Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Stegovnik
Dr.Stane     
19.7.2019
koliko časa je potrebno od pastirske koče na Dolgi njivi do Stegovnika in naprej do dom-a pod Storžičem.
hvala za odgovor
Janez Seliškar     
19.7.2019
Za cel dan hoje je to.
Dr.Stane     
19.7.2019
hvala za odgovor se mi je zdelo ko sem pregledoval zemljevid imam namen narediti Tržiško planinsko pot lepo počasi sicer pa v enem zamahu 5-6 dni
Janezs     
21.7.2019
Ja zanimiva je Tržiška-24.
Parkeljc     
6.10.2019
Danes sprva cincava in okoli 10ih se odločiva, da greva. Po novem je vožnja od rampe naprej v Medvodju prepovedana. Baje, da lovci in gozdarji fotografirajo vozilo, ki je puščeno naprej od rampe in jo pošljejo organom pregona. Le-ti lastniku vozila na dom pošljejo "lepe pozdrave" v obliki 15mestnega števila TRRja, na katerega je potrebno odgovoriti v zakonskem določenem roku (nakazati 200.- EUR). Če ne plačate v roku, je kazen 400.- !!!
Pot se od rampe pa do mesta, kjer se je dalo nekoč parkirati, zares vleče.
S seboj sva imela opis poti v obliki posnetkov zaslona slik iz opisa poti na tem portalu (http://www.hribi.net/izlet/medvodje_stegovnik_po_cesti_in_skozi_okno/11/442/4176). Na ključnem mestu, kjer pot-kolovoz ostro zavije v desno, sva nadaljevala naravnost. Po 15ih minutah sva se znašla v slepi "ulici". Vrnila sva se do ključnega ostrega odcepa in ujela pravi kolovoz, kateri se je kmalu spremenil v neoznačeno dobro vidno pot. Po nekoliko bolj strmem vzponu pridevo do mesta, kjer tudi poti ni več in od tukaj, tako kot je napisano v opisu, po krajšem strmem brezpotju po nekaj minutah ujameva označeno pot z Močnikovega sedla, Javornika ali pa z Jezerskega konca (kanonir).
Nadaljevanje skozi okna do vrha je bilo manj zanimivo oz. za naju, ki se raje umikava markiranim potem, pač predvidljivo.
Vrh je bil precej obiskan, srečala sva kak ducat ljudi.
Temperatura je bila prijetno jesenska, bi pa rekel, da je bila inverzija, saj naju na vrhu ni zeblo, ko sva pa sestopala, naju je v Medvodju kar pošteno zazeblo.Stegovnik prvi razgledi - Veliki vrh Košute..1
Stegovnik eno izmed oken..2
Stegovnik predvrh, zadaj levi del grebena Košute..3
Stegovnik ..in desni del..4
Stegovnik na vrhu5
Stegovnik proti KSA6
Stegovnik Kočne7
Stegovnik na Kofcah vse polno..8
pclop     
30.4.2020
Stegovnik. Vse lepo in prav, le tam od Močnikovega sedla dalje je malo težav zaradi markacij in podrtega drevja. Tisti drugi odcep po Močnikovem sedlu na desno verjetno zaradi podiranja dreves sploh ni označen (mogoče sem malo slep), zaradi podrtega drevja pa potem v nadaljevanju tudi hitro lahko udariš kakšno prvenstveno smer zavijanje z očmi. Če imaš malo orientacije (in ne megle), se že znajdeš, verjetno pa bo že čas, da odgovorni kaj naredijo tudi s tistim podrtim drevjem.
Sicer pa so to lepi kraji in kar je še zlasti v tem karantenskem času precej pomembno, tudi precej osamljeni.
No, snega/ledu pa je bilo danes zgolj za "spominsko knjigo", torej, sploh nobene težave.
Stegovnik1
lijaneja     
30.4.2020
Super slika s Košuto v ozadju.
pclop     
2.5.2020
Ali kdo ve, čemu so bile namenjene tiste žice (ograja) ob poti na Stegovnik - na bolj ali manj zadnjem vzponu iz smeri Močnikovega sedla? (Ne mislim tiste "zajle", ki je pod grebenom namenjena varovanju.)
Tadej     
2.5.2020
Poglej Metodov komentar iz leta 2012.

http://www.hribi.net/izlet/dol_stegovnik_cez_mocnikovo_sedlo/11/442/653
pclop     
2.5.2020
Tadej, najlepša hvala!
j.     
4.5.2020
Včeraj (nedelja, 03. maja) popoldan čez Močnikovo sedlo in nazaj. Pot je lepo označena, le na novo zbuldožirani kolovozi so jo po nekod malo načeli. Kakšnih petsto metrov naprej od Močnikovega sedla, pod vrhom Ruša je jasa polna korenin podrtih dreves. Od tam je pot težje sledljiva in preči zahodno v gozd, kjer nepospravljena podrta drevesa zelo otežijo prehod. Po sledeh enega ali dveh predhodnikov sem mikado obšel po desni strani. Precej strmo gozdnato pobočje mi ni bilo najbolj všeč, zato sem bil vesel, ko sem po kakih 200 metrih nižje spodaj zopet zagledal pot.

Do sedla Pri Lojtri je bilo potrebno obiti še dvoje ali troje padlih dreves a brez težav. Naprej je pot brez posebnosti, Bornove ograde na strmen delu grebena (glej zgoraj prispevka od Pclopa in Tadeja) je po sto letih še kar nekaj. Eno snežišče v bližini jeklenice sem obšel, drugega pa kar preskočil nasmeh.

Pri povratku sem sledil poti do podrtih dreves. Shojene stopinje so me le nekaj metrov nižje od podrtije po kakih 50 metrih pripeljale do gostejšega smrekovega rastja, od koder sem, kar malo presenečen, stopil na jaso pod Rušem in nazaj na pot. Preprosto in kratko. Nekdo je, gledano s strani vzpona, začetek stezičke skozi smrečje celo skrbno označil z več manjšimi možici, a sem jih gor grede spregledal. Da se to ne bi zgodilo še komu, sem zavihal rokave, malo dogradil obstoječe možice in postavil še dva ali tri nove. Pa na varianto poti z markacijo na začetku, ki me je zavedla, sem kar malo iz jeze prečno nametal kup vej. Upam, da bo komu pomagalo.

Do avta sem prišel že v mraku. Na poti sem takoj na začetku srečal dva, potem pa žive duše ne. Zelo lep in osamljen konec!

Stegovnik Pot je skrbno označena.1
Stegovnik Hiška na jasi pod Močnikovim sedlom. Ima tudi igrišče za mini nogomet :).2
Stegovnik Bogastvo lesa. Ni čudno, da je toliko novih kolovozov.3
Stegovnik Podrtija na poti z markacijo.4
Stegovnik Ostanki Bornove ograde za jelene.5
Stegovnik Greben Košute - vzhodni del.6
Stegovnik Eno snežišče sem obšel ...7
Stegovnik ... drugo pa preskočil :).8
Stegovnik Kočne in druge lepotice Kamniških Alp.9
Stegovnik Celoten greben Košute.10
Stegovnik Storžič, Mali in Veliki Javornik (Ženiklovec).11
Stegovnik Močnikovo sedlo, levo Ruš, desno Bukovec.12
Stegovnik Skrinjico na vrhu nekateri uporabljajo kot pano za nalepke.13
Stegovnik Zaradi podrtih dreves neuporabno pot sem zametal z vejami, dozidal obstoječe možice in postavil nove.14
lijaneja     
4.5.2020
Zares super deseta slika.
j.     
5.5.2020
Hvala, Lijaneja. Pa saj ne more biti drugače, greben je meni eden lepših pri nas.
j.     
6.5.2020
Včeraj (torek, 5. maja). Ker nas je virus navadil na isto občino, sem šel spet na Stegovnik, tokrat iz Dola skozi okno. Z gozdne ceste naprej od počitniške hišice sem nekako udel pravi kolovoz, ki se odcepi desno, pa levo, pa desno in malo po brezpotju do markirane poti, ki pelje pod vzhodnimi strminami Stegovnika. Pot je redko uporabljana, popolnoma neshojena, prekrita z iglicami in listjem, na nekaj koncih čeznjo ležijo podrta drevesa. Zato so toliko bolj pomembne smiselno postavljene markacije, ki jih je več tam, kjer je pot slabše sledljiva. Čestitke kranjskim markacistom!

Tudi na sedelcu med Stegovnikom in Malim Javornikom so, podobno kot Pri lojtri in na Bukovcu vidni ostanki Bornovih ograd za jelene. Enkrat bo mogoče treba narediti kakšno turo po mejah tega gojišča. Trojno naravno okno v Stegovniku je res izredno zanimivo. Pri prehodu skozenj je, ob navdušenju nad tem naravnem čudesom, za nekaj malega adrenalina dodatno poskrbel še eden od dveh klinov na jeklenici na zahodnem delu, ki se mi je preprosto izpulil. Jeklenica sedaj visi na zgornjem svedrovcu, a hujšega problema ni. Tisti meter ali dva se da sestopiti brez težav, le z malo več previdnosti. Še ena jeklenica je napeta med dvemi suhimi drevesi tik pod vršnim grebenom, a zgolj kot nekakšna ograja ob poti, večjih težav na poti ni.

Pri povratku je rahlo deževalo, a sem kljub temu nadaljeval v smeri Malega Javornika in se po SV strani po mokrih, mestoma malo bolj strmih travah v zgornjem delu povzpel tudi na ta lep, razgleden vrh. Med vzponom sem bil nagrajen s pogledom na cele poljane razcvetelega teloha, kot jih nisem videl še nikoli. Imel sem še nekaj časa in sem pofirbcal naprej po markirani poti proti Javorškem prevalu in se po lagodni strmini na južni strani Malega Javornika še enkrat znašel skoraj na vrhu. Ta krožni ekskurz (© P. Plezalček nasmeh) me je ob pozni uri pripeljal k odločitvi, da je treba nazaj. Po sistemu številnih kolovozov na vzhodnih pobočjih te (skoraj) dvakrat obiskane gore sem se spustil do gozdne ceste in naprej ob Zabukovskem potoku do avta.

Vreme je bilo ves čas kislo, deževalo je kakšni dve uri, le okrog sedmih zvečer je Kočne za nekaj trenutkov obsijalo sonce. Na poti nisem srečal nikogar, vseeno mi je bilo lepo. Ampak naslednjič bo pa morda res treba v drugo občino.

P.S.: težavo z jeklenico pri oknu sem javil na poskodbe.poti@pzs.si. So mi ažurno potrdili prejem sporočila.

Stegovnik Nenavadne oznake na nemarkirani poti pod vzhodnimi vesinami Stegovnika.1
Stegovnik Strmo vzhodno pobočje Stegovnika, zadaj Ruš in Bukovec, vmes Močnikovo sedlo.2
Stegovnik Izredno zanimivo naravno okno.3
Stegovnik Na zahodni strani okna se mi je izpulil klin.4
Stegovnik Jeklenica (ograja) tik pod vršnim grebenom Stegovnika.5
Stegovnik Vreme je bilo kislo.6
Stegovnik Vršni greben Stegovnika. Nekaj malega je izpostavljen.7
Stegovnik Razpotje pod Malim Javornikom. Da je Storžič le dve uri in pol oddaljen? Neverjetno blizu!8
Stegovnik Pomladanski teloh.9
Stegovnik Toliko naenkrat jih še nisem videl.10
Stegovnik Storžič in Veliki Javornik (Ženiklovec).11
Stegovnik Stegovnik, Ruš in Bukovec, zadaj del Košute.12
Stegovnik To, kar se je z Malega Javornika videlo od Kočen.13
Stegovnik Sestop z Malega Javornika po travah s telohi. 14
Stegovnik Sestop po labirintu kolovozov: na enem je bilo celo nekaj snega.15
Stegovnik Na pol podrta kočura ob kolovozu sredi gozda.16
Stegovnik Sled.17
ločanka     
7.6.2020
Pred veliko leti je ostala tura na Stegovnik nedokončana zaradi goste megle, ki nas je takrat spremljala na celi poti. No, včeraj pa je bila tura dokončana, a sva ostala na vrhu brez razgledov.Torej, dolg ostaja še naprejnasmeh.

Sva se povzpela nanj iz Dola preko Močnikovega sedla, in ker si nisva dobro ogledala izkušenj in nasvetov prejšnjih pohodnikov, sva se prebijala preko podrtih dreves v hudi strmini (sva se jo že kar navadilanasmeh), a se je dobro izteklo. Na markirano pot sva zopet stopila s strmine nad hudournikom, ki ga je potrebno prečiti. Zato priporočam, da upoštevate priporočilo od j. in njegovo zadnjo sliko pri prejšnji objavi.
Z vrha sva se odpravila po drugi poti in to je bila najboljša odločitev na celi turi. Prehod skozi steno preko treh impozantnih votlin je nepozabno doživetje, ki ga enostavno ne smeš zamuditi. Veličastna narava, res, še megla je bila pozabljena. Dosti lepše kot sem si predstavljala in lepše, kot lahko podobo zajameš iz slik. Še prej pa me je prevzela hoja po mehki potki pod strmimi, gladkimi stenami, ki so se bleščale v mokroti kapelj, ki so povzele preko njih.

Pri povratku se nisva še enkrat povzpela do Močnikovega sedla, ampak sva z markirane poti pri balvanu krenila desno in tako pri vikendu naredila krog.
Na turi nisva srečala prav nikogar, zaključek ture pa sva naredila kar med rožicami na travnikunasmeh.

Stegovnik tu parkiraš1
Stegovnik pogled nazaj s poti2
Stegovnik skozi prelepi gozd3
Stegovnik pogled nazaj4
Stegovnik Močnikovo sedlo, megla se je že približevala5
Stegovnik takole, če spregledaš nasvete predhodnikov6
Stegovnik in takole7
Stegovnik na sedlu in križišču poti Pri Lojtri8
Stegovnik ob Bornovi ograji naprej9
Stegovnik pogled nazaj v tem času10
Stegovnik v strmino, a ni prehuda11
Stegovnik proti Kočni včeraj, redki trenutki pogleda skozi megleno okno12
Stegovnik13
Stegovnik še en dragocen pogled včeraj14
Stegovnik po krasnem  grebenu15
Stegovnik16
Stegovnik ob poti tudi cvetje17
Stegovnik redki18
Stegovnik na meglenem vrhu, škoda19
Stegovnik zadnji vpisi20
Stegovnik preko vršnega grebena21
Stegovnik proti oknom22
Stegovnik23
Stegovnik tu mimo24
Stegovnik med okni25
Stegovnik pogled ven26
Stegovnik27
Stegovnik po lojtrci gor ali pa dol, odvisno kam28
Stegovnik včeraj spolzko29
Stegovnik izhod ali pa vhod30
Stegovnik31
Stegovnik32
Stegovnik če prihajaš od Kanonirja, potem levo33
Stegovnik cvetenje34
Stegovnik proti vikendu35
Stegovnik pogled v vodo Zabukovskega potoka36
Stegovnik pogled v smeri Kočne37
Stegovnik s cvetočega travnika38
Stegovnik pri Kanonirju, takole te pogleda, če ga nagovoriš39
Stegovnik še do te table sva se zapeljala,. lovska opozorila mi niso povsem jasna40
ppegan     
29.9.2020
Zanimala me je neoznačena pot proti oknom, saj sem pred leti po njej že šla, pa sm jo že malo pozabila. V tem času je pot postala dobro uhojena in omožičena, tako da težko kje fališ.
Po prihodu na markirano pot okna - Močnikovo sedlo se usmerim proti sedlu, pa mi je bilo kar malo žal, saj je na poti precej podrtega drevja, zaradi katerega so potrebni bolj in manj naporni obvozi. A smo se nekako prebile, saj je bila smer jasna.
Dobra novica pa je, da je pot od sedla Pri lojtri do Močnikovega sedla vzorno urejena in na novo markirana, podrta drevesa pa odstranjena oz. prežagana (aprila tega še ni bilo). Jurčkov ni, so vsi zmrznili, bil pa je glasen jelen al pa medo. Nisem ostala tok dolg, da bi ugotovila, komu pripada doneče oglašanje velik nasmeh
Stegovnik Tko kt piše :) 1
Stegovnik Avtobusna postaja je samevala ;) 2
Stegovnik Dobro omožičena in uhojeni pot proti oknom. 3
Stegovnik Na tem mestu prideta poti skup. 4
Stegovnik Pogled proti KSA. 5
Stegovnik Sedlo Pri lojtri 6
Stegovnik Podrto drevo, a je tu obvoz lepo urejen. 7
Stegovnik Kar tri na kup. 8
Stegovnik Vzorno urejena pot od sedla Pri lojtri do Močnikovega sedla. 9
Stegovnik A kdo ve, katera goba je to? 10
Stegovnik Snega je blo za vzorec, dobesedno :) 11
Stegovnik Stara markirana pot je šla tu naravnost, nova pa gre rahlo levo. 12
Stegovnik Pogled proti Storžiču 13
DanD     
30.9.2020
nasmehppegan
Na tvoji sliki št. 10 je najbrž resasta zvezdica, ki žal ni užitna.
Več si lahko prebereš na internetni strani: http://www.gobice.com/?action=details&gid=718&lang=si
ppegan     
1.10.2020
@DanD, hvala nasmeh So mi tudi že pod temo Gobe pojasnili, kaj naj bi to blo zaeno čudo mežikanje
ppegan     
8.1.2021
Včeraj z Nessy prvič v sezoni na turno smuko. Pod Stegovnik z Dola pojdem, saj je pot široka in ne prestrma, torej bo dovolj prostora za moje kaskadersko smučanje, poteka pa po gozdu, tako da nevarnosti za plazove skorajda ni. Pri avtu se ugvantam in opremim, nato pa z Nessy oddrsava do vikendice na jasi pod Stegovnikom, kjer ujameva nekaj sončka. Od tam pa po pršiču odvriskam v dolino. Malokrat se zgodi, da je prva turna tura tako fantastična nasmeh
Stegovnik Prava zimska pravljica :)1
Stegovnik Pogled proti Kozjemu vrhu.2
Stegovnik Poleg Kozjega vrha na desni, se naravnost vidi Krvavec.3
Stegovnik Pri klopcah ob jasi, tu naprej gre pot do Močnikovega sedla.4
Stegovnik Tihi stražarji.5
Stegovnik Vikendica s Stegovnikom v ozadju.6
Stegovnik Čudovito :)7
Stegovnik Nessy je vikendico kaj hitro vzela za svojo ;)8
Stran: 1 2 3 4 5       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki