Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Gorski tek / Storžič vertical kilometer

Storžič vertical kilometer

Natisni
Keko29. 09. 2013 22:12:56
Ko sem začel hoditi v hribe sem začel z visokimi čevlji. Pred kakšnim letom sem si kupil kvalitetne nizke čevlje ,ki sem jih najprej uporabljal za bolj kratke in bolj plezalne ture, medtem ko sem na dolge ture še vedno uporabljal visoke čevlje. Zadnje čase sem tudi na dolge ture, seveda v poletnih mesecih, začel uporabljati nizke čevlje in se v njih prav super počutim. Boljša okretnost, manj me utrudijo, manj boleče noge konec ture. Dobro se še spominjam izjave alpinistke in izkušene pohodnice, ki je dve leti nazaj na eni zelo dolgi in zahtevni turi rekla, da če obuje v suhih in kopnih razmerah visoke gojzarje, se počuti kot bi imela brez potrebe cigle na nogah. Takrat sem to izjavo sprejel z zadržkom, danes pa ugotavljam, še kako prav je imela. Pri meni, visoki čevlji še samo v zimskih razmerah in poleti če so potrebne dereze. Vsak mora sam zase ugotoviti kaj mu najbolje ustreza in v kakšni obutvi se počuti najbolje in predvsem varno.
(+9)všeč
lynx29. 09. 2013 23:38:50
A ni logično, da ljudjem bolj ustrezajo nizki čevlji? Imajo lahko samo četrtino teže in v njih noga avtomatsko bolje diha. Premočljivost nad peto moti le redke.

Varnost ni nikoli zastonj. V hribih se je treba odreči nekaj teže, na internetu komplicirati z gesli, v vsakdanu pa še kako drugače.
(+2)všeč
ljubitelj gora30. 09. 2013 09:09:14
Hvala za mnenja, sem očitno bil v zmoti, zadnje gojzarje sem si kupil v bodoče bom raje šel s kakšnimi dobrimi supergami mežikanje.
(+1)všeč
redbull30. 09. 2013 09:44:03
zanimive debate
všeč
dprapr30. 09. 2013 10:15:35
V začetku, pred "davnimi" leti, nas je veliko hodilo in plezalo s supergami (adidaske), ker so bili čevlji za poletje preveč robustni in težki. In pogosto smo tudi poslušali dobronamerne nasvete "starih mačkov" v težkih Alpininih čevljih in v rdečih dokolenkah s pumparicami.
S časom je tudi pri nas obutev napredovala, če ne z izdelavo pa z uvozom, in imamo na razpolago različne čevlje za vse letne čase, za različne terene, razmere in za različne dejavnosti. Ni več nobene potrebe, da se obremenjujemo s tem, kaj bomo obuli. Na trgu je velika ponudba, tudi cenejših, ki se dobro obnesejo.
Je pa ostala večna dilema, visoki ali nizki čevlji. Če je kdo v dilemi, katere obuti, so po mojem mnenju prava izbira visoki čevlji. Če pa ni, bo pa itak obul tiste, v katerih se najboljše počuti (varnost, dolgotrajna hoja, plezanje,...).
Seveda pa ostaja odprto vprašanje, kaj se zgodi v primeru, da nas doleti zvin gležnja v nizkih čevljih in potrebujemo pomoč. Ali je v tem primeru reševanje samoplačljivo ali ne?
Če je to alpinist v steni in v plezalkah, ga verjetno ne bodo spraševali, kakšno obutev ima za sestop. Kaj pa v primeru pohodnika?
Ali je tudi ta, kot še veliko drugih zadev, nedorečena?
(+1)všeč
Keko30. 09. 2013 10:35:10
Problem je v tem, ker je mnogo zvinov gležnja tudi v visokih čevljih, že dvakrat videl. Večina visokih čevljev, ki jih pohodniki uporabljajo za letne ture, namreč ne ščiti gležnja, kot je to zmotno mišlenje. Da je gleženj zaščiten pred zvinom, mora biti čevelj toliko visok, da sega nekoliko čez gleženj in mora biti v predelu gležnja dovolj trd. Poleti hoditi v takih čevljih je prava muka, saj je že bolj podoben pancerju kot čevlju.
(+3)všeč
urbancek30. 09. 2013 10:45:52
Točno tako, recimo v Alpina Lhotse sem lani na Kališču samo malo postrani stopil na korenino, pa me je zabolel gleženj... Čisto odvisno od modela gojzarja...
(+1)všeč
lynx30. 09. 2013 11:04:05
in zavezovanja in najbrž še česa. Meni je že večkrat klecnilo stopalo, pa mi je čevelj lepo zavrl gibanje. Mogoče ravno dovolj, da so živčni impulzi lahko pravočasno dvakrat prepotovali telo in so se potem mišice prilagodile. nasmeh
(+2)všeč
JusAvgustin30. 09. 2013 11:14:24
Teža pri plezanju, grebenskih prečenjih in brezpotjih je velikega pomena. Če sem 100% prepričan da bo na trasi sneg potem vzamem os Sportive Trango Guide GTX, drugače pa od Mammuta Redburn. Ganda je pa že dala skozi to kar je. Dva para v enem letu...zavijanje z očmi Je pa res, da jih nisem imel za "hojo" ampak tudi pri plezanju IV. stopnje ali več. Se pa sedaj v Mammutihjezik odlično počutim. Tudi guma prime kot Neostiknasmeh
(+1)všeč
lynx30. 09. 2013 11:49:20
Bomo začeli govoriti še o alpskem načinu pohodništva, ne samo odpravarstva? velik nasmeh
(+4)všeč
Katja661. 10. 2013 08:17:55
tudi meni se je že zgodilo v visokih čevljih, da sem si med skalami zvila nogo. Pa ne gleženj, ampak sem si pretegnila kito na hrbtu stopala. Zadeva me še boli, čeprav je minil kakšen teden, torej kar resna zadeva, vsaj zame, ki redno tečem.
Sprašujem se, če niso zizki čevlji bolj okretni v takih primerih, ker se mi zdi,da z visok čevljem stopam bolj "togo".
(+1)všeč
strelec19541. 10. 2013 19:00:23
Zagotovo je okretnost in lažja hoja v nizkih čevljih dokler ne pride do poškodbe gležnja tukaj ne mislim zvina ampak naprimer zdrs noge med dvema skalama ali kaj podobnega takrat ponavadi pride do težkih poškodb in precej bolečih odrgnin.
Zagotovo pa je na prvem mestu kvaliteten podplat z dobrim oprijemom.
Sicer pa še malo hecavelik nasmeh "le čevlje sodi naj kopitar":velik nasmeh
(+2)všeč
viharnik1. 10. 2013 19:28:00
Katja 66, rahlo razgibavanje s hojo v nizkih čevljih bo prej pomagalo za tovrstno poškodbo dela noge, verjetno gre za nartni del.mežikanjeZa kakršnekoli natege mišic, tkiv z bolečinami je prava Tigrova mast iz vzhoda najboljša.Nanesemo jo na poškodovani del, mast posebnih tradicionalnih zelišč, ki na koži najprej močno pohladi, potem pa pogreje tkivo.Tako še tako huda bolečina po petih min popolnoma izgine.Če je poškodba močnejša je treba mazilo nanesti večkrat in dobro utreti.Jaz sem uporabljal Tigrovo mast peščeno rdeče barve.Res izredo učinkuje, pripročam!
http://lifestyle.enaa.com/Zdravje/Medicina-in-zdravilstvo/Tigrova-mast-je-zdravilni-cudez-ki-olajsa-vrsto-bolezni.html
všeč
jesihar1. 10. 2013 21:39:25
klm: "Zmotno je, da gojzarji preprečujejo zvin, pač pa le varujejo pred mehanskimi poškodbami, npr."


Kar praviš je gola neumnost. Naj ponazorim s skrajnim primerom: Poskušaj si zviti gleženj v navadnih adidaskah ali pa v smučarskih pancarjih. Kje misliš, da ti bo prej uspelo?

Čvrst visok gojzar zmanjša pregibnost gležnja in ga s tem tudi nekoliko zavaruje pred nasilnim zvinom.

Da ne omenjam tega, kako zaželena je opora takšne obutve po dolgi hoji, ko je noga že močno utrujena, in ko človek že malo lažje "narobe stopi".
všeč
smatjaz1. 10. 2013 21:40:39
Viharnik, na ZS mi prosim zaupaj kje jo nabavljaš da ne bo nedovoljen EPP. Se je še spomnim iz obdobja babic katere so jo imele v čisto mali okrogli pločevinasti škatlici in je smrdela ko hudič, pekla ku tajfl in zdravila skoraj vse - od prehlada do vnetij, išijasa, zvinov, glavobola.....jezik obstaj kar nekaj ponaredkov, zato bi rad naletel na original ali vsaj čim bolj približek.
(+1)všeč
Loni2. 10. 2013 07:17:40
Jaz jo kupim kar tam, kjer ostale rcnnije.
(+2)všeč
Gost2. 10. 2013 16:03:46
Jaz pri poškodbah in bolečinah uporabljam smrekovo mazilo ,ki ga izdeluje Ivo Konc iz Nakla.če pa to ne prime pa uporabljam (pa ne se smejat )mazilo ,ki sem ga dobil pri veterinarju in se uporablja za zdravljenje konj.Isto mazilo uporablja tudi zet pri poškodbah pri nogometu.Eno mazilo je zelene barve in smrdi kot včasih kitajska mast, ki se je dobila v lekarni, drugo pa je močnejše in je rdeče barve.
(+1)všeč
miri2. 10. 2013 16:12:28
Tudi mazilo proti mastitisu ni slabo.
všeč
oldtimer 552. 10. 2013 17:00:31
Po nasvetu moje fizioterapevtke in preizkušeno ob zvinu gležnja in poškodbi kolenskuh vezi, res učinkovito pomaga Balzam proti bolečinam (http://www.gorenjske-lekarne.si/si/galenski-izdelki/izdelki-galenskega-laboratorija/izdelek/902/balzam-proti-bolecinam )
všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki