Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Karavanke / Visoki (Kurji) vrh
 Visoki (Kurji) vrh
19.5.2011 - Parkeljc
Danes jo mahnem od "Šteng" proti Visokem (Kurjem) vrhu. Pot je sprva res pošteno strma, po kakšni uri hoje pa strmina popusti in se kar nekaj časa prav počasi vleče. Opis poti sem sicer imel natisnjen s seboj, a sem kljub temu pot zgrešil, šel sem namreč po "lepši" in bolj vidni, ki me je pošteno zavedla in sem prišel na vrh kako uro kasneje in še to "okoli riti v žep" Če bi videl pot, ki se odcepi proti Vretovem vrhu po grebenu, bi vrh dosegel zelo kmalu, tako pa sem prečil nešteto manjših grap, celo eno skalno polico, kjer je še ostanek jeklenice, ki vodi od te police navzdol po zelo strmi in razriti grapi gledano v dolino potoka Hladnik. Znašel sem se na jasi , kjer stoji novejša brunarica, v bližini pod njo pa tudi dve starejši podrtiji, ker ni vidne poti jo usekam naravnost navzgor in pristanem na sedlu oz. grebenu med Mojstrovico in Visokim Kurjim vrhom. Pravzaprav sem naredil skoraj celi krog okrog VKV. Po grebenu vrh dosežem v nekaj minutah. Razgledi lepi na vse konce. Ker me je zanimalo kje sem zgrešil pot, sem se z vrha spustil proti Vretovem vrhu, pot je lepo vidna in kar strma, na sedlu pod Vretovem vrhu pa jo naenkrat zmanjka, a sem bil orientacijsko prepričan, da je pot po kateri sem se vzpenjal nekje blizu in res je bila, le da nisem našel vidne povezave med obema. Po nekaj deset metrih brezpotja sestopim na prvotno pot. S tem sem pridobil ogromno časa, saj mi ni bilo več potrebno prečiti nekaj strmih hudourniških grap in skalne poličke z jeklenico.
Kot jo opisujejo nekateri, je pot res orientacijsko zahtevna, ponekod jo vidimo, ponekod ne, pa spet jo,.. Tudi res, da je v mokrem nevarna za zdrs, saj se večino časa hodi prečno pod grebenom oz. pod pečinami.
Kljub temu, da sem ponekod kar malo iskal pot in se zopet vračal na izhodišče sem do vrha porabil nekaj manj kot tri ure. Upam, da nisem koga prestrašil. velik nasmeh
Visoki (Kurji) vrh neoznačeno izhodišče1
Visoki (Kurji) vrh razpotje štirih - naravnost navzgor, lahko pa tudi v desno2
Visoki (Kurji) vrh pogled v dolino3
Visoki (Kurji) vrh od Vrtaške do Jalovca4
Visoki (Kurji) vrh Jalovec & Co5
Visoki (Kurji) vrh od Vošce do Bele peči6
Visoki (Kurji) vrh ob poti (Bašca?)7
Visoki (Kurji) vrh proti grebenu8
Visoki (Kurji) vrh firbec9
Visoki (Kurji) vrh pogled v dolino z grebena proti Kranjski Gori10
Visoki (Kurji) vrh od Kepe do Mežakle11
Visoki (Kurji) vrh Kresišče in Mojstrovica12
Visoki (Kurji) vrh dva obiskovalca na Truppiju za Belimi pečmi13
Visoki (Kurji) vrh Julijci z vrha VKV14
Visoki (Kurji) vrh obrat..15
Visoki (Kurji) vrh in pozdrav v slovo16
Visoki (Kurji) vrh pogled nazaj, od VKV do Mojstrovice17
Visoki (Kurji) vrh Kepa, DM Kepa, Gubno in Visoki Kurjek18
JusAvgustin     
19.5.2011
Lepa tura, to je bistvo brezpotja! Iskanje najugodnejših prehodov in slediti "nevidni stezi"mežikanje
ljubitelj gora     
7.11.2013
Malo po 9.00 uri začnem s hojo, avto pustim 1.5km od ceste pred podorom, tam se začne tudi strma lovska stezica, med potjo so razpotja a se držim grebena. Obiščem kar nekaj vrhov vse od Visokega Kurjega vrha, Mojstrovice in še druge vmesne vrhove do Kresišča. Tam se spustim v smeri Kepe in iz sedla nazaj do izhodišča po gozdni poti. Cesta je po mojem mnenju preveč nevarna za vožnjo.
Visoki (Kurji) vrh tu začnem le 1.5km od ceste1
Visoki (Kurji) vrh tu levo gor2
Visoki (Kurji) vrh malo se je umaknil, nato opazoval3
Visoki (Kurji) vrh na enem vrhu4
Visoki (Kurji) vrh in na drugem vrhu5
Visoki (Kurji) vrh Visoki Kurji vrh6
Visoki (Kurji) vrh Triglav7
Visoki (Kurji) vrh Jalovec8
Visoki (Kurji) vrh vse do Kresišča bom šel9
Visoki (Kurji) vrh Stol10
Visoki (Kurji) vrh Mojstrovica11
Visoki (Kurji) vrh12
Visoki (Kurji) vrh Kresišče13
Visoki (Kurji) vrh14
Visoki (Kurji) vrh15
Visoki (Kurji) vrh Jalovec16
Visoki (Kurji) vrh po tisti potki bom še šel17
Visoki (Kurji) vrh tu čez18
Visoki (Kurji) vrh in že precej dol po poti nazaj na izhodišče19
Visoki (Kurji) vrh nekdo pa je šel danes tu čez20
Visoki (Kurji) vrh pri lovski21
ljubitelj gora     
7.11.2013
Parkeljc moraš kar poiskati pravi pristop, ker drugače se res znajdeš v rušju, podrtih grapah, čeprav je ves čas nekak vidna lovska steza, ki se tu pa sem mogoče malo zgubi. Sam sem se držal bolj grebena, višje pa šel bolj v levo pa spet v desno, šel mimo izvira, in nato desno prečil ter se tam povzpel na Vetrov vrh, ki je v rušju, tud po vseh 4 je šlo gor. Nato se malo spustil in nadaljeval na naslednji vrh Vršič, nato pa sem sledil grebenu do Visokega Kurjega vrha od tam pa na Mojstrovico in kar naprej po grebenu do pred prepadno steno, kjer pa zasledim na levi strani stezo. Povzpnem se še na Tišlerico in naprej na Kresišče iz vzhodne smeri. Povratek je bil po mejnem grebenu v smeri Kepe, gor dol, tja sem me sčasoma pripelje na sedlo, tam pa spust po južni potki do glavne gozdne poti. Sledil je še okoli 5km gozdne poti nad Belim potokom vse do lovske, kjer sem imel avto.

Slike:
https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/5943562921173167089
ljubitelj gora     
9.11.2013
Še en video z Visokega Kurjega vrha:
http://www.youtube.com/watch?v=1_4qLBU39BE
Edina     
19.10.2014
Včeraj od Koče za Lepim vrhom na sedlo Velika trata in čez vzhodna pobočja Tišlerice na sedlo med njo in Mojstrovico. Od tam na greben in čez Mojstrovico na Visoki Kurji vrh. Šele na vrhu nas pogreje sonce in dočakamo razglede. Vračamo se v dolino Belce mimo Vretovega vrha; zaradi zgrešene smeri precej naporno.

Cesta v dolino Belce je zaradi podora še vedno zaprta. Znak stoji takoj na začetku odcepa od glavne ceste in tako je tam nastalo neke vrste parkirišče, ki bi nujno potrebovalo vsaj kakšen zabojnik za smeti, ker ljudje mečejo smeti okrog in okrog. Pobrala sem jih eno vrečo in en velik karton, nisem pa jih mogla odpeljati. Mogoče kdo, ki ve, koga je potrebno obvestiti, tole prebere in kaj ukrene.

Več o popotovanju iz ene doline v drugo pa na povezavi

http://stezeinsledi.blogspot.com/2014/10/meglen-vzpon-in-strm-spust.html
Janez Seliškar     
22.10.2015
Vzpon začnemo na Srednjem vrhu, točneje pri kmetiji Vavčar. Po brezpotju gremo na greben, oz. na prvi vrh, Vavčarski Vršič. Steza je precej časa solidno vidna, potem se izgubi neznano kam. Umaknemo se na severna, strma pobočja, ki so ponekod pomrznjena. Toplo sonce nas povabi na sedlo v grebenu. Od tu naprej je steza, ki gre več ali manj po grebenu, dobro vidna. Na križišču gremo levo in kmalu smo "Pri zajli". Jeklenica je nova, a ni do konca nameščena. Prehod kljub temu ne predstavlja težav. Na osojnih pobočjih pridemo do sneženega poprha, ki nas spremlja vse do planine Bašca. Steza nad planino se v strmih travah kmalu izgubi, na grebenu ponovno naletimo nanjo. Obrnemo desno in po beli preprogi pridemo na vrh. Sestopimo nazaj na sedlo ter nadaljujemo po dobro vidni stezi do sedla med Tišlerico in Grajščico. Tu obrnemo levo in po stezi in kasneje strmi gozdni cesti pridemo do lovske koče za Lepim vrhom. Po cesti se vrnemo nazaj na Srednji vrh.
Visoki (Kurji) vrh Strmi brezpotni svet nad kmetijo Vavčar1
Visoki (Kurji) vrh Razgled z grebena je odličen2
Visoki (Kurji) vrh Na grebenu proti križišču poti3
Visoki (Kurji) vrh Orientacijsko mesto Pri zajli4
Visoki (Kurji) vrh Planina Bašca5
Visoki (Kurji) vrh Po strmih travah na greben Bavh6
Visoki (Kurji) vrh Z vrha po grebenu proti severu7
Visoki (Kurji) vrh Sestop proti lovski koči8
Janez Seliškar     
1.1.2016
Začnemo pred skalnim podorom na cesti skozi sotesko Belce. Po lovski stezi strmo navzgor do prvega križišča. Nadaljujemo po slabo vidni stezici naravnost po grebenu. Po bolj ali manj vidni stezi pridemo do napajališča s koritom. Nadaljujemo rahlo levo in navzgor proti Vretovemu vrhu, ki je odličen razglednik. V nadaljevanju prečimo pomrznjeno, delno zasneženo SV pobočje vrha do sedla, kjer je steza spet dobro vidna. Na naslednjem sedlu naprej zavijemo desno na odličen razglednik, Vršič. Vnemo se do sedla in po grebenski poti med zelenjem pridemo na vrh. Sestopimo po JZ grebenu, a kmalu obrnemo desno v brezpotje do planine Bašča. Nadaljujemo levo, preko prehoda "Pri zajli" do razcepa poti. Obrnemo levo in nadaljujemo do sedla pod Fajferco. V nadaljevanju po bolj ali manj uhojeni stezi pridemo do pod Vretovega vrha. Nadaljujemo desno pod vrhom in ponovno pridemo do napajališča. Po že znanih stezicah sestopimo do ceste. Brez smisla za orientacijo je na nekaterih mestih težko najti nadaljevanje steze.
Visoki (Kurji) vrh Začetek poti1
Visoki (Kurji) vrh Skozi pas megle2
Visoki (Kurji) vrh Pogled na Martuljk je krasen3
Visoki (Kurji) vrh Napajališče, pomembno križišče poti4
Visoki (Kurji) vrh Vršič je odličen razglednik5
Visoki (Kurji) vrh Na Silvestra dan6
Visoki (Kurji) vrh Planina Bašca7
Visoki (Kurji) vrh Proti Fajferci8
Visoki (Kurji) vrh Skulptura ob poti9
BananaBronson     
26.11.2018
Včeraj sva hotela od Vavčarja na Visoki vrh, pa je sneg pohajanje po grebenu tako začinil, da naju je bilo premalo v hlačah. Namesto tega sva se po spodnji poti priborila na planino Bašca, pa tudi tam prečenje najgloblje grape ni bilo čisto nedolžno.

https://www.mojstr.si/2018/11/v-divjini-nad-hladnikom.html
BananaBronson     
2.12.2019
Ob letu osorej sva se spet namenila na Visoki vrh od Vavčarja. Tokrat uspešno, krog pa sva zabelila še z Mojstrovico. Glede na vreme je poročilo o (idealnih) razmerah sicer že nerelevantno, pa vendarle:

https://www.mojstr.si/2019/11/visoki-vrh-ob-letu-osorej.html
Bojan_A     
20.6.2020
Belca-Visoki Kurji vrh- Črni vrh-Jepca- Belca:

https://bojanambrozic.com/2020/06/20/visoki-kurji-vrh/
Visoki (Kurji) vrh1
Visoki (Kurji) vrh2
Visoki (Kurji) vrh3
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki