Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Tek

Natisni
geppo5. 09. 2009 20:27:19
TEK ( po gozdu )
Že nekaj časa imam še eno strast ( poleg hoje v gore )TEK!
Ko sem pred cck. desetimi leti odvrgel zadnji Marlboro sem pričel intenzivno s tekom. Imam srečo, da je cck. 1km iz Polzele prelepa dolina obraščena z gozdom, polna potokov ( Slatine ), ki omogoča lepe sprehode in poti za tek. Pot, ki jo pretečem je cck. 10km in jo po želji podaljšujem ali pa krajšam ( odvisno od razpoloženja ). Običajno pa tečem najmanj 50min pa več. Pot se spušča in dviguje in se nazadnje dvigne na hrib Vimperk ( viš. 448m ). Tako se dvignem za cck. 160m višinske razlike. Pot je večina v gozdu in samo cck. 500m asfalta na celotni relaciji. Poleti prijetno sveža in hladna. Mir, obiskovalcev malo ali pa ne srečaš nikogar. Psov, ki bi se zaganjali vate ni in je popoln mir za predan tek. Na poti velikokrat srečuješ srnjad, ki se niti ne boji tekača.
Res prelep kraj za tek/ sprehode, ki ga pa premalo izrabljajo bljižni prebivalci!
Lp
Tek  1
Tek  Desno poraščen hrib ( Vimperk ) najvišja točka - malo se vidi vrh turna2
Tek  Skriti studenec3
Tek  V gozdu4
Tek  Zopen skrito mesto v gozdu ,  kjer se lahko osvežiš s prijetno hladno vodo5
Tek  Proti Bajhtu6
Tek  Med potjo obiščem zapuščeno kmetijo 7
Tek  Travniki, ki te vabijo...8
Tek  Sem že v Dobriču9
Tek  Mimo  Grofturna strmo v gozd10
Tek  Sem že višje  - pogled na Spodnjo S. dolino11
Tek  Šmarnica že zori12
Tek  Vimperk 448m13
Tek  Polzela14
Tek  Sem zopet na izhodišču  - začnem DESNO in pridem po LEVI15
Tek  Sonce se že skriva za Dobrovlje16
všeč
aljazek5. 09. 2009 21:50:06
Se pridružujem komentarju, ker tudi sam tu tečem in sem navdušen. Imam sicer malce daljšo progo, je pa odlična za nabiranje kondicije in krepitev nog. To območje pa ni dobro samo za tek, sam zelo rad spakiram nahrbtnik, fotoaparat in se odpravim na raziskovanje jam, tolmunov, potočkov, itd.
1
2
3
všeč
vertov6. 09. 2009 00:37:39
Tole je pa res spoštovanja vredno.

Kako si pa začel z gorskim tekom? Jaz recimo v gore zelo hitro hodim, ampak, da bi začel teči, me pa v trenutku zmanjka.
všeč
velkavrh6. 09. 2009 10:12:11
Letos sva si s kolegom ogledala v živo gorski tek na Grintavec.Ker je bil zmagovalec zelo hiter,rezultat je imel 1:19:00,naju je dohitel še pred ciljem na vrhu.Gledalcev nas je bilo veliko in smo mu navdušeno ploskali.Med tekmovalci je bilo tudi dosti mlajših.Iz Bojanovih A objavljan, sem nato razbral,da je bil ravno takrat bolan in se zato ni mogel udeležiti tekme.Res škoda!
všeč
Bojan_A6. 09. 2009 10:39:10
Ja celo sezono sem se pripravljal na to tekmo. Te dirke mi je zelo žal.

Začel sem pa popolnoma po naključju. Že 2 leti sem tekel (brez uspeha) cestne teke. Potem pa sem se udeležil gorskega teka na Vodiško planino in bil kar absolutno tretji. To me je povleklo. Čez pol leta sem bil že v slovenski reprezentanci. Gorski tek je izjemno naporna disciplina, ampak tisi užitek je ko premagaš samega sebe, ko stojiš na vrhu. Pa treningi potekajo po zelo lepem okolju.
všeč
Bojan_A6. 09. 2009 10:50:05
Včeraj sem se udeležil Gorskega teka na Črno prst. Sploh prvega gorskega teka pri nas.

Super je bilo: http://bojanambrozic.spaces.live.com/blog/cns!ACD975034630F7FE!9271.entry?ccr=4035#comment
všeč
m10. 09. 2009 16:23:08
Pozdravljeni!

Vse, ki tecete res obcudujem. Sploh gorski tek.nasmeh

Pred leti sem sla (hodila!) po tisti poti, kjer tecete na Crno prst. Ne predstavljam si kako bi po njej tekla! eek Kot bi rekla Jolanda Ceplak: "A la ti vera."

Ampak Bojan, kako tecete s poskodovanimi gleznji? Nimate nic straha, ko npr. drvite cez drn in strm, za gleznje?zmeden

Vem, da ce bi se clovek vsega bal, bi ostal doma, ampak... Vas ni strah ponovnih poskodb?
všeč
Bojan_A10. 09. 2009 17:08:07
Živjo

Tek na Črno prst ni najtežji, ker ni tako strm. Na 6 km se pot vzpne za 1300 m. Torej dobrih 200 m višine na kilometer, kar je skorajda idealno za gorski tek.

Poškodbe gležnja se pa jaz izredno bojim. V svojem življenju sem si oba skupaj zvil že prek 50krat. Neprestano se mi zvija. Toliko zvinov imam da sem sestavil petstopenjsko lestvico. velik nasmeh

Zvin prve stopnje je vsakdanji in me ne ovira, druge stopnje je ozdravljen v enem dnevu. Zvin tretje stopnje pomeni 3 dni počitka (običajno se mi zgodi enkrat na dva meseca). Četrte stopnje en teden bergel (nekajkrat na leto). Pete stopnje pa sem ga imel samo enkrat in pomeni gibs.

Zaradi teh težav jaz tečem samo eno izmed treh disciplin gorskega teka - tek navkreber. Tek navzdol se zame vedno konča z zvitim gležnjem. Zato ponavadi za sestop potrebujem dvakrat dalj časa, kot za vzpon.

Strah pred zvitjem gležnja je prisoten ves čas in pomeni to da pazim na šibko točko. Pa tudi to ne pomaga, ker ravno cel dan pa tudi ne moreš biti 100% skoncentriran. Danes sem si gleženj zvil druge stopnje (na srečo!) 2 min teka od avta.

Na srečo se mi pri teku navzgor gleženj zvije zelo redko.

Je pa tudi kar nekaj tekačev, ki imajo tako močen ligamente v gležnju, da jim lahko gleženj še tako močno obrne, pa jim ta ne bo otekel. Taki tekači potem lahko nastopajo v še preostalih dveh disciplinah: v teku gor-dol in gorskem (ultra)maratonu. Mene je pa najmanjšega spusta, celo ravnine, strah.

Na Gorskem maratonu štirih občin je spusta s Črne prsti do Hude Južine kar 16 km. Nekateri so specialisti za take odseke. To velja predvsem za tekmovalne turne smučarje. Najboljši se spuščajo s hitrostjo najmanj 3000 m/h. Kako izjemno hitro se da sestopati pa so fantje dokazali na Kališču. Za 830 m spusta so potrebovali 10 min in pol, kar znese povprečno hitrost spusta 4700 m/h.
všeč
furioso10. 09. 2009 21:19:10
Zdravo,

tele tvoje slike in številke so res pohvale vredne,...
Osebno dosti hodim v hribe. Zadnje čase tudi večkrat kar tečem. Se pa poleg tega ubadam tudi s cestnim kolesarjenjem.
Vprašanje: kak imaš srčni pult pri teku navkreber recimo pri lažji, srednji in hudi strmini?Ali laufaš non stop ali huje strmine raje hitro hodiš?
Moj osebni rekord je dosedaj 1120 višinskih m/h. Koliko si ti sposoben splezat v 1h.

Hvala ti za odgovore in bogate info.

Pa srečno naprej, še posebej navzdol,..nasmeh

všeč
Bojan_A10. 09. 2009 23:27:02
Živjo

Nimam ure oz. pulzmetra tako, da ne vem kulk imam pulz. Verjetno pa na tekmi vedno vsaj 95%. Edino na Črni prsti nisem tekel na polno. Če pogledate tiste fotke s tekem, boste videli da sem na vseh na robu kolapsa. Še sam sebe ne prepoznam. Napor je tako velik da se mišice začenjo tresti, potem ti niti ni več vroče, ampak te začne tudi pri hudi vročini zebsti. Pri tej stopnji nisem daleč od kolapsa in moram najkasneje v 5 minutah priti v cilj. Enkrat sem edinole izmeril pulz v mirovanju in je bil nekaj pod 40.

Kar se tiče tehnike. Če je strmina res huda, potem si s hitro hojo in dolgimi koraki skorajda hitrejši od teka (temu pravimo tehnika grizenja kolen). Pri teku pa porabiš ogromno energije, kajti teči npr. po stopnicah je izredno naporno, ker je treba "skakat" zelo visoko.

Tehnika je od posameznik do posameznika različna. Simon Alič je znan po tem da teče, tam kjer nihče ne more. Na izredni strmini je zato praktično nepremagljiv, kar pričajo številni njegovi rekordi prog. Mitja Kosovelj pa je pravi tekač, atlet, in je odličen na nekoliko bolj položnih klancih in teku navzdol, kjer je za razred boljši od vseh naših in zato daleč najboljši slovenski gorski tekač.


Zanimivo bi bilo organizirat tekmo v premagovanju višincev tudi pri nas. V Italiji je nekdo pretekel 1000 m v manj kot pol ure! 1120 m/h je odličen rezultat - tega velika večina ne zmore. S tem rezultatom si zrel za dirke.

Na tekmah je podatek od povprečni hitrosti vzpenjanja pogosto neralavanten, ker skorajda ni tekme, da se ne bi teklo tudi dol, po ravnini,..
Na Črni prsti sem za ca. 1300 višincev potreboval slabih 56 min, kar znese 1400 m/h. Precej povprečno konec koncev.cool
Večina tekem z izjemo Grintovca pa itak traja manj kot eno uro.

LP in upam da se kmalu vidimo na kaki dirki,
Med spustom na Teku na Dražgoško goro1
Tek na Vršič 20092
Gorjanski kros oz. gorski tek3
všeč
miham11. 09. 2009 09:46:10
Zivjo,

mene pa zanima kako potekajo tvoji treningi. Koliko casa na dan treniras, kolikokrat na teden in s kaksno intenzivnostjo?

Pa se to. Mogoce ves kje poteka trasa gorskega teka na Krim?

Hvala za odgovore in lep pozdrav,
Miha
všeč
Bojan_A11. 09. 2009 11:04:01
Živjo

Treniram čisto odvisno od prostega časa in pa razmer v gorah. Pozimi mi ogromno časa vzame šola in enostavno nimam časa trenirat v hribih med tednom. Tako pač delam intervale in špritne v breg. Sem z Gorenjskega in mi tudi cestnih klancev ne manjka. Najpomembnejša je hitrost - brez tega ne gre - zato tečem veliko fartleka, kjer tečem za kratek čas s hitrostjo 20 km/h, potem nekaj 100 m 15 km/h in spet pospešitev na tempo 3 min / km. To ponavljam ponavadi okrog 6 km, ker dlje itak ne zdržim (razen kadar se pripravljam na cestni maraton). Med vikendi oz. med počitnicami pa v primeru da je lepo vreme in ni snega tečem v gore. Gledam da je vsaj 1000 m višinske razlike. Izbiram pa predvsem Karavanke, ker se mi ni treba daleč vozit z avtom. Kadar treniram vedno tečem z max intenzivnostjo, ker počasni teki ne dajo forme. Vedno je treba teči hitro. Delam le tu in tam regeneracijske treninge po tekmah ali pa težkih treningih. Npr. zjutraj tečem na Stol, zvečer pa še 10 km počasnega teka za čisti užitek.nasmeh Rad pa tečem vsakič kam drugam, da mi ni dolgočasno.

Tu pa nastopi moje vprašanje. Vaši predlogi kam bi se v Karavankah še dalo tečt (poleg Kepe, Golice, Stola, Vrtače, Košute, Begunjščice,)? Lahko gre tudi za kake pametne prečnice oz. kombinacije večih vrhov. Hvala!


Tečem pa povprečno 5krat na teden. Cestni treningi mi vzamejo običajno eno uro. Gorski pa lahko tudi pol dneva, saj na gori si v eni uri, najkasneje v dveh. Sestop pa se ponavadi zelo vleče. Rad tudi fotkam in uživam.

Tek na Krim? zmeden Po pravici prvič slišim zanj.

LP, Bojan
všeč
BT8811. 09. 2009 11:32:24
Ja kar dobri časi so tole bravo pa tudi dost trme je treba met.
Jast mam pa vprašanje glede tekaških copat, ki jih nosite na zadnjem teku na Črno Prst sem videl tudi LA SPORTIVO CROSS LIGHT.V bistvu potrebujem nove copate za gorski tek.Bojan hvala za odgovor.
všeč
GITA11. 09. 2009 11:40:50
Živjo Bojan,

po prebiranju tvojih postov in ogledu slik sem ugotovila, da si tisti, katerega sva z možem letos konec junija srečala na Storžičunasmeh...verjetno se spomniš, totalna megla in mraz...zadrega, takrat mi je bilo čisto nerazumljivo, da lahko nekdo teče na Storžič...no, zdaj ko te berem, mi stvari postajajo bolj jasne nasmeh

Kar se tvojega vprašanja tiče, kam bi se še dalo tečt v Karavankah - nimam sicer izkušenj z gorskim tekom, sva bila pa lani pozno jeseni na Dovški babi in po moji oceni bi bila to dobra pot za gorski tek. Midva sva šla sicer iz Raven, ampak vidim, da če greš čisto iz Dovjega, pa naklepaš 1000 višinskih. No ne vem, poglej če se ti zdi primerno. Pa srečno in veliko uspeha še naprej!
http://www.hribi.net/gora/dovska_baba/11/275
všeč
Bojan_A11. 09. 2009 12:17:03
Pozdravljeni

@ BT88: jaz imam enak problem. Nujno potrebujem nove copate in sem se pozanimal o Crosslitu. Baje imajo dober oprijem v dežju in pri teka navzgor. Za navzdol so pa slabi, in baje precej drsijo, tudi gleženj se v njih rad zvija. Pa še 100 g težji so od konkurenčnih modelov Inov-8. So pa precej poceni - "le" 90 €. Vendar sam bom verjetno ostal pri Inov-8, ker je preizkušeno odličen copat. Verjetno bom nabavil peresno lahke Inov-8 X-tatlon 212 ali pa spet Mudroc 280. Žal pa je letošnji model teh copat slabši od lanskega. Zato je po mojem X-tatlon najboljši copat za gorski tek trenutno na trgu. Slabost Inov-8 modelov v primerjavi z Crosslitom je v tem da nimajo popolnoma nič blaženja, med tem ko ga Crosslite nekaj malega ima.

Še nekaj o copatih: http://bojanambrozic.spaces.live.com/blog/cns!ACD975034630F7FE!7211.entry

@ GITA Ja, se spominjam. Letos sem bil šestkrat na Storžiču pa samo enkrat ni bilo megle, vetra in mraza. Mislim pa da smo se srečali 1. julija, če imam pravilno zabeležen trening. Takrat sem še zadnjič letos tekel čez Kališče.

Dovška Baba v kombinaciji s Kepo bi bila super.

Hvala in LP, Bojan
Trening na storžič 1. julija 20091
V megli pod vrhom Storžiča2
Rožce3
všeč
BT8811. 09. 2009 12:25:48
Bojan A Hvala za odgovor. Kje se pa da kupit te Inov-8 ker sem videl, da jih ta bolš imate sam zasledil jih nisem še v nobeni še tako založeni trgovini. In če mogoče veš cca koliko € bo treba odštet.
L.P. Pa čim manj zvitih gležnjev. Hvala
všeč
Bojan_A11. 09. 2009 12:32:23
Večina reprezentance uporablja Inov-8 copate. Samo kdaj, ko je zelo suho pa ni te potrebe in najboljši obujejo t.i. racerke da lahko hitreje tečejo, ker z inov-8 po asfaltu ali celo dobremu makedamu ne gre nikamor. Za dirty terrian pa po mojem mnenju ni boljšega.

Inov-8 opremo se dobi v trgovini biatlonke Tadeje Brankovič na Planini v Kranju: http://tadejabrankovic.si/trgovina.html?page=shop.browse&category_id=8

Pa povej jim, da sem jaz naredil "reklamo" velik nasmeh

lP, Bojan
všeč
GITA11. 09. 2009 12:48:28
Bojan, bilo je 6. julija, takrat si nama razlagal, da nisi tekel čez Kališče ampak čez Poljano...
Drugače pa mogoče še tale ideja za tek, če se ti bo zdelo primerno...
http://www.hribi.net/izlet/zapornica_belca_trupejevo_poldne_po_cesti/11/366/512
všeč
Bojan_A11. 09. 2009 13:02:51
Ja, tudi 6. julija sem bil - takrat res s Povelj. Mislim da je bila potem okrog enih ornš nevihta in smo kar pobegnili s plezališča v Preddvoru

Zanimiv predlog: -Trupejeve poldne, ker poleti še nisem bil - samo pozimi.
všeč
geppo11. 09. 2009 16:07:11
Sem pa vesel, da sem vspodbudil ( po odzivu sodeč ) to temo, ki sem jo pogrešal na temu forumu. Tako, da Tadej že lahko razmišlja, da odpre opcijo - ime ji naj da pa sam, če se strinja!!
Lp
všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki