Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Monte Cuar

Natisni
atoamac19. 03. 2014 14:34:20
Markirana, še kar strma pot s prelaza Cuel di Forchia (900m), na katerega smo pripeljali po ozki cesti iz Avasinisa blizu Humina (Gemona del Friuli), je kopna, razen posameznih krpic snega v osojah. Na 1478m visokem vrhu je v nedeljo še vztrajala okoli ped debela snežna odeja, okoli Marijinega kipca pa je bilo že dovolj suho za udobno martinčkanje.
Monte Cuar 1
Monte Cuar monte Cuar pot po vzhodnem grebenu2
Monte Cuar Monte Cuar  Na zasneženem vrhu3
Monte Cuar Povratek na izhodišče, v ozadju Monte Covria 1160m4
Monte Cuar Monte Cuar5
(+3)všeč
palček plezalček26. 01. 2020 10:42:59
Zapahnem vrata avtomobila in že stopam po poti, ki se takoj postavi pokonci, ter obljublja zanimivo zgodo. Kmalu se pogled odpre na zaslepjujoče lesketajoče V Karnijce in Z Julijce. Po slabi uri od izhodišča se znajdem na prvem vrhu, Monte Cuar (1478 m), in nad katerim mirno jadra beloglavi jastreb. Nadaljujem navzdol in nato navzgor do Cuel dai Poz-a (1377 m) ter naprej na Monte Flagjel (1467 m). Uradno se tu markirana pot konča, kar pomeni, da bi se dogodivščina morala pričeti. Od križa v skokih s skale na skalo dosežem greben in se nejeverno zazrem v eno, na kateri se vidi nekaj progastega. Markacije! Tega nisem imela v načrtu. Stare markacije so dobro sledljive, toda pot je zabrisal čas. Kmalu se belo rdečim pridružijo še rumene. Greben je tako strm, da si zaželim derez. Levo ne morem, ker so pod grebenom prepadne trave s številnimi grapami, desno po gozdu tudi ne, saj ni nič manj strmo, le listja je še več in še bolj drsi. Torej ostanem, kjer sem, in sledim, 'contradictio in terminis', markiranemu brezpotju. Čisto neopazno prečkam Cimo dai Laris (1315 m), še vedno lovim ravnotežje na zahtevni in drsni podlagi, dokler ne pridem do stene. Levo navzdol po grapi ni videti nadaljevanja, desno mi ni iti, saj bi šla na severno stran hriba, naravnost navzgor ne gre in tako se kljub temu, da oznake izginejo, odločim nadaljevati pod steno, kjer se na vsem lepem pojavi ne le stečina, temveč zelo dobro vidna pot. Čeprav deluje kot precej obremenjena magistrala, je najbrž delo živali, saj po kakšnih dveh minutah izgine. Gotovo bi se spopadla s krušljivim zemljeno šodrastim plezanjem, a me je pomislek o kratkem dnevu odvrnil. Vrnem se nazaj, se povzpnem kakšnih 30 višincev na reber in preverim, kakšen je gozd tam, kamor pred nekaj trenutki nisem hotela iti, torej na severni strani. Zdi se 'užiten', a kaj hitro pokaže svoj pravi obraz. Prečenje približno po izohipsi je naporno, zemlja mehka in listje suho, da se vseskozi počutim kot poplesavajoči pajac, dokler dokončno ne izgubim ravnotežja ter kot po toboganu drvim navzdol. Uspe mi naciljati trhli preostanek debla, ki pokonci štrli iz zemlje, in že otresam listje, prst, morda tudi kakega zmrznjenega klopa. Nadaljujem približno po izohipsi in na serpentini dosežem belo cesto, ki vodi do Malge Cuar, od koder se po poti CAI 815 vrnem na izhodišče.
Začetek poti1
2
Pod vrhom Monte Cuarja-pogled na gozdnato Monte Covrio in Mali Karman za njenim vrhom. Levo od slednjega je greben Velikega Karmana3
Monte Cuar4
Cuel dai Poz in Monte Flagjel5
6
Pogled na prehojeni del grebena7
Monte Flagjel8
Po takem svetu gor in dol9
Magistrala pod steno10
Pogled nazaj na Cimo dai Laris11
Cesto 'najdem' natanko na serpentini12
Malga Cuar s pogledom na jezero Cavazzo13
14
(+13)všeč
bagi26. 01. 2020 11:51:43
@palček plezalcek ... čestitke za nadaljevanje z Monte Flagjela nasmeh. Starim markacijam sem se čudil tudi jaz in le malo je manjkalo, da nismo nadaljevali v tej smeri. Samo kratek dan in planiran obisk Monte Covrie so nam to preprečili, radovednost pa je seveda ostala velik nasmeh. Skrivnost je sedaj razrešena, zate žal na malce težji način. Važno je le, da se nisi poškodovala. Lep pozdrav.
(+5)všeč
palček plezalček26. 01. 2020 17:47:47
Bagi, saj ni bilo nevarno; pač bolj kot ne mehak, a strm gozd, samo en kamen se je od nekod prikradel ravno pod moj komolec, a mu ni pustil kake posledice. nasmeh
Morda te bo zanimalo, da sem na severni strani Cime dai Laris - moralo je biti tudi malo zahodno od vrha - srečala prečrtane ali prebarvane še ene markacije, ki so vodile navzgor proti grebenu. Očitno je vodilo na hribe v grebenu v preteklosti precej poti.
(+5)všeč
2061alessio4. 02. 2020 08:30:48
za "palcek plezalcek" , v potrebi me kontaktiraj na mail info@caitarvisio.itnasmeh
všeč
palček plezalček4. 02. 2020 17:27:06
Hvala. Mimogrede, naročila sem knjigo, ki sem jo omenila. Ko jo prejmem, pišem in pošljem kazalo. Morda bi kaka zanimiva polica zanimala tudi koga pri vas.
(+3)všeč
n3jc4. 02. 2020 23:10:27
Katero knjigo, lahko izdaš naslov prosim? nasmeh
všeč
palček plezalček5. 02. 2020 17:51:27
Il libro delle cenge. 56 vie orizzontali nelle Dolomiti nasmeh
(+3)všeč
2061alessio7. 02. 2020 08:28:22
morebiti bi bilo zanimivo tudi " per sentieri selvaggi" ( po divjih poteh) od Roberto Mazzilis , 50 pohodov po skritih koteh furlanske goremežikanje
(+5)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki