Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Skuti (2532 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Javorca (Golte)

Javorca (Golte)

Država: Slovenija
Višina: 1465 m
Širina/Dolžina: 46,37354°N 14,90979°E
Vrsta: planina
Vremenska napoved:
Sr
Če
Pe
So
Ne
Ogledov: 339.692
Priljubljenost: 74% (860. mesto)
Število slik: 9
Število poti: 1
Število GPS sledi: 0
Vpisna knjiga: 1
Opis planine:
Javorca je lepa razgledna točka na planoti Golte. Nahaja se na zgornjem robu Požganije. Že samo ime Požganija nam pove, da je tukaj nekoč gorelo, posledice pa so vidne še danes. Uradno je zagorelo 5.julija 1950, v enem od prepadov pa naj bi tlelo že nekaj dni prej. Menda, vsaj tako še danes ve ljudski glas, od takrat, ko sta konjederec in eden od pastirjev zažgala ostanke 700-kilogramskega bika, ki je padel v prepad. Odkrili naj bi ga namreč šele po nekaj dneh, zaradi težko dostopnega terena pa polili z bencinom in zažgali. Pastir, ki je sodeloval, je bil obsojen celo na leto in pol zapora. Ostanki živali in bližnja okolica so dolgo časa tleli, 5. julija pa je zapihal močan veter. Razpihal je žerjavico, plamen je zajel smreke, dosegel suho travo in bogat gozd, med drugim pa v trenutku uničil planinsko kočo, da so obiskovalci komaj zbežali. Uničujoči zublji so, preden so jih po 14. dneh ukrotili, poleg koče uničili skoraj sto hektarjev gozdov, dve pastirski staji za živino in hlev.

Z Javorce je čudovit razgled na Savinjsko, Zadrečko in Šaleško dolino in gorovja okrog njih, na Zasavsko - Posavsko hribovje, Pohorje, ob dobri vidljivosti pa še dlje.
Gore v okolici km:
Spletne kamere v okolici km:
Dodaj v: facebook twitter reddit
Slike:
Javorca (Golte) Javorca (Golte) Javorca (Golte) Javorca (Golte) Javorca (Golte) Javorca (Golte) Javorca (Golte) Javorca (Golte) Javorca (Golte)
PotiČasZahtevnost
Planinska Ravna - Javorca (Golte) (pot ob možicih (Janezova pot))1 hzelo zahtevna neoznačena steza
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki