Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Krima (1107 m), vidi morje?
Glasuj

Nizki gorniški čevlji

Natisni
brett21. 08. 2020 07:32:39
Pozdravljeni,

trenutni Alpinini nizki pohodni čevlji gredo h koncu. Resno razmišljam, da bi si omislil nizke gorniške čevlje, ki bi po potrebi zamenjali visoke. Ker opažam, da ima vedno več pohodnikov za visokogorje nizke čevlje.
Namen rabe: vse sezone razen v času snega.

Kaj predlagate?
všeč
iUnknown21. 08. 2020 14:15:01
Jaz prisegam na La Sportiva Ultra Raptor. V nekaterih primerih sem jih uporabljal tudi v snegu, vendar sem takrat uporabil tudi gamaše. Predvsem so zelo udobni za nosit, zelo dobro se primejo na kamniti podlagi. Slabost tega boljšega oprijema pa je, da se hitreje izrabijo. Ponavadi mi zdržijo po 500 Km, medtem ko so mi neki slabši čevlji zdržali tudi precej čez 1000 Km.

So pa v zadnjem času postali že kar dražji. V začetku sem GTX model kupoval po okoli 105 EUR, zdaj si pa lahko vesel, če jih dobiš po 130.

Zato za nekatere primere, kjer oprijem ni toliko pomemben, uporabljam tudi Salomon čevlje. Salomon mi ni toliko udoben kot La Sportiva in tudi opazno bolj drsijo po skalah in koreninah. En model, ki ga trenutno uporabljam, je pa bolj primeren za v blato kot La Sportiva.
(+1)všeč
HikerGirl23. 08. 2020 21:10:38
IUnknown, a nosiš GTX verzijo ali navadne? Imam oboje (Raptorke) in so mi super za kratke sprehode, se mi pa zdi, da mi pod GTX v vročini ful zatekajo stopala. Tisti, ki nosite nizke GTX čevlje na daljše ture - kakšne nogavice imate gor? Posebne sintetične ali navadne? S sintetičnimi štumfi mi še bolj zatekajo stopala se mi zdi...
všeč
Climber9124. 08. 2020 08:09:08
La Sportiva TX4 tudi odlični nasmeh

všeč
marsus197824. 08. 2020 08:47:37
Pozdravljen brett,

Če želiš gorniške čevlje in ne adidaske Ultra raptor in podobno imaš kr veliko izbiro. TX4 so primerni predvsem za dostope, idealni za športne ferate, ker imajo res lepljivo gumo. Drugače pa v skupino nizki gorniški čevlji spadajo Mammut Ayako low, Millet Friction, Black Diamond jih tudi ima v programu, Alpina Mjoy low itd. z membrano ali brez. Sam uporabljam Mammut Ayako low in so zelo dobri gorniški čevlji, plezanje do III. kat, brezpotja tudi noben problem, ferate, zelo zahtevne poti...je pa vse odvisno od tvoje noge in utrjenosti tvojih gležnjev ter TEŽE TVOJEGA NAHRBTNIKA. Moja praksa do 10 kg še nizki čevlji, nad 10 polvisoki poleti in visoki za ostalo.

lp.
Marjan
(+3)všeč
sla24. 08. 2020 08:59:04
Jaz imam La Sportiva Raptor brez Goretexa in La Sportiva TX4. Ker zadnje čase res veliko hodim (delam SPP), lahko povem moje izkušnje. Raptorke za visokogorje niso najbolj primerna obutev, ker niso dovolj stabilni, tam so idealni TX4. Za sredogorje, kjer so tudi makadamski in asvaltni odseki, pa so bolj primerne Raptorke, ki so v bistvu trail superge in ne nizek gojzar. Problem je v jutranjem in dopoldanskem delu dneva, ker zaradi rose po travah in šavju, oboji zelo hitro premočijo.
Žal pa bom oba modela v letošnji sezoni kot kaže uničila.... To pač ni obutev, ki bi zdržala več let pri tako intenzivni uporabi, kot jo imam letos. Včasih so delali obutev, ki je zdržala neprimerno dalj časa.
(+1)všeč
iUnknown24. 08. 2020 09:21:20
@HikerGirl
Sorry, nisem bil pozoren in nisem gledal.
Jaz imam oboje. GTX in navadne. Ponavadi imam obojih vsaj po dva para. GTX nosim pogosto tudi poleti, kadar planiram pot po terenih, kjer je tudi trava. Zjutraj je po travi pogosto rosa in če ni GTX, potem imaš vse nogavice v čevljih takoj mokre. GTX + gamaše sem nosil tudi po puščavah v ZDA v hudi vročini, ker je pesek tam tako fin, da gre vse skozi, če ni GTX.

Stestiral sem pa vse mogoče nogavice, ker sem imel na začetku probleme z žulji. Zadnja 4 leta nosim le BRBL Atlas (Kibuba), ki so mi od vseh stestiranih še najboljši. Zelo redko dobim kaksen manjši žulj, predvsem na kakšnih zelo dolgih progah.
všeč
iUnknown24. 08. 2020 09:34:20
La Sportiva TX4 ne poznam in jih bom enkrat kupil in preizkusil.

Povsem se zavedam, da za po melišču navzdol, npr. iz Grintavca dol, to ni tako primerno kot kakšni gojzarji, vendar pa sem prilagodil način hoje, tako da mi to niti ne dela nekih problemov.
Kar pa se teže tiče, pa sem večkrat nosil z nizkimi čevlji 75 literski rukzak teže od 12-15 Kg od Savice čez Komno na Krn in nazaj v istem dnevu, pa nisem imel nekih problemov. In to sploh ni bila edina takšna tura.
všeč
bianco.nero24. 08. 2020 11:40:34
Jaz imam TX4 in so mi TOP, zelo udobni v kombinaciji s BRBL nogavicami, oprijem je super. Glede obrabe pa v primerjavi s Raptor ali pa Akyra je veliko manjša, pa hodim tudi po meliščih in po recimo 5 resnih pohodih še ni znakov neke resne obrabe. Recimo Akyra so se mi unničile po 2 pohodih, ker je guma enostavno premehka za skalo.
Po mojih izkušnjah z Lasportivo lahko rečem, da so teli trail copati res primerni samo za trail teke, ne pa za resno pohodništvo, ker so enostavno premehki in se hitro uničijo.

(+1)všeč
HikerGirl24. 08. 2020 13:13:34
Hvala za odgovor, iUnknown. Bom probala nogavice, ki jih priporočaš, ker imam tudi jaz probleme z žulji.
všeč
Lunatixz24. 08. 2020 13:18:12
Če iščeš čevlje za visokogorje potem bi ti sigurno priporočal eno izmed spodnjih dveh opcij - odvisno od tega, kateri bolj ustrezajo tvojemu tipu noge. Oba tipa sta z razlogom daleč najbolj popularna izbira med plezalci/alpinisti (se tudi sam gibljem v teh krogih). Oboji imajo na podplatu vrhunsko Vibram Megagrip gumo, katera nudi izredno dober oprijem, hkrati pa se ne obrabi prehitro - za 50-60€ ti lahko certificirani čevljarji podplat zamenjajo z originalom (Shoesdoctor, ..).
- Scarpa Mescalito (https://www.kibuba.com/obutev/nizki-pohodniski/moski/Moski-nizki-pohodniski-cevlji-Scarpa-Mescalito)
- La Sportiva TX4 (https://www.iglusport.si/tx-4-gtx)

V preteklosti sem za visokogorje uporabljal tudi gorske tekaške čevlje, vendar so bistveno manj stabilni in odporni, za melišča pa praktično neuporabni (en par sem uničil na prvem malo daljšem melišču).
Tak tip čevlja sedaj uporabljam skoraj izključno za sredogorje / dobro uhojene (pretežno) gozdne poti, kjer sigurno blestijo. Še najbolj smiselno je kupiti dva para (1x TX4/Mescalito ter 1x gorski tekaški) katere potem uporabljaš glede na zahtevnost poti - cenovno te na dolgi rok nakup dveh parov ne pride nič dražje, ker jih boš imel zaradi manjše ferkvence uporabe pač toliko dlje.
všeč
sla24. 08. 2020 13:28:35
Se strinjam z Lunatixz-om.

Glede nogavic pa je tako. V Raptorke obujem salewine tanke nizke nogavice iz Kibube (se opravičujem zaradi reklame), v TX4 na neke kratke tekaške štumfke iz Hoferja. NIKOLI nisem imela žulja, vendar pa vedno, ko se ustavim za več kot 3 minute, si sezujem čevlje in nogavice in jih dam na sonce, da se presušijo. Takrat si nataknem šlape, pa naj bo to na grebenu Stola ali na vrhu Prisojnika. Res zgledam kot Čeh, ampak sistem deluje. Ni boljšega kot prezračit stopalo in na suho nogo obuti suho nogavico. Če je več mokrote, iz čevlja vzamem tudi vložek (mislim, da se temu reče tudi steljka).

Pa še glede obrabe čevlja - pri TX4 mi je že skoraj odpadel tisti razširjeni del podplata, ki je obarvan, pa čevelj nosim šele 2 meseca....
všeč
nteam24. 08. 2020 22:25:01
sla,

da boš v eni sezoni "znucala" dvoje čevljev, je samo za pohvalit nasmeh. Meni se to tudi dogaja že par let velik nasmeh.
Težki gojzarji, stari po 10, 20 in več let, so preživeti nasmeh.
Jaz uporabljam trenutno dynafit feline SL 2020, dobre izkušnje imam še s Salomon speedcross 5, z La sportiva ultra raptor pa imam še najslabše izkušnje od teh navedenih.
Lp!
všeč
sla25. 08. 2020 07:58:35
Prej sem uporabljala Scarpa Zen, vendar jih v Sloveniji ni za dobiti za mojo nogco. So pa La Sportiva TX4 kot copat napram scarpi. Za melišče pa niso...
Superge za visokogorje (kot sem že napisala) so pa premalo stabilne. Po spustu z Grintovca in Kočne, sem se na Češki koči preobula iz TX4 v Raptor, pa sem mislila, da ne znam več hodit velik nasmeh

Ko zgonim scarpo v hribih, so pa še vedno uporabni za na MTB mežikanje
všeč
nteam25. 08. 2020 10:08:20
Občutek stabilnosti se pridobi s kilometrino. Tudi melišča potem niso več problem.
(+1)všeč
Lukito25. 08. 2020 10:47:34
Ultra raptor GTX uporabljam za krajse izlete (sprehajanje psa zjutraj cez hrib), Kriska Gora ipd. Za vse ostalo so mi popolnoma premehki za mojo tezo. So mi pa vsec ker imam siroko nogo - Salomon speedcross sem imel prej in so veliko bolj ozke. Za v dez za krajse razdalje imam Crossover 2.0 GTX in me res se nikoli ni razocaral (trava / blato / sneg, v skali skorajda nisem nosil tega).

Poizkusil sem tudi Garmont Dragontail pa ni slo skupaj z mojo nogo in se svinjsko tezki cevlji so. Verjetno bi nekoc dal priloznost se LaSportivi Hyper, trenutno pa za lazje plezanje in ferrate uporabljam Montura Yaru.

In potem smo pri visokih, katere nosim vecino casa. V gojzarjih tezko teces. Sam tudi, zato nimam problemov s tem velik nasmeh
La Sportiva TX5 so mi bili malo prevec cigumijasti (zato tudi TX4 nizkih nisem pogledal). Zadnji dve leti za poletje nosim Trango Trk Leather GTX in je super, verjetno bo podplat zdrzal se eno sezono, so pa tudi ze od melisc malo zdrgnjeni. Za sneg Nepal Cube GTX (zame najudobnejsi cevelj od vseh) - po dveh sezonah so podplati malo odstopili, bo potrebno na novo zalepiti. Za vmes pa gledam Trango Tech Leather GTX ki so res ultra lahki in mi jih vsi zelo priporocajo. Pri taki tezi zase ne vidim smisla kupovati nizkih.


Ni mi pa jasno kako ohranjate cele gleznje v nizkih cevljih/supergah na meliscih? eek


Aja, nogavice. Neke pohodne da se mi ne svaljkajo in da je obcutek na podplatu suh. Lorpen debelejse za v gojzarje, tanjse za v superge. Je pa res da se ne spomnim kdaj sem imel nazadnje zulj.

(+1)všeč
biba25. 08. 2020 11:30:31
@brett: Moji prvi nizki čevlji (8? let nazaj) so bili Garmont Dragontail. Podplat robusten kot na gojzarjih zagotavlja togost in stabilnost. Odličen oprijem tudi za plezanje. Tak ali podoben čevelj bi priporočala pri prehodu na nizko obutev. Tudi La Sportiva TX4 je vredu čevelj za visokogorje, zaradi podplata se bolje obnese na skali. Ima manj profila kot Dragontail. Glede La Sportiva Ultra Raptor, pa se strinjam z zgornjimi komentarji, da so manj primerni za visokogorje.
Nosim samo še nizke dostopne ali tekaške čevlje, odvisno od terena, aktivnosti. Pozimi pa Nepalke. Ne kompliciram z nogavicami, nimam problemov z žulji in niti z melišči. Ne nosim gtx čevljev poleti, je prevroče.
všeč
čara25. 08. 2020 13:32:04
A spadajo Merrel Vent pod gorniške bi bil dober oprijem tudi na skalnatem? Bolj sredogorje, visokogorje (še) ni zame, po zelo zahtevnih poteh pa tudi ne hodim. Do sedaj je bil Stol največ kar sem premogla.

všeč
coffee25. 08. 2020 15:17:22
Načeloma bo vsak čevelj prijel na običajni skalnati poti, v kolikor ni mokra oz. zlizana. Glede na to, da te zanima sredogorje, kar pomeni večinoma hojo v gozdu, bi osebno izbral kaj z bolj rebrastim podplatom. Sicer ne vem, kak je od znotraj, sam tista mrežica pomoje ne bo dolg zdržala na kamnitih poteh, pa tud voda se mi zdi problematična, kakšen rosnat travnik ti zna premočit stopalo.
všeč
Janezs25. 08. 2020 17:05:55
Imam ravno problem z Marrel GRX, nizki( se nahajajo v avto) bom pogledal točno oznako. Na mokrem, zelo drsijo ne glede na podlago, ( kamen, asfalt. Na suhi podlagi super.
všeč
turbo25. 08. 2020 17:59:04
Meni se ta model že poltretje leto imenitno obnese na raznovrstnem terenu in tudi na zahtevnejših potepih:
https://www.montura.it/en_eu/collection/activities/trekking-travelling/change-93-s3bs00x-s3bs00x/
(+1)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki