Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Olševa

Natisni
joža x26. 12. 2011 16:59:21
Je gaz tudi naprej od Potočke?Imam jo v planu ta teden.Hvala.
všeč
GričarA26. 12. 2011 17:15:26
Da, jaz sem jo potegnil včeraj do obel kamna.
všeč
pohodnik3827. 12. 2011 19:36:49
@GričarA mi trije smo se torej srečali pri Potočki....res je bil lep dan,na vrhu je bil razgled verjetno še lepši.

Lepo pozdravljennasmeh
všeč
Janezs15. 01. 2012 00:00:06
14.01.2012.Izhodisce sva imela na Slemenu. Pvi del poti z malo snega, na polovici poti pa se zacne, ze omembe vreden sneg. Steza po gozdu pa skoraj kopna. Prve tezave nastanejo, ko je treba prilest na Gladki vrh, pa zaradi visokih zametov in opasti, tu ne gre brez truda in marsikateri korak je treba ponoviti. Tu si tudi ubujeva krplje,vendar se kljub temu tu in tam se vdre.Po grebenu je pihal mocan severnik. Pod vrhom je bilo treba precit dva tezja mesta.Potem ni bilo vecjih tezav. Previdnost, pa tako ni nikoli odvec. Pri sestopu sva srecala se dva para, vrnitev do avta, brez problemov. Lp.

Ishodisce1
Prva strmina2
Tukaj je se malo snega3
Danes sva videla samo tega4
Tu je snega ze vec5
Najin cilj    desno6
 Prehojena pot7
Delo vetra8
Kljub soncu hladno9
Tukaj ni vetra10
Tezje mesto11
Na vrhu12
Pogled proti Peci13
Sestop, za Romano Urslja14
Tudi Raduha naju mika15
Delo za nasljednic16
Malo snega17
(+3)všeč
joža x15. 01. 2012 18:01:26
Kakšna je te dni cesta do tega izhodišča iz Koroške smeri,a so potrebne verige ali so morda že solidne gume dovolj?
(+1)všeč
Misantrof15. 01. 2012 18:19:49
Do Slemena je danes šlo normalno z zimskimi gumami, cesta je dobro posipana, kar pa bi težko dejali za odsek od Slemena do Svetega Duha. Klanec pri mostu je bil prevelik zalogaj in za napredovanje je bila nujna montaža verig. Cesta je namreč na določenih mestih neprijetno gladka in hitro se zgodi, da se gume odločijo sukati v prazno. Ne bom rekel da so verige nujne, jih pa vsekakor toplo priporočam.

Lp.
(+1)všeč
flapho15. 01. 2012 18:29:52
Ko sem si ogledal fotografije z vajinega pohoda me je zmotila ena stvar, ki mi je dala misliti in sicer KRPLJE!!!!!!.
Kot gornika ali hribolazca z dolgoletnim stažem so me zmotile KRPLJE katere sta uporabljala na omenjeni poti, ZAKAJ!!!
Sneg , ki je seseden kompakten in STAR se ne predira globoko za njega ne potrebuješ KRPELJ!!!
Pot katero sta prehodila večinoma ni zahtevana razen pri sestopu proti Potočki Zijalki, kjer v takih razmerah potrebuješ CEPIN in DEREZE.
Zakaj sem se vključil v to debato!
V tem forumu opažam eno stvar, da se v njega vključujejo ljudje, ki nimajo izkušenj in po fotografijah člankih ocenjujejo kako se da opraviti z določenimi turami.
V forumu in na poti srečujem besede in ljudi, ki so na poti opremljeni z derezicami..........ITD.
Ne me razumeti napak ampak dobronamerno, da so poti v zimskih razmerah dosti bolj zahtevne i zato uporabljajte zimsko opremo CEPIN DEREZE ČELADO, da ostale stvari ne naštevam.
PA VAREN IN PRIJETEN KORAK V GORE JU HU HU!!!!!
všeč
Janezs16. 01. 2012 11:42:00
ZAKAJ PA NE?
Ali poznas to vrsto krpelj,438 TSL OUTDOOR ? Nasploh krpelj je verjetno vec kot deset vrst. Midva uporabljava dva para. Ene za bolj enostavne terene z vec novo zapadlega snega in pa druge z nastavljivo peto za hojo navzgor ali navzdol. Obenem pa sluzijo dobro na trdi podlagi, kot dereze.Olsevo kar dobro poznam ze iz predhodnih zim, tako, da ze vem kje so tezja mesta,veter ima pac svoje stalne poti(glede zametov) zato brez krpelj ali smuci v zimskem casu ne grem . Seveda je pa z nama vsa ostala zimska oprema (vkljucno z zolno , ce je to potrebno).Nisem clovek,ki bi spraseval druge ,kaj rabim , kaksna je cesta... Vedno vzamem stvari , ki jih bom potreboval na nacrtovani turi.Tezak nahrbnik je pa tudi dober za trening.Po cem pa sklepas, da sva hodila okrog Potocke zijalke? Ne, ta smer me trenutno ne zanima. Bila sva na ogledni turi Olseva Bukovnik.Pri sestopu,ce bi bil zraven bi lahko izmeril globino najinih stopinj in tistih, ki so hodili za nama brez krpelj.Potem bi bila pa tvoja vprasanja drugacna.Krplji ali smuci so pac v zimskem casu moj redni spremlevalec, se zgodi, da so vcasih samo v nahrptniku.Podlaga v naravi se pa hitro spreminja, kljub vremenskim napovedim in ugibanju ljudi, ki od dalec (kavca) opazujejo gore in svetujejo. Za konec pa je tvoj stavek, ze napisan.No pa lep pozdrav ,:
(+4)všeč
joža x16. 01. 2012 18:17:23
Najprej hvala Janezs(za gaz)in Misantrof(cesta res posuta).Olševa danes obsijana z soncem in brez vetra,skratka idealno.Kar se tiče debate o opremi zgoraj,danes ni bila potrebna nobena oprema,le volja in malo kondicije,vse drugo je nakladanje.
Proti Raduhi1
peca2
klasika z olševe3
sneg je..4
zmagal5
(+3)všeč
Janezs1. 02. 2012 20:07:21
všeč
Janezs1. 02. 2012 20:07:24

Danes se zapeljem v zgornjo Koprivno, do odcepa za sv. Ano. Na dovolj siroki cesti pustim avto. Hoja mi gre hitro od nog , na racun zvozene ceste. Ko precim vecji potok, pa obujem krplje in gamase. Sedaj si sam delam gaz, ko zmanjka ceste ,se vzpnem na ozko stezo, ki me pripelje na travnik. Kmalu zatem pa sem pri koritu. V poletnih pohodih se tu prijetno ohladimo, danes je okovano v led in vode ni videti. Na drugi strani se vzpnem naravnost cez travnik proti gozdu. Tu je malo vec snega. Sedaj me se caka hoja po novi vlaki skozi gozd,ki me pripelje do letnega parkirisca. Od tu naprej, pa imam lazjo hojo, saj so turni smucarji potegnili smucino do kapsnice. Na soncni strani je pa manj snega ,je pa zato bolj trd, ponekod pa je malo ledu.Na vrhu hiter vpis malica je zmrznila. Danasna tura ni prezahtevna za ta zimski cas. Lp.
Utrjena podlaga1
Od tu pes2
Pogled na prehojeno pot3
Za manu4
pred manu5
Pogled na pasnike6
Danes ne tocimo7
Pogled nazaj8
Forsnerica9
Utrjena pot10
Mrzli dol11
Smucine12
Pogled nazaj13
Juzna stran14
Trd sneg15
Vrh se ze vidi16
Knjiga  polna17
Vracanje18
Krplji je smucina zdrzala mojo tezo19
V gozdu manj snega20
Pri vrnitvi poskrbel,da so markacije na parkiriscu vidne, bile so pod vejami21
 Belina22
(+4)všeč
Petr1. 02. 2012 22:39:58
Lepo, Janez.
Tudi za smerno tablo. Hvala. Težko razumeš, da je bila nekomu napoti. Konec poletja enkrat sem jo slučajno našel, zvito v grmovju, zadaj za mizo in klopema. Nisem imel kakšnega orodja in sem jo tam ob vlaki, kjer je bila pritrjena, nataknil na šibo. Je le počakala na "pravega".
LP, Peter
všeč
Janezs14. 02. 2012 23:28:41

14.02.2012 Danes se zapeljava na spodnje sleme. Cesta Koprivna-Bukovnik lepo oskrbovana. Da naju ne bi prevec zazeblo, se hitro pripraviva za novo dozivetje. Ze kar hitro na cesti proti zgornjemu slemenu naletiva na velike zamete. Kasneje v gozdu so razmere za hojo ze boljse. Visje pa se morava drzati stare gazi pod novo snezno odejo. Vedno to ni enostavno, zato pa globoko zabredeva. Proti Lepemu vrhu greva bolj po grebenski strani, pac isceva bolse prehode. Sam dostop na Gladki vrh je precej zahteven saj je veliko novo napihanega snega. Na enem mestu se mi celo udre skoraj do ramen. Mislim, da je spodaj manjsa votlina, saj je na tem mestu vedno najprej kopno, danes je bil pa lepo z ledom oblikovan iglu. Proti Vodenicnem vrhu pa je hoja kar znosna, saj je ta del precej spihan. Najvec napihanega snega pa je na juznem pobocju. V Mrzli dol samo pogledava. Zazeneva se strmo navzgor po napihanem snegu, ze tu se je videlo da bo danes vrh vprasljiv. Nadaljujeva se slabih sto metrov, a,strmo ,gladko in zapihano pobocje naju ustavi. Potek steze se vec ne vidi.To me prevec ne skrbi saj jo poznam. Sezujem krplje, iscem z nogami pod snegom stezo, da ne bi hodil previsoko- prenizko, napihanega snega je okrog 70cm.Obrnila sva se. Tezko sem sprejel poraz , zato sem poskusil se enkrat nekaj metrov, hitro odnehal.Ker nisva dobila prevoza , je tudi najina polkrozna tura proti Kumro propadla.tako sva se vrnila po isti poti.Med sestopom opaziva sledi vsaj dveh pohodnikov ,ki sta se na Gladkem vrhu obrnila. Kasneje ju dohitiva spregovorimo nekaj besed. Sedaj pa se naj povedo kaj vec o tem slike. Upam da sem imena vrhov napisal pravilno. Lp
izhodisce1
Prvi zameti2
V gozdu je lazje3
Sva ze precej visoko4
A si ti tud not padu   Malo sem poklekno5
  Peca6
    Raduha7
    Lepo je napihalo8
   Sled za nama9
    Nanosi10
    Pregazena pot11
       Belina12
    To sva se precila13
   Romana me opazuje, kdaj bom odnehal14
     Raje se obrneva15
     Sedaj ne moreva zgresit16
     Se pa vlece17
        Stopinje se dveh  -brez krpelj se enkrat globje18
    Nisva samo hodila19
(+4)všeč
jprim15. 02. 2012 07:38:07
Lepe fotke, Olševa - gora,ki me zvabi vsako leto vsaj trikrat, lepa ob vseh letnih časih, v maju že od daleč prepoznavna po spomladanski vresi.
LP!
všeč
Janezs22. 02. 2012 21:17:13

22.02.2012. Danes se zapeljeva na spodnje sleme, najin cilj je bila Olseva,potem pa naprej do Kumra. Po najinem zadnjem obisku, sta veter in nov sneg, dodobra zabrisala gaz. Pa sva jo pregazila na novo, do vrha pa tudi danes nisva prisla. Pod Govco, juzno pobocje je na debelo, napihanega snega, ki ga sedaj pridno topi sonce, strmina, pa ga odnasa v dolino. Na istem mestu kot zadnjic, obrneva. Danes pa sestopiva zkozi Mrzli dol, prva strmina je se v senci, zato je se suh sneg. Proti lovski koci, pa na pot tu in tam ze posije sonce. Do letnega parkirisca, nadaljujeva z manjsem srcnem utripom. Proti Kumru kljup obilici snega stece najin korak. Lp.
  Spodnje sleme1
    Vedno vec snega2
  Proti zgornjemu slemenu3
    Cez pasnik4
    V gozdu gre lazje5
  Mimo skale6
    Pogled nazaj7
   Pocitek8
   Se malo, pa bova nad gozdno meja9
   Bom ga premagal10
   Napihan greben11
   Raduha12
    Slika s poti na Olsevo13
   Gaz po grebenu14
    V kopnem, bom izmeril debelino15
  Odcep za Mrzli dol16
   Tu se obrneva17
  To me preprica, da se tu pot za danes konca18
  Odjuga na delu19
   Ce bo tako, vec dni, bo hitro kopno20
   V Mrzlem dolu21
    Gaz za nama22
    Se nekaj tesnobnih obcutkov23
  Da bo obstala dalj casa24
   Forstnerca25
    Debelina snega26
    Romana je za mano27
  Navzdol je vse lazje28
   Parkirisce in malica29
   Pogled na zgazeno pot30
   Po novi vlaki31
     Zadnji travnik32
   Potem  bova precila tisti travnik33
   Lep soncen dan34
    Se vedno ne obratuje35
   Sedaj zopet malo navzgor36
     Pa sva zopet v gozdu37
   Orlovo gnezdo38
   Pa zopet po cesti39
   Pravljica40
   Olseva -----dovolj jih bo41
(+1)všeč
Tonika4. 03. 2012 21:22:59
Ker sem v petek izbrala pot od Sv. Duha proti Oblkamnu in se kar precej namučila z razmočenim snegom smo se danes odločili za varijanto od Rogarja. Kapnike v Potočki zijaki je precej načelo toplo vreme so pa še vedno lepi. Tudi danes smo izbrali pot proti Oblkamnu, saj se nam je zdela pot proti Olševi zaradi razmočenega snega in nevarnosti plazov prenevarna. Vse skupaj je bil en sam užitek, priporočam.
Na poti1
2
Proti Potočki zijalki3
Tole moram videti4
Kapniki 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Poz nazaj17
18
19
20
21
22
Pa še na hitro do Pavličevega sedla23
(+2)všeč
Janezs13. 03. 2012 10:00:55
12.03.2012. Po 40 minutnem postanku,pri Bukovniku, teceva na spodje Sleme. Romana je nama odpeljala nahrbtnika, na Krizisce. Tudi od tu naprej se dobro vidi Koliko snega je pobralo, toplo vreme v 14 dneh. Po vrhu Olseve je se vedno dosti napihanega snega. Tu se tudi vecrat predre. Na samo Govco so danes cisto drugacne razmere ,kot pred mojimi prejsnimi obiski. Tudi tu odloziva nahrbtnika,da ju ne nosiva na vrh, tako jima je prizanesen mocan- nevzdrzen veter. Stefan najo vpise. Pri sestopu pobereva nahrbtnika in v mrzli dol. Pazit sva morala, da sva bila vedno na prej pogazeni poti,njen potek sem dobro vedel , saj sva za ta namen prej veckrat prehodila z Romano,danes to ni bilo vidno. V ravnini sezujeva dereze, ki sva jih obula pri Votlih peceh, pri vzponu.Koliko snega je skopnelo proti Kumru pa lahko primerjate slike iz prejsne ture 22.02.2012. Lp
   Cakata naju1
  midva pa o sali2
  Ta posnetek meni vedno, meri cas na foto aparatu do vrha3
  V gozdu kopno4
   Pa se zacne tudi tako5
   Dobro, da se ne predira6
  po grebenu7
  Cisto drugacna slika kot  22.02.2012  ali 14.02.20128
  proti vrhu9
   Vpis10
  Vracanje11
   Raduha12
  Izhodisce na Mrzlem dolu13
  pogled navzdol14
  proti Forsnerci15
   Sestop16
  Caka na obratovanje17
   Prihod Kumru18
(+1)všeč
Janezs31. 03. 2012 20:19:25

Danes na Olsevi. Z avtom se zapeljeva na zadnji travnik, do parkirisca zaradi snega nisva pripeljala manjkalo je se kaksnih 500m. Proti olsevi je se dosti zjutraj pomrzjenega snega, vmes pa tudi kopni deli poti. Povsem kopna pa je juzna stran. Bilo je tudi nekaj vetra,drugace pa lep soncen dan. Pri vrnitvi ocistiva stezo, do vlake-ceste, ki pelje na Repijo. Lp.
  Od parkirisca proti Olsevi se dosti snega1
   Na poti se najdejo tudi kopni deli poti2
  Pri Forsnerci3
    Tocno izmerjeno4
   Pot pomrzjena, a ne ledena5
   Zelo redko se predre6
  Mrzli dol7
   Februarja je bilo snega skoraj do crke A8
  Juzna stran povsem kopna9
  Izpostavljen del poti pod Govco10
   Vpis na vrhu, danes nisva prva11
  Peca12
  Visoka pec,   Odenicni, Gladki in Lepi vrh skoraj kopni13
    Raduha14
   Sestop po Mrzlem dolu15
    Forsnerca obdana  snegom16
    Delovna akcija17
   Tudi tukaj trenutne razmere OK18
  Ciscenje zleba19
  S poti proti Kumru20
  Ciscenje poti21
všeč
joža x1. 04. 2012 11:34:34
Sem hodil na Olševo,od Ošovnika,pa od Rogarja,pa z Slemena pa se ne spomnim te Fosnerce-bivaka.Predvidevam,da gre za pot Sv,Ana-Sleme-Govca.Zanima me ,če je od Sv.Ane markirano.Hvala.
všeč
Janezs1. 04. 2012 18:23:39
Ena pot pripelje iz Luz,druga s Pece pri Kumru se zdruzita. Naprej pelje po cesti nad sv.Ano mimo Repije, tu stoji lep vikend ,lepo je poskrbljeno za zejne pohodnike.Lepa cesta se pelje do vecjega potoka.So tudi odcepi, ki pa se jih ne posluzujemo. Od tu naprej je cesta manj posuta in bolj porascena s travo, kmalu pa tudi te ceste zmanjka. Naprej poteka steza, ki je ociscena markirana, na dveh mestih tudi zelo ozka, ta steza pripelje na zadje travnike-pasnike. Do sem se,da pripeljati z avtom,potrebno je zaviti pri Lipoldu (na isti cesti Crna-Koprivna.) Levo in se drzati prave smeri do zadnjih travnikov, kjer je parkirisce. To bi bilo tako na hitro,obstajajo natacni opisi poti. Pot Kumer- Olseva je dobro oznacena, kar sem preveril vceraj.
všeč
Stran:123...56789...262728
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki