Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Bivak pod Grintovcem

Natisni
dRM23. 05. 2019 15:45:42
Ker nisem še zasledil samostojne teme za bivak pod Grintovcem, jo odpiram, če pa že kje obstaja, pa prosim admina, da objavo prestavi.

Včeraj, po kar obilnem nalivu v Kamniški Bistrici, sva se dva, pozno popoldne (z dvourno zamudo), odpravila do bivaka pod Grintovcem, smer v Koncu - Kokrško sedlo - bivak pod Grintovcem.

Pot do Kokrškega sedla je bila, zaradi ravno namočenih tal in meglic, kar naporna. Snega do sedla ni. Na Kokrškem sedlu sva v Cojzovi koči preverila zimsko sobo, ki je bila v slabem stanju mrk pogled zaradi preteklih, nevestnih obiskovalcev.

Od Kokrškega sedla sva kar hitro nadaljevala pot, kajti zaradi zamude, sva imela do sončnega zahoda še dobre pol ure, hoje do bivaka pa dobro uro. Nekaj snega se začne malo pred vratci. Na drugi strani, pod dolgimi stenami, je bil spust kar zanimiv, zaradi mraka in strmih delov poti na katerih je sneg/led.

Ko sva prišla do točke, kjer zagledava bivak pod Gintovcem, sem takoj opazil nekaj kar me ni nič razveselilo. Namreč zdelo se mi je, da vidim, da so v bivaku vrata odprta. Na tej točki si tudi nadaneva dereze in svetilke na glavo ter jo s hitrim tempom mahneva čez snežišča, sedaj že v vetru.

Ko prispeva do bivaka, se je potrdilo moje opažanje, namreč zgornje krilo vrat je bilo odprto in je zaradi vetra ukrivilo ograjo in se zagozdilo na njej. Zgornje krilo nama je uspelo osvoboditi od ograje, vendar je kljuka oz. ključavnica kar precej poškodovana tako, da je potrebno kar nekaj vztrajnosti in sreče, da ti jih uspe dobro zapreti. Če bi bila vrata še malo bolj poškodovana, da se nebi mogla dobro zapreti, bi težko pri tem vetru prespala v bivaku, pot po temi do Cojzove koče, pa nebi bila prijetna.
Celo noč je precej močno pihal veter. Velika skrb je bila, da bi zgornje krilo vrat, zaradi te okvarjene ključavnice veter odpiral, ampak je na srečo zdržala.

Ko sva zjutraj odhajala, sva vrata zaprla tako kot je treba, kar sva tudi od daleč še enkrat preverila in so ostala zaprta, kljub močnemu vetru zjutraj.

V bivaku je bilo tudi veliko smeti, katere sva pospravila v vrečko in jih odnesla v dolino, ker očitno jih nekdo ni bil sposoben.

Glede vrat, smeti in tudi vandalizma bom raje tiho in naj si vsak misli svoje...mrk pogled
Bivak pod Grintovcem Kamniška Bistrica pred nalivom1
Bivak pod Grintovcem Kokrško sedlo, pri zimski sobi v Cojzovi koči2
Bivak pod Grintovcem Cojzova koča3
Bivak pod Grintovcem Pogled proti bivaku, kjer se vidi odprta vrata4
Bivak pod Grintovcem Stanje ob prihodu5
Bivak pod Grintovcem Po tem, ko sva nekako usposobila vrata in prižgala nekaj sveč.6
Bivak pod Grintovcem Sončni vzhod7
Bivak pod Grintovcem Bivak pod Grintovcem8
Bivak pod Grintovcem Vrata so ostala zaprta po najinem odhodu, kljub močnim sunkom vetra9
(+10)všeč
lijaneja23. 05. 2019 17:51:24
Hvala vama, da sta vrata usposobila in zaprla.
Res ne razumem, kakšna drhal hodi po naših hribih.
Močno upam, da bo tehnika z leti toliko napredovala, da bodo takšni 'izmečki' slikovno dokumentirani.
(+10)všeč
klemen9123. 05. 2019 18:06:41
Sam sem na to opozoril že 29.1. pod temo "Turska gora'. Vrata so bila tudi takrat odprta in že poškodovana. Dalo se jih je nekako zapreti, ampak ne rata vsakomur. Moraš biti vsaj malo tehničen tip, da veš kako se stvari streže. Poškodovana vrata pa so bila v februarju tudi na bivaku pod Skuto. So bila "zaprta" na zelo domiseln način.
@Lijaneja: bojim se, da bomo zaradi takih na koncu prikrajšani vsi, ker menim, da bo PD stvar rešil tako, da bo bivak zaklenjen in bodo ključi na voljo zgolj po dogovoru nekje v dolini. Morda to niti ne bi bilo čudno glede na strošek izdelave in postavitve takih objektov.
Vrata na bivaku pod Skuto1
(+7)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki