Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Ptice

Natisni
mirank12. 11. 2017 19:04:25
Gosi so šele glasne, že ko letajo v parih, kaj šele ko je cela jata skupaj. Te namreč letajo zelo nizko in imam jih nad glavo večkrat na dan tudi po trideset in več skupaj. To je klepetzavijanje z očmi....no zdaj je mir.
(+1)všeč
Ornitolog12. 11. 2017 23:21:58
V Sloveniji ni prav dosti lokacij, kjer bi lahko opazili prelet gosi večkrat na dan. Mirank, me prav zanima, kje jih srečujete tako pogosto?
všeč
sirt113. 11. 2017 14:54:10
Ornitolog
Slikano danes 13.11. ob 14.15h v Stražišču. Letele mimo Šmarjetne gore proti severu. Tudi te so se drle kot ene gosi.
(slikano na hitro s telefonom)
1
všeč
Ornitolog13. 11. 2017 15:10:41
Odlično! Letošnja jesen je res super za žerjave.
Tudi na youtubeu sem našel posnetek ogromne jate, ki je v 2 delih preletela Bloke.

https://www.youtube.com/watch?v=B4epQSszV1k
(+1)všeč
mirank13. 11. 2017 16:08:56
Ornitolog,poglej pod ZS, tam si me vprašal isto
(+2)všeč
silvij2. 12. 2017 17:21:43
Danes na Razpotju (kanomeljskem), od 40 do 50 žerjavov je letelo proti jugu. Slikano na hitro s telefonom, slika je bolj tako ...
1
(+2)všeč
Ornitolog6. 12. 2017 00:27:36
Pozdrav,

a ste že pričeli s hranjenjem ptic na krmilnicah? nasmeh če še ne, je sedaj skrajni čas. Ptice vam bodo hvaležne!

Prilagam nekaj zanimivih napotkov glede hranjenja ptic pozimi.

http://ptice.si/ptice-in-ljudje/pomagajmo-pticam-in-naravi/hranjenje-ptic/

Našel sem tudi letak, kjer so s fotografijami predstavljene nekatere vrste, ki rade obiskujejo krmilnice. Lahko služi za pomoč pri določevanju manj znanih vrst.

http://ptice.si/2014/wp-content/uploads/2016/01/ptice_okoli_nas_letak_splosen.pdf

Omenil bi še zanimiv pripetljaj, ki se je zgodil med krmljenjem ptic na našem vrtu pred parimi dnevi. Večkrat sem videval skobca, ki je preletaval nad hišo. Točno sem vedel, kaj ima za bregom. Seveda ga niso zanimala sončnična semena, temveč gneča malih ptičev ob krmilnici. Nekega jutra sedim v sobi, in slišim glasen "bum". Nekdo je vrgel kepo snega v okno, si rečem. Vseeno grem preveriti, in glej ga zlomka, na okenski polici je ležal omotičen skobec. Po vzorcu perja sem ugotovil, da gre za mlado, letos izvaljeno ptico. Tako zavzeto je preganjal ptice ob krmilnici, da ni opazil, da za odsevom na oknu stoji šipa. Takšni trki so pogosto usodni za ptice. Mladega skobca je ta šola kar drago stala in dvomim, da bo še kdaj lovil na moji krmilnici nasmeh
skobec1
skobec2
(+4)všeč
zlatica7. 12. 2017 08:19:17
Ornitolog, vprašanje - za katere ptice so najprimernejša sončična semena ali lojne pogače v obliki krogle?
všeč
Ornitolog8. 12. 2017 18:01:09
Ko je mraz, in ko je zunaj huda lakota, noben ptič ni izbirčen nasmeh vsi jedo vse.

Sem pa na naši krmilnici opazil, da ima vsaka vrsta svoj najljubši način prehranjevanja. Npr. sinice najraje priletijo po sončnična semena, vzamejo 1 ali 2 semeni v kljun, nato pa odletijo na bližnje drevo (v kritje), kjer jih zluščijo in pojedo. Vrabci se najraje zadržujejo v kakšnem gostem grmu ali živi meji. Njim napravimo veliko uslugo, če te okrogle lojne pogače (v mrežici) obesimo kar notri v grm. Vrabec bo tako stal na veji in hkrati kljuval pogačo.
Za sinice je tudi OK, če pogača visi nekje bolj izpostavljeno, npr na koncu veje. Sinice so v primerjavi z vrabci bolj spretne. To pomeni, da se bo sinica z nogami prijela mrežice in kar v "visečem" položaju kljuvala pogačo. Tega vrabci ne zmorejo. Vrabci, pa številni ščinkavci, se zelo radi zadržujejo tudi na tleh, pod krmilnicam, kjer sproti "mlatijo" semena, ki na tla padejo sinicam oz ostalim pticam, ki se gužvajo v krmilnici. Med vrstami obstaja tudi hierarhija pri čakanju na obrok. Če so katere (nižje na lestvici) preveč neučakane, hitro pride do ravsa...

Ja, zagotovo velja to, da bolj kot je hrana pestra, več različnih vrst bo obiskalo naš vrt. Sončnična semena, okrogle pogače, loj (za detle in žolne), kosi sadja (za drozge), vse to je OK. Kruh v krmilnice ne sodi.
Tudi pozicije nastavljene hrane naj bodo pestre, a hkrati varne pred mačkami... Fajni plac za nastavit semena je lahko tudi okenska polica, blizu katere je kakšno drevo/grm. Potem lahko opazujemo ptice na zares majhni razdalji.
(+3)všeč
jprim8. 12. 2017 19:29:59
Ja, vse kar si zapisal ornitolog, poznam. Že nekaj let hranimo ptice in marsikaj sem se naučila.
Ptice opazujemo v razdalji kakih 3 metrov, seveda izza zavese.nasmeh
Lp!
(+1)všeč
ločanka9. 12. 2017 06:47:39
Ornitolog, kako izgleda tale skobec sedaj ponižen, še dobro da je preživelnasmeh
Pa še nekaj sem opazila, da si zelo lep fant.

Nisi pa omenil taščic, mislim, da jim najbolj ustrežem z orehi, kaj misliš?
(+1)všeč
miri9. 12. 2017 07:10:46
@ločanka nasmeh
(+1)všeč
babim9. 12. 2017 11:55:47
Pri nas na vrtu je tudi zelo pestro.Pred nekaj tedni sva opazila, da so v "hotelu" za divje čebele, ki ga je mož postavil pod drevo, votle palčke potegnjene ven, csufane in preluknjane. Opazilva sva, da jih obdeluje veliki detel, zato je mož vzel 1m brezovega debla, navrtal luknje okrog in okrog ter ga pritrdil kar na domačo češpljo. Zdaj vsak dan napolni luknje z arašidi, orehi, lešniki in od takrat je hotel varen. Detel je zaposlen ves dan in ga je zanimivo opazovati. Ne pusti nobenega blizu, tudi svoje samice ne, tako da ta izkoristi kadar detla ni. Če pride samica, lahko zraven kljuvajo tudi drugi ptiči, pri detlu ne. Obešene imamo tudi lojne pogače, 3 krmilnice in okroglo mrežasto z arašidi.Sestava obiskovalcev je kar pestra, na okensko polico pa sva nehala dajati seme, ker sva reševala eno siničko in meniščka, ki sta se zaletela v okno, k sreči sva jih spravila k sebi in sta odletela.Res zanimivo opazovanje!
(+4)všeč
zlatica9. 12. 2017 17:06:40
Ornitolog, hvala za odgovor v širšem smislu. Tudi moja dosedanja opažanja potrjujejo tvoje ugotovitve. Jaz sem nastavila sončnična semena (nakup v plastični narobe obrnjeni posodi v Lidlu) na eno od smrekovih vej in sinice neskončno uživajo, vrabci se non-stop prepirajo okoli mrežastega valja napolnjenega z lojastimi pogačami, tudi po 10 naenkrat se jih gnete na tej mreži in hitijo jesti. Sinice pa res elegantno priletijo s smreke s semenom v kljunu na na to drugo drevo in izluščijo sončnično seme, potem pa si še privoščijo lojno pogačo v visečem položaju na mreži, vrabci pa se nervozno prerivajo naokrog.Pred leti so na lojno pogačo in semena hodili še liščki, zdaj pa jih že 2 leti ni. Ne vem, kaj bi bil razlog.
babim, ideja o navrtanem brezovem deblu je super in verjamem, da je užitek opazovati detla. Meni je pred 2 letoma detel čisto uničil nekaj vej na magnoliji, kjer imam obešene lojne pogače, tako je z vso silo kljuval po veji, da jo je obdelal čisto v živo, da se je potem posušila. Še sreča, da se magnolije tako hitro obnavljajo in škode ni bilo nobene.
(+1)všeč
Ornitolog9. 12. 2017 21:24:48
@zlatica, detli in žolne se hranijo izključno na slabem lesu, ki je napaden z lesnimi črvi, ličinkami hroščev, mravljami itd. Vsi ti živijo pod lubjem. Navzven je lahko sprva drevo / veja videti povsem zdrava, a v resnici počasi odmira. Detel s svojim "hoblanjem" in vrtanjem pravzaprav rešuje drevesa/veje pred propadom, saj se prehranjuje s temi zajedalci. Meni so nekoč to vprašanje z detli in "uničevanjem" lesa razložili z zgodbo / primerjavo z zobozdravnikom nasmeh bolj kot je zobni črv globoko, bolj je treba vrtati v zob. v tistem momentu je hudo in je potrebno stisniti zobe (pa ne dobesedno!), ampak že po nekaj urah ugotovimo, da nam je bolje. nasmeh
všeč
zlatica10. 12. 2017 11:47:11
ornitolog, pa kakšne koristne zgodbe nam ti poveš! No, človek se vedno kaj novega nauči. Hvala ti za to koristno razlago. Zdaj bom na to "obdelovanje vej" gledala s popolnoma drugega vidika. velik nasmehmežikanje
všeč
mirank10. 12. 2017 12:27:13
Pri nas rečemo, da je prišel dohtar v sadovnjak, ko vidimo žolno ali detla. Na žalost se žolne vidi
vedno redkeje; črno sploh zadnjič še kot mulc...
(+2)všeč
vespuci10. 12. 2017 13:26:55
"Naš"detel se je pred sneženjem takole gostil
1
(+3)všeč
velkavrh11. 12. 2017 11:56:39
Imamo dve krmilnice in že dva meseca redno vsako jutro nasujem pisane sončnice in mešanico semen, ki se kupi v Semenarni Ljubljana. Mešal sem že letos tudi samotel pisane sončnice in proso. Že več let opažam, da črne sončnice zimski ptičji gosti nimajo tako radi,zato raje lupujem pisane sončnice.Na drevesne veje navezujem tudi kupljene lojeve pogače.Lojeve pogače kupim v vedru in kar nekaj časa jih imamo. Mešano semen iz Obija se ni obnesla kot dobra -preveč je notri pšeničnih in ječmenovih zrn, ki v glavnem vse pristanejo na tleh neporabljene.
Največ je seveda poljskih vrabcev-smo na podeželju. Sledijo velike sinice .Manj je plavčkov-modrih siničk in močvirskih siničk.Te tri sinice so nekako stalnice na naših krmilnicah.Vedno prileti tudi jata ščinkavcev, vmes so vedno zelenci, ki pa jih je malo.Redni gosti so dleski-jih je kar kakih deset. In tudi jata liščkov in čižkov prileti. Imamo tudi tri redne brgleze in tudi tri redne velike detle.Po tleh nato pobira ostanke kos in taščica ter dva para turških grlic.Ravno včeraj sem opazil na krmilnici in lojevih pogačah dolgorepke-so redki gostje. Letos sem že opazil na krmilnici rumenega strnada in pinožo.Letos sem že videl pod krmilnico tudi šojo-v bližini imamo gozd. Na kompostnem kupu pa vidim sive vrane in srake.Zeleno žolno vidim v bližnjem drevju-le 10m od krmilnice, ampak okrog krmilnic jo še nisem videl.Meniščkov in čopastih siničk pri nas ni.
(+2)všeč
samoa11. 12. 2017 12:52:47
Tudi pri nas je kar živahno, mešanice semen sploh ne marajo,samo črne sončnice.
Imamo pa sedaj nove obiskovalke.
1
(+1)všeč
Stran:123...1213141516...585960
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki