Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVelika Baba / Dom v Lepeni - Velika Baba
  

Dom v Lepeni - Velika Baba

 
Izhodišče: Dom v Lepeni (700 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3037°N / 13,6814°E
Cilj: Velika Baba (2016 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: delno zahtevno
Višinska razlika: 1316 m
Višinska razlika po poti: 1340 m
Zemljevid: Julijske Alpe - Zahodni del
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 36562
Ocena: 6 glasov
Število slik: 45
Število komentarjev: 28
Dostop do izhodišča:

Med Trento in Bovcem se pri vasi Soča odcepi cesta v Lepeno. Tej cesti, ki je v celoti asfaltirana sledimo do parkirišča pri Domu dr. Klementa Juga v Lepeni.

Opis poti:

Od doma dr. Klementa Juga v Lepeni nadaljujemo po široki markirani poti v smeri Krnskih jezer. Široka in ne preveč strma pot pa se po nekaj minutah hoje razcepi na dva dela. Leva, ki je nekoliko bolj strma je običajna, desna položnejša in nekoliko daljša pa je primerna za majhne otroke in starejše. Obe poti se do zgornje postaje žičnice večinoma vzpenjata skozi gozd in se na poti nekajkrat križata. Od zgornje postaje tovorne žičnice nadaljujemo po isti poti, ki se zložno vzpenja po široki transportni cesti, ki nas hitro pripelje do merjenja višine snega (vsako leto aprila).
Pot naprej se začne spuščati in nas po nekaj korakih pripelje do slabše vidnega razpotja. Usmerimo se levo na slabo vidno stezico, ki se rahlo spusti čez manjši travnik. Odcep poti je označen (smer Velika Baba).
Če nadaljujemo naravnost nas pot pripelje do Doma pri Krnskih jezerih (10 min).
Pot na Veliko Babo nas za tem travnikom pripelje v kratek pas gozda, za katerim se nam priključi pot od Doma pri Krnskih jezerih. Pot naprej se rahlo vzpne čez visoke trave in nas po nekaj minutah pripelje na pobočja pod Veliko Babo. Pot naprej se komaj znatno vzpne proti levi, nato pa naredi ovinek v desno. Naprej se v zmernem vzponu prečno vzpenjamo po melišču. Na tem delu se nam odpirajo lepi razgledi proti Krnu. Sledi nekaj minut strmega vzpona med ruševjem, do mesta, kjer nas pot pripelje pod strma ostenja Velike Babe. Pot pod steno je lepo speljana po melišču, ki se je delno že zaraslo s travo. Pot naprej nas pripelje v manjšo dolinico med Veliko Babo na levi in Veliko Monturo na desni. Na tem delu nas pot pripelje do manjše orientacijske zanke.
Pot nas pripelje na razpotje označene in neoznačene poti.
Usmerimo se levo v smeri Velike Babe, nekaj korakov navzdol. Pot se nato vzpenja po deloma travnatem in deloma kamnitem pobočju poraslim z ruševjem. Pot, ki v zadnjem delu postane nekoliko bolj strma nas ob vse lepših razgledih hitro pripelje na vrh te razgledne gore.

zemljevid poti
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Dom v Lepeni - velika_baba1
Dom v Lepeni - velika_baba2
Dom v Lepeni - velika_baba3
Dom v Lepeni - velika_baba4
Dom v Lepeni - velika_baba5
Dom v Lepeni - velika_baba6
Dom v Lepeni - velika_baba7
Dom v Lepeni - velika_baba8
Dom v Lepeni - velika_baba9
Dom v Lepeni - velika_baba10
Dom v Lepeni - velika_baba11
Dom v Lepeni - velika_baba12
Dom v Lepeni - velika_baba13
Dom v Lepeni - velika_baba14
Dom v Lepeni - velika_baba15
Dom v Lepeni - velika_baba16
Dom v Lepeni - velika_baba17
Dom v Lepeni - velika_baba18
Dom v Lepeni - velika_baba19
Dom v Lepeni - velika_baba20
Dom v Lepeni - velika_baba21
Dom v Lepeni - velika_baba22
Dom v Lepeni - velika_baba23
Dom v Lepeni - velika_baba24
Dom v Lepeni - velika_baba25
Dom v Lepeni - velika_baba26
Dom v Lepeni - velika_baba27
Dom v Lepeni - velika_baba28
Dom v Lepeni - velika_baba29
Dom v Lepeni - velika_baba30
Dom v Lepeni - velika_baba31
Dom v Lepeni - velika_baba32
Dom v Lepeni - velika_baba33
Dom v Lepeni - velika_baba34
Dom v Lepeni - velika_baba35
Dom v Lepeni - velika_baba36
Dom v Lepeni - velika_baba37
Dom v Lepeni - velika_baba38
Dom v Lepeni - velika_baba39
Dom v Lepeni - velika_baba40
Dom v Lepeni - velika_baba41
Dom v Lepeni - velika_baba42
Dom v Lepeni - velika_baba43
Dom v Lepeni - velika_baba44
Dom v Lepeni - velika_baba45
Diskusija o izletu Dom v Lepeni - Velika Baba ()
odi193m     
23.11.2008
Gora mi je bila zelo všeč.nasmeh
spotonbody     
24.6.2010
na to prekrasno goro smo se povzpeli 17.06.2010. pot je bila popolnoma kopna, zelo lepa in tudi skrbno označena, brez prepadov, primerna tudi za najmlajše pohodnike. Vrh gore ponuja prečudovit pogled na Krnsko jezero in njegove okoliške gore ter na drugi strani proti dolini Triglavskih jezer. Zelo lepa, manj obljudena gora, ki jo toplo priporočam vsakomur!nasmeh
barbarar     
13.7.2010
Na Babo smo šli v nedeljo konec junija in od odcepa na sedlu, klub siceršnjemu prometu do Krnskega jezera, nismo srečali nikogar ne gor ne dol grede. Zelo lep pohod in lep razgled. Slišali žvižganje - svizca? No, srečali ga nismo.
dcloud57     
21.8.2010
Na Babo sva šla prejšnji teden. Čudovit izlet. Navzgor nisva srečala nobenega planinca, navzdol pa nekaj.
velkavrh     
23.7.2011
Na Babo mislim iti naslednji teden v torek, ker se počasi jasni. Šel naj bi od Savice, prek Komne in Bogatinskega sedla k jezerom. Kako se pride od jezer na Babo. Ali moram iti proti Lepeni, ker je samo od tam opisana pot. Če sem prav razumel je križišče poti na Babo deset minut nad kočo. Če ni druge poti bo tudi v redu. Če ni druge označene poti bom šel po tej, ker grem prvič na Babo in ne rad kam zašel po neoznačenih poteh ali brezpotjih. Kar redno mi uspe tako prvenstveno turo narediti s kakšno uro podaljška. Ker se bom popoldne vračal, res nebi rad daljšal ture. Hvala! L.P.
IgorZlodej     
23.7.2011
Če nameravaš iz smeri Komne, potem je najlažje, da kar na Vratcih (Bogatinsko sedlo) zaviješ v desno po označeni poti na Vrh Gracije in naprej na Lanževico. Od tam greš po neoznačeni stezici (lahko brezpotje) na Veliko Babo, ki ni prav daleč in jo imeš ves čas pred sabbo, tako, da ne moreš zgrešiti. Z Babe pa po markirani poti dol do doma pri Krnskem jezeru, povratek preko planine Duplje in za Lepočami (kasarne) nazaj na Bogatinsko sedlo in k Savici, za en dan bo kar dolga, predlagam prenočevanje v eni izmed koč.
velkavrh     
24.7.2011
Igor Zlodej, najlepša hvala za predlagano pot. Bom skušal iti po njej in obenem naredil še Lanževico , ki sem jo mislil narediti kot samostojno turo. To pot od Krnskih jezer poznam, ker sem že dvakrat šel po njej. Zadnjič celo čez Peske na Krn ,nato do koče pri Krnskih jezerih in nazaj k Savici. Tura dolga štirinajst ur. V mraku od koče na Komni. Tako dolge ture res še nisem delal. Letos sem imel že dvanajst urno turo okrog doline Triglavskih jezer okrog vseh vrhov okoli, tako, da mi dolge ture ne predstavljajo problema. V bistvu jih imam najraje.

Navdušujejo me tvoje ture. L.P.
Rudi bevc     
20.5.2013
V nedeljo organiziram izlet na Veliko Babo pa me zanima kakšne so trenutne razmere na tej poti?
IgorZlodej     
20.5.2013
Trenutne razmere kaj dosti ne bodo koristile, če se pogleda napoved, bo nedelja precej snežena v tistih koncih, torej tudi poti.
Rudi bevc     
21.5.2013
Igor najlepša hvala. Tudi jaz sem tako razmišljal, vendar sem potreboval potrditev. Lep planinski pozdrav.
ljubitelj gora     
14.10.2013
Na nedeljski dan se odločim za obisk Velike Babe iz Lepene, vse do vrha nisem srečal nobenga razen 3 gamse, ki so me opazoval. Pod vrhom je bilo okoli 5-10cm. Z vrha sem nadaljeval po nezahtevnem grebenu do Lanževice in se od tam spustil do Krnskega jezera. Tam sem tudi srečal 2 pohodnika, ki pa sta kaj hitro šla naprej in še tri videl v daljavi. Mir, samota, jesenske barve, se splača obiskati te konce. Več slik tule: https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/LepenaVelikaBabaLanzevicaKrnskoJezero
1261aleks     
14.10.2013
zanimalo me cas hoje V. Baba-Lanževica (kako je stanje poti)Lanževica -v. Montura (cas in stanje poti, ali je boli sestop cez Bogatinsko sedlo ali cez Predoline?); še eno vprašanje: caz hoje in stanje poti od Lanževice -oslove škrbine(lepa komna)-pl. za skalo(dol za bajarjem)- pod zjabci, vnaprej hvala.
ciklama     
26.8.2014
Mene pa zanima kakšna je pot od V. Babe proti Lanževici, ali je shojena in se jo da lepo slediti, oziroma ali je potreben smisel za orientacijo, ter koliko časa rabim za to pot? Hvala za odgovor!
ločanka     
26.8.2014
Pred leti sem hodila to pot in imam jo v zelo lepem spominu. Najprej se spustiš nazaj po markirani poti, ki jo kmalu zapustiš in se med ruševjem usmeriš v levo. Prideš na sedlo me V.Monturo in V.Babo in spet kreneš v levo. Slediš nekakšni potki, ki pa se kasneje v Predolini nekoliko izgubi, a z malo orientacije se smer proti Lanževici najde. V megli pa te poti ne priporočam, kar pa velja itak za vsa brezpotja.
ciklama     
2.9.2014
V soboto sva šla na to pot. Od koče pri Krnskih jezer sva se najprej vzpela na Veliko Babo, se spustila na sedno in se povzpela še na V. Monturo. Čudovita pot in še lepši razgledi. Lanževica se nama je zdela predaleč, pa tudi hoje po brezpotju nisva preveč vešča, zato sva se odločila za Monturo in ni nama bilo žal. Kako so pred sto leti nadelali poti, da so še danes uporabne - noro! Naslednji dan pa sva se vzpela na še en samotni vrh, na Šmohor. Tudi tu pot poteka po stari mulatjeri in je še polna ostankov vojne. Da ne govorim o pisanih preprogah gorskega cvetja! To je tura za dušo! Množice so se vile na Krn, na teh vrhovih pa sva bila čisto, čisto sama!
adry     
1.6.2015
V soboto 30.5. na Veliki Babi, pot spodaj preraščena z rušjem, po meliščih in odcepu za V.Babo kopna,lepa samotna tura, srečala le tri gamse. Koča pri KJ odprta, nov oskrbnik, prijazen. Vreme zelo prijetno toplo, opoldne na vrhu začele megle.
sebaseba     
1.10.2015
Bili danes na vrhu. Snega ni bilo, a bilo je polno ivja, megle in vetra. Pot je v redu označena.
mornar     
7.12.2016
Kaksne so razmere za pot na velkko babo iz Lepene ali je kaj snega na poti.Hvala za informcijo.

masker     
27.8.2017
Ja, pa res. Vsi planinci rinejo na Krn, je pa (vsaj zame) vzpon na Veliko babo dosti bolj prijeten. Ni pretirane gneče, občasno srečaš redke planince, ki si ravno tako želijo mirnega pohajkovanja po planinah. Tako sem bil včeraj na vrhu Velike babe. Bilo je res lepo. Užival sem v lepem jasnem sončnem vremenu in seveda z vrha občudoval panoramski razgled. Se strinjam s CIKLAMO, da je to tura za dušo. Planinski pozdrav vsem!nasmeh)
tomo_kugy     
30.8.2017
Obiskala vceraj s hcerko in ker sva se na poti zagovorila, sva se ujela v opisu omenjeno orientacijsko zankonasmeh Predlagal bi eno oznako za odcep na desni strani poti. Drugace pa zelo razgledna gora z enostavnim pristopom. Priporocam vsem, ki bi radi nad 2000 m in ne iz kakrsnegakoli razloga ne zelijo ali zmorejo kaksnih zracnih prehodov ali plezarij. Pa se miru se bodo nauzili, ker ima gora res malo obiskamežikanje.
Enka     
30.8.2017
Pa saj je razpotje lepo označeno, na skali z velikimi črkami piše VELIKA BABA in puščica kaže v levo.
garmont     
30.8.2017
Ne samo na skali. mežikanje
Tudi oba odcepa za Babo sta označena z smernimi tablami.
Več pa ne gre...zmeden
tomo_kugy     
30.8.2017
Odcepa, oznacena s smernimi tablami, nista problematicna, tistega, o katerem je pa govora v opisu kot o orientacijski zanki, sva pac spregledala. Skala, na kateri sta smerna puscica in napis, je ze umaknjena v levo s poti, zato sem tudi napisal, da bi lahko bila puscica za odcep na desni strani poti, ker je napacna pot, ki pelje naravnost, dosti bolj ocitna kot prava. Verjamem, da nisem prvi, ki je sel narobe, drugace verjetno ne bi bilo govora o tem v samem opisu. Kakorkoli, bil je lep dan, 45 minut brezpotja pa naju tudi ni ubilonasmeh. Pa lep dan.
mornar     
24.6.2018
Prosil bi za informacijo glede poti iz Velike Babe za lepoče mimo Monture. Zanima me sledljivost in prehodnost.L.P.
Enka     
24.6.2018
Mi smo lani šli pod Monturo. En čas je potka, en čas brezpotje, pa spet zaslutiš potko, pa je spet ni... Zgubiti se skoraj ne moreš, saj je smer jasna. V bistvu iščeš najlažje prehode, pri čemer ni posebnih težav.
Kanjanez     
20.7.2019
Tudi jaz sem falil odcep (slika 39) in šel malo naokoli nasmeh Zato pozornost res ni odveč.
Tolminc     
26.5.2020
Pozdravljeni, zanima me ali je bil pred kratkim kdo na Veliki Babi. Kakšne so razmere, ali je na poti še kaj snega? Hvala in varen koraknasmeh
djimuzl     
26.5.2020
Na bližnjem Kaludru je bil pred nedavnim: http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=2730
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki