Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Čistem vrhu (1875 m)?
Glasuj

Varnost v gorah

Natisni
julius16. 01. 2013 22:09:29
Ljubitelj gora

Tokrat so vse tvoje navedbe 100% točne. Za reševanje v RS tako ali tako ne potrebuješ nikakršnega dodatnega zavarovanja, ker smo ZZZS zavarovani za primer reševanja.
Vsa zavarovanja, ki jih prodaja PZS so pa v primeru nezgode v tujini prevara in goljufija članov. Če se ti pripeti v tujini kakršna koli nesreča, boš moral vse stroške v zvezi s tem poravnati-plačati. Po vrnitvi domov in po končanem zdravljenju boš moral poiskati na PZS ustrezne obrazce, jih izpolniti in skupaj z ustreznimi dokazili predložiti zavarovalnici v reševanje.
Zavarovalnica kot taka, ti bo v pogodbi, ki jo ima z PZS pokazala droben tisk, ki navaja 1000 in način, da se v maksimalni meri izognejo povračilu denarja, ki si ga plačal za reševanje in zdravljenje v tujini.
PZS pa je šla v svojih prizadevanjih celo tako daleč, da poziva alpiniste, da vplačajo A ali pa A+ članarino v kolikor nameravajo plezati v tujini (po celem svetu)češ, da bodo le tako dobro zavarovani v slučaju nezgode. Nihče jim jasno ne pove, da morajo imeti za vsak slučaj s seboj pol nahrbtnika denarja, ali pa kakšno zlato kreditno kartico.
Skratka pri zavarovanju članstva za primer nezgode v tujini ni poskrbljeno za asistenco. Z drugimi besedami ostaneš sam in pomaj si sam.
Svetujem ti, da malo pokukaš čez mejo, kjer imajo vse to urejeno tako kot mora biti.
Lep pozdrav.
p.s. Vprašaj Igorja Zlodeja, dal ti bo pravi nasvet.

(+1)všeč
viharnik16. 01. 2013 22:14:08
V Franciji in Švici so reševanja zelo draga in mimogrede lahko presežejo 5000€.
V teh časih naše šepajoče blaginje si ne bi upal dvakrat razmišljat o kakšni nižji stopnji zavarovanja.
Na spletu gore-ljudje je članek o alpinistu in turnem smučarju v Kanadi, ki pravi, da čeravno poznaš vse zakonitosti gora in upoštevaš vse dejavnike na terenu, nikoli ne moreš gore narediti povsem varne za vzpon.Plaz te lahko doleti prav kjerkoli, kjer si najmanj pričakoval in načrtoval.Pravi še, da verjame, da gore imajo svojo posebno energijo in tisti, ki se vzpne na goro je deležen tega darila.
(+3)všeč
ljubitelj gora16. 01. 2013 22:29:49
Dobr, hvala obema, ampak kje pa ste ostali zavarovani v tujini, katera zavarovalnica naj bi to nudla in kolikšna so premija.
Tud, če si previden je pa nekdo nad teboj nepreviden in ti pošlje par zalog skal, takrat pa ne bo hecov v tujini, ko bo treba vse plačat.
všeč
turbo17. 01. 2013 09:27:10
Iz raznoraznih razlogov sem se pred leti po več desetih letih članstva v PZS preselil v celovški OEAV. In sem s tem rešil vse probleme in dileme, ki sem jih pred tem korakom imel v povezavi s PZS.
Nekako istočasno, tam nekje, sem tudi v tujih gorah neprimerno več kot v domačih. Doma večinoma samo še pozimi, pozno jeseni in zgodaj pomladi.

Zakaj OEAV namesto PZS, zakaj več v tujih kot v domačih gorah, pa sem, smo, ste pisali v preteklih letih v raznih rubrikah in ne bi še enkrat o tem.

Povsod je lepo, samo da nisi doma je najlepše nasmeh

Razumi vsak, kakor želi mežikanje
všeč
robter17. 01. 2013 10:22:32
LG, kakor berem, ti zavarovanje B krije stroške le do 3.000 EUR, zavarovanje A pa do 10.000 EUR, A+ pa še več. Pa še nekaj dodatnih zadev je pri zavarovanju A.
Pomemben pa je tudi tale podatek:
Zavarovanje stroškov reševanja za člane A in A+ dodatno zajema tudi:
•stroške reševanja v primeru omaganja, izčrpanosti in siceršnje stiske na gori, ki bi lahko ogrozila življenje člana;
•stroške reševanja v primeru, ko se je član zaplezal ali izgubil in ne more varno nadaljevati ture.
(+1)všeč
ljubitelj gora17. 01. 2013 10:37:32
Ja ampak vse moraš pokriti takoj ! V čem bi bila pointa avtomobilske asistence, če bi moral sam plačat na licu mesta potem pa se kregat za povračilo stroškov.
všeč
julius17. 01. 2013 10:47:27
robter
Vse kar si napisal je res!
Si pa spregledal drobni tisk kjer je jasno napisano, da zavarovalnica ne nudi ASISTENCE.
Kaj je ASISTENCA?
ASISTENCA je, da ti zavarovalnica nudi pomoč in plača vse stroške od trenutka nezgode pa do povratka domov in vse zdravljenje.
PZS zavarovanje pa lahko uveljavljaš šele po končanem zdravljenju. Do takrat pa VSE PLAČAŠ SAM, potem pa čakaš na"ugodno rešitev primera".
Za lansko leto vem za par primerov, ko so člani A+ morali plačati helikoptersko reševanje (približno 6000€, zavarovalnica zadevo še sedaj ni poravnala in je tudi vprašanje, če jo kdaj bo.
Upam, da imaš dovolj denarja, da boš najprej plačal članarino A+, in v primeru nesreče vse nastale stroške reševanja in krpanja v tuji bolnišnici.
turbo, žal so nas prisilili, da plačamo članarino tujcem. No ja tudi PZS sedaj zavaruje članstvo pri avstrijski zavarovalnici tako, da me sedaj nič več ne peče domoljubna vest.
(+2)všeč
SPIDER17. 01. 2013 14:30:21
Članstvo A košta 55€.Odbiješ PV letno 41€.Za tistih 14€ pa tud nemorš pričakovat da se bodo gratis matral s tabo če se zvališ po griču dolvelik nasmehmežikanje
(+3)všeč
viharnik17. 01. 2013 16:50:30
Danes nobena poslovno tržna institucija ne vzdrži več pavšalnega odnosa do strank.Tako tudi naše PZS zavarovanje, ki je krito ne več od Tilie, ampak prek Wiener Stadtische banke.Sedanja razlika med avstrijskim in našim zavarovanjem je le v tem, da se bolnišnični stalež mora dodatno kriti preko Vzajemne zavarovalnice, torej dopolnilna sklenitev zavarovanja v dokončno kritje v primeru gorske nezgode.Vse ostalo kot je posredovanje helikopterja, št. ur posredovanja GRS ekipe in prevoza v domovino je že pokrito v A ali A+ gorniško zavarovanje.zavijanje z očmi
(+1)všeč
julius17. 01. 2013 17:36:34
viharnik
Še enkrat!
Kaj nam vse te čudovite obljubljene vsote pomenijo, če pa v vtrenutku nezgode v tujini ne PZS ne Wiener Stadtische ne pokrijeta niti centa, skratka vse plačaš sam, ko zaključiš zdravljenje, se pa prične križev pot. W.S. pa ima v zavarovalnih pogojih vgrajene še vse varovalke za izničenje plačila (zdravstveno stanje, kronične bolezni...).
PZS ima naslednji stroškovnik pri A članih
zavarovanje ---9,21€
Planinski vestnik --25,50€
Planinski kažipot -- 1,80€
PD --7,76€
PZS --7,76€
Ker pa je 9,21€ absolutno premalo za kakršno koli pošteno zavarovanje, je to za vse, ki hodimo tudi v tuja gorstva, en sam nateg. Pisariti v PV in na spletne strani kako dobra so zavarovanja članov v okviru pa presega vse meje poštenja.
(+1)všeč
viharnik17. 01. 2013 17:52:16
Nesreče v gorah s potrkanjem na les še nisem imel.Tako tudi križevih potov pri dokazovanju nezgode še nisem prehodil.Bi bilo pa zanimivo, če bi lahko kdo od pristojnih na PZS obrazložil za kakšen nivo uslug zavarovanja gre, kako gre z načinom plačila tujemu GRSju in obravnave škodnega primera ter priznanja glede nezgode, saj zato smo zavarovani.
Drugače pa se sam precej bolje zanašam na tisto pravo zavarovanje od Najvišjega, ki te reši še preden se zgodi nesreča.
(+2)všeč
julius17. 01. 2013 18:03:03
viharnik
Drugače pa se sam precej bolje zanašam na tisto pravo zavarovanje od Najvišjega, ki te reši še preden se zgodi nesreča.
Tole pa je v oporeki z naslednjo trditvijo:
Kogar bogovi ljubijo, mlad umre.
(+2)všeč
ljubitelj gora17. 01. 2013 18:32:56
Folk to niso hecimrk pogled, hvala julius za nasvetenasmeh
všeč
strelec195417. 01. 2013 18:49:45
Kako drago je iskati medicinsko pomoč v tujini sem videl lani avgusta v Zermattu.
Dva dni stara ureznina v prst...a prišlo je do infekcije roka je zatekla in bilo je treba v ambulanto.
Antibiotik,inekcija proti tetanusu,in bandaža roke 570 eur.
Toliko o cenah v tujini.eek
(+3)všeč
viharnik17. 01. 2013 19:30:09
Julius, različna so pota Gospodova, nam slabo znana.
(+1)všeč
ljubitelj gora20. 01. 2013 13:08:08
Na enem forumu zasledil tole:

April 2010, Karnijske alpe
Monte Coglians - Hohe Warte, najvišji vrh Karnijcev (ker stoji na meji med Italijo in Avstrijo ima ime v obeh jezikih)

Pri smučanju (spustu) z vrha smučar pade, pada(leti) 200 višincev po pobočju in skalovju, ustavi se spodaj nezavesten (v mehkem snegu ) z zelo slabimi izgledi za preživetje.Pade na Italijansko stran, zato pride pomoč v podobi "angelov"- italijanske GRS.
V reševanju udeleženih 9 Italijanskih +zdravnik in dva slovenska GRS-jevca.V Udine - v klinični center ga odpelje Italijanski "rumenko", heli ki ima v notranjosti premalo prostora za prečen prevoz "vakumske" z nosili, zato ga odpeljejo na saneh (zunaj),(let 25 minut...).Deset dni okrevanja v Udinah, na željo njegove žene (in njega) prevoz v Ljubljano z zdravniško oskrbo v reševalnem vozilu UKC Ljubljana.Okrevanje...življenje

cena reševanja 0 eur
cena bolnišnice v Udinah (deset dni) 0 eur
prevoz v Ljubljano (če bi ostal do konca zdravljenaj v Udinah tega stroška ne bi bilo) - prevoz na svojo željo 420 eur

Račun je seveda bil in to 12000 eurov, vendar ga je krilo tole zavarovanje.(razen prevoza v Ljubljanski UKC)
Zavarovanje ; B članstvo pri PZS !!!!!!

ZAKAJ JE BILO REŠEVANJE IN BOLNIŠNICA KRITO ?
Slovenija ima s Furlanijo Julijsko Krajino (večji del Karnijcev) madržavni sporazum ki določa, da so stroški kriti enako kot v Sloveniji.
všeč
viharnik20. 01. 2013 13:33:20
Saj mora normalno kriti PZS, še posebej z A paketom zavarovanja.Ne vem od kje nekaterim takšen skepticizem in bojazljivost, češ, če je slovensko pa ni vredno nič.Prej, ko je Tilia krila zavarovanje bi še rekel, da ni bilo transparentno poplačano do strank.
(+2)všeč
ljubitelj gora20. 01. 2013 13:39:47
Preberi si zadnji odstavek !
Pa recimo, da je tole spisal inštruktor, alpinist se mi zdi.
všeč
viharnik20. 01. 2013 14:23:12
LG, potem pa kar v Karnijce zahajaj, da bo le zagvišnvelik nasmeh!.
všeč
julius20. 01. 2013 16:29:37
viharnik
Tokrat pa si zgrešil celotno zadevo.
-PZS kot združenje društev iz svojega računa poškodovancem ne plača nič ( 0,00€), ne za A+, ne za A in ne za B paket članstva.
-Tilia je slovenska zavarovalnica in trditev, da, če je slovensko ni vredno nič sploh ne drži. Če si član PZS se boš spomnil zavarovalnega kartončka, ki si ga dobil ob plačilu članarine. Kartonček se je glasil na št. planinske izkaznice in na tvoje podatke. Tilia je tudi imela ASISTENCO v njenem delovnim časom.
-Sedanja zavarovalnica Wiener stadtische pa je avstrijska zavarovalnica, ki tako kot v njeni celi zgodovini ponuja marsikaj, kaj boš pa iztržil bomo pa še videli. V poznih 80 letih je bila v sloveniji poznana kot zavarovalnica s piramidnim sistemom. Kako pa tak sistem izgleda se ve.
-Zanemaril si pa bistvo in to je ASISTENCA.

L.G.je opisal primer iz leta 2010. Takrat smo bili zavarovani pri Tiliji in Tilija je zadeve urejala tekoče in finančno neboleče za poškodovanega.

Zanimivo pa je, da je tudi PZS priznala, da zavarovanje ne obsega ASISTENCO
glej zadnjo številko PV in beri spletno stran Gore-ljudje.

(+1)všeč
Stran:123...678910...171819
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki