Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Nameravana odstranitev Aljaževega stolpa s Triglava

Natisni
zippo23. 07. 2009 15:19:44
Bojan, me zanima kako boš staremu fosilu razložil kaj je Facebook, ko ti bo rekel da mu ga pošlji v kuverti!?
všeč
grahlck23. 07. 2009 21:28:10
Če bodo dali Aljažev stolp z vrha Triglava so packe grde!!!! To se ne sme zgoditi!!
všeč
Bojan_A23. 07. 2009 22:20:00
@ Zippo: Pozdravil ga bom z "lepim gorniškim pozdravom" Bo že razumel.
všeč
heinz24. 07. 2009 11:46:53
Preberite spodnjo zgodbo jeseniških železarjev, ter prosim pomagajte s svojimi predlogi glede pravne podpore tem izdelovalcem projekta 'zastavica'. Če kdo pozna kakega pravnega stokovnjaka, ki bi jih bil pripravljen zastopati v postopku zoper organizatorja odstranitve Aljaževega stolpa, naj sporoči in to čim prej! Hvala!
Namen je zavreti in ustaviti zle namere.
:
Polemik okrog nameravane odstranitve oz preselitve Aljaževega stolpa z vrha Triglava v Mojstranški muzej, je iz dneva v dan vse več. Idejni vodja omenjenega projekta predsednik PZS F.Ekar dnevno iz vseh strani prejema odprta pisma nasprotovanj tej nameri (npr od urednika spl.strani Gore- ljudje.net F.Savenca), prijateljev Triglava, posameznikov itd. Na radijskih postajah in spletnih straneh se pojavljajo ankete ter forumi, namenjeni omenjeni problematiki in ugotavljanju javnega mnenja v tej zvezi, ki pa skoraj izključno meri na odkrit protest zoper to dejanje.
Gorniško javnost je še posebej razburila izjava prvaka PZS, ki jo je pred dnevi dal za oddajo 24 ur na Pop-tv in sicer, da 'tako kot vsi muzeji, tudi Mojstranški potrebuje svojo Mono Lizo'..
Oglasila pa se je že tudi skupina mož iz Jesenic (nekdanjih zaposlenih v Železarni Jesenice), ki so v času po Slovenski osamosvojitvi izdelali, ter na vrh Aljaževega stolpa pritrdili svoj izdelek- gibljivo kovinsko zastavico z napisom oz letnico 1895. Nekateri med njimi so veterani vojne za Slovenijo.
V času pred njihovim posegom je vrh stolpa 'krasila' petokraka zvezda. Aljažev stolp z omenjeno zastavico, kakršen je v taki obliki že skoraj dve desetletji poznan celemu svetu, upravičeno štejejo za celoto, obenem pa trdijo, da je bil njihov namen med drugim podoben kot je bil že Aljažev pred več kot 100 leti,- da bi tam ostala za vedno oz še za mnoge prihodnje rodove.
Odstranitev Aljaževega stolpa kot celote, z njegovega mesta vrh Triglava, ki jo v tem trenutku predstavlja valjast kovinski bivak s zastavico na njegovem vrhu,- kot plodom njihovega angažiranja na Aljaževem stolpu v mlajši zgodovini države Slovenije, doživljajo kot nasilje in preziranje njihovih narodnostnih čustev, poseg v osebno narodnostno zavest, ki je odločilno botrovala namenu in izvedbi omenjenega dela. Znano je, da ob samem nastanku, kot tudi nikoli kasneje, nihče ni nasprotoval ali podvomil v upravičenost tega dodatka.
V primeru nasilne odstranitve (brez strinjanja) Aljaževega stolpa kot celote z njegovega mesta vrh Triglava, so omenjeni možje pripravljeni sprožiti pravni spor zoper organizatorja rušenja.
všeč
zippo24. 07. 2009 16:07:16
Triglavski sporoča da nepreklicno odstopa:

http://www.gore-ljudje.net/novosti/47273/

jezen Hej, menda tega ne misliš resno? Ekarju boš polepšal vikend (smo se končno rešili bovškega nergača).

Umik ni pot naprej, razen če ni strateški.
- Poznaš problematiko,
- veš s kom se da pogovarjati tako med planinci, kot gorniki, GRS in alpinisti.
- Imaš ideje in mladost, pa še vsi te poznamo kot aktivnega gornika in reševalca, ki ima stik z dogajanjem in v gorah ne vidi le profita in poligona za izkoriščanje.
- Ker imaš verjetno benificiran staž boš kmalu mlad upokojenec in ti bo ostalo še nekaj časa, saj po hribih tudi ne moreš letati prav vsak dan.

Prava beseda je kvečjemu kandidatura za prihodnje volitve, spomladi ali kdaj, ko jih bodo razpisali za novega predsednika PZS.
Imaš čisto realne možnosti!!!
všeč
TGO24. 07. 2009 16:27:13
se popolnoma strinjam s predhodnikom, več kot očitno ste eden izmed bolj vplivnih/poznanih(vsaj v teh krogih) predstavnikov vseh nas, ki menimo, da je odstranitev stolpa zločin proti naši skupni državi in velika sramota tako za gornike kot za preostale državljane. Zato se le ne predajte brez boja! Si bo še kdo upal trditi potem, da saj ni bil nihče protijezen?!

Imate podporo javnosti, kar se volitev tiče sem pa precej prepričan, da vam trenutno senilno in prav nesramno ignorantsko vodstvo ne predstavlja prav nobene konkurence.

s spoštovanjem!

Rok
všeč
mukica24. 07. 2009 16:30:14
Strinjam se z zippo-m,ostopiti bi moral g.Ekar in še nekateri vplivneži na PZS.
Igor,srečno na vseh poteh,ki si jih boš izbral.nasmeh
všeč
viharnik24. 07. 2009 16:40:11
Ko postane človek čist v duši,tedaj odganja od sebe vse,kar je potvorjeno,zlagano,profitno,monologno in še marsi kaj kar ni v Bogu in tudi v nas ne.Ga čisto razumem.Samo takšni osebki se bodo dvignili iz povprečja družbe in postali luč in vodstvo novega človeka.To se že dogaja in novi dobi,kateri bomo priča že prav kmalu.Naj Igor napravi,kar najbolje ve njegova duša,srce in ne miselne forme.Upam,da nam bo še prinesel sporočila z gora in nepogrešljive nasvete.Bog ga opazuje in skrbi zanj.Kar se pa tiče Ekarja in tudi ostalih institucij pa je profit od brez dela in slonjenje na tujih žuljih,že ustaljena praksa.Tudi to bo kmalu na preizkušnji in uničeno.Božji mlini meljejo počasi,a vztrajno.Grem dokončat s pleskanjem ograje(na belo),da ne bo prej dež.Se vidimo!
všeč
heinz24. 07. 2009 19:35:11
Alo, ste prebrali odgovor urada predsednika Turka??--Se ne strinja z odtranitvijo!!
Upajmo samo, da to kaj velja!!
Čestitke Triglavskemu!
Vseeno pa še vedno iščemo prvno pomoč za jeseniške železarje, ki so stolpu pred dvemi desetletji dodali gibljivo kovinsko zastavico.
LP Heinz!!
všeč
Bojan_A25. 07. 2009 15:02:24
Pravkar sem pisal Ekarju in mu poslal vseh 1046 podpisov. Naslednjič bom pisal ko jih bo 5000.

Kdor se je pripravljen pridružiti to še vedno lahko stori tukaj: http://www.facebook.com/group.php?gid=214001980514&ref=mf

Lep gorniški pozdrav, Bojan
všeč
Gorazd G27. 07. 2009 09:04:02
všeč
zippo27. 07. 2009 09:07:50
...in se kot vedno izognil nekim jasnim stališčem.
všeč
TGO27. 07. 2009 10:50:33
Sam se sicr z njim glede marsičesa ne strinjam in se edn izmed tistih, ki menijo da rabimo kakšno mlajše vodstvo z bolj razumnimi svežimi idejami. Ampak stališča se mi pa zdi da so bila, kar očitno izražena
da jih povzamem kot jih jaz razumem:
Prestavitev Aljaževega stolpa se mu zdi potrebna, da se stolp zavaruje.(tokrat se ne zgovarja na dotrajanost ampak raje na to, da ljudje lahko tam gor počnejo z nim karkoli hočejo, torej dograjujejo in spreminjajo po svoji volji... kjer mu sicer dam prav vendar se mi razlog ne zdi zadosten)
Glede pretekle debate o gorništvu in planinstvu je očitno prepričan da z besedo gornik žalimo svojo planinsko organizacijo (kar se meni zdi nerazumno..pa kaj naj)
Vredu samo pri vprašanju glede politike se ni opredelil, kar je vrjetno tudi prav-saj politika tukaj naj nebi imela nobene veze nasmeh

Skratka strinjam se še vedno ne, ampak intervju je pa izpeljal kar uspešno, bo vrjetno marsikoga prepričal(gorečih nasprotnikov tukaj gor vrjetno ne, marsikoga, pa se mu tole vse skupaj ne zdi tako pomembno pa že)
všeč
totalcek27. 07. 2009 15:17:13
Triglavski vsa podpora tudi iz moje strani!

Res je sramotno to kar hočejo narediti nekateri posamezniki, z njavečjim slovenskim spomenikom.
Gospod Ekar Vam pa sporočam da nimam besed v svojem širokem repertuarju besed, s katerimi bi Vas opisal.
Pred leti bi za tako svinjarijo že zdavnaj premetaval kamen na Golem Otoku, kaj vem mogoče bi pa sonce komu le pomagalo....
všeč
zippo27. 07. 2009 18:12:40
Bojan lepo si se potrudil, tudi na Gore-ljudje.net so te vzeli resnonasmeh

http://www.gore-ljudje.net/novosti/47367/
všeč
veseljak7628. 07. 2009 08:11:54
Aljaža ne damo!

Če tam stoji od l.1895, pomeni, da je močan in vzdržljiv, kot vsi tisti, ki so prišli do njega s ponosom in veseljem. Res, da potrebuje malo prenove, vendar ''ni še toliko star in onemogel, da bi ga stlačili v dom za upokojence oz. muzej v Mojstrani''.
Pustimo naš ponos tam kjer je in SPOŠTUJMO GA.
Planinski pozdrav in dobro hojo vsem slovencem, planincem, predvsem pa ljubiteljem Aljaža.nasmeh
všeč
Bojan_A28. 07. 2009 09:00:14
Hvala. Me veseli pozitiven odziv. Sem bolan - pa je snemanje klipa kar dolgo trajalo, ker sem vedno vse lepo prebral, potem pa smrknil... in jovo na novo velik nasmeh

všeč
anjuša28. 07. 2009 18:45:56
Bojan vse čestitke in pohvale za posneti klip.Po tvoji "zaslugi" sem pristala celo na FB, kar sem se dokaj otepala, vendar v podporo ALJAŽEVEMU STOLPU, sem pristala tudi tam...nasmeh
všeč
Bojan_A28. 07. 2009 19:56:52
Jutri sem nameraval it prvič letos na Triglav, da bi nesel vseh 1800 podpisov gor. Pa mi zdravje še vedno ne pusti. mrk pogled

Če ne pa kak naslednji (upam da čimbljižji) dan. Do takrat bo pa podpisov vsaj že 2000, da bo Aljažu kaj za pokazati.

Ekar mi še vedno ni nič odgovoril. Očitno ga stvar ne gane.
všeč
viharnik28. 07. 2009 20:45:25
Tudi varuhi TNP in urad za varovanje kulturne dediščine se ne zmeni,ne za Aljažev stolp,ne za pretiran poseg na Rudnem polju,sveže kolovoze na Pl.pri jezeru,cesto na Belsko pl-Svačico,izsekavanje Pokljuke,zamisli o modernem posegu celo v dolino Tamar in še in še.Kje so varuhi narave,PZS,TNP z njihovimi zapriseženimi in poglavitnimi funkcijami o varovanju narave.Ali je res vse že dogovorjeno pod mizo,kajti narava se nam bo nekega dne maščevala,predvsem pa je žalostno to,da s takšnimi dejanji izgubljamo tudi svoje korenine in se oddaljujemo od izvora bistva sožitja z naravo in stvarstvom.Kaj nekomu pomaga voziti se po poligonu asfaltne ceste s kotalkami,če pa ne uvidi dlje od umetnih poligonov,kaj šele,da bi videl ali občutil cvetico,naravno skalovje,piš vetra v smrekah,toplino prebujajočega se mravljišča,pomirjajoče žuborenje potoka,igro mladih gamsov z rogovi,žareč sončni vzhod,sam v viharju,ki očisti stvarstvo.Kdaj bodo neumne glave,polne napuha,neznanja o naravi,profitne miselnosti dojele,da smo"mi"ljudje največje breme in smeti tistega kar je in kar bo.Narava je inteligentnejša od nas,je nastala daleč pred nami s pomočjo zakonitosti božjih vibracij in se transformirala v fizično podobo,tako kot kasneje človek sam.Vse je že ustvarjeno,le človeški ego s tem,ko hoče nekaj dodati ali spremeniti,se oddaljuje od izvora sebe in stvarstva.Tudi meditacija je le takrat,ko ste brez misli v harmoniji enosti svojega srca.Ko začnemo misliti,se pojavi EGO,ki prevlada nad srcem.Spoštujmo naravo in učimo se od nje,kajti ona je naša zemeljska Mati.Zemlja čuti,kdo hodi po njej,je dejala Sri Mataji nirmala devi.
všeč
Stran:123456789
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki