Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kako se imenuje plezalna pot, ki vodi na Krn?

Pot Silva Korena

Pot Lojzeta Rekarja

Hanzova pot

Kopiščarjeva pot

Kopinškova pot

Kremžarjeva pot

gorovja / KaravankeGolica / Podrožca / Rosenbach - Golica
  

Podrožca / Rosenbach - Golica (čez planino Kladje)

 
Izhodišče: Podrožca / Rosenbach (560 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5311°N / 14,0384°E
Cilj: Golica (1835 m)
Ime poti: čez planino Kladje
Čas hoje: 3 h 35 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1275 m
Višinska razlika po poti: 1285 m
Zemljevid: Karavanke 1:50.000 - osrednji del
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 570
Ocena: 1 glasov
Število slik: 71
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa avtocesto zapustimo na prvem izvozu. ko dosežemo glavno cesto gremo levo v smeri naselja Šentjakob v Rožu / St. Jakob im Rosental. V nadaljevanju se peljemo po cesti Rosentalstraße, ko pa prispemo v Šentjakob v Rožu, pa na nekoliko večjem križišču nadaljujemo rahlo levo v smeri naselja Podrožca / Rosenbach. Ko prispemo v Podrožco, se od železniške postaje spustimo do potoka Rožca / Rosenbach, kjer se v desno odcepi cesta v Medji dol / Bärental (tu so tudi rumene planinske oznake za poti, ki vodijo skozi dolino), mi pa nadaljujemo še kakih 50 metrov naprej do naslednjih planinskih oznak, kjer se prične opisana pot. Ker ob začetku opisane poti ni primernih parkirnih mest, moramo parkirati nekje v bližini, najbolje nekje v bližini železniške postaje.
Od cestninske postaje na Hrušici do izhodišča je približno 23 km.
b) Preko MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo ter glavni cesti sledimo proti Celovcu / Klagenfurt. Ko že prispemo v dolino, pa na drugem krožišču, ki se nahaja še na desnem bregu reke Drave, zavijemo na izvoz Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental, nato pa se po glavni cesti peljemo do naselja Podgorje / Maria Elend. Za omenjenim naseljem pa zavijemo levo proti Podrožci / Rosenbach. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Tale / Tallach, nato pa že prispemo v Podrožco. V Podrožci se najprej peljemo skozi podvoz pod železniško progo, še nekoliko naprej pa že opazimo prve oznake za Golico / Kahlkogel, kjer se prične opisana pot. Parkiramo lahko že prej na primernem mestu ob cesti, ali pa se odpeljemo še nekoliko naprej in nato parkiramo v bližini železniške postaje.
Od MP Ljubelj do izhodišča je malo manj kot 35 km.

Opis poti:

Od asfaltne ceste nadaljujemo v smeri markirane poti na Golico / Kahlkogel in planine Kladje / Quadiaalm, kjer nas pot najprej vodi mimo hiše, za hišo pa sprva nadaljujemo po kolovozu, nato pa po pešpoti, po kateri hitro prispemo do drugega kolovoza, katerega pa le prečimo. Ponovno nadaljujemo v smeri Golice, nato pa po levi strani obidemo vodno zajetje. Višje sledi nekaj razpotij, kjer sledimo markacijam, nato pa se pot položi in nas iz gozda pripelje na zaraščeno staro poseko, kjer dosežemo širši kolovoz. Kratek čas se vzpenjamo po omenjenem kolovozu, nato pa nas oznake usmerijo levo, na pot, ki je običajno dokaj zaraščena. Po manj kot 5 minutah dosežemo drug kolovoz, kjer se nam priključi še markirana pot, ki se začne na vzhodnem delu naselja Podrožca.
Po kolovozu se nekaj časa zmerno vzpenjamo, nato pa prispemo do naslednjega označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi še pot iz naselja Tale / Tallach.
Nadaljujemo v smeri Golice in bližnjega izvira, do katerega prispemo po približno 5 minutah nadaljnje hoje.
Od izvira, ob katerem se nahajata znamenje in klopca, nadaljujemo po poti, ki nas sprva vodi po dolinici, iz nje pa pot kmalu zavije ostro levo in se prehodno strmo vzpne. Sledi še nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa se pot hitro razširi v makadamsko cesto, po kateri se nato kratek čas vzpenjamo. Višje cesto zapustimo, nato jo nekoliko naprej še enkrat prečimo, za tem pa na njej ostanemo. Ko se malo naprej gozd razredči se nam odpre lep pogled proti Golici, malo naprej pa prečimo še pašno ograjo. Od prečenja ograje sledi še nekaj minut hoje po cesti in že prispemo do planine Kladje.
S planine še naprej nadaljujemo po cesti, le ta pa se malo naprej razcepi. Nadaljujemo po desni cesti (levo lovska koča in planina Zgornje Kladje), po kateri v nekaj minutah prispemo do prevala Kladje, kjer zapustimo cesto in nadaljujemo levo do bližnjih planinskih smernih tabel.
Nadaljujemo v smeri Golice ter pot nadaljujemo po gozdnatem grebenu, ki je sprva precej zložen, višje pa ožji in bolj strm. Nekoliko naprej od solnice postane greben precej ozek, pot pa predvsem v mokrem na kratkem delu nevarna za zdrs. Za tem delom pot zapusti greben in zavije nekoliko v levo, kjer preči pobočja proti levi. V nadaljevanju prečimo plazovito pobočje, kjer je zaradi pretrgane jeklenice potrebna dodatna previdnost (junij 2017). Za plazovino še nekaj 10 korakov hodimo po strmih pobočjih, nato pa pobočje postane nekoliko manj strmo. V nadaljevanju se gozd prične redčiti, pot pa postaja vse bolj strma. Ko ob lepih razgledih dosežemo greben, pa pot postane še bolj strma, tako da se v nadaljevanju zelo strmo vzpenja. Nekaj časa se vzpenjamo skozi ruševje, nato pa, ko se ruševje konča, hitro dosežemo mejni greben, kjer nadaljujemo levo.
Sledi še nekaj minut zmernega vzpona po razglednem grebenu in pot nas pripelje na vrh Golice.
Podrožca - planina Kladje 2:00, planina Kladje - sedlo Kladje 10 minut, sedlo Kladje - Golica 1:25.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (junij).

zemljevid poti
Ob poti: Hladna voda / Kaltwasser (915m), Planina Kladje / Quadiaalm (1271m), Sedlo Kladje / Quadia Sattel (1300m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Podrožca / Rosenbach - golica1 Podrožca / Rosenbach - golica2 Podrožca / Rosenbach - golica3 Podrožca / Rosenbach - golica4 Podrožca / Rosenbach - golica5 Podrožca / Rosenbach - golica6 Podrožca / Rosenbach - golica7 Podrožca / Rosenbach - golica8 Podrožca / Rosenbach - golica9 Podrožca / Rosenbach - golica10 Podrožca / Rosenbach - golica11 Podrožca / Rosenbach - golica12 Podrožca / Rosenbach - golica13 Podrožca / Rosenbach - golica14 Podrožca / Rosenbach - golica15 Podrožca / Rosenbach - golica16 Podrožca / Rosenbach - golica17 Podrožca / Rosenbach - golica18 Podrožca / Rosenbach - golica19 Podrožca / Rosenbach - golica20 Podrožca / Rosenbach - golica21 Podrožca / Rosenbach - golica22 Podrožca / Rosenbach - golica23 Podrožca / Rosenbach - golica24 Podrožca / Rosenbach - golica25 Podrožca / Rosenbach - golica26 Podrožca / Rosenbach - golica27 Podrožca / Rosenbach - golica28 Podrožca / Rosenbach - golica29 Podrožca / Rosenbach - golica30 Podrožca / Rosenbach - golica31 Podrožca / Rosenbach - golica32 Podrožca / Rosenbach - golica33 Podrožca / Rosenbach - golica34 Podrožca / Rosenbach - golica35 Podrožca / Rosenbach - golica36 Podrožca / Rosenbach - golica37 Podrožca / Rosenbach - golica38 Podrožca / Rosenbach - golica39 Podrožca / Rosenbach - golica40 Podrožca / Rosenbach - golica41 Podrožca / Rosenbach - golica42 Podrožca / Rosenbach - golica43 Podrožca / Rosenbach - golica44 Podrožca / Rosenbach - golica45 Podrožca / Rosenbach - golica46 Podrožca / Rosenbach - golica47 Podrožca / Rosenbach - golica48 Podrožca / Rosenbach - golica49 Podrožca / Rosenbach - golica50 Podrožca / Rosenbach - golica51 Podrožca / Rosenbach - golica52 Podrožca / Rosenbach - golica53 Podrožca / Rosenbach - golica54 Podrožca / Rosenbach - golica55 Podrožca / Rosenbach - golica56 Podrožca / Rosenbach - golica57 Podrožca / Rosenbach - golica58 Podrožca / Rosenbach - golica59 Podrožca / Rosenbach - golica60 Podrožca / Rosenbach - golica61 Podrožca / Rosenbach - golica62 Podrožca / Rosenbach - golica63 Podrožca / Rosenbach - golica64 Podrožca / Rosenbach - golica65 Podrožca / Rosenbach - golica66 Podrožca / Rosenbach - golica67 Podrožca / Rosenbach - golica68 Podrožca / Rosenbach - golica69 Podrožca / Rosenbach - golica70 Podrožca / Rosenbach - golica71
Diskusija o izletu Podrožca / Rosenbach - Golica (čez planino Kladje)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki