Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasuj

Oskrbniki koč

Natisni
skalar5014. 06. 2011 14:56:59
koče se počasi poletno spet odpirajo...in z njimi nove zgodbe z oskrbniki... mogoče pa bi kljub prejšnjim razmišljanjem le veljalo to rubriko "držati pri življenju" tam do srede septembra (četudi jo ima stran PZS).
Ena možnost ljudstva več, da zapiše svoje izkušnje... In potemtakem ena možnost več, da se koga od vrhov PZS (beri posameznih društev) mogoče le kaj prime...
1
2
3
všeč
viharnik14. 06. 2011 18:09:41
Mislim,da se slovenske postojanke v zadnjh časih le premikajo nekoliko na bolje.
Predvsem pa v visokogorju peša gostinska ponudba v kvaliteti.Saj ni vse dobro za gornika,ki pride na kuhan obrok,kot neka vodna župca s par plavajočimi povrtninami na vrhu in klobaso izpred nekaj let,da bo zjutraj ponovno regeneriran odšel na pot.Večkrat se v konici gorniške sezone dogaja,da oskrbniki dobesedno udirajo pohodnike z dvojnimi ali trojnimi cenami osnovnih dobrin,kot so voda v plastenkah,prenočitve itd.Cene uslug in hrane pa bi morale biti povsod vsaj delno izenačene,saj so last PD-jev in ne v privatni lasti.Dogaja se tudi,da določene koče,ki prodajajo kravje izdelke(kislo mleko,sir) le te oz.njihovi PD-ji omejujejo in odvzemajo pravico bližnjih planšarij,zaradi konkurence prodajati mlečne izdelke.V sredogorju,kjer je več vode na razpolago,bi morale planinske koče misliti tudi na uvedbo tuša za vsakega planinca,ki se hoče osvežiti in znebiti potu.Na planinskih poteh je še vedno premalo prostovoljcev markacistov,ki bi skrbeli za prehodnost poti in označb markacij,da o zimskih ne govorimo.Oskrbniki pa bi morali poleg razpisanih zaposlitvenih kriterijev,biti tudi ljubitelj gora in ne samo ljudje,ki tam gor delajo in sproti tarnajo,da ves čas gledajo samo gore.zavijanje z očmi
všeč
GregorC14. 06. 2011 18:29:47
Mogoče res kje peša kvalitetna ponudba, še bolj pa drži, da so ljudje postali preveč razvajeni in bi nekje v hribih radi enako ponudbo in izbor kot sredi mesta. Nedolgo nazaj je v zelo obiskani koči kjer so bili na voljo pasulj, jota, enolončnica in žganci (pa še nekaj peciva) spraševal če lahko dobi pomfri!?!zmeden Oskrbnik je od šoka skoraj udaril z čeljustjo ob tla. Verjamem pa da bi se kje dalo kaj izboljšati.
Sam osebno pa sem bil doslej še vedno in povsod zadovoljen. Tudi v nekaterih kočah, ki jih tu kritizirajo.
všeč
viharnik14. 06. 2011 18:41:46
Vsi se zavedamo,da pic s tartufi z artičokami ali rib na žaru tam ne bo.Razlika pa je ali osebje dobro skuha pasulj ali pa samo nameče v posodo tisto kar pač trenutno ima pa bi moralo že biti dobro.Pomemben je tudi osebni pristop kuharja do jedi,ki jo pripravlja,saj je bolj kot fizčna hrana pomembno kakšne vibracije kuhar doda oz.vnaša v hrano,pozitivne ali negativne.
všeč
turbo14. 06. 2011 18:59:26
Če se omejim na zadnjih pet let, same pohvale. Ambient v kočah, izbira hrane in pijače, prijaznost osebja, strokovnost osebja (zvečer sami od sebe izobesijo vremensko napoved, vedo vse o gorah naokoli in o poteh na njih - razmere), ko rezerviraš prenočišče ni težav in vse štima v nulo, itd. itd. Aja, da ne pozabim. Pisal sem o izkušnjah iz tujine, pri nas že davno ne prenočujem več, pa četudi tura traja 16h.
všeč
bperc14. 06. 2011 19:42:22
Mene so v prejšnjih letih motile predvsem cene, podobno kot je že omenil viharnik. Če je koča last PD potem naj bi cena za prenočišče, hrano in pijačo bila taka kot je na strani PZS, ne pa da dela vsak po svoje.
všeč
Parkeljc15. 06. 2011 08:15:29
Ne mislim nikogar kritizirat, dodal bi le nekaj mojih vtisov od obiska koče Vittorio Emanuele, ki leži na nadm. višini 2735 m v Italiji!!! in je izhodišče predvsem skoraj romarske poti na Gran Paradiso (4061m). Pred obiskom smo seveda rezervirali 4 posteljno sobo. Za polpension je bilo treba po osebi plačati 36 EUR.
Kot članu PD je bilo pravzaprav ceneje prav vse kar je bilo mogoče v koči kupiti. Npr.: Kapučino je stal 1.- EUR !!! Skratka, cca 30 % ceneje za člane PD.
WC je bil čist in urejen, pitno vodo je bilo mogoče dobiti kadarkoli in zastonj, tudi vročo!!, kante za smeti so postavljene na vsakem koraku, v notranjosti tudi tri za ločeno zbiranje odpadkov, hrano in pijačo so stregli tudi zunaj koče, osebje je bilo prijazno, sobe ni bilo treba pospravljati, čeprav smo iz navade to storili, tudi ob zgodnjem odhodu proti vrhu, sobe ni bilo treba plačati takoj, ampak šele po vrnitvi z vrha,..
Pa ko sem že omenil večerjo in zajtrk, naj povem, da so nas za večerjo zares nafutral; za predjed izbira med zelenjavno juho in pašto, nato glavna jed govedina v kosih z dušeno zelenjavo v omaki in za sladico puding, kompot in ne vem kaj še..
Zajtrk pa klasika puter, marmelada, čaj ali bela kava..
In vse to na višini 5m nižje od naše ŠKRLATICE !!!eekeekeek
Vittorio Emanuele na 2735 nm1
Vittorio Emanuele2
notranjost3
notranjost4
všeč
turbo15. 06. 2011 09:41:55
Mogoče bo pa nekoč tudi pri nas tako zmeden samo še Statut mora PZS sprejeti zadrega to je potrditimežikanje
všeč
Paintball15. 06. 2011 12:40:53
No ja no, tudi sam se strinjam, da bi ponekod kvaliteta hrane lahko bila boljša, enako tudi cene bolj ugodne. Nikakor pa mi ne gre v račun, da eni pričakujejo v gorah hotele (sobarice, vroče tuše, WC-je z urejeno kanalizacijo, kante za smeti...). Moramo se zavedati, da je potrebno vse odpadne vode v gorah izliti v okolje, s tem pa posledično onesnažujemo naravo. Če se človek malo znajde hitro najde rešitev za takšne nepomembne probleme, ki so resnici na ljubo to nastali šele z našo razvajenostjo. Jaz npr. v primeru prenočive s sabo vzamem nekaj vlažilnih robčkov, ki dodaj dobro nadomestijo tuš, pitno vodo imam zmeraj v rezervi, smeti je pa itak potrebno vedno s sabo odnesti v dolino, kjer jih lahko po mili volji sortirašnasmeh
všeč
skalar5016. 06. 2011 00:15:02
Koče v tujini ? Primerjava s Slovenijo ? Eno izkušnjo je nekaj "postov" nazaj spisal "parkeljc"...
Sam imam kar nekaj podobnih izkušenj (predvsem) z avstrijskih gora. Mar možje ( gospe oprostite), ki vodijo PD res nikoli ne zaidejo v bližnje skale (koče) tudi izven države ?
1
všeč
turbo16. 06. 2011 09:12:59
Meni osebno bi zadostovalo ležišče, brez posteljnine. Topel obrok, enolončnica. Čaj in pijača. Povsem dovolj. Če koča nudi več, si nekaj od tistega več tudi privoščim. Pogovarjal sem se z nekaj oskrbnicami v Franciji,Švici in Avstriji. Pri njih je navada, da se prenočevanje rezervira. Nič kolikokrat sem že doživel, da so mi odgovorili, da je koča zasedena in mi ponudili drugi termin. Red je red. Sigurno pa me ne bi pustili zunaj, če bi silom prilik prišel v zasedeno kočo.Tako vedo,za koliko gostov bodo morali poskrbeti. Zajtrk in večerja je ob točno določeni uri. Odhod na nočni počitek ravno tako. Ponudba v koči je bogata, tudi "komercialne" stvari kot spominki, kreme, planinska oprema, zemljevidi, oblačila . . .
In pri njih, to je v tujini, vse štima. Da o tem, da so te kot gosta res veseli, ne govorim. Pa da ne bom preveč "šinfal" čez naše koče - že davno nazaj sem se naveličal visokogorskih gostiln, gneče brez reda, tudi neprijaznosti, pa tudi poznonočne veselice so mi začele presedati. Po slišanem dandanes ni kaj dosti drugače, iz prve roke pa tega res ne morem trditi. In tako pri nas raje gojim takoimenovano instant gorništvo (celodnevne ture, od zore do mraka), v tujini pa daljše ture z veseljem razdelim na dva ali več dni. Prav veliko upanja, da bo pri nas kmalu bolje, pa žal nimam.
všeč
viharnik16. 06. 2011 21:50:07
Morda bi bil še najbolj primeren model ali za vzgled naših upravnikov koč, če že ne vidijo onkraj naših meja, prav Komna.Stoji na meji s sredogorjem in visokogorjem in nudi dobro kuhinjo, prenovljene prostore, marljivo skrbniško osebje in prijaznost, hišni red in čistočo, cene pa primerne za kvaliteto hrane, ki jo pripravljajo ter prenočevanje.Pri nas peša edino le visokogorje, predvsem okoli Triglava pa tudi še drugje v naših gorstvih, kjer mislijo,da če so tako visoko,je potem tudi hrana lahko temu primerna.Velja pa pravilo, da tam kjer so glavne planinske trase in množice pohodnikov, v kočah ne gledajo kaj dosti na kvaliteto, pač pa bolj na zasoljene cene, drugje z manj pohodniki pa se osebje zaveda slehernega obiskovalca in maksimalno angažira v kuhinji in celoti drugačnem sprejemu.To velja tako za Polhograjce, kot za najvišje ležeče postojanke.Zaradi tega takrat raje nazajgrede v dolini pri kakšni dobri gostilni pustim tistih nekaj €.
všeč
jprim19. 06. 2011 19:46:35
Zanima me, ali je res na Golteh spet nov oskrbnik?
všeč
JTrogar20. 06. 2011 10:41:08
@jprim
Na Mozirski koči na Golteh je res spet nov oskrbik. Se dogajajo res čudne stvari na tej koči. Ko po dolgem času dobijo dobrega oskrbnika, pa ga zaradi meni nerazumljivih vzrokov(interesov) zamenjajo. Prejšnja oskrbnika, Katica in Danilo, sta res bila rescool, z dušo in telesom za to delo. Ampak politika je pač politika, naj bo v parlamentu ali pa v hribih, mi obiskovalci koč pa tako pri tem nismo pomembni.zmeden Upam samo, da bo nova zasedba prav tako prisrčna. Če sem s tem stopil komu na žulj, se naj zamisli, saj tako meni še veliko drugih obiskovalcev te koče.
Lep pozdrav izpod lepih Golte, Janez
všeč
joža x20. 06. 2011 16:35:26
Oskrbniki koč?Kaj pa"planinci"(gostje),a čez njih pa ni nobene?
všeč
samoa20. 06. 2011 17:44:50
Gost-planinec je kralj,lahko zahteva karkoli, saj plača.velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
všeč
pohodnica5320. 06. 2011 18:15:31
JTrogar sem že mislila, da nisem v pravi koči(čeprav jo seveda dobro poznam) glede na tvoje predhodne pohvale oskrbnikov, ko sem se pred kratkim ustavila z Boskovca na pijači v Mozirski koči zadrega, no zdaj mi je kristalno jasno; lp
všeč
dore21. 06. 2011 10:01:36
Ko berem vse te komentarje, je res najbolje da ostanem v dolini. Tu ni problemov, gostiln kolikor hočeš, če ti katera ne odgovarja, če je stara kelnarca, pač, zamenjaš lokacijo.
Markaciste pa prosim, da poti markirajo daleč od koč in planinskih domov.
Bilo je nekoč, za vstop v kočo si moral plačati vstopnino.
No, ne bom ostal doma, še bom hodil v gore, kot do sedaj, s sendviči v nahrbtniku, čajem v termosu...
všeč
turbo21. 06. 2011 10:08:13
Dore, tudi brez koče se zmore ! mežikanje
všeč
GregorC22. 06. 2011 12:44:01
Ne gre glih za oskrbnike koč ampak za oskrbovanje. Na koncu pade pod to temo.
http://www.gore-ljudje.net/novosti/67047/
všeč
Stran:12345678...353637
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki