Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Karavanke / Gradišče nad Sotesko (Soteska)
  

Gradišče nad Sotesko (Soteska)

vrh              
Država: Slovenija
Gorovje: Karavanke
Višina: 724 m
Širina/Dolžina: 46,4194°N / 14,112°E 
Vrsta: vrh
Vremenska napoved:
Pe
So
Ne
Po
To
Ogledov: 1706
Priljubljenost: 21% (2242. mesto)
Število poti: 1
Število GPS sledi: 0
Opis gore:

Gradišče nad Sotesko (tudi Soteska) je 724 m visok hrib, ki se nahaja na meji med naseljema Koroška Bela in Potoki, v občini Jesenice na Gorenjskem. Gre za povprečnemu očesu manj opazen vrh, ki pa je za okoliške naseljence v davni preteklosti imel veliko pomembnejšo vlogo kot jo ima danes.
O tem nam nekaj pove že njegovo ledinsko ime. Ko v neposredni bližini hriba pod južnim pobočjem še ni bilo akumulacijskega jeza za elektrarno Moste, je v tem predelu reka Sava tekla skozi sotesko, po kateri se je ohranilo del imena. V poznorimskem času (1.-4. stol. n.št.) je vrh nad sotesko v povezavi z višje ležečim gorskim zavetiščem na Ajdni predstavljal strateško pomembno točko vhoda (izhoda) v Gornjesavsko dolino, saj je v neposredni bližini potekala "via Chreinariorum" - pot Kranjčanov, ki je povezovala Kranjsko, Koroško in Furlanijo. Da sta bili ta poznorimskodobna gorenjska smer poti in naselbina na Ajdni ustrezno zavarovani ter branjeni, je bila nad sotesko Save zgrajena zidana obrambno varovalna vojaška stolpasta utrdba ali gradič. Od tod tudi drugi del ledinskega imena Gradišče.
Danes na vrhu hriba naletimo na razvaline obzidja, ter določene terenske značilnosti, ki so priča obstoju utrdbe v davni preteklosti. Z vrha, ki nam zaradi gozda ne nudi veliko razgleda v dolino vidimo sosednjo Ajdno, s poti pa lahko gledamo tako v Ljubljansko kotlino, kot tudi v Gornjesavsko dolino.
Vir: Arheološki vestnik (Arh. vest.) 48, 1997 - Arheološki drobci vojaških prvin pozne rimske dobe na Gorenjskem (Andrej Valič).

Gore v okolici  km:
Ajdna (1046m), Gank (850m), Malnež (846m), Spominsko obeležje Aleš Kunaver (660m), Strana (711m)
Spletne kamere v okolici  km:
Begunjščica, Bled, Blejsko jezero, Brezje, Dom na Zelenici, Dovje, Dovje (apartmaji Triglav), Hrušica, Jesenice, Koča na Dobrči, Lesce, Ljubelj, Mojstrana, Moste, Podljubelj, Podvin, Roblekov dom na Begunjščici, Žabnica / Bodental, Zelenica, Zgornji Goreljek (Pokljuka)
Dodaj v:
 facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Gradišče nad Sotesko (Soteska) Gradišče nad Sotesko (Soteska) Gradišče nad Sotesko (Soteska) Gradišče nad Sotesko (Soteska) Gradišče nad Sotesko (Soteska) Gradišče nad Sotesko (Soteska)

Poti:

ČasZahtevnost
Potoki - Gradišče nad Sotesko (Soteska) 30 minlahka neoznačena stezaopis vsebuje slike
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki