Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj

Uničevanje bivakov, kulturne dediščine...

Natisni
JusAvgustin24. 01. 2014 09:52:58
To sem čakal. Podpišem pod Draga! Zakaj v prelepem Martuljku ni "tulečih" planincev (frazo sem si sposodil od Prleta)? Zato ker ni planinskih postojank, so brunarice, lovske bajte in bivaki, ni pa planinskih koč, kot so drugje.
všeč
IgorZlodej24. 01. 2014 10:12:05
Juš ti sploh ne verjamem, sem na nekem forumu bral, da so vriskali, da se je slišalo vse na Kepomežikanje.
(+3)všeč
jax24. 01. 2014 10:32:58
Masovnih pohodov ne bi bilo, če ne bi prej zgradili objektov!

No, no, ne pretiravaj ... Na Everestu ni nobenih omembe vrednih objektov, pa še vseeno se gor valijo trume. Na Triglav bi ljudje pač hodili, ne glede na to, kako bi bil zrihtan.
(+4)všeč
miri24. 01. 2014 10:43:51
Tudi na Sejmu erotike ni ,ne vem kakšnih objektov pa je naval.nasmeh
(+7)všeč
atoamac24. 01. 2014 10:48:47
Če ni objektov, so pa subjektivelik nasmeh
(+4)všeč
dprapr24. 01. 2014 10:48:50
Ja, tudi proti Everestu so vasi kar dobro opremili z novimi objekti.
všeč
julius24. 01. 2014 11:03:43
zippo,
za navedbo avtorja se opravičujem. Sem prehitro prebral kazalo in Dušanu pripisal avtorstvo.
Vse ostalo pa drži.
Obujanje spominov je včasih boleče (koče, ki so pogorele, koče, ki so razpadle, na čuden način izgubljene koče itd).
(+1)všeč
IgorZlodej24. 01. 2014 15:40:24
Sem samo navedel določena dejstva, da sem napisal, da sem ga že pred leti opozoril, da ni prav kar počne, nimam pa nobenih pristojnosti, da bi mu to prepovedal, zadeva pa tudi ni zaščitena. Vsi pristojni sicer vedo. Lojz je začel rušiti, ko so Skalaši pričeli javno govoriti, da je pod Triglavom prostor še za eno kočo, to je bilo ob obletnici AS na Triglavu leta 2008. Seveda ni bilo nikakršnih možnosti, da bi tisto podrtijo kakorkoli obnovili. Tam razen lepega razgleda ni nič, ni vode, ni ledinika kot ga ima Kredarica, skratka tudi volje, še manj denarja. Še Dolič verjetno ne bodo nikoli zgradili nov, lokacija je že izbrana, kaj šele, da bi tam gor karkoli naredili. Časi za take podvige so davno minuli. Prej bo kakšna koča propadla, kot pa se naredilo kaj novega, pa saj menda veste kam je potonila Slovenija, strici, ki so včasih velikodušno sponzorirali imajo že dolgo prazne denarnice.
(+3)všeč
viharnik24. 01. 2014 15:41:05
Zaradi ohranitve miru v okolici Žakljevega bunkerja je s tem nastradalaeek celotna zgradba Morbegnezavijanje z očmi.Drugače pa se zadeva ne sankcionira iz zgodovinskih dejstev zaradi okupacije naše domovine, kakor tudi padlih načrtov za morebitno novo gradnjo konkurence Kredarici.
všeč
IgorZlodej24. 01. 2014 15:56:03
eh viharnik, spet si jo pihnil mimo, nič nisem opisal, to je s tvojega domišljijskega zelnika, daj si še enkrat preberi. Če slučajno ne veš, Kredarici je konkurenca grozila v začetku 80 let, potem pa nikoli več.
(+2)všeč
Swiss24. 01. 2014 16:04:20
Pozdravljeni !

Bravo @Fulkrum ! Zadel si bistvo . 10 točk !
Škoda pa , da birokrati tega ne berejo .
LP in srečno v Gorah !
všeč
Mako24. 01. 2014 16:33:30
Odgovor TNP:

"Spoštovani!

Na upravi javnega zavoda Triglavski narodni park smo seznanjeni, da se objekt Morbegna postopno ruši in stanje tudi spremljamo.

Zemljišče, na katerem objekt stoji, je v lasti Ministrstva za obrambo.

Pristojni na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Nova Gorica so pojasnili, da je bila vojašnica del mejnega utrjenega sistema rapalske meje, da pa ni vpisana v register kulturne dediščine in tako nimajo pravno-formalnih podlag za ukrepanje.

Pred časom smo na Ministrstvo za obrambo že sporočili, da bi na temo Morbegne želeli imeti razgovor, kjer bi sodelovali tudi zaposleni s področja kulturne dediščine, vendar odgovora nismo prejeli. Poskusili bomo ponovno."
všeč
viharnik24. 01. 2014 16:38:24
Tudi kakšen premožen tujec bi se našel, da bi postavil Morbegno v bok naši Kredarici.Gorskih koč v tujini ni malo, katere upravlja in je lastnik tuja planinska sekcija.Bojim pa se, da je sedaj Slovenija s strani zunanjih vlagateljev vse prej drugo kot primerna destinacija.Seveda pa pri nas po moči prednjači Lj.-Ce.Matica.
všeč
IgorZlodej24. 01. 2014 16:38:43
Evo kar je Marko napisal sam še ves čas trdim.
(+3)všeč
viharnik24. 01. 2014 17:16:42
Eh, nimajo pravno-formalnih podlag za ukrepanje, ker ga tudi sami nočejo izvesti.Podoben primer je z Jelinčičevo lastniško parcelo pred Izolo, ko je nekomu tretjemu prišla v nos odlična lokacija, tam na ZTP pa se oblasti trudijo prepovedati vsakršno novo gradnjo.Človek je res mali, še posebej v naši Sloveniji.
(+1)všeč
smatjaz24. 01. 2014 18:52:20
Igor tako je res kot je rekel Mako in vsi v SLO to vemo, problem je v tem kot sem že v zgornjem daljšem postu napisal, da se pristojne službe nikakor ne morejo zmeniti ali pa se obmetavajo z odgovornostjo brez kakršnegakoli interesa stvar urediti ali pa celo neznanja. Dejansko interes za kaj takega nastane ko se ve "komu in koliko", potem pa padejo vse bariere. A se mogoče motim ? PS: novi 7 sklon knjižnega jezika kateri pravi - komu in koliko. velik nasmehmežikanje
(+1)všeč
viharnik24. 01. 2014 19:53:56
Smatjaz, se podpišem k tvojem prispevku.Vse se pri nas dela pod mizo z zakoni ali brez njih.Stvar pa se briljantno razreši, ko lastnik dobi kaj njemu primernega za "mleti".V Sloveniji še vedno ni razbitih lobističnih družb, ki operirajo z velikimi denarji in obvladujejo tudi brez problema našo politiko, ki je v veliki meri finančno odvisna od njih.Pred časom sem slišal, da je nek Dr. medicine pobegnil iz Slovenije v Belgijo, saj mu tam za delo nudijo 9000eur, pri nas pa borih 2000.Ta se že ne bo več vrnil nazaj.
(+1)všeč
Žan24. 01. 2014 22:11:51
Eno je govoriti drugo je narediti.
V začetku osemdesetih je bilo vprašanje ali obnoviti Morbegno ali povečati Kredarico. Moje mnenje je, da so se takrat pravilno odločili. Mogoče mislim tako, ker sem Gorenjec.
Danes je težko spremenit odločitve, ki so jih sprejele prejšnje generacije. Obnova Morbegne bi bila v vsakem slučaju velik zalogaj, ki se ga ne more lotiti lokalno planinsko društvo. Za Kredarico je morala prispevati cela država.
Kdor pa misli, da zmore in bi rad napravil kaj koristnega, se lahko loti lažjih a nič manj imenitnih ciljev.
Precej višje od Morbegne, tik pod vrhom Triglava, čaka boljše čase zapuščeno Staničevo zavetišče. Res Slovencem je sramota, da je uboga razvalina.
Deset dedcev znosi eno soboto gor vso opremo, ki je potrebna, da se povrne njegova stara slava. Za pošten likof bi zapravili več, kot bi ta oprema stala. Hribi pika net bi lahko bil častni sponzor, Tadej glavni cenzor, AŽ bi lahko dal kakšen nasvet, mi ostali pa bi z veseljem pomagali.
Povrhu vsega pa je do poletja k sreči še zadosti časa, da si privoščimo obilo govorjenja-tipkanja na to temo.
To je konstruktiven predlog, ki ni od danes in čaka pametnih glav in pridnih rok, da se ga lotijo.
(+7)všeč
VanSims24. 01. 2014 22:26:02
Če itak se ne bi nič obnavljalo na Morbegni ker je že pred tem dosti propadla potem lojzov bivak tam itak ni ogrožen in ne počne tega zaradi tega da bo tam imel mir kot so nekateri postavili teorijo. Torej potem ne vidim v tem početju nič drugega kot neko samodokazovanje: jaz lahko, poglejte me kaj delam!

Samodokazovanja pred drugimi in razna napihovanja in razkazovanja so ponavadi simptom nekih težav, frustracij,... v življenju. Da se razumemo, vsi jih imamo več ali manj in vsi si jih na ta ali oni način zdravimo. A vendar na način, da druge ne motimo, jih ne ogrožamo in ne uničujemo tujih stvari. Eden od načinov so seveda tudi hribi in gorništvo. A vendar to delamo na neškodljv način in predvsem zase torej se ne dokazujemo pred drugimi. Ok, nekateri(če recimo tudi objavimo poročilo pa kake slike na teh straneh) tudi ampak še vedno na za druge neškodljiv način.

V vsakdanjem življenju(pa žal tudi v hribih še posebno na romarskih poteh ala Triglav) pa samodokazovanja, ki so najmanj moteča, vidimo na vsakem koraku: jaz lahko divjam po cesti in ogrožam druge, jaz lahko pretepam in teroriziram familijo, jaz lahko imam odvezanega psa in teroriziram z njim druge, jaz lahko smetim po naravi, poglejte mene 'juuuuuhuuuu' z vrha Triglava odmeva,... jaz lahko - uničujem kar ni moje. Tudi v dolini mularija uničuje tujo lastnino(ne bom rekel kulturne spomenike, ker smo zvedeli da Morbegna to ni).

Jaz lahko! Če dela to nesamozavestna mularija(tam nekje do 30-ega leta) še nekako razumem(NE da odobravam) ampak da pa to počne nek zrel človek...
(+1)všeč
CarpeDiem24725. 01. 2014 09:33:29
Žan, kar se tiče zavetišča, tik pod vrhom Triglava, sem takoj za tovrstno udarniško akcijo, kot so jih poznali naši dedi. nasmeh

Pojavlja se mi le vprašanje kakšno dokumentacijo bomo kaj rabiili, če se tega lotimo (v tej državci nikol ne veš, kdaj lahko ob tem da želiš dobro in v splošno korist, pa prejmeš globo za plačat). cool

P.S. lahko bi se ustvarilo FB ali kakšno podobno skupino, pa da vidimo ali smo močni le na jeziku ali tudi realno. jezik
(+2)všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki