Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Gradišče nad Sotesko (Soteska)

Gradišče nad Sotesko (Soteska)

Država: Slovenija
Gorovje: Karavanke
Višina: 724 m
Širina/Dolžina: 46,4194°N 14,112°E
Vrsta: vrh
Vremenska napoved:
Ne
Po
To
Sr
Če
Ogledov: 2.386
Priljubljenost: 30% (2373. mesto)
Število slik: 6
Število poti: 1
Število GPS sledi: 0
Opis gore:
Gradišče nad Sotesko (tudi Soteska) je 724 m visok hrib, ki se nahaja na meji med naseljema Koroška Bela in Potoki, v občini Jesenice na Gorenjskem. Gre za povprečnemu očesu manj opazen vrh, ki pa je za okoliške naseljence v davni preteklosti imel veliko pomembnejšo vlogo kot jo ima danes.
O tem nam nekaj pove že njegovo ledinsko ime. Ko v neposredni bližini hriba pod južnim pobočjem še ni bilo akumulacijskega jeza za elektrarno Moste, je v tem predelu reka Sava tekla skozi sotesko, po kateri se je ohranilo del imena. V poznorimskem času (1.-4. stol. n.št.) je vrh nad sotesko v povezavi z višje ležečim gorskim zavetiščem na Ajdni predstavljal strateško pomembno točko vhoda (izhoda) v Gornjesavsko dolino, saj je v neposredni bližini potekala "via Chreinariorum" - pot Kranjčanov, ki je povezovala Kranjsko, Koroško in Furlanijo. Da sta bili ta poznorimskodobna gorenjska smer poti in naselbina na Ajdni ustrezno zavarovani ter branjeni, je bila nad sotesko Save zgrajena zidana obrambno varovalna vojaška stolpasta utrdba ali gradič. Od tod tudi drugi del ledinskega imena Gradišče.
Danes na vrhu hriba naletimo na razvaline obzidja, ter določene terenske značilnosti, ki so priča obstoju utrdbe v davni preteklosti. Z vrha, ki nam zaradi gozda ne nudi veliko razgleda v dolino vidimo sosednjo Ajdno, s poti pa lahko gledamo tako v Ljubljansko kotlino, kot tudi v Gornjesavsko dolino.
Vir: Arheološki vestnik (Arh. vest.) 48, 1997 - Arheološki drobci vojaških prvin pozne rimske dobe na Gorenjskem (Andrej Valič).
Gore v okolici km:
Spletne kamere v okolici km:
Dodaj v: facebook twitter reddit
Slike:
Gradišče nad Sotesko (Soteska) Gradišče nad Sotesko (Soteska) Gradišče nad Sotesko (Soteska) Gradišče nad Sotesko (Soteska) Gradišče nad Sotesko (Soteska) Gradišče nad Sotesko (Soteska)
PotiČasZahtevnost
Potoki - Gradišče nad Sotesko (Soteska) 30 minlahka neoznačena steza
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki