Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Požgana Mlinarica

Natisni
GITA3. 09. 2011 22:14:25
Danes pa spet ena čudovita »družinska«…za dušo nasmeh…Najini punci sta se strinjali, da tokrat zajle zamenjamo za lahko brezpotje… nasmeh. Za izhodišče smo izbrali Turkov rovt v dolini Vrata. Ko smo imeli cilj že izbran, smo še malo brskali za informacijami in v Miheličevih »Severnih pristopih« izbrskali, da bomo pravzaprav prehodili en delček sedme etape PP-ja. Po prehojenem in videnem domnevamo, da je pot eden najlažjih odsekov PP-ja, saj tehničnih težav na poti ni, orientacijskih tudi praktično ne, nekaj vzponov po meliščih in nekaj strmejših odsekov pa predstavlja pravzaprav edini večji napor na celi poti. Že na izhodišču nas na pravo pot usmerijo markacije PP, ki so sprva zelo pogoste, potem postanejo redkejše, zamenjajo jih možici, potem pa še ti počasi »izginejo«, ampak kot rečeno, težav ni. Tudi z ruševjem se ni treba »pretepati«, saj je izsekano in so prehodi prav udobni. Po opisih sodeč je povsem druga pesem, če sestopimo v Kot, ampak mi smo se vrnili po poti vzpona. O razgledih pa ni da bi govoril…božanski, pravljični, bleščeči…počutili smo se kot na osamljenem otočku med samimi velikani nad dolinama Kot in Vrata…Na celi poti nismo srečali žive duše, doživeli pa mir, samoto, divjino, odmaknjenost, prvinskost…Super izbira je bila tole...nasmeh
Požgana Mlinarica Izhodišče...1
Požgana Mlinarica Rdeča pika PP-ja...smo na pravi poti...2
Požgana Mlinarica Smo že nad gozdno mejo...pogled na Cmir...3
Požgana Mlinarica Skozi pas ruševja...4
Požgana Mlinarica Rdeče pike zamenjajo možici...5
Požgana Mlinarica Cvetja skoraj ni več...ampak resasti sviščevec pa še na vsakem koraku...6
Požgana Mlinarica Tudi na alpsko madronščico še naletimo...7
Požgana Mlinarica Proti cilju...8
Požgana Mlinarica Pot :-)9
Požgana Mlinarica Prečenje...10
Požgana Mlinarica Pogled nazaj na prehojeno pot...11
Požgana Mlinarica Vrbanove Špice, Begunjski vrh, Cmir...Dolina za Cmirom...12
Požgana Mlinarica Pogled skozi macesne...13
Požgana Mlinarica Zadnje ruševje pod vrhom...14
Požgana Mlinarica Še par korakov...15
Požgana Mlinarica Del panorame z vrha...16
Požgana Mlinarica Luknja peč, Rjavina in Vrbanove špice z vrha...17
Požgana Mlinarica Pogled z vrha v dolino Kot...18
(+1)všeč
JusAvgustin4. 09. 2011 06:46:12
definitivno je najlepši del ture sestop po policah v Kot. Nč, bo treba ponovit... nasmeh sicer pa čestitke za turco.
všeč
GITA4. 09. 2011 17:26:54
Hvala Juš...glede poličk čist verjamem nasmeh...za ponovit bo pa itaq, pa še kaj dodat zraven...mežikanje
všeč
atoamac17. 10. 2011 13:52:22
V soboto, 15.10. krasen družinski raziskovalni izlet: Iz Vrat najprej Požgana, nato Rušnata, za sladico pa še Vratarska Mlinarica. Stezi(ci) čez melišča pod Nad Kuhinjo špico nasmeh manjka malo utrjevalca. Fantastični razgledi tako s Požgane kot z Rušnate. V vpisni knjigi letos okoli 70 imen. Prehodi skozi rušje so izžagani in dobro sledljivi, rušje pomaga pri lovlenju ravnotežja na in ob strmem grebenu med Mlinaricama. Snega komaj še za vzorec. Sestop s sedelca pod Rušnato Mlinarico proti Vratarski Mlinarici ponuja ozko in težko sledljivo stezico oz. stečino z tu in tam sledljivimi ostanki požaganih štrcljev v rušju. Senčna pobočja so zmrznjena in polna drobnega peska. Malo je treba tudi plezati. Vrh Vratarske Mlinarice spet ponudi prostor za počitek po boju z rušjem in neverjetno panoramo. Sestopili smo po zelo strmem pobočju - dokler je rušje, še gre, po poličkah zeeelo previdno, na prehodu v bukov gozd je bilo zaradi zmrznjenih tal malo smotano, potem pa smo naciljali pristopno grapo in jo z malo sreče brez plezanja, od bukve do bukve, po mehkem pobočju tudi dosegli. Sonce se je potrudilo, mi pa tudi.
1
2
S Požgane na Rušnato Mlinarico3
Na Rušnati Mlinarici4
Na Rušnati Mlinarici5
Vratarska Mlinarica6
Skozi rušje proti sedlu med Rušnato in Vratarsko Mlinarico7
Na Vratarsko Mlinarico8
sestop9
10
sestop11
12
Meditativni počitek13
Na drugi strani Vrat14
(+2)všeč
JusAvgustin17. 10. 2011 14:50:46
lepi konci, divjina v pravem pomenu besedenasmeh
všeč
Lunca16. 09. 2012 17:53:13
Hja... če bi tele objave tukaj brala pred odpravo na vrh in ne samo opis poti iz Turkovega rovta, bi bilo verjetno precej lažje... nasmeh Tako... kmalu potem ko zapustiš gozd naletiš na oznake za PP... umes cel kup možicev in stvar je vsaj približno jasna nasmeh Govorim vsaj približno nasmeh No kapitalna napaka je bila narejena pri zadnjem melišču, ko bi bilo potrebno to melišče zapustiti in oditi desno, strmno navzgor... namesto naravnost v gozd nasmeh Potem pa pravo pretepanje z ruševjem, iskanje prehodov in logično sledenje proti vrhu... No na koncu verjetno po poti iz Kota tudi na vrhu nasmeh Z malce več napora kot sicer, ampak sam vrh in njegovi razgledi poplačajo vse! In kot je napisala GITA, res si kot na otočku... in to v miru... Ob poti sicer kar nekaj gamsov, pa tudi modrasi še niso v zimskem spanju (čeprav roko na srce, v resnici ne vem kaj počnejo pozimi mežikanje). Nazajgrede je šlo lažje, predvsem po melišču nasmeh Tura res ni za vsakogar, je pa fantastična!
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
(+4)všeč
JusAvgustin12. 05. 2013 18:32:13
Ob pol šestih štartamo iz Kosmačevega prevala proti Turnom in Črni gori. Kmalu smo pri bivaku. Nadaljna pot mi je ostala v spominu predvsem po izredno mehkih gozdnih tleh in stelji, res pravi kraj za zganjat romantiko. Pri jeklenici je romantike kmalu konec in slediti je potrebno samo možicem in izsekani stezici skozi rušje do Rušnate Mlinarice. Od tam pa naprej proti Požgani sestrici. Izredno razgleden in divji greben nas kaj kmalu privede pod vršno kupolo PM. Prečimo snežišče in kmalu smo pri aljažu?zmeden Po kratki pavzi nadaljujemo proti škrbini in od tam proti polici PP,ki nas privede v Gube. Nadaljni sestop je minil v sproščenem vzdušju, saj smo vedeli, da imamo prevoz nazaj do avta!mežikanje Hvala Gorjancu in Zasipčanu...jezik Primerna tura za današnji dan,pot je povsem kopna, razen snežišča pred vršno zgradbo PM. Sestop na polico je brez abzajla zelo zahteven in rizkanten. V grabnu je namreč sneg. Polica je popolnoma kopna.

LP!
(+9)všeč
Bojan_A22. 06. 2013 16:21:43
Danes sem bil na Rušnati in Požgani Mlinarici. Vreme je zdržalo. Nazaj grede sem hotel sesopiti v vrata, pa nisem našel prehoda. Mi je bilo pa tako prihranjenih ca. 20 km teka. zadrega

POROČILO: http://bojanambrozic.wordpress.com/2013/06/22/rusnata-in-pozgana-mlinarica/
1
2
3
všeč
Gost22. 06. 2013 16:53:00
V Vrata se spustiš prav z vrha Požgane Mlinarice.Na vrhu poiščeš pot med borovci desno gledano v smeri vzpona.Po 10 minutah te pripelje na melišče in nato v levo proti dolini za Cmirom.
(+2)všeč
Bojan_A22. 06. 2013 17:34:46
Aha, hvala. Potem sem si pa malce narobe predstavljal - opisa poti namreč nisem imel- če sem že da kilometra hodil po grebenu - se mi je zdelo logično da je nadaljevanje poti tudi naprej po grebenu. Prav tako nisem imel tega sploh v planu. Rad si poti "izmišljujem" sproti. Temu se reče svoboda. nasmeh Bom drugič vedel.
všeč
ljubitelj gora22. 10. 2013 18:30:07
Današnja Rušnata in Požgana Mlinarica
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Cmir13
DK14
(+13)všeč
JusAvgustin22. 10. 2013 19:01:15
Vsa čast za fotke! Za razmere pogledat super! Hvala.mežikanje
všeč
ločanka7. 06. 2015 18:02:21
Požgana Mlinarica je bila že dalj časa v planu, in danes je prišla na vrsto. Zapletlo se je samo na začetku, ker je v opisu naveden štart pri 11,5 km, dejansko je pa to pri 10,5.
Mihelič je podal v Severnih pristopih boljši opis, tako da kasneje težav ni bilo več. Ampak, je bilo vredno se podati na to pot, ker razgled je bil zame daleč nad pričakovanji. To je resnično razgled za bogove! Čeprav so se vrhovi zakrivali in malo odkrivali,je bilo vseeno veličastno. Sediš na vrhu, ki nima niti 1900 m, počutiš se pa kot bi bil na višini okoliških veljakov. Res, danes mi je bilo kar težko zapustiti tako izreden vrh! Ta bo moj obisk še dočakal!
1
Rjavina se je odela s kapico, kdo bi ji zameril2
Vrbanove špice, Begunski vrh, Cmir - trojka vedno v pogledu3
Škrlatica se  danes ni pustila občudovati4
5
6
7
proti Luknji peči8
malo približano, proti  Bivaku II z vso okolico9
(+4)všeč
Edina7. 06. 2015 19:17:44
Ločanka, super ideja. Hvala in čestitke za turonasmeh
všeč
alyas6. 07. 2015 20:49:35
Turkov rovt(Vrata) - spodnji del turno smučarske poti Za Cmirom - Požgana Mlinarica (VII.etapa PP - prvi del)

Kar nekaj ljubiteljev gora je v zadnjem času odkrivalo lepote Požgane Mlinarice, pa so le te tudi nas vzpodbudile k obisku, sicer pa naše društvo vsako leto organizira en tak izlet oz. vzpon po eni od etap PP (pot Planica - Pokljuka).
Požgana Mlinarica (1868 m) je najvišji vrh v grebenu Mlinaric pod Vrbanovimi špicami. Ta greben je sorazmerno ozek, precej poraščen z rušjem, s svojo lego pa ločuje dolino Vrata in dolino Kot.
Vsako pot je sicer možno začeti na enem ali drugem koncu, a precej lažji in za poletno vročino primernejši, je tisti iz severne strani - začenši iz Turkovega rovta v dolini Vrat, od koder sta tudi orientacija in težavnost manj zahtevni, a povedati velja, da pristop poteka po bolj ali manj neoznačenih, lovskih in odmaknjenih potkah, kjer hodi zelo malo ljudi. No spodnji del od rečice Bistrice čez gozd in del melišča poteka po "trasi" turno smučarske poti Za Cmirom, nekje na višini izteka sten Cmira ali natančneje njegove spodnje sosede, ki se imenuje Nad kuhinjo špica, ko na levi uzremo majhen in redek macesnov gozdiček, pa se usmerimo levo, proti grebenu Mlinaric in Vrbanovih špic. Povzpnemo se še po novem in bolj prijaznem melišču, tokrat bolj prečno, pod samim vrhom pa še čez pas ruševja in po dobrih 2,5 urah smo že na zelo osamljenem in prostornem vrhu, od koder so res lepi razgledi. Na vrhu je vpisna knjiga v simbolični škatli - valju miniaturnega triglavskega stolpa. Več - na spodnjih slikah, o drugem delu in sestopu v Kot pa prihodnjič.
izhodišče - Turkov rovt v dolini Vrata, malo po 10,5 km cestne oznake, ... najprej čez rečico Bistrico na drugi breg1
... kar nekaj desetin planincev in članov našega društva se je zbralo2
... po udobni in senčni poti čez gozd navzgor3
ko pridemo iz gozda, sledimo še stezi čez ruševje in do melišča pod Cmirom4
ena redkih oznak na poti  - značilne za označevanje etap poti Planica - Pokljuka5
čez melišče, pogled nazaj in navzdol proti Turkovemu rovtu v dolino6
naprej proti redkemu macesnovemu gozdiču, pogled navzgor7
nekje v višini izteka ostenja Cmira, na melišču se rahlo spustimo navzdol in usmerimo proti grebenu Mlinaric8
orientacijska smer pristopa na vrh Požgane Mlinarice, gledano iz melišča pod Nad kuhinjo špica(Cmirom)9
spet po prečimo manjše melišče10
... še preko ruševja  (je obžagano) proti vrhu11
Požgana Mlinarica, prostorni in razgledni vrh12
pogled in razgled na Vrbanove špice in Beg.vrh(v sredini), z leve Rjavina, z desne Cmir13
pogled z vrha v dolino Kot14
(+1)všeč
starakapa2. 10. 2016 09:34:39
Iz Kota štartali ob 8 30 min.Pot po gozdu malo spolzka vendar brez posebnosti.Nato pa sledi skoraj dve uri poplezavanja do Požgane Mlinarice.Previdnost ni odveč saj ni nobenih varoval.Ne priporočam vrtoglavim.Skala ponekod ostane v roki.Orientacijsko še kar zahtevna tura.Vreme je vzdržalo nekaj prha iz megle vendar kratko.Iz vpisne knjige je razvidno da je zelo malo obiskana .
Jutranji pogled proti Rjavini1
Skala je ponekod zelo krhka2
Macesni že lahno zlatijo3
Vreme je vzdržalo4
Končno na vrhu5
Previdno na vsakem koraku6
Nazaj proti Rušnati Mlinarici7
Čudež narave na veji umirajočega drevesa8
Zopet v dolini9
(+1)všeč
palček plezalček30. 10. 2016 21:25:20
Začetek na Kosmačevem prevalu in po grebenu do Rušnate Mlinarice. Pot je brez posebnosti, le možicev, ki so omenjeni prej, in, če se prav spomnim, tudi v opisu poti na forumu, ni bilo. Trenutno srečamo enega na razcepu poti, nekaj pa jih ždi na vmesnih vrhovih. Grebenčkanje je malce drsno, a bistveno bolj mokro je bilo pri povratku skozi Kot.
Koliko časa ste drugi porabili za greben? Sprašujem, ker se mi zdi časovnica v opisu zelo dolga.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
(+4)všeč
ločanka31. 10. 2016 03:26:52
Palček, lepo izbrani posnetki!
(+2)všeč
dRM14. 08. 2020 17:19:33
Danes iz Turkovega rovta ob svitu proti Požgani Mlinarici. Celotna steza oz. pot je lepo sledljiva, jo pa vseeno, kot vsa brezpotja, odsvetujem v megli. Razcep za Cmirom - Požgana Mlinarica je dobro viden tako, da je težko zgrešiti. To je pa tudi edini del poti, kjer bi lahko naredil napačen zavoj, vse ostalo lepo sledljivo.

Pod stenami grebena Vrbanovih špic je možicev dovolj tako, da prosim, da jih ne postavljate več, ker drugače to ne bo več brezpotje ampak vse kaj drugega.

Na poti srečal vsega enega gamsa in enega gada. Ravno to, kar takšne poti obljubljajo nasmeh

Če koga zanima daljši opis poti, ga najde tukaj.

Za video posnetek pa klik tukaj <-

melišča pod Nad Kuhinjo špico1
možic, Dolkova špica in Škrlatica2
možic pod stenami grebena Vrbanovih špic3
na vrhu, kaj je v ozadju, ne bom našteval ;)4
5
pogled v Kot6
gad7
(+1)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki