Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Varnost v gorah

Natisni
Irina24. 06. 2012 01:04:11
Povzetek današnjega dne z ene od spletnih strani. In poletna sezona se je šele začela.

Okoli 18. ure sta plezalca vzpela po Bratovski smeri v Srebrnjaku. "Pri sestopu med Srebrnjakom in Zapotoškim vrhom je enemu od plezalcev spodrsnilo, pri čemer je padel v globino okoli 60 metrov," so zapisali na Uprave za zaščito in reševanje. Plezalec se je pri padcu smrtno poškodoval.

Posredovali so člani GRS Bovec in helikopter LPE z dežurno ekipo GRS na Brniku, ki je mrtvega plezalca prepeljal v dolino.

Obstala v Steni

V zgodnjih popoldanskih urah sta se pri vpoznu na Slovenski steber v triglavski severni steni zaplezala planinca. Posredovali gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS na Brniku.

Planica in planinko so našli na zelo nedostopnem kraju, planinka je bila fizično izčrpana in dehidrirana. Z vitlom so ju dvignili v helikopter in prepeljali v dolino.

Zašla sta s poti

Danes so bili aktivirani tudi reševalci GRS Kranjska Gora. Na področju Male Pišnice v Kranjski Gori sta namreč dva belgijska planinca zašla s poti. En planinec je obtičal v brezpotju. Reševalci so planinca našli in ju brez poškodb pripeljali v dolino.
(+1)všeč
pikag4. 07. 2012 08:17:04
Obožujem Triglav! Obožujem plezanje! Samo nimam ravno pogosto družbe za te aktivnosti. Zdaj se mi pa obeta pot na Triglav čez Plamenice. Kako je z uporabo varnostnih pasov in čelade? A bom izpadla smešna, če jih bom imela? trapasto vprašanje ampak nočem bit kot ena važička ki ima opremo potem si pa vse navesi nase nasmeh
Hvala za pomoč pa en lep planinski pozdrav!
všeč
Keko4. 07. 2012 08:27:31
Nikakor ne boš izpadla smešno. Čelada je tako rekoč že obvezna, varovalni komplet se pa tudi že zmeraj bolj uporablja. Problem je bolj v tem, da je mest čez plemenice kjer se lahko varuješ, bolj malo, tako kot na večini poti v naših gorah.
všeč
dprapr4. 07. 2012 08:36:12
Opremo si nase "navesimo" zaradi naše varnosti in sploh ni pomembno, kaj si drugi mislijo o tem. Če meniš, da opremo potrebuješ, jo kar brez slabe vesti vzemi s sabo. Čelada je obvezna, pas s kompletom pa v spodnjem delu nad Luknjo tudi ni odveč. In naj ti ne bo nerodno, če te bo kdo prehitel brez te opreme. Ali je bolj izkušen in sposoben ali pa hodi "brez glave" po gorah.
Lp
všeč
urbancek4. 07. 2012 08:38:10
Sigurno ne boš izpadla smešno, če ga imaš s seboj. Par 10 metrov kjer se začne "železje" je zelo zračnih in izpostavljenih. Na teh parih 10 metrih je samovarovalni komplet z moje strani priporočljiv, kasneje pa skoraj da ne več. Tako da je vse odvisno od izkušenj in od pripravljenosti tveganja.
Še vedno pa velja pravilo, da ga vsaj prvič, ko se podaš na neznano pot vzameš s seboj in nato vidiš kako in kaj... Pa srečno!nasmeh
všeč
tinejr4. 07. 2012 08:45:25
pikaq !Odpravljaš se v visokogorje kjer je čelada obvezna ali zelo priporočljiva in nikakor ne boš izpadla smešna. V takšnih primerih ne glej na mnenje drugih, ampak v prvi vrsti prisluhni svoji intuiciji, ter poskrbi za svojo varnost, da ne boš kdaj obžalovala, ker zaradi lastnega občutka, da si s čelado na glavi in varovalnim kompletom važička nisi poskrbela za svojo varnost. Srečno !
všeč
Zebdi4. 07. 2012 09:41:19
pikag, pri teh stvareh se ne oziraj na ostale. Če se ti zdi, da se boš bolje počutila s samovarovalnim kompletom, potem ga vsekakor vzami. Če pa obožuješ plezanje in si navajena gibanja v izpostavljenem terenu, potem pa ga najverjetneje ne boš uporabila. Čelada je pa v zadnjih letih kar nekako postala stalnica v visokogorju mežikanje
všeč
VanSims4. 07. 2012 09:49:09
Nosim čelado v hribih tam kjer je potrebna pa tudi tam kjer sem v dvomu. Konkretno, v soboto ko sem bil na Triglavu, sem jo nosil vse od Studorskega prevala(podor pod Toscem!) do vrha in nazaj do Konjščice. Kaj ljudje mislijo me sploh ne zanima in na to niti ne pomislim ko si jo nataknem.
všeč
šodrovec4. 07. 2012 10:27:04
Čelada, samovarovalni komplet in podobne stvarce nas ne varujejo, če so varno spravljene doma v omari. Sicer pa imajo načeloma enako težo v nahrbtniku kot na planincu. Torej, če smo jih že vzeli s sabo v hribe, potem jih uporabljajmo!
všeč
urbancek4. 07. 2012 10:30:53
Čelada je tudi dobra zaščita za glavo pred močnim soncem, saj plast potnih las hladi vrhnji del glave...mežikanje
všeč
Flora14. 07. 2012 10:40:27
Haha, urbanček, ti skoz ene pokaš velik nasmeh.
Pikaq, vse so ti že povedali. Glavo imaš samo eno, življenje pa tudi. Srečno. nasmeh
všeč
Chico4. 07. 2012 11:02:25
Pikaq, praviš da obožuješ Triglav in plezanje, hkrati pa sprašuješ če je potrebna čelada na poti čez Plemenice. Zdi se mi da se malo hecaš?
všeč
pikag4. 07. 2012 12:40:47
lepo prosim, Plezala sem samo v Avstriji in Italiji. Na Triglavu sem bila pa samo 6x. Zdaj bom prvič šla po tej poti, zato sprašujem. Jaz itak hočem vedno vso možno zaščito in opremo, samo vem pa, kako se mi včasih režimo kakšnih Hrvatom ki pretiravajo s profesionalno opremo na kaoncu se pa še obrnejo na sredini poti.
Hvala vam za komentarje, pa mirno preživite to vročino
všeč
Janez Seliškar4. 07. 2012 12:51:44
Glede na to, da si bila na Triglavu že 6 krat, pomeni, da si imela že najmanj 6 krat na glavi čelado, na sebi pa plezalni pas z samovarovalnim kompletom.
Prepričan sem, da tudi tokrat ne bo drugače!
Vsako drugačno ravnanje je igranje z lastnim življenjem!
všeč
Zebdi4. 07. 2012 13:04:21
Hehe, s takim "razvojem" bo čez ene 5 let obvezna oprema za Triglav vsebovala dvojno vrv, 5-10 jeseničanov, 3 profilne kline, komplet metuljev, zatiče, pa po možnosti še kako snežno sidro (če slučajno vrže kej snega gor) velik nasmeh
(+1)všeč
urbancek4. 07. 2012 13:14:57
Bravo Zebdi za tale komentar... Pa saj sem že zadnjič napisal, da gre naše planinstvo vse bolj vzmeden

Da ne govorim koliko ljudi se vpenja s samovarovalnim kompletom samo zato, ker so ga pač kupili, ga imajo in bi ga radi uporabljali. Nato vidijo nekje neko neposrečeno napeljano jeklenico po npr. smešno ravnem, prav nič izpostavljenem terenu. In se bodo veselo vpenjali na nezahtevnem terenu, zapravljali energijo, delali zastoje ipd. (ker so prebrali, ali pa jim je nekdo rekel, da se je potrebno povsod vpenjatizavijanje z očmi).
Malo več logične presoje in zdrave pameti v gorah ne bi škodilo...
(+1)všeč
Anya4. 07. 2012 13:44:39
všeč
potepinka4. 07. 2012 13:58:28
urbancek - se opravičujem, ampak tvoj komentar je točno tak kot se jim (sicer v živo) želi izogniti pikag.
Da bodo z vpenjanjem zapravljali energijo in delali zastoje... a ni vpenjanje na nezahtevnem terenu dober trening, da to znaš, ko prideš na zahtevni teren? Večkrat ko vadiš, prej znaš. Očitno bi morali vaditi doma v kleti, da ne bo nihče videl da ne znamo in da ne bomo nikogar motili, al kako?
Se mi zdi, da se učijo zaustavljati s cepinom v zimskih razmerah tudi na precejšni strmini (pa prepad je na koncu), anedemežikanje Šele zdaj vem zakaj so me vsi čudno gledali, ko sem šla hojo s krplji preizkusit na dokaj obljudeno bolj položno pot, očitno se na nezahtevnem terenu kaj takega ne dela.velik nasmeh
Skratka, če kdo nese s seboj več opreme, jo itak on tovori, o uporabi čelade (pa še česa) je bilo pa tu gor že precej napisanega.

Se opravičujem, ampak ta dva zapisa, se mi zdita točno takšna, kakršne odzive doživljamo na poteh tisti, ki "po poti malo sanjamo in oviramo sposobnejše, hitrejše, ...".
všeč
urbancek4. 07. 2012 15:05:06
@potepinka: Letelo je na tiste, ki so uporabe kompleta že vešči, pa vseeno počno to kar sem napisal... Roko na srce, uporaba samovarovalnega kompleta tudi ni ne vem kaka znanost, da bi se jo človek moral ne vem kako dolgo učiti...zavijanje z očmimežikanje
(+2)všeč
Zebdi4. 07. 2012 20:06:41
@potepinka, že, ampak tudi pikag se po lastnih besedah kdaj reži "kakšnih Hrvatom ki pretiravajo s profesionalno opremo na kaoncu se pa še obrnejo na sredini poti".

Drugače je pa urbancek kar lepo napisal, da bi bilo včasih dobrodošlo malo več logične presoje pri izbiri opreme. Saj ni problem, če nekdo sanja po poti ali uporablja vso mogočo opremo, problem je, ko začne to prodajati kot edino sprejemljivo. Počasi bo že greh iti po naših hribih brez samovarovalnega kompleta, pa čeprav so markirane poti varno in normalno prehodne tudi brez njega. Kaj bo potem naslednja stopnja? To, kar sem napisal nekaj postov višje? Dvojn štrik, štant na 40m pa ajmo naši? Pa vmesno varovanje na 2m, da ne bodo padci predolgi? mežikanje
(+1)všeč
Stran:12345...171819
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki