Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Zgornjega Kriškega jezera, vidi Bovški Gamsovec?
Glasuj

Vožnja z motornimi sanmi

Natisni
GričarA21. 02. 2011 10:38:47
To je posneto na območju od Raduhe do golt.
Verjetno je raduha.
všeč
biso21. 02. 2011 10:54:52
Ti junci imajo ful občutka, sicer v takem svetu ne bi nikamor prišli. mežikanje

In muzika je tud zlo lepa. nasmeh
všeč
Zalas21. 02. 2011 11:10:24
Lepo! Vseeno boljše kot štiricikli po travnikih in gozdnih poteh. Ti vsaj ne uničujejo trave in podrasti!
všeč
tisa21. 02. 2011 14:14:44
Ob gledanju videa z motornimi sanmi sem občutila naslednje: če bi bila navzoča pri tej vožnji, bi me, kljub temu, da sem proti tej zvrsti potepanja po gorah in zaradi že naštetih negativnih vzrokov, prijelo, da bi se vsaj enkrat popeljala z njimi.nasmehmežikanje
všeč
ejca21. 02. 2011 16:02:00
Huh, ste me izzvali s svojimi komentarji, čeprav sem se želela samo pozanimat, kje je bilo to divjanje in kotaljenje in kobacanje posneto.
GričarA, hvala za odgovor.
biso: Že mogoče, da imajo junci občutek za motorne sani (o tem ne sodim, nisem poznavalka). Vsekakor pa nimajo občutka za naravo. In ja, muzika je lepa, verjetno so video ravno zato opremili z njo, ker je lepše poslušat muziko, kot rohnenje motornih sani nasmeh
Sicer pa samo tole: Za določene aktivnostih je treba postaviti meje. Določena količina hrupa ni sprejemljiva v gorskem okolju! Določeni posegi v relief, rastje, vodotoke... niso sprejemljivi v gorskem okolju! Razlitja škodljivih snovi niso sprejemljiva v gorskem okolju! In to zato, ker imamo odgovornost ne zgolj do sebe, ampak tudi do okolja in do prihodnjih generacij.
Kje postaviti meje, je pa seveda stvar konsenza. Najslabše pa je stanje, ko je vse tolerirano in vse dovoljeno.
všeč
Hribovc8821. 02. 2011 16:09:01
ejca, podpis pod tolevelik nasmehnasmehmežikanje

tisa, a se vedno tako hitro vdaš skušnjavivelik nasmehnasmehzavijanje z očmi
všeč
JTrogar21. 02. 2011 20:36:40
Sem prebral tole temo od začetka in opazil, da me moj neznani oboževalec @jožax, planinec brez prepoznavnega profila, spet omenja, tokrat kot planinca, ki lomasti po brezpotjih, nemarkiranih poteh, opisuje te poti itd. Ne vem kako lahko primerjaš mojo hojo z rohnenjem motornih sani, s katerimi se vozijo že po tako nedostopnih krajih, da včasih še s cepini in derezami komaj prilezeš tja. Fant, s tabo je očitno nekaj narobe. Saj res, da kdaj tudi kakšnega spustim med hojo, naj mi nežnejši spol to ne zameri, ampak napram ispuhom in rohnenju sankačev najbrž s tem narave ne ogrožam preveč. Tiha hoja je po svoje tudi umetnost, ki jo dobro obvladam, upam da tudi ti, ker če ne, potem res lomastiš. Da se dotaknem še zakonov o parkih in zavarovanih področjih, med katere spada tudi Smrekovško pogorje kot zavarovano področja narave in je zato vožnja z motornimi sanmi v njem prepovedana. Nekateri pa se imajo za nekaj več, si "upajo" in s takimi vožnjami izražajo svojo in splošno kulturo naroda. @jožax omenjaš tudi neke trofeje. Ne vem, mogoče so to zate trofeje(kot tvoja prehojena SPP), zame so samo lepote narave, ki jih želim opisati tudi drugim, čemur je ta internetna stran tudi namenjena. Tudi sam sem namreč nemalokrat zelo vesel opisa kakšnega kotička. Pa to še ne pomeni, da bom potem tam svinjal , kuril ogenj, lomastil in ne vem še kaj, kar omenjaš ti. Tam bom užival v lepotah narave s čim manj škode zanjo, tako kot močno verjamem tudi vsi ostali na tem forumu. Mogoče je včasih potrebno pomesti pred svojim pragom, da je potem življenje lepše.
Lep pozdrav izpod lepih Golte, Janezvelik nasmeh
Video:
Motorne sani1
všeč
joža x22. 02. 2011 16:06:38
Čeprav si vse prebral od začetka me nisi razumel,pa saj ne pričakujem,da me bo vsak razumel.Sem pa pričakoval več kot samo"fant,s tabo je očitno nekaj narobe" v obrambo svojega početja,ampak tudi to veliko pove o kulturi,ki jo zgoraj omenjaš.Pa še nekaj,nisem tvoj fan,tvoj opis poti sem vzel kot primer in je eden med tisočih in več,ker jaz take podvige preziram.
všeč
turbo22. 02. 2011 21:06:01
Joža X, glede opisa neke ture (več tur)od na primer Jtrogar-ja si napisal, da ti take podvige preziraš.
Morda si pa forum oz. stran falil. Potapljači in jamarji imajo svoje spletne stvari.
Drugače pa, celo v naseljih je hrup omejen. In celo v naseljih se ne moreš voziti kjerkoli želiš. Celo z bicikelnom ne.
všeč
prokofjev_23. 02. 2011 06:51:03
skratka Joža x, odstrani s s teh strani in da te nikoli več ne vidijo. Ker tu so vsi istomisleči, če še nisi opazil.

všeč
tisa23. 02. 2011 07:39:28
Zdi se mi prav, da vsak izrazi svoje mnenje. In tudi ni prav ali ni zanimivo, da se oglašamo nekje samo isto misleči kot pravi prokofjev. Večina nas močno obsoja tovrstno uničevanje narave. Ampak, če se bodo oglašali taki in podobni, je naša neka dolžnost, da jih prepričamo v nasprotno. Da začnejo razmišljati in spoznavati, da so živeli v zmoti in da je prav, da mišljenje spremenijo in se začnejo ravnati v prid prelepe narave in njenih prebivalcev. Taka vrsta ljudi, ki na kakršenkoli način svinjajo okoli, so kot otroci, ki se začenjajo zavedati sebe, zato jih je potrebno kar naprej opominjati kaj je prav in kaj narobe, ne samo napadati. Potem jim bo pa počasi "kapnilo" upam, da mislijo in delajo narobe. Potrebno jih je začeti vzgajati in vzgojiti, da bodo začeli hoditi po nekih pravilih narave, samo ne vem, če smo ravno mi pravi naslov, ampak poskusiti ni greh, pravijo. Pa srečno.
všeč
ejca23. 02. 2011 10:03:29
Kolikor sem uspela razumeti, je joža x želel predvsem izpostaviti, da tudi planinci s hojo po hribih povzročamo vplive na okolje in tu ima seveda prav. Predvsem masovno planinstvo, še bolj pa planinske postojanke, povzročajo probleme v okolju, ki nikakor niso zanemarljivi. Izpostavil je tudi problem hoje po nemarkiranih poteh in opisov brezpotij, ki povlečejo v te sicer odročne kotičke še več obiskovalcev.
Vse to so resnično problemi, ki v Sloveniji niso urejeni niti približno! Prav pa je, da se nanje opozarja. Prav pa bi bilo tudi, da se končno najdejo rešitve, ki bi vse aktivnosti postavile v neke razumne okvirje. Ali določena območja popolnoma izločiti iz rabe in jih prepustiti naravi? Kam usmerjati intenzivno rekreacijo, kot je vožnja z motornimi sanmi? Kako urediti planinske postojanke, da bi zmanjšali njihov vpliv na okolje?
Res je, da lahko marsikaj stori vsak sam, a stvari je po mojem mnenju treba rešiti predvsem sistemsko! Tako zmerjanje pa res ne vodi nikamor.
všeč
joža x23. 02. 2011 11:30:25
Verjetno sem res stran zgrešil(falil),ker tukaj vsak svoje početje zagovarja in s prstom kaže na grehe drugega,kako pa mogoče sam prispeva k uničevanju naravnega okolja pa niti ne proba razumeti.Na začetku te teme sem napisal,da ne zagovarjam motorne navlake,nikjer v naravnem okolju,ni pa to edino,kar me moti in mislim da nisem edini(vsaj upam)med istomislečimi.Če sem komu dvignil pritisk ali ga celo ponižal se mu iskreno opravičujem,to ni bil moj namen,meni gre samo za naravo in to prav vsak dan.
všeč
turbo23. 02. 2011 14:11:14
Joža X,
relativno enostavno je vse skupaj. Pelješ se do tam, do koder je dovoljeno in ne do tam, do kamor gre. Na poti v gore in nazaj, ne odmetavaš smeti. Ne povzročaš hrupa, ne povzročaš škode. Teh par "malenkosti" je že kar precej.
Kar se podrobnih opisov poti oz. vzponov tiče, pa takole. Na marsikateri strani alpinističnih odsekov objavljajo novice o zadnjih vzponih (kopnih, snežnih in lednih). V plezalnih vodnikih so podrobni opisi smeri. Se pravi, kakšno plezalno smer lahko na podlagi opisa in skic in slik naštudiram v nulo. Pa mi na kraj pameti ne pade, da bi se je lotil. Je enostavno izven mojega dosega. In enako velja, če jaz ali kdo drug, opiše kak vzpon po zahtevnem brezpotju. Tisti, ki obvladajo, bi šli tja tudi brez mojega opisa in zmogli, morebiti jim pomaga le kaka sveža informacija (na primer snežišča). Drugim, ki so ali manj izkušeni ali nimajo podobnih ambicij pa zna biti moj ali čigav drug opis v zanimivo branje.
Imam srečo, pravzaprav imam dvojno srečo. V hribe hodim od rane mladosti, kmalu bo 40 let prakse. In v sedmem razredu OŠ sem naredil izpit iz zgodovine planinstva, "bontona" v gorah, to je obnašanja, pa vremenoslovje, pa orientacija. In še kaj. Tako da nekaj teorije pred prakso je tudi bilo. In da ne bo vse preveč lepo izzvenelo,naj se na koncu še posujem s pepelom. Tudi mene je v "tistih letih" razganjalo in sem ne samo spodaj ampak tudi kje zgoraj, nad 1000m na primer, kakšno neprimerno ušpičil. Hvala onemu, da me je relativno hitro minilo, tako da je povprečje sedaj vse bolj v plusu. Bom zaključil na to temo, to je se ne bom več oglasil, dodal bom samo še tole: množično, marsikdaj kampanjsko planinstvo povzroča mnogo več škode od samohodstva po brezpotjih. Prepolne planinske gostilne, pardon koče, povzročijo večje onesnaženje kot kak samotar ali dva, ki prebivakirata pod kako smreko. Ene motorne sani povzročijo več hrupa in onesnaženja kot skupina turnih smučarjev, četudi jih je recimo dvajset.
In za konec, Joža X, nisi mi ne dvignil pritiska, še manj užalil. Imaš svoje mnenje in stališče, ki ga vneto zagovarjaš in za njim stojiš. Kot imam jaz svoje mnenje in stališče. In tudi jaz sem prav verjetno za koga prestopil mejo dobrega okusa v zagovarjanju svojih stališč. Ko sem pred leti poleti ležal na Čistem Vrhu sem si ogledoval Lepo Špičje in pomislil na Tumo, ko mi je bila ravno njegova smer tik pred očmi. Madona, sem si rekel. Čisti Vrh in Lepo Špičje sta prav taka, kot sta bila takrat, ko je Tuma hodil tod okoli. In tudi spodaj v Trenti je narava taka, kot je bila za časa Kugy-a. Samo mi smo drugačni. Slabši ali boljši, to bodo pa presodili tisti, ki bodo prišli za nami in morebiti tudi nekega dne poležavali na Čistem Vrhu ali Špičju.
všeč
potepinka23. 02. 2011 15:57:17
V bistvu imamo srečo, ker imamo v naši deželi zaradi majhnosti vse na dosegu, od zahtevnih gora, do luštnih hribčkov, pa vse do morja. Če malo pretirano napišem – vsak dan se lahko spotimo v gorah in potem umijemo v morju. To prednost nam daje naša majhnost, katere slabost je najbrž to, da je prostor omejen in za določene aktivnosti, kot je tudi vožnja na motornih saneh, ga najbrž skorajda ni. Marsikatera država ima na višini Kredarice turistične kraje z vso mogočo turistično ponudbo, ampak ima obenem tudi ogromne neobljudene površine. Človeku tako ostaja odločitev, ali se bo predal čarom masovnega turizma ali čarom divjine.

Pri nas pa se zdi, da hočemo povsod vse pomešati. Povsod bi imeli vse (npr. gorski mir in veselico obenem) in najbrž zato vse po malem »šepa«. Pa ni tako samo v gorskem svetu in ohranjanju le-tega. Ali ni isto na smučiščih (borderji in alpski)? Pa med motoristi in avtomobilisti na cesti (pa samo en »Grobnik« baje potrebujejo) ? Pa gorski kolesarji (koliko urejenih stez imajo)? Pa cestni kolesarji in kolesarske steze zanje? Pa ... ja, pa še kaj se najde. Skupno vsem tem, »primoranim« gibati se na istem območju, je to, da se te skupine med seboj ne prenašajo preveč dobro. Kritiziraj(m)o en drugega, spremeni se pa (skoraj) nič.

Žal je pri nas problem, da se vse prevečkrat »ustreže« določenim skupinam (»samo, da bodo tiho«) in se sprejme predpis, kjer zgolj piše »prepovedano!«. Ne ureja se pa alternativ. Tudi prepoved vožnje z motornimi sanmi ne bo rešila problema, dokler ne bodo tudi za njih obstajale lokacije, kjer se bodo lahko naužili dnevno potrebne doze bencinskih hlapov…

Sicer sem pristaš gorskega miru in tudi v kočah mi je čisto dovolj čaj in polenta z mlekom (če že mora sploh kaj biti). Je pa res, da nimam nič proti, če imajo ljudje različne hobije. Si ne predstavljam, da bi bil vsem hobi poganjanje pedal v »moj klanec« ali hoja po istem bregu. Mislim, da bi bila gneča…

…pa predhodnik ima prav… ljudje smo drugačni. Ja, ljudje smo tisti, ki si delamo dobro ali slabo… in tisti, ki lahko spremenimo svet na boljše.
všeč
turbo24. 02. 2011 11:35:59
Kaj pa na to problematiko pravi PZS ?! zmeden
Ko so delali ceste po Karavankah ?, ko so se koče spremenile v gostilne?, ko je potrebno urediti promet v gorskih dolinah?, ko se motorno sankajo po tudi naravnih parkih?, ko članstvo beži na tuje?, le kaj na vse skupaj pravi PZS ?! zmeden
Pa saj je vse skupaj brez zveze, prvo sem emigriral kot član PZS na tuje, na ferajn in po enem letu ugotovil, da je tam res vse drugače. Na senčni strani Alp. Potem sem se pa še odločil, da če že prespim v gorski koči, naj bo to res koča in ne gostilna,tako da tudi kar v gorah spim, spim na tujem. mežikanje Je že res, da omenjeno nima veze s sankami, je pa tudi res, da je vse skupaj vse bolj brez veze. Žal. Dolina Šentflorjanska ali kako že ? mrk pogled
všeč
potepinka24. 02. 2011 14:46:28
Mata, manjka zaključek, pravite. Glede na to, da je na prvi fotografiji Jprim tudi oznaka prepovedi vožnje z motornimi sanmi, bi bila logičen zaključek prijava kršiteljev. Res pa je, da se pri nas prijavitelja obravnava kot, da je on kršitelj in zato večinoma ljudje ne delamo prijav (kakršnihkoli).

Torej obstaja druga možnost, poziv PD Šoštanj, da naj večkrat obiščejo svojo postojanko in oni poskrbijo za prijave, lahko pa sem ter tja povabijo v goste kakšnega inšpektorja. Poskrbijo lahko tudi za kakšno večjo, samostojno tablo z oznako prepovedi vožnje z motornimi sanmi.

Obstaja tudi možnost, ki je napisana na tabli s prve fotografije, obvestiti Naravovarstveno zvezo Smrekovec.

Torej, kršitelje lahko opozori vsak planinec, ki se sreča z njimi. Več učinka pa bi zagotovo bilo od »bolj pristojnih«. Gorska policija, ki jo poleti lahko večkrat srečamo, menda pozimi ni vsa na smučiščih?

Skratka, jaz motornih sani še na/ob smučišču ne prenašam najbolje, ker se vedno vozijo tam, kjer je največ ljudi in se mi zdijo smiselne le, če so v pomoč pri reševanju ob poškodbah.

Dajem pa prav tudi Turbu, glede koč, ki vedno bolj postajajo gostilne, kar je nepotrebno, saj je le-teh v dolini več kot dovolj. Je preobrazba nazaj v koče sploh še mogoča? Je kršitev manjša, če se motorne sani uporabljajo za oskrbo koče?

In če sem za konec mičken žleht: skoraj vsaka vas pri nas ima nogometno igrišče, eni z bolj drugi manj imenitno travo, vendar pa so v zimskem času večinoma prekrita s snegom in samevajo, mogoče bi jih pa lahko pozimi namenili motornim sankačem, da izživijo svoje sanje? Tudi na formuli 1 vozijo v krogih, pa so čisto srečni.

Moj odgovor na vprašanje »Če se nas tiče?«: Vsakega posameznika se. Žal je vedno manj tistih, ki se jim še da iti »donkihotovstvo«…
všeč
turbo24. 02. 2011 15:30:56
O motornih saneh ne bom niti črke, sem že preveč. Samo na temo koče/gostilne še en kanček. Saj sem že enkrat, pa nič ne de.
Koče, ki so legalno dostopne z avtom, naj bodo planinske gostilne s temu primerno ponudbo. Koče, do katerih je potrebno peš in ležijo v sredogorju, naj bodo planinske koče z nekaj skromnejšo ponudbo, kot tiste, ki so dostopne z vozilom. Koče, ki so v visokogorju, pa naj nudijo osnovno oskrbo. Ležišče z volneno odejo in vzglavnik. Posteljnino prinesi s seboj. Od hrane pa mesni in brezmesni obrok, brezalkoholne pijače, kozarček vina ali pločevinko piva. Zadnje dvoje v primernih količinah. In to je to. Mimogrede bo konec množičnega poletnega planinarjenja. Ki ga pozimi tako ali tako ni.
In ker je to tema na temo motorne sani, bom navkljub obljubi dodal:
do koč, do katerih se poleti legalno pripelješ, bi pogojno dovolil, da se do njih pozimi pripelješ s sanmi. Motornimi. Na primer z omejitvijo, da se teh cest ne sme uporabljati v petek in svetek med 22h in 5h . Nočni mir, recimo.
Lahko pa se zadeve rešuje tudi tako: v sosednjih alpskih državah se pogleda, kako imajo to urejeno (motorosankaštvo). In vzamemo povprečje med tistimi najbolj pasjimi in tistimi najliberalnejšemi. Za začetek.
všeč
atoamac24. 02. 2011 15:44:51
Pozimi bi lahko nočni mir začel tudi prej -npr. od teme naprej.
Potepinkin žleht predlog pa niti ni tako žleht.nasmeh
všeč
turbo24. 02. 2011 16:17:15
Potepinka, fajn predlog, fuzbal plac pa v krogih. Če je pa slabo vreme, pa v Stožice pod streho zadrega
všeč
Stran:1234
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki