Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Torek, 21.8.2018 ob 7h (ARSO)
Danes bo precej jasno. Popoldne lahko nastane kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 33, na Goriškem do 35 °C.
Jutri bo sončno. Popoldne in zvečer je možna kakšna ploha ali nevihta. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, ob morju okoli 20, najvišje dnevne od 29 do 33, na Goriškem in Vipavskem do 35 °C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
Dokaj jasno bo, popoldne bo predvsem na območju Alp in Dinarskega gorstva nastala kakšna vročinska nevihta. V Tržaškem zalivu in v Kvarnerju bo pihala šibka burja.
Jutri bo prevladovalo sončno vreme. Popoldne bo nad Alpami in v notranjosti Hrvaške nastalo nekaj ploh in neviht.
Vremenska slika (ARSO)
Nad večjim delom Evrope je šibko območje visokega zračnega tlaka. V višinah se nad našimi kraji zadržuje topel in razmeroma suh zrak.
Obeti (ARSO)
V četrtek bo povečini sončno in vroče. Verjetnost popoldanskih neviht se bo nekoliko povečala. V petek bo oblačnost naraščala, popoldne in zvečer bodo nastajale nevihte.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 24. do 29. avgusta 2018
Ob koncu tedna bo srednjo Evropo in Alpe prešla hladna fronta, nad severnim Sredozemljem bo nastalo tudi ciklonsko območje. V prihodnjem tednu se bo nad Evropo spet okrepilo območje visokega zračnega tlaka.
V petek bo še deloma sončno, popoldne in zvečer bodo nastale vročinske nevihte. V soboto in nedeljo bo pretežno oblačno s pogostimi padavinami, sprva tudi nevihtami. Ohladilo se bo. Od ponedeljka naprej kaže na ustaljeno vreme. Jutranje temperature bodo okoli 10, dnevne pa okoli 25 °C.
Biovremenska napoved (ARSO)
Torek, 21.8.2018 ob 7h

Vremenski vpliv bo ugoden in ob sončnem vremenu spodbuden. Po nižinah bo popoldne povečana toplotna obremenitev, takrat se izogibajte večjim naporom na soncu.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks je ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah do 7,5 in v gorah 8,5. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Poteka glavna sezona cvetnega prahu ambrozije in pelina. V nižinah bodo obremenitve z ambrozijo nizke do srednje visoke, v predelih z večjo pogostostjo rastline (SV Slovenija, Brežiška kotlina) visoke. Obremenitve s pelinom bodo nizke do srednje visoke, ob rastlinah lahko pričakujemo v zraku več cvetnega prahu. Obremenitev s cvetnim prahom trav bo nizka, višje v hribih bo lahko občasno srednje visoka. V zraku se bo pojavljal cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk (konoplja in divji hmelj) in večje količine kopriv, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje. V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom ambrozije in pelina nizka, le najbolj občutljivi lahko razvijejo simptome. Obremenitev s koprivovkami (kopriva, krišina) bo nizka do srednje visoka. V zraku bo še cvetni prah trav, trpotca, metlikovk in konopljevk. Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.


Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki