Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj

Kako narediti markacijo?

Natisni
Karletto29. 08. 2011 09:19:37
Na nekem kraju bi rad naredil markacijo, ker je tam odličen pogled na Triglav. Zdi se mi zdi, da bi bila to zanimiva informacija predvsem za občasne pohodnike, ki so tam pogosti - nizek hrib.
V mislih imam enostavno vklesati puščico in napis, s špico in ta malo macolo. Kamna je več kot dovolj. Po drugi strani pa pride lesen znak na kolu tudi v poštev. Izkušnje? Kaj pa markacisti na kamen rišejo kar z barvo za kovino?
všeč
Žiga2229. 08. 2011 10:11:50
Prvo kot prvo, si mogoče markacist PZS?

V kolikor nisi, raje pusti vse skupaj pri miru, če te pa res tako zelo srbi da je treba označit zadevo (kot si napisal), se pa raje obrni na markacijski odsek lokalnega PD, ki ima področje ki ga opisuješ čez.

Resno mislim, hribi so že čisto preveč iznakaženi od takšnih "jazst-bi-bil-pa-markacist" posameznikov. Sploh pa ni treba da se "poščije" vsak vogel v naših gorah.

Pa še to; če nekdo ne prepozna silhuete in pogleda na Triglav, potem mu pa res ni pomoči nasmeh.
všeč
garmont29. 08. 2011 13:18:54
Menim, da si zgrešil naslov. Markacija je točno določene okrogle oblike, ti pa želiš opozoriti na neko posebno mesto z drugačnim tipom opozorila. Menim, da je res najbolje da kontaktiraš PD, kateri skrbi za markirano pot na tem odseku ( če je markirana ).
Lp
všeč
Mr. Trollington29. 08. 2011 14:54:36
Svašta ...
všeč
heinz29. 08. 2011 23:30:26
Kaka majhna lesena deščica s puščico in napisom >razgledišče< najbrž ne bi smela koga motiti, sploh ker veš, da bi to lahko marsikoga razveselilo.. Če jo bo kdo odpulil ali uničil, pa boš vsaj vedel če se je splačalo biti tako srčen.
všeč
bdolmovi30. 08. 2011 12:43:42
Kakršnokoli packanje v gorah je prepovedano še posebej če pot ni markirana.Vse kar delajo markacisti v gorah je zakonsko določeno in za vse obstajajo predpisi.Tudi markacisti rabijo določena dovoljenja za posege v naravi.Če pa bi vsi po vrsti v gorah postavljali oznake si pa ne upam predstavljati kakšne bi bile naše gore čeprav dostitkrat opazim razne spreje po skalah ali drevesih kar je daleč od lepe markacije.Pa še nekaj, takšna črna postavitev markacije lahko nekoga zavede in bo na naslednjem manj preglednem odseku zgrešil in težave so tu.Lep pozdrav markacist Bojč.
všeč
Jany30. 08. 2011 13:06:55
Se povsem strinjam s predhodnikom.
Nikakor ne smemo dovoliti, da vsak posameznik po svoje označuje, njemu pomembne zadeve v naravi. Ja kam bi pa prišli. Bo kmalu tako, kot ob glavnih vpadnicah v mesta.
Pa naj tako veleva zakon al pa ne. NIKAR.
všeč
Karletto30. 08. 2011 15:34:58
No, to se pa res strinjam, da bi taka markacija lahko nekoga zavedla in bi 'zalutal/-a'. Zato pa bi uporabil napis "Pogled na Triglav".jezik
všeč
tomiš30. 08. 2011 21:38:52
Kaj vse ljudem na pamet pride! Da bi se pa kdo pridružil na kakšni markacijski akciji, ne to pa ne...

Prav rad pa bi srečal tega junaka, ki je markiral del poti od Žagane peči proti Kalški gori, pa mislim da se je nekje nad Okrešljem tudi nekaj podobnega dogajalo!
všeč
Valuk31. 08. 2011 08:29:19
Neverjetno!
>Karletto, glede na to, da te interesira markiranje, se najprej prijavi na tečaj za markacista preko kakega PD-ja, da boš spoznal, da se kaj takega, kar ti sprašuješ, ne dela.
velik nasmeh
všeč
Sam.volk31. 08. 2011 08:30:59
Karletto,čisto enostavno ti bom povedal.Dokler nisi registriran markacist PZS,ne moreš sam in tudi ne smeš markirati planinskih poti.Lahko pa pomagaš nekomu,ki je zato usposobljen.Lp
všeč
heinz31. 08. 2011 09:23:17
ste pa napadli ubogega, nič hudega slutečega Karletta, kateri verjamem da ni imel namena neestetsko >packati< s kakšnimi spreji, zavajati mimoidoče ipd!
Ko bi se vendar za tako čistost zavzemali povsod..
všeč
wolphgang31. 08. 2011 10:07:59
uff, ste eni ljubosumni. po mojem mišljenju ljubosumje ne sodi v hribe.
sploh pa je na teh forumih preveč prerekanja in to se pravim planincem ne spodobi.
všeč
IgorZlodej31. 08. 2011 10:31:03
Vedno nastane dilema, ko je nekdo v svojem opisu nejasen in sam sebi dvomljiv ali celo skrivnosten. Če bi Karletto napisal za katero pot gre (lahko je celo že markirana) in za kateri nizek hrib, bi bili vsi dvomi in diskusije odveč. Karletto z besedo torej na dan, potem se pa pozanimaj pri skrbniku poti, pa mogoče lahko celo skupaj naredita kaj koristnega. Če je neko mesto zanimivo, ker ima lep pogled na določeno goro, mislim, da ni nič narobe, če se to mesto na primeren način označi. Saj večina sicer zna opazovati pot in tudi okolico, so pa tudi taki, ki lahko 100 krat gredo po isti poti, pa ne bodo videli nič ali vsaj ne tistega kar bi bilo zanimivo videti.
všeč
gregcs131. 08. 2011 10:52:45
Tudi možici so neke vrste markacija, pa jih lahko vsakdo dela... mežikanje
všeč
Žan31. 08. 2011 13:38:46
Najprej bi rad pohvalil Karletta za dober namen : človek bi rad naredil nekaj dobrega in to zastonj. Tudi se je zadeve lotil povsem pravilno: vprašal je za nasvet ljudi, za katere je predvideval, da vedo več od njega samega. Vprašal je vse nas na forum - na povsem pravem forumu.
Mogoče je vprašanje nekoliko dvoumno, zato ga tudi večina ni razumela, kar je privedlo do (upravičenega) zgražanja pravovernih markacistov.
Če jaz prav razumem vprašanje, potem Karletto ne namerava markirati celotne poti, niti ne bo dodajal novih (knafljevih) markacij. On si samo želi primerno označiti mesto kjer se odcepi pot na posebej zanimivo razgledno točko. Narisati hoče puščico in dodati ustrezen napis.
To lahko naredi. Takšnih oznak imamo veliko, recimo "kislo mleko 100m", "Pajotova klopca", da ne omenjam pretiranih pesniških izlivov a la "Hodi v hribe dokler je še čas..."
Mislim, da prijazen in lepo narejen in koristen napis ne bio smel nikogar motiti. Karletto bi rad naredil nekaj lepega in koristnega, zato je prosil za pomoč strokovnjake. Prosim, naj mu pomaga nekdo, ki ima primerne pozitivne izkušnje.
všeč
JusAvgustin31. 08. 2011 16:12:36
če smo že pri možicih, tudi možicev naj ne bi vsak postavljal... ve se zakaj, predvsem zaradi tega ker dobro postavljen možic na točno določenem mestu je koristna stvar. Če bi pa vsepovprek postavljali možice bi lahko koga tudi zelo zavedli. Prav tako se ne strinjam s popravljanjem oznak, dodajanjem svojih označb in markiranja s sprejem... Še najbolj me pa moti gozdarski sprej in "puščice" na drevesih. Sicer pa tudi v hribih redko kod doživiš še vedno tisto "pravo" prvinsko vzdušje. Tam kjer ni markirano je pa zato v večini primerov izsekano. Vendar vam z veseljem povem, da tudi pri nas obstajajo vrhovi kjer ni niti možica, kaj šele drugih "markacij"
Moje skromno mnenje...
všeč
MITOL31. 08. 2011 21:16:22
Lepo se mi, da prvo vprašate za nasvet kakor je Karleto z dvem t še predno bi kršil Zplan predvsem pa zavedel pohodnike.Ne moremo dovoliti da bi vsakdo delal kar hoče, če pa bi bil rad markacist naj se prijavi za tečaj markacistov v letu 2012 sta oba še prosta,tam bo dobil znanje in kolege,z katerimi bo lahko markiral, če ga srbijo prsti in mu "penzl" teče, za bolj zuuuuumirane poglede pa se lahko udeleži akcije na Triglavu,za nosit kline in jeklenice bo dober.
Vsekakor so za označevanje razglednih točk še druge možnosti,kakor knafeljčeva markacija,ki se skladno z zakonom uporablja za pl.poti!
Imamo turistična društva in LTO-je; poveže naj se z njimi in namesti njihovo tablo, če noče vzpostaviti stika z lokalnim PD kot ste mu pred menoj povsem pravilno svetovali imamo tudi KPP pri PZS(pa se je morda že obrnil nanjo??)


IgorZ še vedno se mi zdi škoda izostanka petega dne
všeč
B231. 08. 2011 22:16:57
Karletto! Imaš ZS (zasebno sporočilo). Bodi hraber in odgovori! Lep pozdrav!
všeč
1mitjas1. 09. 2011 08:28:07
Temeljito opravljeno delo šolanih ljudi.
1
2
3
všeč
heinz1. 09. 2011 23:14:46
mislim, da bi nekateri, ki se imajo za >markaciste< morali biti vsaj malo bolj pismeni, kot pa se dejansko predstavljajo na teh straneh.. Upam, da vsaj razlikujejo med barvami!
Karletto je s svojim vprašanjem naredil veliko napako, saj je sprožil nešteto >pahorskih< odzivov.
všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki