Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Sobota, 6.6.2020 ob 18h (ARSO)
Zvečer in ponoči bo delno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do okoli 16 °C.
V nedeljo bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne in zvečer bodo predvsem v zahodnih krajih plohe in nevihte, ki se bodo v noči na ponedeljek razširile na večji del države. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26, na vzhodu do 28 °C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
Ponoči se bo delno zjasnilo, v krajih zahodno od nas pa bo še večinoma oblačno. Ob severnem Jadranu bo pihal jugo.
V nedeljo v krajih zahodno od nas bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami, drugod bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo. Krepil se bo jugozahodnik, ob severnem Jadranu jugo.
Vremenska slika (ARSO)
Nad severno polovico Evrope vztraja obsežno ciklonsko območje. Vremenska fronta se iznad Baltika razteza proti jugozahodu celine. Nad naše kraje z južnimi vetrovi doteka topel in še razmeroma vlažen zrak.
Obeti (ARSO)
V ponedeljek, torek in sredo bo večinoma oblačno s pogostimi padavinami, tudi nevihtami.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 10. do 15. junija
V prihodnjem tednu se bo nad zahodno Evropo in severnim Sredozemljem zadrževalo višinsko območje hladnega zraka. Sprva bodo naši kraji pod vplivom južnih, v drugi polovici tedna pa predvidoma vzhodnih višinskih vetrov, ki bodo k nam prinašali vlažen zrak.

Vreme bo nestanovitno z občasnimi sončnimi obdobji in s težiščem pojavljanja krajevnih padavin in neviht nad zahodno polovico države. Predvidoma bo proti koncu prihodnjega tedna padavin nekoliko manj. V primeru sončnega vremena bodo najvišje dnevne temperature okoli 25 °C.
Biovremenska napoved (ARSO)
Sobota, 6.6.2020 ob 18h

V nedeljo in ponedeljek bo vremenska obremenitev zmerna. Kazala se bo s povečanim notranjim nemirom, razdražljivostjo, z manjšimi motnjami v spanju in utrujenostjo. Priporočamo uživanje lahke hrane in dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in zdravil.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost med 8 in 9, v gorah pa med 9 in 10.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo visoka, prisoten bo še cvetni prah trpotca in kislice. Cvetijo žužkocvetne lipe in bezeg, splošno je v zraku le malo cvetnega prahu, več ga je v neposredni bližini rastlin, močan vonj lahko nekaterim posameznikom povzroča težave kot nespecifičen dražilec. Cveti tudi liguster (kalina), vsebuje oljki sorodne alergene, povišana koncentracija cvetnega prahu je v bližini grmov. V zraku bo še cvetni prah bora, koprivovk in velikega pajesena.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav srednje visoka. Cveti oljka, obremenitev bo na splošno srednja do visoka. Prisoten bo cvetni prah bora, trpotca, kislice, bezga, ligustra, pravega kostanja in koprivovk (krišina in kopriva).

Vetrovi prinašajo v nižine in do morja cvetni prah zelene jelše, ki cveti na gozdni meji. V nižinah so obremenitve prenizke, da bi lahko povzročale zdravstvene težave.

Zaznali smo povečanje obremenitve s sporami plesni, prevladuje Cladosporium. Obremenitev se poveča pri košnji in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

- Z rednim košenjem trave lahko v neposredni bližini bivališč zmanjšate koncentracijo cvetnega prahu. Kosi naj oseba, ki ni preobčutljiva na cvetni prah trav.

- V družino trav uvrščamo tudi žita, najbolj alergena vrsta je rž.

- Veliki pajesen je tujerodna vrsta, sajena kot okrasno drevo, v preteklosti sajena tudi v gozdu. Kjer je rastlina pogosta lahko cvetni prah postane potencialni alergen.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki