunculatus), ki je endemična le na območju gorskega sveta Andov v pasu párama v Ekvadorju in južnem delu Kolumbije. Ujeda je zelo spretna v letu.

Ledeniška meja v tem delu Andov je 4800 metrov.

Najbolj priporočljiv čas za obisk je od junija do avgusta in od decembra do februarja. Vrh se najbolj splača obiskati zjutraj, saj jo popoldne že ovijajo meglice in oblaki, v popoldanskem času pa je tudi nevarnost neviht. Obisk gore je tudi z varnostnega vidika varen,

Višina že povzroča nekatere simptome oz. znake višinske bolezni, ki so še toliko bolj izraziti, če se goro obišče v prvih dneh po prihodu v Quito brez predhodne aklimatizacije.
Dodaj v: facebook twitter reddit
Slike:
Rucu Pichincha Rucu Pichincha Rucu Pichincha Rucu Pichincha Rucu Pichincha Rucu Pichincha Rucu Pichincha
PotiČasZahtevnost
Cruzloma - Rucu Pichincha (TelefériQo )3 h 15 minzahtevna označena pot
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki