Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Julijske Alpe / Planina Za Skalo in Kaluder
 Planina Za Skalo in Kaluder
12.7.2010 - IgorZlodej
Tokrat za spremembo v trentarsko samoto. Zapeljem se Na Skalo, nadaljevanje pri prvi zapornici skoraj do Dola pod Plazmi. Tam zavijem na jaso desno, kjer se nekaj 10 m povzpnem naravnost, kjer pridem na stezico. Po njej grem v desno oz. proti zahodu, steza preči s travo porasla melišča in se nekoliko spusti navzdol, potem pa v gozdu spet dvigne gor, na določenih mestih je kar strma. Na greben oz. škrbino pridem pod Kukom. Na razglednem pomolu se naužijem razgledov na gore nad Sočo, potem pa sledi rahel spust, stezici je po travah JV strani Kuka lahko slediti, kmalu pridem na pot, ki vodi v Travniško dolino, ker nimam namena v tisti konec grem po stezi dol proti planini Za Skalo. Pri koritu voda ne teče, jeklenice v kaminu, ki je prehod v TD pa so dobre. Kmalu sem na planini, nato pa zavijem na neoznačeno pot proti planini za Črnim vrhom, hitro sem pri lovski koči TNP, nadaljujem po stezi, ki se kasneje nekoliko spušča, še pred planino zavijem v levo navzgor, večinoma hodim po brezpotju, ko si ogledam SV pobočje Kaludra hitro najdem prehode proti vrhu. Izberem si nekakno gruščnato grapo, kjer ni rušja in so dobri prehodi. Sonce pripeka, po omenjeni grapi pa hitro dosežem vršni greben, od tam do vrha je le še nekaj minut. Malo posedim, potem pa najdem stezo, ki na vrh pripelje z Lepenške strani, od tam oz. od Doma pri krnskem jezeru je tudi najlažji dostop na Klauder. Tako hodim nekaj časa po zahodni strani grebena, potem pa se povzpnem na greben, ponekod je kar precej kosmato od rušja. Misel na Veliko Babo opustim in se spustim na vzhodna pobočja, kjer po gamsji stezici sestopim v dolino pod Kaludrom in se po prostranih brezpotjih vrnem do lovske koče TNP in naprej do planine za Skalo, od tam pa po lovski stezi Na Skalo.
Ker gre za neoznačene steze morebitnim interesentom predlagam, da se sami na to pot ne podajo. Lahko pa se udeležijo vodenega izleta v okviru TNP, ki je ponavadi v avgustu po zapuščenih trentarskih planinah.
Planina Za Skalo in Kaluder na drugi strani Soče se kaže Bavški Grintavec v bolj pohlevni a vroči podobi1 Planina Za Skalo in Kaluder Skala, Vrsnik, dolina Soče in gore nad njo2 Planina Za Skalo in Kaluder ko pridem čez škrbino pod Kukom se pokaže planina Za Skalo3 Planina Za Skalo in Kaluder na začetku Travniške doline4 Planina Za Skalo in Kaluder korito brez dotoka vode5 Planina Za Skalo in Kaluder Kranjska lilija6 Planina Za Skalo in Kaluder puščica označuje mesto kjer sem prišel čez škrbino7 Planina Za Skalo in Kaluder8 Planina Za Skalo in Kaluder lovska koča TNP9 Planina Za Skalo in Kaluder pobočje pod Kaludrom10 Planina Za Skalo in Kaluder na samotnem vrhu11 Planina Za Skalo in Kaluder proti Veliki Babi12 Planina Za Skalo in Kaluder pogled nazaj na Kaluder13 Planina Za Skalo in Kaluder planina Za Skalo in Kaluder v ozadju14
merkur     
12.7.2010
Zanimivo si se lotil tega lepega izleta: gor v Travniško dolino, pa dol k planini, pa gor na Kaluder ... . No, spodaj, od spodnje zapornice naprej, ti ne bi bilo treba tako daleč po dolini in potem prečno nazaj čez melišča - pa saj to verjetno veš - obstaja še direktnejša podvarianta dostopa na isto stezo.

Mimogrede, na katero od stezic oz. mulatjer si mislil, ko si napisal, da naj bi bila tista najlažja in naj bi nas na Kaluder pripeljala od Doma pri Krnskih jezerih oz. z lepenške strani? Si že kdaj bil po njej na Kaludru?
DOCTOR     
12.7.2010
Z Debeljaka se vidijo dve možnosti/stezi, nadaljevanja v smeri proti Veliki Babi - obe se priključijo "klasični"/markirani na Veliko Babo

Ena vodi z vrha Kaludra pod Črno prstjo, druga pa cca 300 m nižje - stanje poti ne vem, "na oko" zgleda kar solidna.

velesa     
12.7.2010
Jaz sem sicer bila na planini Za Skalo že v soboto po markirani poti, ki vodi naprej k Sedmerim jezerom. Nadaljevala sem v Travniško dolino, na Travnik in na Plaski Vogel. Dodajam le še nekaj fotografij.
Planina Za Skalo in Kaluder V rosnem jutranjem prebujanju 1 Planina Za Skalo in Kaluder Jutranji pogled z nad slikovite planine Za Skalo2 Planina Za Skalo in Kaluder Danes pa je ta ista kranjska lilija v popolnem razcvetu3 Planina Za Skalo in Kaluder Prehod v Travniško dolino krasijo tudi pekoče koprive4 Planina Za Skalo in Kaluder Med planino Za Skalo in prehodom krasi stezo po melišču čudovit šopek5 Planina Za Skalo in Kaluder Ena zmed njih - planika - gorska krasotica6 Planina Za Skalo in Kaluder Ta pa je iz Travniške doline7 Planina Za Skalo in Kaluder Travniška dolina, bogata z najrazličnejšim in bujnim cvetjem8 Planina Za Skalo in Kaluder Pozdrav planini - zagotovo jo še obiščem9
IgorZlodej     
12.7.2010
Včasih si želim po kakšni novi poti-stezi, pač tako, da jo spoznam, pa tudi, če gre malo naokoli. Od spodnje zapornice večinoma hodim pozimi s smučmi, vem, da je bližnjica, ki preseka cesto, druge pa nisem opazil, niti zanjo ne vem. se pa ta steza začne dejansko v Dolu pod Plazmi.
Mulatjera se od označene poti, ki vodi od DKJ odcepi v levo pod Veliko Babo, v nadaljevanju pa so dejansko kar tri, ena vodi na Predel z varianto na Črni vrh in proti planini za Črnim vrhom, ta je spodnja, zgornja vodi direktno na planino za Črnim vrhom, od te zgornje pa se ena odcepi še proti Kaludru. Dejansko so vse precej zapuščene, zaraščene, marsikje so zasute, vendar še vedno najboljša opcija, tudi tista za dostop na Kaluder. Iz smeri DKJ na Kaludru še nisem bil, bi bilo pa to idealno za jesenski čas, sedaj je malo prevroče. Pa seveda v suhem, ker je ogromno trave.
dm72     
9.12.2012
Lepo sončno nedeljsko jutro je nakazovalo,da mi bo uspel še en zastavljen cilj.Že sredi tedna sem si zamislil, da obiščem planino Za Skalo nad zaselkom Vrsnik,ki se nahaja nad vasjo Soča.Avto pustim malo nad zaselkom Vrsnik pod Zjabci na višini 745m.Tam če gremo proti Skali se desno odcepi markirana pot.Sama pot do planine je zelo lepa in se srpentinasto vzpenja do vrha in ni zahtevna.Danes je bila pot cela v snegu.Na začetku kakšnih 10cm na vrhu pri planini(1510m) pa okoli 50cm.Sama okolica planine pa prava zimska poezija vse zaličeno s snegom.Planino so postavili na zelo lepi lokaciji saj se lepo vidi v dolino Soče,Kaninsko pogorje,Bavški Grintavec,Kaluder...Planino so pred leti vso obnovili.V dolino se vračam po isti poti.Tura izredno slikovita z krasnimi razgledi in nezahtevna,tako,da jo lahko obiščemo tudi v zimskem času če ni preveč snega.
Planina Za Skalo in Kaluder Jasa v sredini je planina Za Skalo1 Planina Za Skalo in Kaluder Tukaj piše vse2 Planina Za Skalo in Kaluder Sonček se je prikazal skozi smreke3 Planina Za Skalo in Kaluder Zimska idila na 1530metrih4 Planina Za Skalo in Kaluder Ja kar dosti ga je tukaj5 Planina Za Skalo in Kaluder Zelo lepo je tukaj6 Planina Za Skalo in Kaluder Zimska kulisa7 Planina Za Skalo in Kaluder Anuk in Bavški Grintavec8 Planina Za Skalo in Kaluder Planina Za Skalo zadaj Kaninsko pogorje9 Planina Za Skalo in Kaluder Kaluder10 Planina Za Skalo in Kaluder Kaninsko pogorje11 Planina Za Skalo in Kaluder Anuk12 Planina Za Skalo in Kaluder13 Planina Za Skalo in Kaluder14 Planina Za Skalo in Kaluder Izpred planine proti Bavškemu Grintavcu15 Planina Za Skalo in Kaluder Planina od spodaj16 Planina Za Skalo in Kaluder Dolina Soče ,Kaninsko pogorje in Bavški Grintavec17 Planina Za Skalo in Kaluder18 Planina Za Skalo in Kaluder Planina Za Skalo in njena okolica19
LidijaJesih     
30.6.2013
Zanimivo pot smo si izbrali danes. Izhodišče v zaselku Log v Vrsniku, od tam po pastirskih poteh do opuščene Planine za Črnim vrhom. Na Kaluder smo se povzpeli po (s planine gledano) desnem žlebu, ki pripelje na greben med Kaludrom in Vovenkom, se nato prebijali med (sicer za silo požaganim) ruševjem in se strmo povzepli na gor iz Lepenske strani. Na povratku smo takoj za vršno glavo zavili desno in se skoraj direktno spustili nazaj na melišča pod Kaludrom. Sledil je povratek na Planino za Črnim vrhom, Planino za Skalo, od tam pa smo se po neoznačeni stezici, menda po pobočjih Zjabcev spustili do zapornice nad vasjo. Če bi ne bilo našega Jožeta bi mi tole težko našli, tako pa je 25 planincev PD Medvode opravilo še eno lepo, dolgo in odmaknjeno turo, ki ponuja poleg vsega še prelepe razglede.
Planina Za Skalo in Kaluder Pogled na Kaluder iz Vrsnika1 Planina Za Skalo in Kaluder ob desni strani tega travnika proti robu gozda2 Planina Za Skalo in Kaluder opuščene kmetije3 Planina Za Skalo in Kaluder preža ob poti4 Planina Za Skalo in Kaluder prečenje hudournika5 Planina Za Skalo in Kaluder Opuščena planina za Črnim vrhom6 Planina Za Skalo in Kaluder na meliščih pod Kaludrom na desno7 Planina Za Skalo in Kaluder vzpon proti žlebu8 Planina Za Skalo in Kaluder vedno bolj navzgor9 Planina Za Skalo in Kaluder na koncu se precej ošpiči10 Planina Za Skalo in Kaluder na prevalu na Lepnsko stran se malo tepemo z ruševjem11 Planina Za Skalo in Kaluder lep pogled proti Krnu12 Planina Za Skalo in Kaluder plavanje po ruševju, slediti je treba požaganemu13 Planina Za Skalo in Kaluder še zadnja strmina pred prihodom na greben14 Planina Za Skalo in Kaluder še malo pa vrh15 Planina Za Skalo in Kaluder ja, tudi tu vse cveti16 Planina Za Skalo in Kaluder razgledi, po želji, na vse strani17 Planina Za Skalo in Kaluder strmo navzdol18 Planina Za Skalo in Kaluder mimo lovske koče19 Planina Za Skalo in Kaluder počitek na planini za Skalo20 Planina Za Skalo in Kaluder Planina za Skalo in Kaluder 21 Planina Za Skalo in Kaluder spust s planine proti vasi Nad Skalo, malo višje je čakal avtobus22 Planina Za Skalo in Kaluder približen vzpon (črna) in spust (rdeča)23
voluhar     
7.10.2013

http://tomazsarc.blogspot.com/2013/10/kaluder-5102013.html
ločanka     
28.9.2014
Včeraj, na lep sončen dan, vzpon na Kaluder. Najprej do zapuščene Planine pod Črnim vrhom. Nato sledi precej strm vzpon na greben med Vovenkom in Kaludrom. Tu se usmerimo po precej ozki stezici (zdrsi prepovedani) v levo in v tej smeri dosežemo po zelo razglednem grebenu prostrani vrh. Kaluder res ne skopari z razgledi in je res vrh za dušo. Zapustili smo ga po melišču z njegove vzhodne smeri in se usmerili nazaj preko Planine za skalo po markirani poti na izhodišče. Omenila bi še prav lepo, travnato in med macesne položeno potko med eno in drugo planino.
Planina Za Skalo in Kaluder pogled na Kaluder iz Vrsnika1 Planina Za Skalo in Kaluder Planina za Črnim vrhom2 Planina Za Skalo in Kaluder pogled na Vršac in Čelo3 Planina Za Skalo in Kaluder proti Lanževici  s Kaludra4 Planina Za Skalo in Kaluder5 Planina Za Skalo in Kaluder planina za skalo6 Planina Za Skalo in Kaluder utrinek ob poti7
funnyboy     
3.10.2017
Noro! velik nasmeh
http://primozgraheljsblog.blogspot.si/2017/10/brezpotni-vikend-2del-iskanje-rusje.html
miri     
3.10.2017
Ne me dražit s Kaludrom.nasmeh Že dvakrat sem ga neuspešno "osvajal".Ko bom shujšal (mrk pogled) se ga bom lotil še enkrat.Ali pa če mi zrastejo peruti kot angelčku.
Planina Za Skalo in Kaluder1
funnyboy     
4.10.2017
Miri, le poizkusi še enkrat. Saj veš kaj pravijo: "v tretje gre rado" nasmehvelik nasmeh
Ne dvomim, da ti bo uspelo.
miri     
5.10.2017
@Primož,čestitke za nagrajeno znamko (poštno).
Planina Za Skalo in Kaluder1
funnyboy     
5.10.2017
Hvala ti nasmeh
Ko bi vedel, kako sem bil presenečen, ko sem to izvedel, še zdaj malo težko verjamem.
ljubitelj gora     
31.10.2017
Nekoliko pozen start začnem nad Sočo, Zjabci in po srmem gozdu pridem na lovsko stezo, ki gre proti pl.Za Črnim vrhom. Kar lepo sledljiva. Nad planino pogledam v smeri Kaludra. Melišče, kjer gre stezca, gre v desno na greben. Neveda se po tej odpravil a bi jo moral nekje na sredini zapustiti in it po melišču navzgor do grebena. Nič narobe sem se nekaj časa lovil po grebenskem rušju. Naprej pa gre zelo ozka in zasilno prehodna stezica tik pod južnim grebenom. Nekaj obžaganih vej. Kmalu sem na vrhu Kaludra, kjer si vzamem počitek za malico in razglede. Po XX času grem naprej po grebenu in na primernem mestu zavijem levo med rušjem in po melišču do dolince, ki pelje do pl. Za Črnim vrhom. Tam se odločim, da grem v smeri pl.Za Skalo in sestopim po markirani poti.
Planina Za Skalo in Kaluder po lovski navzgor1 Planina Za Skalo in Kaluder pl.za črnm vrhom, zadaj se vidi meliščni jezik po katerem je potrebno it vse do vrha grebena2 Planina Za Skalo in Kaluder kuk3 Planina Za Skalo in Kaluder na južni strani je nadaljevanje 4 Planina Za Skalo in Kaluder greben, na začetku sem kar dobro se lovil po rušju5 Planina Za Skalo in Kaluder Kaluder6 Planina Za Skalo in Kaluder Travnik7 Planina Za Skalo in Kaluder sestop8 Planina Za Skalo in Kaluder ponovno pri pl.za črnim vrhom, grem proti p.za skalo9 Planina Za Skalo in Kaluder lovska in nazaj v dolino10 Planina Za Skalo in Kaluder tud tukaj gor bi se dalo it. so sledi od predhodnikov....iz pl.za črnim vrhom se nadaljuje v smeri dolince, navzgor in ne v desno11
funnyboy     
13.6.2018
Spet na Kaludru velik nasmeh nasmeh
http://primozgraheljsblog.blogspot.com/2018/06/kaluder-1980-m-1262018.html
rozka     
4.9.2018
Pridemo pote ob 7.00h, bodi "redi", pa še cepin za strme trave vzemi, saj je dva dni nazaj snežilo, pa nismo vedeli, kako bo...a ker na moji takratni lokaciji signala vedno ni, so me prijazne sotrpinke uro prej vrgle iz tople posteljeeek, hmmm, a mi je oskrbnica vseeno hitro kavo skuhalavelik nasmeh, da sem vsaj do avta našla, saj sms o spremembi in plana ture in ure, še do danes ni našel mojega nabiralnikazavijanje z očmi, hehe

Čez Vršič pademo v Trento, nato do Vrsnika, kjer že iščemo transformator, ki naj bi bil nekaka markacija za začetek brezpotne poti. Hja, kar mislite si, pri ženskah gre kar naravnost, kar v breg, kljub temu, da nam je prijazni, sicer začuden, možakar, ki smo ga srečali pri njegovem vikendu, predlagal drugo brez-potno pot, se me nismo dale. Že kmalu na začetku smo izgubile sled in edinega moškega v skupinieek, ma js ga imam na sumu, da je namenoma poiskal drugo pot, hehehe, a ker brez nas ni šlo, se je vrnil, malo za sedlom Predel, kjer smo mu pustile tudi naše vidne sledi, hehhee
Me pa smo, kljub začetnemu "sprehajanju" po gozdu ( beri, nekompromisno v breg, hahhahha), seveda imele "krompir" in v nekem trenutku stopile na iskano, dobro vidno, uhojeno stezico, ki nas je pripeljala do sedla Predel. Potem se je avantura poplezavanja, poplesavanja in objemanja z ruševjem lahko začela. Sicer, na začetku lušna gozdna stezica, hoja normalna, kar pomeni, stoje hodišnasmeh, tu in tam se pokaže delček puzzla, ki se skriva za gozdom, zato je bilo ugibanje o vrhovih še toliko zanimivejše, do točke, kjer zapustimo stezico, strogo desno na greben in tu se začne, borba tega dne, hehhe...oh rušje, ti rušje, ma kar ni in ni ga bilo konca, sicer par-x pokukaš na odprto, kjer kar stisne, saj si ali na grozljivo strmih travah, express v Lepeno, ali moraš poplezati po res krušljivem skokcu in samo upaš, da bo vzdržal...sedimo na sedlcu, nekateri že palice ven, hahhahahaa, ma ne za dolgo...ponovno ruševje...pa spust, pa spet vzpon, pa prečka in končno na grebenu, kjer je še par korakov nas ločilo od prvega, takrat še nisem vedla, tudi zadnjega - edinega današnjega vrha, imenovanega Kaluder.
Naj omenim, da je bilo preimenovanj in novo nastalih imen za ta naporno dosežen vrh ogromno, bi lahko mini legendo naredili in vsak se je po svoje spopadal z izpeljankami, kako si ime najlažje zapomniti.
Kljub ne doseženi višini 2.000m, je vrh fantastičen razglednik in res smo se naužili pogledov, predvsem pa, vsaj js, maliceeevelik nasmeh...ko so se trebuščki napolnili in glave malo spočile, smo dorekli, kako, predvsem, kje naprej...Ma, me je vleko na Veliko Babo, pa čeprav je to pomenilo verjeten sestop v mraku ali temi in priznam, sem se kooomaj ločila od misli nadaljevanja, je pa res, da je ura bila že pre-pozna.
Sestop po že znani poti, vse do planine za Črnim vrhom, nato res lušna prečka do planine za Skalo (kjer je tudi voda, sicer bolj kaplja, a s potrpežljivost se da napolniti plastenko) in po markirani nazaj do avta. In ker se je edini moški predstavnik zelo potrudilmežikanje pri natančnem opisu naše poti, sem si drznila njegove navedbe sposoditinasmehjezik
Vrsnik (550 m) - mimo Pezdilč-a in Črč-a do sedla med
Črnim vrhom in Vovenkom imenovan Predel (1.282 m) - pod Vovenkom po
grebenski na Kaluder (1.980 m) - sestop do Planine z Črnim vrhom (1.529 m) -
lovska koča (1.542 m) - Planina za Skalo (1.510 m) - sestop po markirani
poti Vrsnik (740 m) - do izhodišča s strumnim korakom po asfaltu cca 2 km​

Tura čisto brezpotje, sploh če greš malo po svoje, res naporno, saj se bojuješ z ruševjem, ki ga kar ni in ni konca, tako da stare hlače, stari čevlji in nekaj proti smoli, iglice pa te še nekaj časa spominjajo na to svojevrstno prečenje.
Ko stopiš na vrh Kaludra, si šele na pol poti, čaka te še kar dolg sestop do izhodišča, zato bo greben Kaluder - V. Baba, kot samostojna avan-tura prišel na vrsto drugič.

Tudi tokrat družba odlično 10velik nasmeh, vreme vroče, dan prekratek, predvsem pa veliko smeha in dobre energije...nasmeh
Planina Za Skalo in Kaluder jutro v Vrsniku1 Planina Za Skalo in Kaluder markantno drevo, mimo katerega gre steza2 Planina Za Skalo in Kaluder na sedlu Predel3 Planina Za Skalo in Kaluder naša markacija, za izgubljenega člana odprave:)))4 Planina Za Skalo in Kaluder prvi razgledi5 Planina Za Skalo in Kaluder razpotje, kjer smo mi zavili levo, proti grebenu, desno gre mulatijera pod V. Babo6 Planina Za Skalo in Kaluder proti Travniški dolini7 Planina Za Skalo in Kaluder malo za tem utrinkom zavili desno...8 Planina Za Skalo in Kaluder kratek odsek zelo lepega prehoda, hehe9 Planina Za Skalo in Kaluder tja nekam gremo..10 Planina Za Skalo in Kaluder dom dr. Klementa Juga v Lepeni, daaaleč spodaj...11 Planina Za Skalo in Kaluder zeleno, vse zeleno12 Planina Za Skalo in Kaluder pot13 Planina Za Skalo in Kaluder ku, ku, nekdo se utaplja v rušju;)14 Planina Za Skalo in Kaluder pot15 Planina Za Skalo in Kaluder tja čez16 Planina Za Skalo in Kaluder tudi sede, ali leže, kakor komu lažje, hehe17 Planina Za Skalo in Kaluder do tja je bila še dolga pot...18 Planina Za Skalo in Kaluder čudoviti razgledi19 Planina Za Skalo in Kaluder kosmato, kosmato...20 Planina Za Skalo in Kaluder zelo krušljivo21 Planina Za Skalo in Kaluder pogled na prehojen greben, spodaj Lepena22 Planina Za Skalo in Kaluder z vrha23 Planina Za Skalo in Kaluder z vrha proti Veliki Babi24 Planina Za Skalo in Kaluder sestop 25 Planina Za Skalo in Kaluder pl. za Črnim vrhom26 Planina Za Skalo in Kaluder mehka stezica do planine za Skalo27 Planina Za Skalo in Kaluder planina za Skalo28 Planina Za Skalo in Kaluder dan se počasi poslavlja29
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki