Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Varnost v gorah

Natisni
matdra5. 06. 2012 08:25:39
Pozdravljeni!

Ker se začenja sezona planinskih pohodov, se povečuje tudi možnost nesreč (upam, da ne (trkam na les). Tako imam par vprašanj gleda varovanja v gorah:
- ali uporabljate komplet za samovarovanje povsod, kjer je to potrebno (torej zelo zahtevne poti) ali ga ne uporabljate (ste zavarovani v svoje sposobnosti)
- se je komu že zgodilo, da je dejansko uporabil samovarovalni komplet: torej da mu je spodrsnilo/padel in ga je komplet zavaroval. Kakšen je občutek, je bilo vse OK.
- kateri pasovi kompleti so najboljši in najbolj kvalitetni

Že vnaprej hvala za odgovore in želim vam srečno ter varno pot v gore.
(+1)všeč
pohodni5. 06. 2012 12:08:49
Kadar se odpravljam na zelo zahtevno pot vsekakor v nahrbtniku ne manjka samovarovalni komplet. Večinoma si ga nadenem že v vstopu v samo plezalno steno in ga ob izhodu zaradi lažje hoje tudi snamem. Seveda je pojem "zelo zahtevna pot" precej širok. Pri plezalni na Raduho recimo varovanje ni tako nujno kot če se vzpenjamo po Kopiščarjevi na Prisojnik, kjer je izpostavljenost za morebiten padec precej večja. Na drugi strani imamo tudi zelo zahtevne poti, ki pa so bolj skopo opremljene z varovali, torej je samovarovanje skoraj nemogoče npr. Mrzla gora, Hanzova na Prisojnik in še katera. V vsakem primeru je dobro začeti z lažjimi potmi, se naučiti prevpenjanja in uporabe samovarovalnega kompleta, ter s pridobavanjem dragocenih izkušenj nadaljevati z zahtevnejšimi. Tudi v Sloveniji je takšnih poti za začetek povsem dovolj.
Padca s samovarovalnim kompletom še ( hvala Bogu) nisem doživel, sem pa bil pred kratkim prisoten, ko se je to planinki zgodilo na ferrati v Železni Kapli. Takrat se je vse srečno končalo, čeprav tak padec zagotovo ni prijeten in si ga nikakor ne želim. Tudi pri padcu s samovarovalnim kompletom lahko stakneš hude poškodbe, ki se pa vnaprej ne dajo predvideti, pač odvisno od takratnih okoliščin ( višina padca, morebiten udarec s telesom ali glavo ob skalo, sila udarca).
Če vzameš katero od znamk kot so: Petzl, Camp, Mammut, Black Diamond, Ocun, vsekakor ne moreš zgrešiti.
Pa srečno in varno tam zgoraj.
(+3)všeč
lynx5. 06. 2012 15:02:10
Nisi v konfliktu sama s sabo (kognitivna disonanca)?

Se pozna, da smo nedolgo nazaj vsi hodili brez vsega.
(+2)všeč
Janiel745. 06. 2012 15:19:35
@matdra: nujno si nabavi samovarovalni komplet (sam imam Easy Rider) , plezalne rokavice in ne pozabi na čelado, saj imaš glavo le eno! In ne oziraj se na nekatere, ki pravijo, da ga ne rabiš...Najmanj kar je, se človek počuti varneje. En zdrs ali nepozornost, morda kako padajoče kamenje itd. pa je lahko usodno...
(+2)všeč
atoamac5. 06. 2012 15:20:46
Odkar komplet imam, ga uporabljam. Za boljši občutek. Pri skoraj navpičnih odsekih ferat pa je poleg varovanja tudi prilika, da med pripenjanjem in prepenjanjem vponk malo nadoknadiš z vnosom kisika.
Zelo pomembna za varnost pa se mi zdi čelada, čeprav včasih pokvari frizuro. Pošiljke kamenja (od kozlov živalske ali človeške vrste) sem že doživel in ni lušno.
(+4)všeč
neph5. 06. 2012 21:27:26
Samovarovalni komplet obvezno uporabljam na težjih ferattah. Vkolikor se varujem, to počnem dosledno in predvsem pravilno in povsod, tudi na nekoliko lažjih predelih. Pripenjanje na jeklenico samo sem in tja zame ne pride v poštev, čeprav to marsikdo počne.

Za moderne "ekstremne" feratte bi priporočal tudi dodatno neskončno zanko z vponko z matico, za morebitno počivanje.
(+1)všeč
ljubitelj gora6. 06. 2012 01:56:38
Samovarovalni komplet JA, ker če ga na plezalni poti nimaš in če te zadane skala se lahko konča najslabše, par 100 metrov nižje, v primeru samovarovanja, če te kaj zadane, hude bolečine, te komplet reši hujšega padca, pri samovarovalnem kompletu kateri ima škatlico je ob padcu na žalost potekel rok uporabe, ni več varen za uporabo, ampak, če bi nato gledal, potem noben nebi kupu tazga kompleta, jaz sem ga samo 1x uporabljal na Via della Vita, drugje sem zaupal svojim rokam, pazljivosti, opazovanju, pozoren na dogajanje višje zgoraj, ampak tole ti kej dost ne pomaga, ko prileti, prileti ko strela z jasnega,....je pa treba vedet, da je tudi dost plezalnih poti nezavarovanih za samovarovanje, obvezna uporaba rok za napredovanje...alpinisti za varnost uporabljajo vru in razne tehnične pripomočke v primeru padca se konča dobro, mi gorniki pa te zav.poti vzamemo premal resno, mokra tla, blato, skala, dobra kombinacija da padeš v prepad. Življenje je eno samo, moje mnenje.
(+4)všeč
zdomec6. 06. 2012 21:08:25
Ce se odpravljamo na zahtevne ferate, je razen tehnicne opreme, (celada, samovarovalni pas) potreben se tretji zelo vazen dejavnik: Psiholoska pripravljenost, katera se v teh komentarjih sploh ne omenja.
Imel sem veckrat moznost videti gornika kateri je bil super opremljen z vso opremo za ferate, in se je nad prvim vecjim ispostavljenim prepadom ustrasil ter ni upal naprej. Ce se to zgodi gorniku na zacetku poti, ima moznost da se varno vrne nazaj, seveda verjetno predcej ustrasen. A si lahko predstavljate kaj se lahko zgodi ce se negdo ustrasi nekje na polovici via italiana? Povratek je takorekoc nemogoc. Take stvari so se tudi dogajale in so morali posredovati gorski resevalci.
Imeli smo primer v ferati JOHAN (Dachstein) da so resevalci morali gornika zaviti v resevalno vreco da ni videl globine, in tako so ga spravili v dolino.
Torej vsak naj zelo dobro premisli ali bo kos zahtevnosti ferate, glede ispostavljenosti,pogleda v globino in plezanja po krajsih nezavarovanih delih ferate.
(+3)všeč
keber18. 06. 2012 14:55:06
Jaz sem lani zletel v Železni Kapli. Ker pa sem nekako vajen padcev s športnega plezanja, ni bilo tako grozno. Padel sem na že nekoliko lažjem delu, tako da mi je vponka z vso mojo težo priletela direktno na prst na roki, ko sem hotel se avtomatsko ujeti z roko. Na srečo nič hujšega, bi pa bilo bolje zdrsniti na previsnem delu, je manj nevarnosti poškodb.

Nisem pa imel tistega občutka, "oh, groza, padel sem, strašno", ampak "aha, padel sem, gremo dalje." Adrenalin naredi svoje.velik nasmeh
(+3)všeč
som698. 06. 2012 19:51:48
Če vaja preraste v pretirano samozavest je lahko usodna.
všeč
matdra10. 06. 2012 18:15:10
Hvala za vse nasvete. Vsem želim predvsem varne podvige v gorah.
všeč
garmont10. 06. 2012 21:02:45
Samo replika na določene trditve okoli samovarovalnega kompleta. Vsak komplet, pa naj bo z zavorno ploščico , ali novejši z raztezno vrvjo je po enkratnem polnem padcu neuporaben !!!
Zato je obvezno imeti s sabo še kakšen par 8 mm vrvic, da si po padcu ( če ga preživiš ) lahko urediš novo samovarovanje. Seveda pa brez določenega znanja ( vozli ) ne bo šlo.
Lp
(+1)všeč
keber111. 06. 2012 13:58:44
Kaj se šteje pod "polni padec"?
všeč
neph11. 06. 2012 15:24:38
Na feratti je za moje pojmovanje "polni padec" vse, kar ni padec npr. v prečki, kjer zgolj obvisiš.

všeč
rasto_r13. 06. 2012 15:27:57
Tudi sam imam namen nabaviti plezalni pas in samovarovalni komplet. Pa me muči še nekaj dilem. Ali enodelni ali dvodelni pas? Glede na to, da ga imam namen uporabljati na feratah in z nahrbtnikom, se mi je zdelo pametneje, da grem v nakup dvodelnega. Ampak v ponudbi je več enodelnih... (je toliko več "plezalcev" kot "feratarjev" ali pa enodelni povsem zadostuje?). Pa še danes v Igluju so mi rekli, da je dvodelni praktično brez veze, da priporočajo enodelnega, da (vsaj jaz sem tako razumel) dvodelni sploh ni aktualen, da ga samo še naši gorski vodniki priporočajo...?! Ja, je enodelni najbrž res bolj udoben, ampak hrbtenice si pa zaradi napačne obremenitve pri morebitnem padcu res ne bi šel zlomit. Kaj priporočate?
Kaj pa samovarovalni komplet? Ploščica ali prešita vrv? V Igluju imajo prav tako neko akcijo s ploščico, ampak ali gre za porabo zalog ali pa sta obe tehnologiji enakovredni?
Ker (upam) ne bo potrebe za nabavo novih delov opreme (vsaj ne zaradi padcev), bi si želel predvsem občutek varnosti, udobje in enostavnost uporabe. Mi lahko priporočite, kaj naj kupim?
všeč
neph13. 06. 2012 16:14:36
Za feratte je načeloma bolj primeren enodelni pas, to je dejstvo. Težišče se pri morebitnem padcu pozicionira višje, tako da je manjša možnost, da te "prelomi". Situacija je še toliko resnejša, ker je običajno v uporabi (težek) nahrbtnik.

Kakorkoli že, v praksi večina ljudi uporablja zgolj spodnji del pasu. Seveda temu botruje tudi dejstvo, da se na ferattah "ne sme padati" in da je zgolj majhen odstotek ljudi, ki je že dejansko okusil, kako padec izgleda.

Vkolikor bo pas v uporabi izključno za feratte, priporočam enodelnega, ali pa kombinirano spodnji in zgornji del. Glede samovarovalnega kompleta pa bi jaz osebno izbral takšnega s "torbico".
všeč
garmont13. 06. 2012 19:00:24
Enodelni je že sestavljen. Zato se tako tudi imenuje.
Dvodelni je z " dodatkom zgornjega dela ".To je pas sestavljen iz sedežnega in prsnega dela, vsakega posebej.
Lp
všeč
neph13. 06. 2012 20:47:39
Garmont, hvala za popravke, sem nekoliko zamešal izraze. Že popravljeno.
všeč
rasto_r14. 06. 2012 09:10:50
Če prav razumem, priporočate enodelni, s tem da ima tudi prsni del, ne samo sedežni. Kaj pa primerjava ploščica/ prešita vrv na samovarovalnem kompletu?
lp, Rasto
všeč
socialac14. 06. 2012 11:46:44
Samovarovalni komplet s prešitim trakom je samo za enkratno uporabo (če padeš prešiti trak ni več uporaben).
Z ploščico in vrvjo pa je malo drugače. Pri padcu na polno se "skuri" samo vrv in jo moraš kasneje zamenjati, kar je bistveno ceneje. Tako na kratko!
všeč
Stran:123...171819
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki