Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj

Uničevanje bivakov, kulturne dediščine...

Natisni
Tadej23. 01. 2014 10:15:29
Začetek teme se nanaša na poškodovanje bivaka na Stebrasti skali...
Spodaj sta sliki uporabnika enit in uporabnice gorolazka, arhivska slika Morbegne je v komentarju pohodnika38.

_d_
18.1.2014 Nisem še bila tu, vendar na splošno gledano sem zgrožena nad odnosom nekaterih osebkov, ki jim nikakor ne moreš reči planinec ali človek. Razočara me to, da ljudje ne znajo ceniti vloženega truda v delo (pa naj bo to bivak na sliki, uporaba vode in smeti v planinskih kočah, poteh), čut do sočloveka in stvari. Tudi obnašanje v gorah nekaterih "planincev" (v večini primerov so spoštljivi in odgovorni) ni na nivoju. Planinski pozdrav/odzdrav, skrb za tuje, svoje in skupno dobro, primerno obnašanje v planinah.
Vsakemu svoje, dobro se vrača z dobrim, slabo...... Srečno


pikica1
18.1.2014 Saj sploh ne moreš verjet, da človek tudi v samoti nima več miru.
A če bi bil slučajno še on gor bi pa še njega nabutal.
Bogi Lojz, tako se lepo zna umaknit v svoj svet, pa še nima gmaha.


skalaš70
18.1.2014 Groza, na takšnih in drugačnih stvareh "VANDALIZMA". Se vidi, kam in kako "GLOBOKO¨" tone naša preljubo opevana SLOVENIJA .
Lojz, ne daj se motit od "...",mi smo in bomo vedno s teboj!!!


strelec1954
18.1.2014 Pred tednom dni ko sva z Lojzom pila čaj v bivaku sem ga povprašal ravno o vandalizmu pa mi je dejal da kaj hujšega kot da so mu razmetali še ni doživel,no sedaj pa tole...


CarpeDiem247
18.1.2014 Palica ima dva konca, tudi storilce bo udarila.


Edina
19.1.2014 Ne morem verjeti, tudi ne razumeti, zakaj bi nekdo kaj takega sploh hotel storiti. Žalostno, krivično, nedoumljivo...


Ruzowski
19.1.2014. En mesec družbeno koristnega dela v hribih. Recimo oskrbovanje kake visokogorske koče.(krn iz drežnice, 2 krat dnevno.) Napolnit nahrbtnik, 20 kg, pijače in jedače. Dol pa smeti.
Ne vem, če bi še kdaj pomislil na take "vragolije".


ljubitelj gora
19.1.2014 Ba*abe obstajajo vsepovsod, znesejo se celo na tako odmaknjen bivak kot ta, kradejo po avtih, po kočah, kjer se pušča nahrbtnik in opremo, bodite skrajno previdni in ne puščajte osebnih stvari pod nenadzorom. Tisti kdorkoli že je tole naredil se bo sedaj smejal za računalnikom ob branju vaših komentarjev, zaradi enega, dveh si res ni vredno pokvarjat večer.


korl
19.1.2014 Kaj se vendar greste neko politiko represalij? A je to divji zahod?

Lojz je bil pameten in ni šel prijavit barab zato ker bi samo sebi škodil. Še sitnosti zaradi črne gradnje si bi lahko nakopal.

Pa ni treba zdaj meni razlagat da je Lojz dobra duša ki nikomur nič noče, saj vem da je. A po ovadbi so že mnogim takšnim dobrim dušam pri nas porušili objekte, samo opazili jih nismo, ker jih ni nihče limal po spletu


enit
20.1.2014 Navedel bi samo dejstva; bajte tam gori sploh ne bi smelo biti, početje neznancev pa vandalizem. Sklicevanje na Boga in primerjava s hudičevim delom pa neokusna šala v primerjavi s tem kar Lojz počne z Morbenjo.


zippo
21.1.2014 Zanimiva primerjava ker Morbegne sedaj sploh ni, že vsaj 3 leta ni niti kamna več nad spodnjo plato.

Kako torej imenovati takšno početje, družbeno koristno delo ali vandalizem?

Oziroma v stilu tistih ki zavajajo množice ovčic z rekom: Ne glejte me kaj delam - poslušajte me kaj vam govorim!


Iuvi
21.1.2014 Kaj vam mar fašistične črne gradnje?


VanSims
21.1.2014 Od te fašistične gradnje bi imeli lahko korist, če bi so jo pravočasno obnovilo in ne bi prišlo do te demontaže zadnjih nekaj let.

Dalo bi se jo prenoviti v kako postojanko npr. Na italijanski strani Julijcev je veliko bivših vojaških objektov spremenjenih v bivake, koče, zavetišča,... pa ni važno ali so avstrijski, italijanski, zavezniški, fašistični,...


zippo
21.1.2014 Obnovljene fašistične gradnje so danes npr planinske koče na Poreznu, Črni prsti, Krnu, Lepeni, Možnici, na hitro iz glave našteto.


tinky
21.1.2014 Prebral sem temo od začetka do konca. Verjamem da je Lojz dober človek, vendar moje mnenje, da je takoimenovani bivak skrpucalo, ki nikakor ne spada tja gor.Naj poiskusi kaj takega narediti na Veliki planini. Naprimer nasproti Marije snežne.Seveda je to moje osebno mnenje, a vseeno nimam nobene želje da bi ga videl od blizu.Zlasti barve se krasno zlijejo z okolico


JusAvgustin
21.1.2014 Sva že dva!


gorolazka
21.1.2014 Predlagam da vsak od nas postavi bivak oz. dva na svojih najljubših hribih/gorah po svojem okusu.


Mako
21.1.2014 Me veseli, da je tudi nekaj kritičnih odzivov na početje AŽ.

Pri tem kičastem bivaku na Mežakli še nisem bil in me tudi ne mika. Po fotkah sodeč je zelo neokusna zadeva. Gotovo tudi črna gradnja. Najbolje bi bilo, da jo AŽ lastnoročno odstrani. Za moje pojme je to navadno smetenje.

Morbegna. Pred leti je zidovje še stalo. Tako kot kaže fotka od enita. Bil sem zadnjo jesen tik pred zimo gor in bil sem šokiran, ker nad plato ni več ničesar. Kdo je to odstranil? Predvidevam da AŽ. Se zaveda, da gre za uničevanje kulturne dediščine? Se TNP tega zaveda? Vsekakor AŽ TNP dostavlja pošto na Morbegno. Prav tako mi ni jasno, zakaj je bivak zaklenjen? Je v privatni lasti?


Žan
21.1.2014 To je zelo krivična ocena: Žakljev bivak je smetenje, fašistična vojašnica pa kulturna dediščina.
Bivak nad Jesenicami je zelo posrečeno umeščen v prostor. Poglejte ga pozorno. Vraščen je v skalo in posnema obliko gore. Če bi bil pobarvan na sivo, kot so skale okrog njega, se ga sploh ne bi videlo. Mojster je izbral zelo posrečeno barvo.
ljudje, čisto možno je, da gre za primer kulturne dediščine na katero bodo ponosni naši vnuki.


JusAvgustin
21.1.2014 Po mojem mnenju je edini v prostor "posrečeno" umeščen bivak, Bivak v Veliki Dnini oz. enka. To o posrečeni barvi je pa sploh strel mimo. Se v celoti podpišem pod prvi odstavek Mak-a. Zelo neokusno po slikah sodeč, a nekaterim od vas popolnoma sovpada z okolico? Čudni so ti okusi, res čudni. Zame je dovolj že to da ga ni na seznamu koč, bivakov in zavetišč. Po mojem spada v isti rang kot "orlovo gnezdo" od Stroja!


MHeberle
21.1.2014 http://www.gore-ljudje.net/novosti/32737/


ljubitelj gora
21.1.2014 Ta bivak vrjetno ne gre pod TNP, saj gre meja po najvišjih vrhovih Mežakle.


Ruzowski
21.1.2014 mene tudi motijo kasarne za lepočami pri krnskemu jezeru. Ko bo skopnel sneg, orodje s sabo in zglihaj z zemljo. Potem na batognico pa čistit železje v dolino. Ker imam rad čiste poglede v hribih. Preprosto, ker me moti.
Ta "skalni lubadar" kdorkoli že je in se je lotil rušenja morbegne, je ...
Ta človek si po vsej verjetnosti lasti gore. In taki ljudje, v gorah nimajo kaj za počet.


lizika
21.1.2014 Ruzowski, počas !

Ti Lojza ne poznaš, jst sm ga pa že parkrat srečala in sva kkšno djala.

Je pokončn, častivreden mož. S hrbtenico !
In preprost in mislm da zato ker je preprost, na bivak in na morbegno gleda drgač, kot gledajo drugi.

On je rojen gorjanc, Ruzowski ti pa, če sploh, si samo vikend izletnik.


gorolazka
21.1.2014 lizika in zarad tega kar si naštela ima Lojz pravico uničevat našo kulturno dediščino?
Tud sama sem ga obiskala v bivaku pri žal ex Morbegni.
Pa sem bila veliko bolj navdušena nad ostanki Morbegne kot njegovo kičasto stvaritvijo.

Na Batognici bom začela nekaznovano gradit roza bivak. V njem ne bo nešteto ur ampak vrtni palčki...ker sem pokončna, prijazna in celo hrbtenico imam, mi bodo to seveda dovolili. Še več, celo dokumentarni film bodo posneli o meni in ga predvajali na TV...
Pa še veliko ostankov je za zrušit...se že veselim pomladi...ne bo mi dolgčas


dprapr
21.1.2014 Ko sem prvič videl ta bivak, mi je najbolj padla v oči neprimerna barva. Drugič sem razmišljal o tem, kdo je sploh lastnik te skalne "parcele". In tretjič, kdo bo to spravil nazaj v dolino, ko se ga bo graditelj naveličal?
Nič nimam proti graditelju, za katerega vsi pravijo, da je dober človek, ampak roko na srce, kako bi pa zgledal ta naš lepi gorski svet, če bi si vsak omislil svojo na 101 način pobarvano hiško.
Se pa strinjam, da nepridipravi tam zgoraj nimajo kaj početi in je njihovo dejanje obsojanja vredno.


Ruzowski
21.1.2014 ne govorim o njem. Govorim o tistemu kiri ruši kasarno. Zaradi mene je lahko tudi pinko palinko. Eni imamo službo, tako da lih vsaki dan ne morem vzeti dopusta za hribe. V penziji tud nisem še, tako da...

"In preprost in mislm da zato ker je preprost, na bivak in na morbegno gleda drgač, kot gledajo drugi."

wau, svaka čast. res.
Človek ne ve, ali se smejat al jokat....

p.s. če bi vsaki udejanjal svoje drugačne poglede na stvari..bi sleherno bitje živelo v svojem raju..raj brez pekla pa ne obstaja..

pa lep pozdrav,

and out....


Žan
21.1.2014 Vsak si ne more omisliti takšne hribovske hiške. Vsak ne more pospraviti Morbegne ali kakšne druge kasarne. Za to moraš biti primerno močan, zelo priden, imeti dve desni roki in biti primerno (ravno prav!) pameten.
Jaz dam vso svojo moralno podporo vsakemu, ki trdo dela, upošteva svojo pamet in ima v srcu dobre namene.


simonz0r
21.1.2014 Pospraviti Morbegno?! Mar govorimo v tem primeru o pospravljanju ali rušenju vojaške dediščine, več desetletij starega objekta, ki priča o trpljenju Slovencev in ostalih?
Lojza sem že večkrat srečal, se mi je zdel zanimiv možakar, malo samosvoj ampak nikakor ne antipatičen, ampak ob teh slikah Morbegne me pa kar zmrazi. Nihče si nima pravice lastiti Zahodne triglavske planote in kar malo po svoje preurejati okolico, kakor se mu zazdi! In če bi se kaka javna ustanova (TNP, PZS) odločila urediti Morbegno, bi imel on natanko toliko besede pri tem kot jaz ali kdorkoli drug. Razdejanje njegovega bivaka na Stebrasti skali je obsojanja vredno, ampak, če je on lastnoročno podrl izjemen spomenik, ni nič boljši! Žal.


VanSims
21.1.2014 Njegov bivak na Stebrasti skali mi je vsaj po slikah sodeč simpatičen. Nekaterim ni - pač stvar okusa. Razdejanje Morbegne je zame moralno nesprejemljivo, morda za koga drugega pa ne. Lojza še nisem srečal, ne morem soditi o značaju. Tu pa se tudi stvari o katerih lahko debatiramo nehajo in nastopijo dejstva:

1. Bivaka, tako ta na Stebrasti skali kot preureditev le tega v ruševinah kulturnega spomenika Morbegna, sta črni gradnji.

2. Rušenje Morbegne, kulturnega spomenika, je kaznivo dejanje.

Soočimo se s tema dejstvoma ostalo pa lahko diskutiramo po mili volji,


Okmodko
22.1.2014 Mogoče je pa z uničenjem bivaka nekdo hotel vrniti za uničenje Morbegne.

Tako so obračunavali na divjem zahodu. Zanimivo pa da država in pristojni ničesar ne ukrenejo. Očitno mora res ljudstvo vzet stvar v svoje roke.

Super! Naselil se bom v Konjiški grad in postal graščak. Ruševine bom po svoje preuredil,če bo pa kdo mel druge plane ga bom pa podrl z ruševinami vred. Nekdo pa lahko reče, dol z njim, saj so ga zgradili Nemci. Dol z vsemi gradovi. So nas Nemci dol iz njih gledali in nas za tlačane imeli

Uglavnem druščina, zavzemimo kulturne spomenike in delajmo z njimi kar hočemo,država nam tako ali tako ne bo nič naredila.


pohodnik38
22.1.2014 Morbegna-avgust 1964
http://www.panoramio.com/photo/89668502


metod
22.1.2014 Rekonstrukcija Morbegne bi bila zelo draga. Sploh, če potem ne bi vedeli kaj početi z njo in bi spet lepo propadala. Ponuja se misel, naj bo planinska postojanka. Mislim, da jih je okrog Triglava dovolj. Se strinjam, da je pomemben pomnik zgodovine, a dejstvo je, da v gorskem okolju to stane extra veliko.

Vsi trije bivaki ne sodijo v naravo (pri Morbegni, Stebrasta skala, Strojevo gnezdo). Formalno so črne gradnje. Neformalno pa gledamo tudi s čustvi: Lojz je simpatičen, pa naj ima svoj bivak, Stroj pa ni (ker se vozi s helikopterjem) naj se mu pa podere.
Moje mnenje: narava je krasna tudi brez teh obogatitev.
Lep dan!


panda
22.1.2014 V Bohinju so odstranili "črno gradnjo", v kateri je živel hišnik, pa nikomur nič. Nimam nič proti AŽ, ampak zakon je za vse enak. Črna gradnja je pač črna gradnja. Bivak pod Mežaklo je barvno gledano en navaden kič in čisto nič drugega. Morbegna: človeka bi morali zapreti, kaj počne. Odgovorni pa čisto nič? Sicer, pa nihče ni večen............mogoče pa čakajo odgovorni na to.


Janez Seliškar
22.1.2014 Objekt Morbegna "ni smel biti obnovljen" tudi zaradi tega, ker stoji višje od Triglavskega doma na Kredarici.


zippo
22.1.2014 Janezova trditev je pravilna, najvišja koča je morala imeti "čisto" slovensko poreklo, preko tega tovariši niso nikakor hoteli.

Pred leti sem glede rušenja slučajno govoril z znancem, nadzornikom TNP. Ta je Lojzeta parkrat videl kako ruši objekt(oziroma ne vem kako bi Lojze imenoval svoje početje).Dejal je da mu pravzaprav nič ne morejo, ker razvalina ni spomeniško zaščitena tako kot to niso niti rovi, mulatjere in bunkerji v Posočju, čeprav so neka naša dediščina. Žal bo zaradi tega zanamcem vidna le še na fotografijah


cico
22.1.2014 Zato pa,ker je
Lojz pri ta "pravih", lahko on počenja,ka se mu zahoče!Dejte no,zdaj boste še pa
kregarsko politiko sem gor dajal
Paradoks je pa ta,da ta kasarna obstala
v prejšnjih časih,v naši kvazidemokraciji
pa je dovoljeno pomnike človeške norosti
kar zradirat,na jugu bi rekli,da ti pamet
stane!


Fulcrum
22.1.2014
Uslužbenci TNP so tipični birokrati ki samo iščejo izgovore v stilu "nismo pristojni". Če jim pred nosom demontirajo Morbegno, potem si svoje plače ne zaslužijo.


cico
22.1.2014 Fantje, mislim,da lahko v nedogled tu malamo razna mnenja, pa se ne bo nič
premaknilo! Vem sigurno,da tudi vodstvo
TNP,PZS,GRS marsikdaj "pošnofajo" razne
planinsko-gorske portale,podobno bi Zavod
za kulturno dediščino lahko odreagiral,
če je območje Soške fronte zaščiteno z
zakonom, ne razumem,da ostaline Alpskega
zidu,del tega je tudi Morbegna,niso(ali so?)zaščitene! Je kdo med vami bolj
informiran ? Če pa zdaj ne bodo dvignili
svojih birokratskih riti, je bolje, da TNP
sploh nimamo, pa začnemo rušit,kar nam
osebno ni všeč (velika izbira!!) ter si
postavimo vsak zase na svojem najljubšem
puklnu bivak raznih oblik in barv !!!!!
Adijo, pamet!! LP


korl
22.1.2014 Cico, predlagam da upoštevamo tvojo prvo ugotovitev in ne izgubljamo več časa s tem.


CarpeDiem247
22.1.2014 Ali je že kdo razmišljal o teoriji zarote, da je npr. g. Žakelj v nekem neformalnem dogovoru s pristojnimi na najvišjem nivoju, da če mu uspe do temeljev porušiti postojanko na 2520 mnm, mu bodo pri ostalih zadevah pogledali skozi prste in naj počne kar ga je volja.


janez.novak
22.1.2014 Gledam fotografijo iz leta 1964 in sem brez besed. Lahko bi jo toliko zaščitili, da ne bi propadla. Pri tej Morbegni ni krivec Lojz, tudi če res počne, kar pravite. Kot ugotavlja Janez, je za to stanje kriva kar Morbegna sama - če bi stala na višini 2514 m bi bilo zanjo mnogo bolje.


slamca
22.1.2014 Mogoče pa ruši zato, da bo čez kakšno leto začel graditi na novo Nobene pravice nima početi kaj takega.


sao
22.1.2014 Pa dejte že pustit človeka na mir,sej se gre za bivak,ne pa ene...
Če pa koga mot ,da Morbegna razpada nej pa investira kšn miljonček da bo hotel ratu,pol bo paavtocesta tm gor


primoza
22.1.2014 Do zdaj se nisem oglašal. Ne glede na iskren namen gospe, ki je to na začetku objavila, pa razglašanje tovrstnih gradenj ni ravno na mestu, čeprav sem hkrati tudi mnenja, da takih posebnežev ni veliko in k onesnaževanju ne prispevajo prav dosti. Hkrati so zaradi težkih ekonomskih razmer nekateri prisiljeni bivati v zemljankah, pod mostovi ipd, kjer prav tako ni zagotovljenega odvajanja odpadnih voda skladno z zakonodajo. Številni so tudi taki, ki si male čistilne naprave enostavno ne morejo privoščiti, ker še za pod zob nimajo. Morbegna ni neka prav simpatična gradnja in je ne bom pogrešal, kot tudi ne tistega, kar je zraslo zraven, ko bo enkrat šlo po poti Morbegne. Meni so podi na tej strani lepši prav zaradi odsotnosti pozidave. Mežakla je na Jeseniški strani po mojem precej degradirana, zemljina je polna težkih kovin, tako da nekaj urina čez ne pomeni kaj dosti.
http://www.kis.si/datoteke/file/kis/SLO/MEH/Biomasa/PRIROCNIK_IOP-1.pdf
Zanimivo je tudi to, da je tudi dolina Radovne precej onesnažena, kljub na videz idilični naravi.
http://www.geologija-revija.si/dokument.aspx?id=1188


lizika
22.1.2014 Ljudje smo enaki po črki zakona,
samo, eno je človek an drugo je mona


( Iztok Mlakar )


Kritizirajte njegova dela, ne njega !!! A on, ki je vse na roke znosu in na roke naredu tam gor, njega na križ prbit, kkšnemu Turku k so mu drugi vse na šverc zgradil in mu ne bodo nikol rušl, ker ma dnar za advokate, to je pa v redu ?!


IgorZlodej
22.1.2014 Če bi si upali pisati pod imenom in priimkom, s čimer bi ta forum res dobil višjo vrednost, seveda ne bi nič brali, tako pa.... globoko spoštujem tiste, ki stojijo za svojim imenom.

Z Lojzom se poznava skoraj 20 let, malo tudi poznam zgodovino tiste italijanske kasarne, hranim kopijo dokumenta z letnico 1959, kjer je kasarna s strani neke povojne komisije podrobno opisana in je verjetno več vredna kot tisti zidovi, ki so še ostali tam gor. Ni Lojz prvi začel z rušenjem. Streho, deske, okna in pač vse kar se je odnesti dalo so najprej odnašali za novo Tržaško kočo, pozneje je marsikaj romalo celo daleč dol v Trento. Lojza ne zagovarjam, bil sem verjetno eden prvih, ki sem mu rekel, naj pusti tiste zidove na miru in naj raje uživa v raju, ki ga ima tam gor. Betonski bunker ni on zgradil, ampak je služil kot stražarnica kasarne, le uredil ga je v dolgih letih in zanesljivo je rešil smrti vsaj 5-6 ljudi.

Tudi jaz sem bil v dvomih, kako bo javnost sprejela eno prvih časopisnih reportaž, pri kateri sem sodeloval, če bi jo prebrali, vam bi bilo marsikaj bolj razumljivo. Objekt je v lasti Ministrstva za obramo RS, ne vem, kako je urejeno z zemljiščem, mislim, da spada v katastrsko občino Trenta leva.

Ker dandanes niti vse planinske postojanke še nimajo urejenih zemljiško knjižnih vpisov, bi se bilo za vprašati, kako je z vsemi bivaki, nekdanjimi lovskimi kočami v TNP, z ruševinami številnih gorskih planin, ki so v letih 60-70 propadle in kot take niso ne v okras, ne v ponos državi, še manj TNP.

Na bivak na SS sem bil večkrat povabljen, vendar nekako še nisem našel časa, upam, da ga nekoč najdem.


smatjaz
22.1.2014 Tako kot piše primoza, se deloma tudi jaz strinjam. Lojzovo početje še daleč ne obremenjuje narave, drugo pa je kako se take žive barve sovpadajo z naravo? Tudi delovanje na Morbegni je vprašljivo, ni pa nezakonito ! Bolj se sprašujem dejansko kaj bi se zgodilo če bi si vsak od nas omislil kaj podobnega in bi zmanjkalo kotičkov v planini ker bi bilo vse pozidano . Dejstvo pa je da si pristojni zatiskajo oči in ne odreagirajo iz razloga da je zaenkrat le tu pa tam kak posameznik kateri počne kaj takega in v splošnem ne povzroča ne vem kakšne škode . Bolj bi bilo primerno da bi dvignili glavo iz peska in človeku ki ima voljo, veselje in predvsem čas, ponudili pomoč in mu svetovali kako bi morda obnovil Morbegno in ne dvomim da bi se našlo kar nekaj navdušencev ki bi priskočili na pomoč . Ne gre tukaj da se obuja neka zgodovina, temveč obnovi nekaj kar že stoji in je del neke zgodovine, ter se uporabi za kaj koristnega . Tudi njegov dom na stebrati skali ni povsem napačen, le barvno neustrezen za tako okolje, tudi to bi se dalo z navodili urediti in olepšati da bi bil skladen z okoljem, pa tudi Lojz verjetno ne bi preveč nasprotoval če bi mu dali mir le da uredi na tak način a ne ? Vendar v SLO je to verjetno čista utopija, ker ko bi odprl prva vrata pristojnih služb, bi končal na katerem od psihiatričnih oddelkov ! Ker je SLO mentaliteta uzakonila pravilo da je lahko vse, in samo nič ! In pristojnim tudi slučajno ne pade na pamet da bi se potrudili pomagati ali pozitivno svetovati, kaj šele izdati pozitivno mnenje za kaj takega . Lep primer so SLO gradovi kjer se je našlo kar nekaj takih ki bi jih obnovili in uredili pa je bil odgovor negativen in bi mogoče še izdali pozitivno mnenje če bi ga nekdo obnovil na svoje stroške, s svojim močmi z izdatno plačanimi prispevki in podkupninami, ter na koncu vse skupaj predal neki državni inštituciji v kateri bi nekdo za lastne interese tržil in spravljal v žep do trenutka ko bi zaradi ne vlaganja v obnovo vse skupaj izgledalo kot danes Morbegna . To je v SLO edina perspektiva da lahko kaj narediš in obnoviš, ter na koncu prepustiš nekomu za njegov dobrobit in pozabiš vse skupaj . Zanimiva je zgodba pokojnega "Taca - Kersnika", ko je želel obnoviti svoj grad Brdo pri Lukovici s svojimi sredstvi, pa je dobil odgovor : "ne, zakaj smo ga pa požgali, da ga boš ti zdaj obnovil" http://sl.wikipedia.org/wiki/Grad_Brdo_pri_Lukovici . Sedaj ko pa je postal nevaren za šolsko pot pa so ga zaradi pomanjkanja denarja le toliko popravili da ne pada z njegovih zidov kamenje . To je dejstvo SLO obnavljanja zgodovine in kulture in ne neka prerekanja kaj neki "gorenjski Lojz" počne ali pa ne počne tam gor v hribih nam vsem na očeh ki se hodimo zgražat ali pa občudovat njegovo pač posebno delo in se tudi ta ta način prepirat tukaj na forumu . Ja res to je pa res omembe vredno delo - tapkanje po tipkovnici gradnja ter podiranje gradov v oblakih in stebrastih skalah. Tako je moje mnenje in kolikokrat na cesti vidim kak avto ob katerem se mi zaradi njegove oblike in barve kar obrne želodec, pa si mislim, tak pač je, škode ne dela, še zdaleč ne paše v okolje, ampak tak pač je in tu je, obrnem se proč in si ogledam kaj bolj prijaznega za oči . Vsake oči imajo svojega malarja in vsako tele ma svoje vesele, slovncelji mamo pa forum.


Ruzowski
22.1.2014 "http://www.caigorizia.it/wp-content/uploads/2012/04/Alp_Gor_12_1.pdf

cinque metri di troppo:

za tiste , ki razumejo italjanščino..ne da se mi prevajat..

samo naslov: pet metrov preveč.


Na kaj je potrebno biti pozoren pri gradnji objektov in izvajanju posegov v prostor?

Vsako ravnanje, poseg ali dejavnost v narodnem parku je treba izvajati v obsegu, na način in z uporabo tehničnih pripomočkov, ki najmanj ogrožajo cilje narodnega parka, naravno ravnovesje, ugodno stanje rastlinskih in živalskih vrst, naravne, krajinske in kulturne vrednote v narodnem parku, kulturno dediščino in sam narodni park.


Kakšna je vloga Javnega zavoda Triglavski narodni park?

Poleg priprave strokovnih podlag za prostorske akte in izdaje mnenja v postopku pridobitve naravovarstvenega in kulturnovarstvenega soglasja, je osnovna naloga Javnega zavoda Triglavski narodni park tudi svetovanje in usmerjanje strank pri načrtovanju graditve objektov in drugih posegov v prostor. Stranke imajo možnost, da si pridobijo predhodno mnenje z izhodišči in usmeritvami glede načrtovanih posegov in gradenj v zavarovanem območju.




Soglasja
V zavarovanem območju Triglavskega narodnega parka si je ne glede na vrsto objekta, za vsako gradnjo objekta oz. poseg v prostor potrebno pridobiti naravovarstveno in kulturnovarstveno soglasje.

http://www.tnp.si/razumeti/C106/


Najbolje so ohranjena kamnita obeležja, medtem ko so tista, ki so narejena iz betona, v veliki meri poškodovana in potrebna obnove. Ogrožajo jih predvsem neugodni klimatski dejavniki, potresi, pa tudi vegetacija, v gozdnem pasu drevje, ki s svojimi koreninami lomi betonske temelje spomenikov. Ogroženi so tudi napisi nad vhodi v vojaške objekte ali tisti na stenah barak, saj le-te zob časa neustavljivo ruši.

Seveda tudi tukaj ne moremo mimo človeškega dejavnika. Po drugi svetovni vojni in priključitvi Primorske k matični državi je bilo iz sovraštva do Italije namerno poškodovanih ali uničenih kar nekaj italijanskih obeležij. Danes pa sta sovraštvo zamenjali objestnost in pretirana zbirateljska vnema. Zbiranje ostalin soške fronte se je ob povečanem zanimanju za to obdobje pri nas razširilo s premične tudi na nepremično dediščino. Vedno pogosteje se namreč dogaja, da ti "pretirano vneti zbiralci" s skal ali zidov odstranjujejo in odnašajo cele in ohranjene betonske napisne plošče.

Ogrožene so tudi plošče, ki niso več pritrjene na prvotnem mestu in čakajo boljših časov za obnovo. Na žalost pa se še vedno srečujemo tudi z namernim poškodovanjem te nepremične dediščine.

Naš kataster spomenikov obsega že preko 500 enot, predvidevamo pa, da se na območju soške fronte nahaja preko 700 raznih spomenikov in napisov.

Člani društva smo se lotili tudi obnove najbolj ogroženih spominskih plošč in smo jih ali jih še bomo nekaj rešili pred popolnim uničenjem.

Ob tem je treba poudariti, da je Društvo soška fronta Nova Gorica neprofitna organizacija, ki se financira pretežno iz članarine, država nam za našo razvejano dejavnost namenja zelo skromna sredstva

http://www.drustvo-soskafronta.si/?show=prispevek&id=8"

lizika, vemo, da mona v tem primeru je IVO BALILA". In vsi, ki smo iz okolice nove gorice, vemo kdo je ivo "balila". Je to tisti, ki ponoči hodi na sabotin premikat skale? Mislim, da je mlakar v tej pesmi opisoval prav to početje te mone, tega Iva " Balile"

Kar se pa imenov in priimkov tiče...nič lažjega kot to...
kar povem na netu, povem tudi brez zadržkov v živo.
Danjel Ružič-Ružo , Bilje (okolica nove gorice)
lep gorniški pozdrav!


primoza
22.1.2014 Mislim, da nad forumom ni za obupati, ker je zraven že neka "kritična masa" planincev. Kljub temu, da je bilo nekaj sporočil recimo mejnih, pa lahko vsi skupaj ugotovimo, da so planinski forumi vseeno po kulturi izražanja daleč nad povprečjem .

http://www.24ur.com/ekskluziv/domaca-scena/poredni-davor-s-kmetije.html?ar=


Žan
22.1.2014 Jaz vidim razliko med podiranjem-in-pospravljanjem zapuščene kasarne in vandalskim uničevanjem bivaka. Kasarna je bila v ruševinah davno preden je AŽ prestavil prvi njen kamen. Sedaj brska samo še po njenih mrtvih kosteh. Nasprotno pa je bivak nad Jesenicam še kako živ in uporaben. Škoda je bila namenoma napravljena živemu človeku.

Da ne bo pomote, moram povedati, da se tudi jaz ne strinjam s podiranjem Morbegne, verjetno se ne bi strinjal nit z njeno obnovo. AŽ pa mi je simpatičen, ker je priden in samosvoj. On je tiste sorte roža, ki malo preveč štrli ven iz našega šopka. Prosim, imejmo razumevanje za take ljudi.


sao
22.1.2014 Mislim da je Žan vse povedal.Lep planinski pozdrav


smatjaz
22.1.2014 Žan, to je skrajšana verzija tega kar sem jaz na dolgo napisal. " Prosim, imejmo razumevanje za take ljudi", mislim da bi nam moralo biti to vodilo v življenju in imeti "jaz " in s obrniti stran ko naj kaj ne "sede" preveč lepo v oči. "Matr " a moramo res vsakega spljuvat ko naredi nekaj kar nam ni všeč? Zakaj si preprosto ne rečemo: OK to pač ni všečno, je pa tako kot je, pa naj bo, ne pa "udri po njem" !


Okmodko
22.1.2014 Strinjam se z smatjazem. Našo kulturno dediščino bomo zaščitili samo tako, če uničevalcem le te, lepo povemo da nam to ni prav všečno (oziroma si preprosto rečemo to, samemu sebi) in odidemo stran. S kaznimi in zakoni ne bomo ničesar dosegli. Zakoni uničujejo družbo. Rešimo jo lahko samo tako da prepustimo vsakemu posamezniku naj počne v življenju kar hoče. Svoboda posameznika!!! Ta čas bo gospodič lepo odstranil kasarno, jaz pa morebiti kar Aljažev stolp. In vsi bomo srečni Kako je svet lep in preprost...
Uničevanje bivakov, kulturne dediščine... Morbegna, foto enit.1
Uničevanje bivakov, kulturne dediščine... Morbegna avgusta 2010, foto gorolazka.2
(+6)všeč
Becar23. 01. 2014 11:50:31
Podajam kritiko zavodu TNP (ki se zgoraj večkrat omenja) oziroma inšpekciji tega zavoda, da nekomu spregleda rušenje/gradnjo objektov znotraj parka par sto metrov od Triglava, meni pa so hoteli zaračunati 500 EUR in delali strokovne oglede, koliko sem uničil okolje, ko sem parkiral v Stari Fužini izven urejenih parkirišč.
(+2)všeč
Majdag23. 01. 2014 12:35:18


...Halo...to ste se pa razpisali..Priznam, vsakič ko sem kaj objavila o Žakeljnu sem pričakovala " besedno vojno". Tako, ki jo je pred menoj doživljal Heiz, ko je kaj objavil o bivaku. Vedno sta dve možnosti, prebereš ali pa ne. Ne delam nobene reklame za črne gradnje, jih je že tako preveč.
Bom pa z veseljem še naprej obiskovala to našo jeseniško posebnost. Posedela gor na skali in o pozitivnih občutkih, lepih razgledih napisala tistim, ki si pač to našo znamenitost iz različnih razlogov osebno ne morejo ogledat. Pa zato radi preberejo, da so seznanjeni, kaj se dogaja. Kmalu bo padel sneg in potem bomo pisali kaj drugega, bolj pozitivnega.
Lep pozdrav vsem in kar nadaljujte, mene prav nič ne motinasmeh Majda
(+5)všeč
CarpeDiem24723. 01. 2014 12:38:49
@Becar - v določenih pogledih in zadevah je očitno ta državca in njene inštitucije bolj papeška od papeža samega, na drugih področjih pa je bolj .......... cool
(+1)všeč
Carpinus23. 01. 2014 15:55:25
Na Morbegnio imam res nek pristen spomin.Ko me je kot najstnika oče peljal na Triglav smo v jutranjem svitu prišli do te stavbe in sam sem bil zelo očaran nad tem objektom.Pred tem nisem vedel da je tam kaj.Zdela se mi je kot neka prikazen,nekaj mističnega je bilo v njej.
Zelo sem razočaran nad dejstvom,da jaz z mojim sinom (ki ravnokar postaja najstnik )ne bom mogel tega ponoviti.
(+6)všeč
cico23. 01. 2014 17:53:19
S tem, da je TNP dopustil razrušenje
Morbegne, so pri meni izgubili vso
kredibilnost,poglejte,pa pojadram z Viševnika,takoj policaj iz TNP na pristanku
pri vojašnici naredi zapisnik, kao da sem plašil živali,adijo 500 €! Sicer pa iz
dobrega vira vem,da se bo Rambo zagovarjal
zaradi nezakonite sečnje pod Pekovo skalo,
ima palica tudi zanj dva konca!
To je moj zadnji post v tej navezi,
nasprotniki in oboževalci, te pa srečno
in zdravi ostanite,govoril sem,howgh!!!nasmeh
(+2)všeč
korl23. 01. 2014 20:51:41
Objavljanje Lojzetovih podvigov na mnogih straneh in razni pps-ji, ki so krožili po celi Sloveniji, so bili predvsem medvedja usluga samemu Lojzu.
Zaradi tistih ki so tako intenzivno skrbeli za njegovo promocijo bo nazadnje morda še res postal v gorah brezdomec, tako kot smo vsi ostali.
všeč
ljubitelj gora23. 01. 2014 21:22:24
Zakaj pa se noben ne loti obnove tega bivaka na vrhu Jerebikovca.zmeden
1
2
(+4)všeč
Mako23. 01. 2014 21:39:35
"Zakaj pa se noben ne loti obnove tega bivaka na vrhu Jerebikovca."

Zakaj pa nihče ne odstrani tega bivaka?
všeč
Žan23. 01. 2014 21:40:35
Mogoče zato, ker smo tukaj na forumu sami akademski garači, ki radi veliko govorimo oziroma tipkamo, ko pa se prikažeta kramp in lopata je pa konec veselice.
Tudi za takšne se najde primerno delo. Predlagam, da svojo energijo in napore (ko je slabo vreme in čepimo za računalnikom) vložimo v Wikipedijo. V tej slavni knjigi manjkajo gesla: Morbegna, bivak X, bivak Y, Štedilnik na vrhu Triglava.
To kar smo spotoma napisali o Morbegni tukaj na forumu, bi bilo na wikipediji lahko precej bolj koristno. Dobra stran wikipedije je, da se tam zbirajo samo DEJSTVA, podatki o neki stvari in ne tudi moralne sodbe (do katerih imamo ljudje precej več veselja).
Dajmo, poskusimo! Naj prvi junak odpre novo geslo in objavi izziv.
všeč
CarpeDiem24723. 01. 2014 21:42:58
Jaz pa sem mnenja, da z dobro voljo, vztrajnostjo in nekaj donacijami bi se lahko doseglo oz. obnovilo marsikaj, garantirano.

Mi je pa sicer zelo žal, da nimam tolikšnih financ (no takrat bi jasno potreboval vsa mogoča dovoljenja, če ne bi želel ravnati "koruptivno"), da bi imel možnosti iti v obnovo razpadle kasarne na 2520 mnm, ker ta zgradba sem prepričan, da bi bila totalna uspešnica v vseh pogledih. Takšna kot je sedaj, ko je sestavljena iz vsega skupaj le še treh kamnov (mogoče sta ta trenutek le še dva), pa je le še sama sebi v namen ali pa niti to. zavijanje z očmi
všeč
JusAvgustin23. 01. 2014 21:44:16
Pohvalna!
všeč
julius23. 01. 2014 23:08:00
Vse vaše pisanje o Morbegni je streljanje težkega topništva na vrabce.
Po II. svetovni vojni je bila Morbegna v izvrstnem stanju. PD Ljubljana-Matica, kot so se sami poimenovali nasledniki SPD so jo nekaj let oskrbovali in jo potem iz neznanega vzroka pustili na milost in nemilost vremenu in času. In zame je PD Ljubljana-Matica največji krivec za propad Morbegne.
Koga drugega lahko pobarate za propad vojaškega kompleksa na Za Lepočami. Ko sem prvič hodil tam so bili objekti še v takem stanju, da bi jih za majhen denar lahko usposobili za planinstvo. Raje so zadevo pustili propadati in mnogo let kasneje zgradili sedanjo kočo.
Da ne govorim o muliaterah in še o čem.
V zadnjih 69 letih je bilo na tem področju narejene toliko škode, da nam to zanamci ne bodo mogli spregledati. Res smo bili hudi mojstri v uničevanju stvaritev naših prednikov.
Zadnje dejanje pri Lojzu pa je samo pika na i.
(+1)všeč
zippo24. 01. 2014 07:57:21
@julius, ne govori vendar tako na pamet. Kljub svojim bogatim izkušnjam in opazovanju - vsega ne moreš videti le z očmi.
Propad kasarne je bil izčrpno opisan v planinskem vesniku s strani priznanega pisca. Zamolčal je le ime človeka ki jo je rušil, ker verjetno ni želel da bi zgledalo kot gonja nanj "po toči".
Preberi, preden se spravljaš streljati s kanonom na največje planinsko društvo, ker se nisi izkazal nič bolje kot tisti ki streljajo na vrabce kot praviš.

http://www.planinskivestnik.com/files/File/PV_2011_09.pdf#page=27
všeč
viharnik24. 01. 2014 08:08:47
Vse te kaverne in vojaške karavle bi v visokogorju morali najmanj ohraniti, če že ne uporabiti za planinstvo.Da se ne bi delala škoda na objektih, bi morali vsaj za streho poskrbeti, ki kot pločevinasta ne bi zahtevala nobenih hudih stroškov.Tako bi imeli tujcu in tudi našim prihajajočim generacijam gornikov pokazati nekaj naše zgodovine, s spoštovanjem do graditeljev, če že drugega ne.Nekateri objekti pa bi lahko služili tudi kot bivak v sili tako poleti kot pozimi.
(+4)všeč
julius24. 01. 2014 08:23:59
E moj Zippo!
Dušan ni napisal nič drugega kot jaz. Ker nisem hotel imenovati akterjev, sem prosti spis brez njih.
Gregor Klančnik in par njegovih sodelavcev so bili vodilni kadri pri PD Ljubljana-Matica. Njihova vpliv v takratni državi je bil tako močan, da jim je še JLA dala na voljo helikopter za prevoz robe na Kredarico, ko so jo obnavljali in dograjevali.
Zgoraj navedeni strički so tudi sprejemali odločitev o Morbegni.
Dušan v svojem članku daje primerjavo s postojankami, ki so v objektih italjanske vojske. Vse povsod ni bilo problema, pri Matici pa naj bi bil???!!!.
Ker sem zelo "firbčen", me zanima, če se o PD Ljubljana-Matica ne sme napisati nobene kritične besede, ker je največje planinsko društvo v Sloveniji?

(+4)všeč
Fulcrum24. 01. 2014 08:25:59
V naši državi se najde opravičilo za vsako barbarsko dejanje, zato me niti ne čudi, da nekateri Lojzovo dejanje opravičujejo. Tistim, ki ne vedo, kako se ščiti kulturna dediščina priporočam letovanje v Turčiji, kjer boste na lastne oči videli kako civilizirana država (Turčija) ščiti TUJO (grško) kulturno dediščino (Efez, Troja, Aspendos, Halikarnas, Konstantinopel, ...). Poskusite vzeti en kamen s Celsusove knjižnice v Efezu, pa vam jamčim, da vas bodo brez milosti aretirali in obsodili na zaporno kazen zaradi vandalizma. Vmes vas bodo pa še pošteno "izduvetali" da si boste ja zapomnili kaj se sme in kaj ne.

Še dobro da Slovenci nimamo Dubrovnika ali puljske arene, saj bi glede na naš odnos do kulturne dediščine (naše ali tuje) po mojem mnenju oboje že zdavnaj uničili.
(+5)všeč
IgorZlodej24. 01. 2014 08:33:45
Za vse neuke in nevedne naj napišem, da gre
za Morbegno. Italijani so kasarno poimenovali po kraju Morbegno, ki leži na skrajnem SZ Italije v bližini po tekmah smučarskega svetovnega pokala bolj znanem Bormiu. Predvidevam, da je bilo kar nekaj alpinov pod Triglavom v medvojnih letih ravno s tistega območja.
Seveda tudi vemo, zakaj je Lojz pričel v zadnjih 5-6 letih z intenzivnim čiščenjem ostankov nekdanje kasarne, ki pa po nobeni možni verziji ni in ne bi imela nikakršne prihodnosti. Pač je potrebno poznati dejstva, ki jih nekateri ne bodo nikoli. Tudi strici iz ozadja jih ne poznajo. Kot mi je znano so določene pristojne institucije že več let seznanjene z dogajanjem, tako, da je vaša pretirana skrb povsem odveč. Predlagam, da se bolj posvečate aktivnostim v gorah, pomaga za bister um, krepi telo in duha.
(+2)všeč
zippo24. 01. 2014 08:58:14
julius, o kasarni je pisal Andrej Mašera
(+1)všeč
smatjaz24. 01. 2014 08:58:59
Moje skromno mnenje je da so ti prepirčki okoli kasarne in Lojza popolnoma odveč in nekoristni, bi rekel da še celo rahlo naporni. Neizpodbitno dejstvo pa je da obstajajo verjetno le tri možosti in sicer 1. - da kasarna od sedaj ostane takšna kot je in propada glede na zob časa, 2. - da jo Lojz počasi razkroji, 3. - da se nekaj nekje zgane in se zadeva obnovi in koristno uporabi za nek namen. Osebno menim da bi morali ta forum uporabiti za podajanje osebnih mnenj za kaj bi kdo uporabil še ostanke kasarne oz. čemu bi lahko služila, ali pa skratka zakaj meni da bi jo bilo potrebno izbrisati. Sami prepirajoči komentarji do nekje od nekaterih že malo žaljivi se mi zdijo popolnoma odveč. Pa poskusimo enkrat za spremembo najti nekaj postov iz katerih bi dobili idejo kako zadevo koristno uporabiti in na kakšen način priti do tega. Mogoče se pa še komu od pristojnih za spremembo kakšna "siva celica" spremni v delujoči in na podlagi predlogov najde rešitev in kaj ukrene v tej smeri, ker uničevanja v SLO na žalost vsakodnevno vidimo preveč. Bral sem da je nekdo v postu napisal da je postojank v okolici Triglava zvrhano dovolj! Vendar menim da so v obdobju masovnih pohodov v planine tudi te premalo. No to je le moje mnenje.zavijanje z očmi
všeč
dprapr24. 01. 2014 09:44:03
Masovnih pohodov ne bi bilo, če ne bi prej zgradili objektov! Komu koristijo masovni pohodi? Pohodnikom prav gotovo v najmanjši meri!
Če pa se nekateri zavzemajo za to, da se ohranijo zgodovinski objekti, pa ni s tem nič narobe.
(+4)všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki