Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Razor
VanSims     
8.10.2013
Tele slikce so me pa prav zrajcale. To bo treba iti pa sprobat!

Me veseli, da v Sloveniji protiferatna mentaliteta pojenjuje in da bo morda kmalu prišlo do preobrata in se bo Slovenija pridružila tovrstno razvitim državam.
dprapr     
8.10.2013
Na kakšen način "razvitim"?
VanSims     
8.10.2013
Feratno razvitim a la Avstrija, Švica, Francija,...
dprapr     
8.10.2013
Takšnega odgovora sem se bal.
Vsak razvoj ima dobre in slabe strani. Bojim se, da je tu več slabih.
Ne me narobe razumeti, sem sprobal nekaj lepih ferat v tujini, pa si jih v naših gorah niti slučajno ne želim. Predvsem ne v visokogorju, ki ga imamo premalo, da bi ga tako onečastili.
Razumem pa tiste, ki si ferate želijo tudi pri nas, vendar mislim, da bi se ferate dale speljati v sredogorju po različnih pečeh, če se že morajo. Predvsem tam, kjer ne bo preveč slabega vpliva na okolje, ker v feratah je običajno velik obisk.
ugn     
8.10.2013
Tako je. Ta ferata je povsem nepotrebna, stara pot pa povsem uporabna. Kaj potem, če se grapa podira, vsaj 50 % poti v slo visokogorju ima kakšno takšno mesto, kaj boste sedaj vse zaprli, in namesto njih napeli jeklenice naravnost na vrh? Ne vem, kakšne motive ima PZS, vsekakor je pa zelo zanimiva načelnost TNP: bognedaj, da bi se kje kdo peljal s kolesom po mulatjeri, se ga tretira kot okoljskega kriminalca, tukaj pa ni bil problem dat soglasje k temu, da se s helikopterji navleče na goro 300 kg železja in se jo z njim »okrasi« za vekomaj . Seveda je bilo prej potrebno opraviti več helikopterskih ogledov z vsemi možnimi delegacijami, in v ta namen v občutljivem okolju skuriti na tone kerozina. Ampak večine tukaj vse to ne zanima, glavno da imate svojo feratico, da boste lahko na hribi.net ponosno objavljali svoje portrete, kako se, okrašeni s SVK-ji, hrabro vzpenjate s skobe na skobo nad vrtoglavimi prepadi. Za Razor pa je v resnici večini prav malo mar. Pfej!
ms_primoz     
8.10.2013
dprapr, ugn - se podpišem...res je.
primoza     
8.10.2013
Glede na to, da je bil gor geolog in sem tudi sam bil pred kratkim tam pri votlini se povsem strinjam s preusmeritvijo. Ko sem bil tam po rahlem tajanju jesenskega snega, se je tam vsake par minut skotalilo nekaj prav konkretnih skal.
VanSims     
8.10.2013
Če je stara pot res še v tako dobrem stanju, bi jo lahko preuredili v sestopno pot oz. bi tudi služila tistim, ki novopostavljene ferate ne zmorejo oz. tistim, ki se jim ta nova ferata tako zelo gravža. mežikanje

Za slednje sem sicer prepričan, da bodo gotovo šli plezat na njo... velik nasmeh
IgorZlodej     
8.10.2013
Rad izbiram različne poti, zato sem se danes na Razor odpravil z Vršiške ceste in sicer od "cestarske bajte" v Mlinarico in naprej na sedlo med Planjo in Razorjem. S sedla grem po markirani poti proti vrhu. Pri "luknji" je prvi nevaren prehod pod podorom, le nekaj 10 metrov naprej je območje pod nekoliko starejšim jugovzhodnim podorom izpred nekaj let, višje je treba še enkrat pod starim podorom, potem me zaustavi Stop na poti, markacije pa me usmerijo v desno in navzgor. Po nekaj metrih sem pod steno, kaminom, ali karkoli že pač. Preko jeklenic sem v slabih dveh minutah, na vrhu je megla, zato se le vpišem in grem nazaj dol po stari poti, pa seveda preko vseh mest, kjer podori ogražajo pot, seveda na lastno odgovornost. K sreči ni nič padlo dol, kako bo naprej bomo pa videli. Ko sem prišel na sedlo Planja se je Razor pokazal v vsem sijaju in moči. Sestopil sem nazaj v Mlinarico, potem pa po poti v smeri Vršiča, vendar nisem šel do konca, ampak sem prej zavil dol na Kranjsko planino, po lepi stezi prišel na vršiško cesto na 29. ovinku in dobra dva km do avta, ki me je čakal pri cestarski bajti.
Aja, tale nova pot o kateri eni pišete, pa je še videli niste ni prav nič posebnega, takih odsekov je na naših zavarovanih potek kar precej in tudi težjih, dejansko sploh ni vredna omembe. Prečenja podorov so objektivno še vedno nevarna in bodo taka tudi ostala, zato pazljivo, sicer pa za tisti del zavarovane poti SVK tudi jaz priporočam, še posebej za tiste manj izkušene.
Razor Mlinarica in Razor1
Razor v zahodno steno, kjer je mojstrsko splejana pot, z manj jeklenice, kot je je pod vrhom2
Razor pred luknjo se preči podor, sem računal na nadelano pot, pa nič od tega3
Razor je bilo sploh potrebno tole delati?4
Razor ko sem prišel nazaj dol na sedlo, se je pa še megla razkadila5
Razor spodaj se že kaže pot proti Kranjski planini6
Razor jesen prihaja v deželo7
Razor na 29. ovinku sem prišel na cesto8
Swiss     
9.10.2013
@SPIDER tako je ! Upam le , da bomo zdravi .

LP in srečno v Gorah !
SPIDER     
9.10.2013
Če ni zdravja, potem je pa itak vse brez vezevelik nasmehSamo tale Razor me pa mikamežikanjeHe he kako gre tista "Pouno govorenja rodila se je m...velik nasmeh
redbull     
20.10.2013
Obisk prenovljenega Razorja v delno zimskih razmerah, sestop nazaj do Pogačnikovega doma in naprej na Križ- Bivak IV - Vrata.

Obširno poročilo mojega pogleda na novo narejenih nekaj metrov pod vrhom 2601m.
www.deyangrm.blogspot.com


lp

Dejan
Razor Razor v ozadju Triglav1
Razor zadaj levo Stenar2
Razor ferata3
urbancek     
20.10.2013
Ja, sem videl lučke po Sovatni gornasmeh. Jaz sem bil tista lučka, ki je šla proti Luknji, če ste kakšno videli hehe. Pa tudi potem sem z Bovškega Gamsovca opazoval kolono, ki se je vzpenjala na Razor. Lepo... Lp!
DD     
20.10.2013
Včeraj sva se tudi midva s kolegom odločila, da pogledava kako izgleda tistih par metrov novega dela poti, za razliko od Dejana sva midva štartala z Vršiča in sestopila v Zadnjico, dodal bi samo to, da je podor kr aktiven tako da je treba bit kr zgodn, saj ko je sonce otoplilo je kar letelo dol, temu primerno pa so seveda dereze in cepin za prečenje do sedla med Planjo in Razorjem.
lp
Razor1
Razor Gams2
Razor3
Razor4
Razor5
Razor6
Razor7
Razor8
Razor9
Razor10
Razor11
Razor12
Razor13
Razor14
mukica     
26.10.2013
Danes idealne razmere,vreme poletno z visokimi temperaturami,razgledi super...nasmeh
Razor obsijan s sonce vabi1
Razor2
Razor temperature3
Razor na Razorju4
Razor iz oči v oči smo se premikali5
Razor zjutraj je zgledalo slabo6
Razor pogledi na sedlu so obetali super dan7
Razor noro lepo ....morje megle pod nama8
Razor mogočen Razor9
Razor razgledi kamor si želel10
Razor tam gor pa je snega...11
Razor jezero v svoji lepoti12
skala123     
26.10.2013
mukica:lepa tura.Čestitam
mukica     
26.10.2013
Hvala skala123....
Ko sem se peljala mimo Aljaža sem se spomnila na naše lansko srečanje...nasmeh
5ro     
27.10.2013
Za soboto je bil v planu Razor. Vremenska napoved ni bila kaj prida, še slabše je bilo vreme v resnici, saj je celo pot od Nove Gorice do Bovca rosilo ali deževalo. Začel sem že razmišljati o rezervni varianti. Potem pa pri Bovcu dež čudežno preneha in cesta do Zadnjice je bila praktično suha. Na začetku oblačno, vendar je sivina v modrikastem odtenku nad menoj veliko obetala. Takoj pod spodnjim jezerom se prebijem nad oblačni pokrov in ugledam sinje modro nebo, ki smo ga Primorci zadnje dni lahko samo sanjali. Praktično brezvetrje, vročina pa skoraj kot poleti. Na vrhu Razorja je ob rahlem vetru kazalo 15C (senzor v senci). Pot brez posebnosti, sneg je povsem pobralo. Smo pa sneg vsi obiskovalci pričakovali, vsaj po cepinih na nahrbtnikih sodeč. Ob treh gamsih sem srečal samo tri ljudi, nepričakovano malo glede na razmere. Te so bile res fantastične, razgledi fenomenalni, le Primorska se je skrivala pod smetano oblakov. Skratka bil je dan kot le redko kateri v letu in res bi ga bilo škoda zamuditi. Tako nepričakovan lep glede na napoved, da sem sončna očala pustil v avtu, zimsko opremo pa imel s seboj…. Še dve besedi o novem odseku poti: kratko in zahtevno. Bolj kot to pa bi rad izpostavil, da je takoj nad izhodom iz ferate naloženega ogromno kamenja, ki se že ob najmanjši nepazljivosti sproži. Sedaj ko Razor bolj kot ne sameva, je tveganje, da dobiš kaj na glavo majhno, na višku sezone pa…
Razor Ja, danes bo srečen dan!1
Razor Na Primorsko pa danes sončka ne bo2
Razor Sinja modrina in peklenska vročina na začetku vzpona3
Razor Pogled iz sedla proti vrhu. Kičasto lepo!4
Razor Bav- bav... Že veliko napisanega. Paziti je potrebno predvsem, da ne prožimo kamenja na izstopu.5
Razor Na vrhu fenomalni razgledi- proti Triglavu,6
Razor proti Karavankam in KSA,7
Razor in proti Prisojniku, Mangartu, Jalovcu in daleč čez mejo.8
Razor Kriški podi in prelepa kulisa s Pihavcem, Gamsovcem in očakom v ozadju9
Razor Stenar v popoldanskem soncu10
Razor Pred odhodom v oblačno dolino še zadnji pogled na s soncem obsijana Planjo in Razor.11
mukica     
28.10.2013
Očitno smo se srečali...res nam je bilo v soboto naklonjen popoln dan v čudovitem okoljunasmeh
Tudi naju je že v Vratih skrbelo, ko se je čez Luknjo valila megla,na Stenarskih vratcih pa naju pričaka popolna idila....veliko drugače od napovedanega...nasmehnasmehnasmeh
urbancek     
28.10.2013
Tudi jaz sem bil v soboto na Razorju in potem še na po višini malce nižjem "bratcu"velik nasmeh . Štartal sem pozno, praktično sredi dopoldneva z Vršiča. Primorska stran je bila ovita v meglo, ki je z menoj vztrajala večji del južne poti, ki pelje na Razor z Vršiča. No, še preden sem vstopil v steno Razorja so se te megle razkadile in naprej je vladala le še prava jesenska oz. poletna pravljicanasmeh. Snežne razmere so se v enem tednu zelo spremenile, zato so dereze in cepin ostali v nahrbtniku. Še ko sem se vzpenjal proti sedlu Planja sta dve kilski skali za kak meter zgrešili mojo glavo, tako da je previdnost potrebna praktično povsod in ne samo v okolici podora. Mislim, da smo se na sedlu Planja pozdravili z mukico in kolegico, ki sta že sestopali. Proti vrhu, nad na novo nadelano potjo pa je res potrebno paziti zaradi obilice naloženega kamenja. Na vrhu sem srečal uporabnika 5ro, s katerim sva si izmenjala nekaj besed, predvsem pa je bil čas namenjen uživanju v krasnem dnevu in zelo lepih razgledih. Po daljšem postanku je bil čas za sestop. Hoditi nazaj po isti poti me ni mikalo, zato sem se odločil, da se povzpnem še na Prisojnik. Ura je bila že pozna, Jubilejne poti pa tudi ni tako hitro konecvelik nasmeh. Na severni strani je bilo nekaj manjših zaplat mehkega snega, ki sem jih z veliko mero previdnosti obhodil. Ob 17.30 sem bil na vrhu Prisojnika, že kar malo utrujen ("visoke" temperature so naredile svoje). Ob fotografiranju sem se na vrhu zadržal slabe pol ure, nato pa začel sestopati po Grebenski poti ob hkratnem spremljanju sončnega zahoda. Nazaj na Vršič sem prišel v krasnem nočnem vzdušju (krasno zvezdnato nebo) in zadovoljen z opravljeno turonasmeh. Za celotno turo sem porabil 9 ur 30 min, od tega je bilo čiste hoje kakšnih 8 ur. Lp!
Razor Razpotje, zavijem desno na Južno pot.1
Razor Kljub oblačnosti je bilo prijetno.2
Razor Utrinek.3
Razor Prisojnikov masiv se sramežljivo pokaže...:)4
Razor ...a jaz grem najprej na desno.5
Razor Pogled nazaj.6
Razor7
Razor :)8
Razor OBRAZ (opazil sem ga šele doma ob pregledovanju fotk...)9
Razor Prvi pogled na drugo stran.10
Razor Podrto...11
Razor Na novo speljana pot....12
Razor13
Razor14
Razor Razgled z vrha...15
Razor16
Razor17
Razor Že nazaj na sedlu Planja.18
Razor Moj naslednji cilj.19
Razor Izkoriščajo še te lepe dni.20
Razor21
Razor22
Razor Zagrizem v strmino...23
Razor24
Razor Je že kdo stal na njem?25
Razor Meglice.26
Razor Proti II. oknu.27
Razor II. okno.28
Razor Kraljica:)29
Razor Malo podrto na severni strani...30
Razor Malo dokaj mehkega snega.31
Razor Ne, vrh še ni tako blizu.32
Razor Utrinek.33
Razor Avtoportret.34
Razor Popoldanski pogled v Trento.35
Razor Še malo...36
Razor Na vrhu Prisojnika.37
Razor Jalovec in še marsikaj na obzorju...38
Razor Družba na vrhu.39
Razor Triglav in Razor.40
Razor Ta dan nisem bil zadnji na vrhu.41
Razor Pogled nazaj.42
Razor Mangrt.43
Razor Vedno manj je svetlobe....44
Razor Gore se odpravijo k počitku:) Lahko noč!45
Stran: 1 2 3 ... 11 12 13 14 15 ... 21 22 23      
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki