Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant

Natisni
velkavrh27. 04. 2011 21:15:26
Pozivam izkušene gornike, ki poznajo ti dve neoznačene poti na Korošico, naj opišejo začetek poti, kajti oba vodnika kot Stritarjev ali Habjanov me ne pripeljejo do Skoka. Probal sem predlani, zašel in se celo pri povratku poškodoval. Ta teden pa sem spet raziskoval to pot. Odločil sem se, da grem na Najnar štant, ki se izogne Skoku in ga priporočajo za povratek. Šel sem proti Presedlaju in na drugem odcepu na levo šel po tej potki. Bila je dobro uhojena in me povedla prek manjše stuge na drugi breg. Nato je šla pot po desni strani nad strugo, jo prečila, me spet povedla na desni breg. Od tu je šlo malo bolj strmo, na desni strani sem ugledal naravno okno-kar veliko, na isti strani pa so se višje gor videle v skalah nekakšne pečine. Do tu sem hodil uro in pol od izhodišča. Tu pa potka ni bila več vidna. Res pa je bilo na tleh veliko listja. Odločil sem se ,da se vrnem. Pri vračanju, pri slapu sem srečal pohodnika, ki je rekel, da je bila to pot do Skoka. Tudi on se je vračal prek Najnar štanta. Zanima me ,če sem šel do tistega okna pravilno in kako se gre naprej do Skoka. Skok mi ne predstavlja problema, ker imam izkušnje z plezanjem. Preplezal sem recimo že Mrzlo goro, Rjavino iz Kota, Šklatico in podobno. Že predlani sta mi svetovala Marko in Robin, morda bi še tokrat kaj dodala, lahko tudi na zasebna sporočila. Se priporočam in že v naprej hvala!
všeč
Volk27. 04. 2011 21:51:33
Pa saj vodnika nista napisana tako zelo 'mimo', mejduš.
Sploh neoznačeno stezo skozi Kamendol se pri slapu (pred slapom) Orglice kar hitro najde, če veš kje iskati. mežikanje Tudi slediti ji sploh ni kakšen bav bav (tisti čez Najnar štant je vendarle malce težje).
Glede na to, da si se tamkaj enkrat že poškodoval pa bi ti priporočal, da greš drugič v raziskovanje vendarle v družbi poznavalca. Glede plezarije ...
Na tistem Skoku se je že marsikaj dogajalo, pa čeprav od spodaj izgleda sila pohleven in je celo ozaljšan z nekaj klini, ki so ravno v zgornjem, najtežjem delu bolj malo v pomoč. Gre za plezanje II. stopnje, ki ga z omenjenimi markiranimi potmi nikakor ne gre primerjati! Je pa sicer nad njim lepo urejeno sidrišče za spust ob vrvi. mežikanje

Pa lp.
(+1)všeč
Irina27. 04. 2011 22:46:47
Velkavrh, zakaj pa preko FB ne pišeš kar direktno Andreju Stritarju? Kolikor ga jaz poznam je zelo prijazen človek in ti bo verjetno odgovoril, oziroma pomagal priti do tako željenega Skoka.
všeč
LidijaJesih23. 09. 2011 16:39:26
Upam, da si pot čez skok že našel, drugače poglej moj opis pod Lučki dedec.
Volk, škoda da so šli vsi arhivi na forumu PZS (vsaj kaže tako). Tam je bilo veliko napisanega, tudi meni sta ti dve poti tam padli "v oko" nasmeh
všeč
velkavrh23. 09. 2011 23:18:34
Ta pot je bližnjica za Korošico. Bom verjetno še letos poizkusil po tvojem opisu. Sicer sem pa šel na Ojstrico oziroma na Korošico od Robanovega kota in je bilo zelo fino, prek 400 m jeklenic in 400 klinov! Izredno lepa varovana pot!
všeč
jarsan24. 09. 2011 10:23:17
Andrej Stritar v knjigi "Grintovci - Južni pristopi" to pot opiše takole: "Pod iztekom Orglic se z desne spušča zaprodena grapa izpod Rzenika.Desno ob njej sledimo stezi približno 50m navzgor, nato pa prečkamo gruščnato grapo." Torej ne pod, pač pa nad slapom Orglice. Pot je dobro shojena, do Skoka pa se ji z desne priključi še ena pot, od nje pa se v levo odcepi pot do Kamniške jame. Pot čez Najnar štant se od poti na Presedljaj odcepi na višini okrog 1000m (slap Orglice 782m).
všeč
nk24. 09. 2011 11:27:35
Če greš čez Najnar štant, se ogneš skoku, saj se poti združita nekaj nad njim in gre potem skupna pot naprej čez melišče Šraj pesek na Petkove njive in Korošico. V tem je ravno prednost te poti čez Najnar štant. Je pa res, da ta "pot" v drugem delu od štanta naprej ni nadelana in ima bolj kot ne lastnosti brezpotja, kjer je potrebno nekaj smisla za orientacijo. Če ujameš pravo "pot", ni večjih tehničnih težav, če pa te zapelje kakšna gamsja stečina, lahko zaideš tudi v neprehoden svet.
Odcep na Najnar štant z markirane poti proti Presedljaju1
(+1)všeč
LidijaJesih24. 09. 2011 18:06:28
@jarsan: res Stritar tako piše, a vse skupaj se dogaja pod slapom,ne nad njim. Če boš to iskal nad njim ne boš našel. V pomoč step by step slikce od odcepa z markirane poti.nasmeh
Takole izgleda potka, ko se odcepi z markirane poti na Presedljaj. Levo je struga.1
Kmalu naletimo za oznako za bolnico2
tule obstanemo, Potka gre v strugo, dobro slišimo slap, ki je le za ovinkom. Torej stoj.3
Tam kjer stojiš (prejšnja slika) obrneš glavo v desno. Po tej potki je treba ob (naši) desni strani prazne struge gor. Potka se vidi dobro4
(+1)všeč
mero552. 04. 2012 14:13:06
Jarsan ima prav, pri odcepu za slap nadaljuješ 30 metrov po desni ob grapi in jo šele nato prečkaš po dobro vidi potki. Potem se strmo vzpnenjaš po gozdu. Pot vodi po Kamendolu mimo lepih tolmunčkov do pečin imenovanih Skok, ki naj bi jih obšel po levi.




všeč
LidijaJesih2. 04. 2012 15:09:34
Saj so slike en post višje.. pa pod njimi navodila...
In preverjeno se tako gre in pride prav. Skok je pa precej precej višje.
in če baba ne zaide, potem tudi moškim z orientacijo ni težko. nasmehnasmehnasmeh
(+2)všeč
jarsan2. 04. 2012 16:39:47
Sam sem to pot prehodil večkrat in sem vedno hudourniško grapo, v katero se izteka slap, prečkal nekaj deset metrov naprej od slapa.
všeč
SilvestrO2. 04. 2012 17:56:03
Če sem še jaz malo ironičen,... vse se dogaja pod slapom..., napačno povedano ali pa,... babja logika zadrega,
...vse se dogaja potem ko se v levo odcepi pot proti slapu, mi nadaljujemo v isti smeri...itd,itd,... Skok je pa seveda v zatrepu Kamendola...
S poti na Presedlaj na Šraj peske pa obstajata zgornja in spodnja lovska pot,... ena od teh je čez Najnar štant...
(+2)všeč
jožka14. 04. 2012 18:52:10
Med številnimi zankami in ugankami junakov foruma je tudi pot čez Najnar štant.
Razvozljavati sem jo šla danes, saj je bilo vreme kot nalašč za raziskovanje. Gor sem šla čez Skok in nad njim po skrotju desno gor pod steno saj sem vedela, da bom slejkoprej naletela nanjo. Našla sem jo tik pod steno in po njej nadaljevala navzgor, ker me je zanimalo kje se začetek- dolgrede- odcepi od poti čez Šrajpesek in Skok.
Torej: Ko se spuščaš skozi gozdiček pod steno Vežice, se na enem od levih okljukov potka čisto približa steni, in možic, obledela puščica in napis ''lovska pot'' te usmeri navzdol in levo v zlizan žleb. Od tu dalje je vseskozi vidna, 2/3x malo poplezaš in po številnih prečenjih grap, spustih in vzponih priključiš na pot s Presedlaja. Vmes naletiš na kak ''lovski'' klin, na par rahitičnih možicev pa tudi na kup stečin, ki te mamijo v slepe ulice.
Gor grede je komplikacij najbrž manj, odcep je za večjo skalo(z danes rojenim možicem)- levo ob poti na Presedlaj, na desni pa je nezgrešljiva odžagana korenina.
Pot čez Najnar štant je precej daljša in bolj nerodna kot čez Skok in kdor Skoku ni dorasel, se tudi na lovski ne bo dobro počutil, znanje pridobljeno v raznih ferratkah pa tu ne bo zadostovalo. Vaša Jožka
(+6)všeč
voluhar1. 06. 2012 11:30:38
(+2)všeč
pika4. 06. 2012 08:04:08
Lidija, tvoj opis poti pod Lučkim dedcem je res natančen ter hkrati enostaven in orientacijsko ne moreš zgrešiti nasmeh. O zahtevnosti same poti pa je že zgoraj veliko napisanega, tako, da naj vsak pri sebi presodi kako in kaj.
Pa lep pozdrav!
(+2)všeč
trilko11. 06. 2012 13:56:27
Že nekaj časa me mika Korošica preko Skoka in Šraj peska, včerajšnji dan sem izkoristil za ogled terena in da sploh najdem ta zlovešči Skok nasmeh

Brez problema sem našel velb (obok), potem pa se je potrebno še malo povzpeti in prideš do skal. Na vsake toliko časa se kje pojavi kakšen "možic". Samega Skoka se pa nisem lotil, bo potrebno priti z nekom bolj izkušenim... Upam, da enkrat letos nasmeh
Velb (oz. obok) - naravno kamnito okno...1
In potem se prišel pod steno... Je to Skok?2
Pa še pogled nazaj, na dolino Kamniške Bele3
(+1)všeč
garmont11. 06. 2012 21:55:47
Seveda je tapravi.Že takoj na začetku je potrebno precej uporabljati vse okončnine. Za lažji začetek je v lepo viden žleb v sredini zagozden kamen, od tam naprej pa na trenje.
Lp
Skok od spodaj1
Pa še bližje2
všeč
garmont22. 11. 2012 19:53:38
Danes s prijateljem po lovski stezi čez Najnar štant in Šraj pesek ter po grapi na Vežico.Sestop čez Durce pod Dedcem in nato nazaj preko Skoka v dolino Bele.
Megla je ostala pod 1100m višine, zato je bilo prav prijetno danes. Vzpon na greben Vežice je kar prijetno izpostavljen, sestop čez popolnoma moker Skok pa je itak poglavje zase.
Lp

Ključi na poti čez Najnar štant1
Skalna zapora2
Tortura imenovana Šraj pesek3
Grapa , ki vodi na greben4
V steni5
Izstop na greben Vežice6
Potka proti glavnemu vrhu7
Vrh Vežice zadaj 8
Razgled z vrha 9
Skozi okno v Dedcu pogled na Petkove njive10
Abzajl v Skoku, ki je bil popolnoma moker11
V mokrem je kar kriza12
Osvežitev !13
(+7)všeč
dprapr23. 11. 2012 09:40:13
Vežica je res nekaj posebnega, še posebno njena stena. Kompaktna, kot stene v Paklenici!
Je ta pristopna grapa na greben že v Vršičih, nad melišči? Blizu tiste lepe Lukmanove smeri?
Skok je pa res gladek, pa stari klini so tudi že neuporabni.Sta pa zgledno urejena štanta! Ko sem zadnjič tam po dolgih letih ponovno sestopal, sem ravno razmišljal o tem, da ne bi bilo dobro biti brez vrvi, če bi bilo mokro!
Lp
(+2)všeč
garmont23. 11. 2012 19:46:53
To je druga velika grapa iz smeri Šraj peska ( točno nad velikim možicem , ki označuje pot proti Petkovim njivam ). Sam sem vstopil na desni strani čez lepo viden skok ( omožičen vstop je po levi ). Grapa pa je samo na začetku, kasneje se spremeni v steno z veliko dobrimi oprimki in te pripelje na greben.
Vstopil sem na desni strani1
Potka nad levim vstopom ( možic ) te popelje desno v steno2
Takole do vrha grebena3
Izpostavljena pot od grebena do vrha Vežice4
(+2)všeč
dprapr23. 11. 2012 21:09:49
Hvala, garmont!
Nisem vedel, da obstaja ta prehod. Običajno sem sestopal tam pred Dedcem!
Če prav razumem, je to na levi strani moje slike?
1
všeč
Stran:123456
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki